Решение по дело №661/2018 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 449
Дата: 13 ноември 2019 г. (в сила от 5 декември 2019 г.)
Съдия: Симеон Симеонов Михов
Дело: 20182100900661
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 20 декември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

                          Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

 

Номер 472                                  13.11.2019 година                Град Бургас

 

                                             В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Бургаски окръжен съд                                                     граждански състав

На тридесет и първи октомври               Година две хиляди и деветнадесета

В открито заседание в следния състав:

                                                    

                                                    Председател:    Симеон Михов                                                 

                                                            Членове:                                                        

                                       Съдебни заседатели:   

Секретар            Стойка Вълкова 

Прокурор                              

като разгледа докладваното от                    С.Михов

търговско дело номер               661            по описа за     2018 година.

 

                   Производството по делото е образувано по повод искова молба от ,,Строй медикал“ ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр.Бургас, ж.к. „Изгрев“, бул.,,Димитър Димов“, представлявано от управителя Спасимир Стефанов Иванов с ЕГН **********, чрез адв.Мария Милева - Желева от АК - Бургас, с адрес за връчване на съобщения: гр.Бургас, ж.к. „Изгрев“, бл.184, вх.1, ет.1 против ,,Медитех инженеринг“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр.Бургас, ул.,,Охрид“ № 4, офис № 3, представлявано от управителя Иван Атанасов Атанасов, да бъде осъден ответника да заплати сумата от 44 000 лв., представляващи дадени суми по неизпълнен договор за доставка на медицинско оборудване, ведно със законната лихва от завеждане на исковата молба до изплащане на сумата. Според ищеца, на 09.10.2015г. страните сключили договор за доставка на медицинско оборудване – рентген м.Сиеменс с уговорена цена от 56 520 лв. с ДДС, платими от ищцовото дружество на 3 части. Ищецът е изпълнил задължението си, като на 09.10.2015г. е заплатил 5400 лв. и на 20.10.2015 г. още 39 000 лв. Останалата сума от 12 120 лв. е сладвало да плати до 10 дни след доставката. Ответникът не е извършил доставка на уговореното оборудване, нито е върнал получената авансово сума, въпреки проведените многобройни разговори и връчената му нотариална покана за дължима сума.

Ответникът  не изрази становище по предявените искове, не приложи доказателства.

В съдебно заседание, пълномощникът на ищцовата страна поддържа предявените искове, като счита, че като доказани по основание и размер, следва да бъдат уважени. В подкрепа на исковата молба ангажира съдебно-счетоводна експертиза. В пледоарията си изложи подробни доводи.

Ответното дружество, редовно призовано на основание чл.50 ал.2 от ГПК, не изпрати чрез процесуален представител в съдебно заседание, не изрази становище по исковете.  

 

                   Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и като съобрази закона, приема за установено от фактическа и правна страна следното.

Съдът приема, че исковата молба е допустима, като предявена пред надлежния съд според чл.105 и чл.104 т.4 от ГПК. Внесена е дължимата държавна такса.

Предявените искове са с правно основание чл.55 ал.1 от ЗЗД, вр. чл.86 от ЗЗД, вр. чл.294 от ТЗ.

Видно от приложения договор от 09.10.2015 г. (л.5-9 по делото), страните са встъпили в облигационни отношения, като ответникът се е задължил да достави описана медицинска апаратура, а ответникът да я заплати, като стойността е 56 520 лв. с ДДС. Уговорено е плащанията да станат с 2 авансови плащания и едно окончателно. Съставена е била фактура № **/ 09.10.2015 г. за платени от ищеца 5400 лв. с ДДС в полза на ответното дружество, на основание чл.2, ал.3, т.1 от договора (л.10). Съставената на 21.10.2015 г. фактура № **/ 21.10.2015 г. показва, че ищецът е превел по сметка на ответника сумата от 39 000 лв. с ДДС в изпълнение на чл.2 ал.3, т.2 от договора (л.11). Тези счетоводни операции са били отразени в счетоводството на ,,Строй медикал“ ООД, видно от движението на сметка 402 на ответното дружество, вкл.записванията в дневника на покупките за периода. ,,Строй медикал“ ООД е изпратило нотариална покана за дължимите суми до ответника, получена на 15.08.2016 г., като е направило изявление за разваляне на договора поради неизпълнение от страна на  ,,Медитех инженеринг“ ЕООД.

Вещото лице по приетата и неоспорена съдебно-счетоводна експертиза (л.52-54) е установило, че и двете сума са постъпили по сметка на ответното дружество, издадени са били фактури за тях, липсват съставени фактури за доставяне на медицинско оборудване.   

 

Представените доказателства водят до извод за основателност на исковете. Безспорно е, че страните са в облигационни правоотношения, като ответното дружество се е задължило в уговорени срокове да достави на ищеца медицинско оборудване. Ищецът е изпълнил своята част от договора, като е заплатил авансово уговорените суми от общо 44 400 лв. по сметка на ответника. Няма доказателства, че ответното дружество е доставило медицинската апаратура или е върнало внесените авансово суми в дадения седмичен срок. С това следва да се приеме, че договора е бил развален и ответника дължи връщане на полученото на отпаднало основание, поради което и исковата молба следва да бъде уважена за сумата от 44 400 лв.

Предвид неплащането в срок на дължимите суми, съобразно чл.86 от ЗЗД, ответникът дължи и лихва за забава върху неиздължената сума от завеждане на исковата молба.

Предвид уважаването на исковете, на основание чл.78 ал.1 от ГПК, ,,Медитех инженеринг“ ЕООД следва да заплати в полза на ,,Строй медикал“ ООД направените разноски в размер на 220 лв. изплатено възнаграждение на вещо лице и 1776 лв. внесена държавна такса в настоящото производство или общо 1996 лв. съобразно приложения списък на разноските по чл.80 от ГПК (л.55).

Мотивиран от горното и на основание чл.79 и чл.86 от ЗЗД, вр.чл.129 от ТЗ, Бургаският окръжен съд

 

 

 

Р   Е   Ш   И:

 

 

 

ОСЪЖДА ,,Медитех инженеринг“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр.Бургас, ул.,,Охрид“ № 4, офис № 3, представлявано от управителя Иван Атанасов Атанасов да заплати в полза на ,,Строй медикал“ ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр.Бургас, ж.к. „Изгрев“, бул.,,Димитър Димов“, представлявано от управителя Спасимир Стефанов Иванов с ЕГН **********, чрез адв.Мария Милева – Желева от АК - Бургас, с адрес за връчване на съобщения: гр.Бургас, ж.к. „Изгрев“, бл.184, вх.1, ет.1 сумата от 44 400 (четиридесет и четири хиляди и четиристотин) лв., представляващи дадени суми по неизпълнен договор за доставка на медицинско оборудване, ведно със законната лихва от завеждане на исковата молба до изплащане на сумата.

ОСЪЖДА ,,Медитех инженеринг“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр.Бургас, ул.,,Охрид“ № 4, офис № 3, представлявано от управителя Иван Атанасов Атанасов да заплати в полза на ,,Строй медикал“ ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр.Бургас, ж.к. „Изгрев“, бул.,,Димитър Димов“, представлявано от управителя Спасимир Стефанов Иванов с ЕГН **********, чрез адв.Мария Милева – Желева от АК - Бургас, с адрес за връчване на съобщения: гр.Бургас, ж.к. „Изгрев“, бл.184, вх.1, ет.1 сумата от 1996 (хиляда деветстотин деветдесет и шест) лв. направени по делото разноски.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Апелативен съд – Бургас в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                      

 

 

                                                     ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: