Решение по дело №73/2016 на Окръжен съд - Търговище

Номер на акта: 64
Дата: 31 май 2016 г. (в сила от 17 май 2017 г.)
Съдия: Милен Иванов Стойчев
Дело: 20163500100073
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 април 2016 г.

Съдържание на акта

    Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

               /31.05.2016г.                                                                     гр.Търговище

       в името на народа

 

ТЪРГОВИЩКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД                                     пети състав

 

На шестнадесети май                                                             2016 година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:МИЛЕН СТОЙЧЕВ                                  

                                                              

Секретар:С.Ж.        

като разгледа докладваното от председателя  гр.д. №73 по описа за 2016 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

               

                                    Иск с правно основание чл.26, ал.2, т.4 от ЗЗД и евентуален иск по чл.87, ал.3 от ЗЗД.

Исковата молба на Р.М.Х. от гр.Т., действуваща чрез процесуалния си представител адв.С.М. против Г.Ш.А., Р.М.М. и Е.М.М., действаща със съгласието на нейната майка Г.А. за прогласяване нищожността на сключения между баща й М. М. Т., б.ж. на с.Б. и ответниците с нот.акт №171/18.06.2014г., т.VІІІ, нот.д.№872/2014г. на нотариус рег.№496 договор за прехвърляне срещу гледане и грижи на недвижим имот в гр.Търговище, ул.”Гладстон”№6, вх.А, ет.1, представляващ апартамент №3 от 71.19 кв.м., с ид.№73626. 506.127.3.19, състоящ се от две стаи, столова, с кухненски бокс, баня, тоалетна, антре и балкон,  заедно с избено помещение №3 от 5.88 кв.м., при граници: от изток-коридор на избените помещения; от запад-терен на блока; от  север-изба №2; от юг-изба №4, заедно с 154/10 000 ид.ч. от общите части на сграда с идентификатор 73626.506.173.3, заедно с 154/10 000 ид.ч. от правото на строеж от поземлен имот с ид.№73626.506.172, е обоснована с твърдение за  липса на основание, тъй като приобретате-лите са знаели за предстоящата скорошна смърт на прехвърлителя, стра-дащ от множество заболявания, а евентулният иск за разваляне на дого-вора е обоснован с виновно неизпълнение на договора от страна на приобретателите.

С писмен отговор по реда и в срока по чл.131, ал.1 от ГПК ответ-ниците оспорват исковете с възражения за наличието на посочената в договора кауза за сключването му, както и за добросъвестно изпълнение на поетите от нея договорни задължения в пълния им обем.

След преценка на събраните по делото доказателства, съдът прие за установено следното:

І.По главния иск с правно основание чл.26, ал.2, пр.4 от ЗЗД.

Ищцата е дъщеря на М.М. Т., б.ж. на с.Б., който с нот.акт №171/18.06. 2014г., т.VІІІ, нот.д.№872/2014г. на нотариус рег.№496 прехвърлил срещу гледане и грижи на ответниците-негови снаха и внуци недвижим имот в гр.Търговище, ул.”Гладстон”№6, вх.А, ет.1, представляващ апартамент №3 от 71.19 кв.м., с ид.№73626. 506.127.3.19, състоящ се от две стаи, столова, с кухненски бокс, баня, тоалетна, антре и балкон,  заедно с избено помещение №3 от 5.88 кв.м., при граници: от изток-коридор на избените помещения; от запад-терен на блока; от  север-изба №2; от юг-изба №4, заедно с 154/10 000 ид.ч. от общите части на сграда с идентификатор 73626.506.173.3, заедно с 154/10 000 ид.ч. от правото на строеж от поземлен имот с ид.№73626.506.172. Не се спори между страните, че от 1992г. прехвърлителят е живял на семейни начала с майката на първата ответница-Е.Х. Н. до смъртта й през 2013г., като през 2012г. е приел в дома си в с.Баячево, общ.Търго-вище и ответниците, поддържайки с тях общо домакинство.Съгласно приложената медицинска документация, М.Т. е починал в дома си на 73-годишна възраст на 2014г.-месец и половина след сключване на сделката, в резултат на остра сърдечно-съдова недостатъч-ност, като от 10 години е страдал от хипертония и хроничен бронхит, а от година преди това-и от кахексия.

Съгласно разпоредбата на чл.26, ал.2, пр.4 и ал.2 от ЗЗД, нищожни са договорите, при които липсва основание, което се предполага до доказване на противното, като в утвърдената съдебна практика се приема, че за да е лишен договорът за прехвърляне на имот срещу гледане и грижи от основание, то изискуемите фактически предпоставки са наличието на тежко заболяване на прехвърлителя, каквито  заболява-ния са онкологичните, мозъчносъдовите – инсулти, сърдечносъдови – инфаркти, напреднал стадий на сърдечна или дихателна недостатъчност и то в т.нар. терминален стадий (предшестващ смъртта в период от няколко дни), характеризиращ се с пълна физическа изнемощялост, невъзможност дори и за елементари движения, често или постоянно изпадане в безсъзнание и т.н., характеризиращо се с пълна физическа или психическа немощ, предполагащо настъпване на смъртта твърде скоро след датата на договора, както и знание на приобретателя към момента на сключване на сделката за скорошното настъпване на смъртта, като възприетият критерий за времеви период от сделката до смъртта е съвсем кратък – до дни, по-малко от месец(в този смисъл решение №569/08.03. 2011г. по гр.д.№76/2009г. на ВКС, ІVг.о., както и решение №148/12.02. 1991г. по гр.д.№1448/1990г. на ВС, Іг.о.).

В конкретния случай, от заключението на назначената съдебно-медицинска експертиза се установява, че прехвърлителят е починал от остра сърдечна недостатъчност, която обаче е настъпила непосредствено преди смъртта. Посоченото състояние е било от средно тежка степен-втори стадий, което състояние не е индикирало белези за скорошна смърт. Хроничният бронхит и кахексията, сами по себе, също не са признаци за близка смърт, т.е. от медицинска гледна точка към датата на прехвърляне на имота 18.06.2014г. година не е имало видими признаци за настъпване на скорошната смърт на прехвърлителя, а полагането на пръстов отпечатък в нотариалния акт, вместо подпис, най-вероятно се дължи на старчески изменения и тремор на ръцете.Същият е бил и в добро психическо здраве, съгласно заключението на съдебно-психиатричната експертиза и свидетелските показания. С оглед на тези обстоятелства, не е възможно да се приеме, че приобретателите по договора са предполагали скорошната смърт на прехвърлителя.На ответниците е било известно влошеното му здравословно състояние, но алеаторността на договора не може да бъде отречена, тъй като с оглед неизвестността кога точно ще настъпи смъртта, срокът по договора е относително неопределен, а несъмнено прехвърлителят се е нуждаел от чужди грижи. Последният е преживял месец и половина след сключва-нето на договора, изискващо престация от страна на приобретателите, т.е. сделката е произвела действие и не е възможно да се приеме, че е лишена от основание, поради което предявеният главен иск по чл.26, ал.2, пр.4 от ЗЗД е неоснователен и следва да бъде отхвърлен.

ІІ.По евентуалния иск с правно основание чл.87, ал.3 от ЗЗД.

Сключеният договор между роднини, поддържали през целия период на съжителство отношения на взаимопомощ  и разбирателство, е за гледане и грижи, поради което следва да се приеме, че основното му съдържание е за духовна подкрепа, осигуряване на спокойствие и вдъхване на увереност в жизнените способности на прехвърлителя, съчетани с фактическа грижа за задоволяване на ежедневните му потреб-ности.В тази насока, съгласно показанията на св.Х.Х.,  св.Й. К., св.П.И. и св.З.В.,  прехвърли-телят не е бил лишен нито от вниманието, нито от загрижеността на ответниците, които са поддържали в добро тояние бита и домакин-ството, съобразно възможностите и стандарта им на живот, задоволявали са потребностите му от храна, чисто облекло и медицински грижи, въпреки нежеланието му да търси и посещава лекар, както и да преуста-нови тютюнопошенето; съобразявали са и работните си смени, за да не остава прехвърлителят сам, а в тяхно отсъствие грижите е полагала фактическата съпруга на ответника, на което прехвърлителят не се е противопоставял, напротив-изразявал е удовлетвореност от начина на изпълнение на договора.От друга страна, съгласно показанията на св.В.Л., св.И.С. и св.Ф. Х., прехвър-лителят живеел оскъдно, в лоши битови условия и въпреки влошеното му здравословно състояние, ответниците не предприемали мерки за негово-то лечение.При така констатираните противоречия, предпочитание следва да бъде отдадено на първата група свидетелски показания, тъй като посочените свидетели са съседи на прехвърлителя, с когото са поддържали ежедневни контакти, незаинтересовани са от изхода на делото-дори св.П. И. поддържа, че са й предлагани пари от ищцата, за да свидетелствува в нейна полза по делото, като заяви, че баща й е бил много болен на легло, имат трайни и непосредствени впечатления относно правнорелевантните за спора факти, както и показа-нията им се подкрепят от приложените  писмени доказателства- амбула-торни листи за ежегодно  провеждани на прехвърлителя медицински прегледи, трудови договори за работа на смени, също и от заключенията на назначените съдебно-медицински експертизи, докато втората група свидетели възпроизвеждат спорадични впечатления и то предимно за период, предхождащ сключването на договора-св.В.Л. живее на съпружески начала с дъщерята на ищцата, поради което следва да бъде отчетена вероятната му заинтересованост от изхода на делото, като е посещавал прехвърлителя само по празниците, последно-през м.май или м.юни на 2014г.; св.И. С. живее в гр.София и е посещавал прехвърлителя само веднъж в началото на м.май 2014г., т.е. отново преди сключването на договора на 18.06.2014г.; св.Ф. Х. е живяла в различни населени места и е влизала в дома на прехвърлителя само на погребението му, като показанията й са противоречиви-например през 2013г. е живяла в с.Острец, а възпроиз-вежда факти за здравословното състояние на прехвърлителя към този момент.

 При така преценените доказателства, следва да се приеме за установено, че ответниците добросъвестно са изпълнявали поетите спрямо прехвърлителя договорни задължения в пълния им обхват и при липса на виновно неизпълнение на договора за гледане и грижи, обуславящо неговото разваляне,  предявеният евентуален иск по чл.87, ал.3 от ЗЗД не е доказан по основание, поради което следва да бъде отхвърлен.

Разноски от ответниците не са направени и поискани, поради което и не следва да се присъждат.

        Въз основа на изложените съображения, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от Р.М.Х. от гр.Търговище, ЕГН:********** от гр.Търговище, действаща чрез пълномощника си адв.С.М.,***, кантора 9 против Г.Ш.А., ЕГН: **********, Е.М.М., ЕГН:**********, действаща със съгла-сието на своята майка Г.Ш.А. и Р.М.М., ЕГН:**********,*** главен иск по чл.26, ал.2, пр.4 от ЗЗД за прогласяване нищожността на сключения между баща й М. М. Т., б.ж. на с.Баячево, общ.Търговище, поч. на г. и ответниците с нот.акт №171/18.06.2014г., т.VІІІ, нот.д.№872/2014г. на нотариус рег. №496 договор за прехвърляне срещу гледане и грижи на недвижим имот в гр.Търговище, ул.”Гладстон”№6, вх.А, ет.1, представляващ апартамент №3 от 71.19 кв.м., с ид.№73626. 506.127.3.19, състоящ се от две стаи, столова, с кухненски бокс, баня, тоалетна, антре и балкон,  заедно с избено помещение №3 от 5.88 кв.м., при граници: от изток-коридор на избените помещения; от запад-терен на блока; от  север-изба №2; от юг-изба №4, заедно с 154/10 000 ид.ч. от общите части на сграда с иденти-фикатор 73626.506.173.3, заедно с 154/10 000 ид.ч. от правото на строеж от поземлен имот с ид.№73626.506.172,  поради  липса на основание, като НЕОСНОВАТЕЛЕН.
ОТХВЪРЛЯ предявения от Р.М.Х. от гр.Търговище, ЕГН:********** от гр.Търговище, действаща чрез пълно-мощника си адв.С.М.,***, кантора 9 против Г.Ш.А., ЕГН: **********, Е.М.М., ЕГН:**********, действаща със съгласието на своята майка Г.Ш.А. и Р.М.М., ЕГН:**********,*** евентуален иск по чл.87, ал.3 от ЗЗД за разваляне на сключения между баща й М. М. Т., б.ж. на с.Баячево, общ.Тър-говище, поч. на 014г. и ответниците с нот.акт №171/18.06. 2014г., т.VІІІ, нот.д.№872/2014г. на нотариус рег. №496 договор за прехвърляне срещу гледане и грижи на недвижим имот в гр.Търговище, ул.”Глад-стон”№6, вх.А, ет.1, представляващ апартамент №3 от 71.19 кв.м., с ид.№73626. 506.127.3.19, състоящ се от две стаи, столова, с кухненски бокс, баня, тоалетна, антре и балкон,  заедно с избено помещение №3 от 5.88 кв.м., при граници: от изток-коридор на избените помещения; от запад-терен на блока; от  север-изба №2; от юг-изба №4, заедно с 154/10 000 ид.ч. от общите части на сграда с идентификатор 73626.506.173.3, заедно с 154/10 000 ид.ч. от правото на строеж от поземлен имот с ид.№73626.506., поради  виновно неизпълнение, като НЕОСНОВАТЕ-ЛЕН.

 РЕШЕНИЕТО  подлежи на въззивно обжалване пред Варнен-ския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                             

                                                                           СЪДИЯ: