Решение по дело №1866/2022 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 1497
Дата: 17 ноември 2022 г.
Съдия: Евелина Иванова Попова
Дело: 20227050701866
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 11 август 2022 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

 №……../………...2022 г.

 

В  ИМЕТО   НА   НАРОДА

  

Административен съд - Варна, ШЕСТИ КАСАЦИОНЕН СЪСТАВ, в публичното съдебно заседание на двадесет и седми октомври две хиляди  двадесет и втора година в състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:           ЕВЕЛИНА ПОПОВА

ЧЛЕНОВЕ:           МАРИЯНА БАХЧЕВАН

                                                                НАТАЛИЯ ДИЧЕВА

 

При участието на секретаря ГАЛИНА ВЛАДИМИРОВА и на прокурора СИЛВИЯН ИВАНОВ като разгледа докладваното от съдия ЕВЕЛИНА ПОПОВА к.н.а.х.д. № 1866 по описа на съда за две хиляди двадесет и втора година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е по реда на глава ХІІ АПК вр. чл. 63в ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба на началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Варна, подадена чрез пълномощник юрисконсулт К.Л.-А., срещу решение №  863/24.06.2022 г. по н.а.х.д. № 1647/2022 на Районен съд – Варна, ХХХVІІІ състав, с което е отменено наказателно постановление № 22-0442-000070/15.02.2022 г., с което на основание чл. 174 ал. 3 предл. първо ЗДвП на А.М.Х. е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 /две хиляди/ лева.

По съображения за неправилност на въззивното решение поради неправилно приложение на закона се иска решението на ВРС да бъде отменено и вместо него да се постанови друго от касационната инстанция по съществото на правния спор, с което наказателно постановление да се потвърди. Претендира се и присъждане на юрисконсултско възнаграждение в полза на ОД на МВР – Варна.

В съдебно заседание касаторът – началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Варна, редовно призован, не се явява и не се представлява. От пълномощника му юрисконсулт К.Л.-А. е подадено писмено становище с. д. № 15882/25.10.2022 г., с което касационната жалба се поддържа на изложените в нея основания за неправилност на въззивното решение.  

Ответникът по касация - А.М.Х., редовно призован, не се явява в съдебно заседание. Представлява се от адвокат Е.Ф., която оспорва касационната жалба.  

Представителят на Окръжна прокуратура – Варна дава заключение за неоснователност на касационната жалба като сочи, че установените по делото факти не обосновават извод за извършено нарушение на чл. 174 ал. 3 ЗДвП.  

След преценка на процесуалната допустимост и основателност на касационната жалба, извършена в рамките на касационната проверка по чл. 218 АПК вр. чл. 63в ЗАНН, съдът намира следното:

По допустимостта на касационната жалба: Предявена е срещу подлежащ на касационен контрол съдебен акт, съгласно изричната разпоредба на чл. 63в ЗАНН; от процесуално легитимирано лице, съгласно чл. 210 ал. 1 АПК и в преклузивния срок за упражняване на правото на жалба, визиран в чл. 211 ал. 1 АПК – съобщение за изготвеното въззивно решение е получено редовно от касатора на 01.07.2022 г. /л. 39 от н.а.х.д. № 1647/2022 г. на ВРС/, а според поставения върху касационната жалба печат на ВРС, тя е подадена чрез въззивния съд на 08.07.2022 г. С нея е сезиран родово и местно компетентният съд. Кумулативното наличие на изложените положителни процесуални предпоставки и липсата на отрицателни такива обуславя извод за допустимост на касационното производство.

Разгледана по естеството на изложените оплаквания и в рамките на задължителната касационна проверка по чл. 218 ал. 2 АПК вр. чл. 63в ЗАНН, касационният състав намира жалбата за неоснователна.

С отмененото от районния съд наказателно постановление № 22-0442-000070/15.02.2022 г. е ангажирана административнонаказателната отговорност по чл. 174 ал. 3 предл. първо ЗДвП на А.М.Х. за това, че на 28.01.2022 г. около 12:50 часа в гр. Долни Чифлик на ул. „Еделвайс“ до дом № 20 управлява лек автомобил „Дачия лоджи“ с рег. № В****ВР, собственост на „Сожелиз България“, като при спирането му от полицейските служители отказва да му бъде извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство АЛКОТЕСТ ДРЕГЕР 7510 С № ARDM 0234 и не изпълнява даденото му предписание за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта.

Така индивидуализираното откъм съставомерните му признаци изпълнително деяние е квалифицирано от АНО като административно нарушение по чл. 174 ал. 3 ЗДвП и на основание същата правна норма на нарушителя е наложена глоба в размер на 2 000 /две хиляди/ лева.

За да отмени оспореното по реда на чл. 59 ЗАНН наказателно постановление, районният съд е приел, че според съдържанието на приложения по административнонаказателната преписка талон за медицинско изследване № 0022932, на Х. не е било изрично указано  срещу подпис, че следва да бъде изследван чрез доказателствен анализатор или че следва да му бъде извършено медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му в конкретно медицинско заведение и в конкретен времеви диапазон. Този факт, както и постъпилата по делото справка от МБАЛ „Св. Анна“ – Варна, от която е видно, че на 28.01.2022 г. в 14:55 часа водачът се е явил в лечебното заведение и е дал кръвна проба за изследване, са мотивирали районния съд да приеме, че  не е налице състав на административно нарушение по чл. 174 ал. 3 ЗДвП.

Решението е правилно.

Изводите на районния съд, макар и лаконични, се основават на обективно изследване на релевантните за изхода на правния спор обстоятелства като са изведени логично и последователно от приобщените по делото доказателства, разгледани поотделно и в тяхната съвкупност.

В допълнение следва да се отбележи, че съгласно текста на чл. 174 ал. 3 ЗДвП, която разпоредба АНО е посочил като основание за ангажиране на отговорността на Х., водач на МПС, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от две години и глоба 2000 лева.

Районният съд правилно се е позовал на представената по делото справка от МБАЛ „Св. Анна“ – Варна, според която санкционираният водач се е явил в лечебното заведение в 14:55 ч. и е дал кръвна проба за изследване. Отделно от това от доказателствата по делото се установява, че именно резултатът от кръвната проба, взета в МБАЛ „Св. Анна“ – Варна, доказващ съдържание на алкохол в кръвта на водача в размер на 2,86 ‰, е послужил като основание за привличането му като обвиняем за престъпление по чл. 343б ал. 1 НК с Постановление на ВРП от 18.05.2022 г.  

Това не само разколебава, но и категорично опровергава извода, че водачът чрез отказа си за изследване е осъществил състав на административно нарушение по чл. 174 ал. 3 ЗДвП. Логически необосновано е по повод на едни и същи обстоятелства лицето от една страна да е санкционирано по административен ред за това, че е отказало да бъде тествано или да изпълни медицинско предписание за установяване наличието на алкохол в кръвта и/или за употреба на наркотици или на техни аналози, и едновременно с това да бъде привлечено към наказателна отговорност за това, че е управлявало МПС след употребата на алкохол, доказана именно въз основа на резултати от медицинско изследване.

Изложеното по-горе както и извършената служебна проверка за валидност и допустимост на обжалваното решение мотивират касационната инстанция да приеме, че обжалваното решение е валидно, допустимо и постановено при спазване на закона, поради което следва да бъде оставено в сила.

От страна на ответника по касация не е отправено искане за присъждане на направените разноски, поради което такива не следва да му се присъждат с решението.

По изложените съображения и на основание чл. 221 ал. 2 изр. първо предл. първо АПК вр. чл. 63в ЗАНН, съдът  

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 863/24.06.2022 г. на Районен съд - Варна, ХХХVІІІ-ми състав, постановено по н.а.х.д. № 1647/ 2022 г.

 

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                ЧЛЕНОВЕ: 1/                      2/