Решение по дело №20025/2019 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 2766
Дата: 2 юли 2020 г. (в сила от 2 юли 2020 г.)
Съдия: Деница Добрева Добрева
Дело: 20193110120025
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 9 декември 2019 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

 

№……../2.07.2020г.

гр. Варна

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, ХLVI състав, в открито съдебно заседание, проведено на седемнадесети юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: ДЕНИЦА ДОБРЕВА                                            

при участието на секретаря Росица Чивиджиян, като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 20025 по описа за 2019 година на Варненския районен съд,  за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по искова молба с правно осн. чл. 127, ал. 2  СК от Б.Д.Д., ЕГН ********** *** против А.С., ЕГН ********** *** за определяне режим на личен контакт на ищеца с детето Сияна Боянова Добрева.

В исковата си молба ищецът излага, че с ответницата са живеели във фактическо съжителство до април 2018г., като от връзката им през 2010г. е родено детето Сияна. След раздялата родителите постигнали извънсъдебно съгласие родителските права да се упражняват от майката, а бащата да има възможност да вижда детето в рамките на определен режим, както и да заплаща издръжка. Ищецът поддържа, че понастоящем майката не спазва споразумението, поради което бащата не успява да вижда детето. Редките срещи между бащата и детето са съпътствани със скандали. Ето защо настоява му се определи разширен режим на личен контакт с детето. Поддържа, че има възможност да заплаща издръжка в размер на 200 лева.

 В срока по чл. 131, ал. 1 ГПК е депозиран писмен отговор на исковата молба. В становището си излага, че в действителност след раздялата страните са постигнали съгласие по въпросите относно родителките права и режима на лични отношения между бащата и детето. Уговореният режима на бащата не включвал преспиване.

Навежда се, че бащата не проявява необходимата родителка отговорност- често закъснява за срещите с детето, отменя срещите, не връща детето в дома на майката, защото не желае да разговаря с нея. Посредник в предаването на детето е бащата на ответница, който често отменя или проваля ангажиментите си, за да изчака г-н Д. да вземе детето. Последните срещи между бащата и детето били кратки и след тях Сияна се прибирала у дома разочарована.

Г-жа П. оспорва да е възпрепятствала контактите между ищеца и Сияна. В тази връзка поддържа, че Сияна сама е формирала отношението си спрямо баща си. Детето не желае да остава при баща си с преспиване. Споделя, че при баща си се чувства притеснена. Там Сияна не разполага със свои дрехи и играчки и не се чувства у дома.

По отношение на размера на необходимата издръжка, г-жа П. се позова, че понастоящем детето има нужда от стоматологично и ортодонтско лечение, като процедурите не се заплащат от здравната каса. Допълнително, тъй като Сияна е на целодневно обучение, за детето се закупуват купони за храна в размер на 17 лева седмично. Посещава школа по народни танци, за което се заплаща месечна такса в размер на 25,00 лева. Твърди се, че бащата не заплаща редовно уговорената между страните издръжка и не участва в допълнителните разходи за детето. От друга страна майката получава месечно възнаграждение в минимален размер.

В хода на делото страните постигнаха споразумение, уреждащо въпросите, предмет на настоящото производство, което поддържат и настоявата за постановяване на решение съобразно постигнатото споразумение.

След съвкупна преценка на доказателствата по делото, съдът приема за установено от фактическа и правна страна следното:

 

Видно от представеното удостоверение за раждане А.С.  и Б.Д.Д. са родители на детето Сияна Боянова Добрева, родена на ***г.

Безспорно е, че страните не живеят заедно и нямат брак, поради което и на разглеждане в настоящото производство са въпросите относно упражняване родителските права, личните отношения с детето, неговото местоживеене и издръжка.

В рамките на настоящото производство страните постигнаха споразумение по всички тези въпроси. То обхваща минималното задължително съдържание по чл.127 СК, не противоречи на закона и морала, защитава по надлежен начин интересите на детето при съблюдаване на заложените в ППВС №1/74г. критерии, поради което следва да бъде утвърдено, по арг. от указанията, дадени със соченото Постановление и нормата на чл.330, ал.3 ГПК- с решение.

С оглед на постигнатото споразумение страните не си дължат разноски.

Предвид утвърждаване на споразумението относно издръжката на децата на осн. чл.7, т.2 от Тарифата за държавните такси по ГПК, родителят, който дължи заплащането й следва да заплати по сметка на ВРС и сумата 180 лв. – държавна такса по иска с пр. осн.чл.143 СК.

 

Воден от горното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Б.Д.Д., ЕГН ********** *** и А.П.С., ЕГН ********** ***, споразумение по чл.127, ал.1, изр.2 СК, както следва:

          ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Сияна Боянова Добрева, ЕГН ********** на майката А.П.С., ЕГН ********** ***, като определя местоживеенето на детето при нея.

          ОПРЕДЕЛЯ режим на личен контакт на бащата Б.Д.Д., ЕГН ********** *** с детето Сияна Боянова Добрева,  ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета седмица от месеца, от 10.00 часа в събота до 16.00 часа в неделя с приспиване на детето в дома на бащата; един месец през летния сезон, когато майката не е в платен годишен отпуск, Коледните празници на всяка нечетна година от 09.00 часа на 24 декември до 18.00 часа на 28 декември; Новогодишните празници на всяка четна година, от 09.00 часа на 29 декември до 18.00 часа на 01 януари; Великденските празници, на всяка нечетна година от 09.00 часа на Разпети петък до 18.00 часа на Велики понеделник, както и първия почивен ден, следващ рождения ден на детето.

ОСЪЖДА  Б.Д.Д., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАЩА в полза на детето Сияна Боянова Добрева,  ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител А.П.С., ЕГН ********** *** месечна издръжка в размер на 250 лева, с падеж 10-то число на месеца, считано от постановяване на решението.

ОСЪЖДА Б.Д.Д., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ в полза на Районен съд– Варна, държавна такса в размер на 180 лева, на основание чл. 7, т.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

 

Решението не подлежи на обжалване.

Препис от решението да се връчи на страните.

 

 

Районен съдия: