Решение по дело №191/2021 на Административен съд - Габрово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 2 ноември 2021 г. (в сила от 10 декември 2021 г.)
Съдия: Даниела Иванчева Гишина
Дело: 20217090700191
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 14 юли 2021 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

139

 

гр. Габрово, 02.11.2021 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДГАБРОВО в публично заседание на четвърти октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ГИШИНА

при секретаря РАДОСЛАВА КЪНЕВА и с участието на прокурора ……………… като разгледа докладваното от съдия Д. Гишина адм. дело 191 по описа за 2021 година и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 145 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл. 70, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти /наричана по-долу за краткост „Наредбата“/.

Съдът е сезиран с жалба от „******“ ЕООД – с. Сенник, община Севлиево против Заповед № 125 от 05.07.2021 година на Директора на ТП Държавно ловно стопанство „Росица“. В жалбата се твърди, че оспорената заповед е необоснована, издадена при съществени нарушения на административнопроизводствени правила и в противоречие с материалноправни разпоредби. Оспорващото дружество намира, че процедурата, чийто краен акт се явява оспорваната заповед, е порочно проведена и не е в съответствие с изискванията на Наредбата, като се твърди, че класираният на първо място купувач отговаря на изискванията, заложени в документацията за участие в търга, а оспорващото дружество е незаконосъобразно отстранено от процедурата, като в заповедта липсват мотиви и обосновка въз основа на какво е класирано на първо място посоченото в заповедта дружество. Прави се искане за отмяна на оспорената заповед ведно с произтичащите от това материалноправни и процесуалноправни последици. Претендира се присъждане на направените в производството разноски.

Оспорващото дружество не се представлява в открито съдебно заседание.

Ответната страна Директор на Териториално поделение Държавно ловно стопанство „Росица“ при  Северноцентрално държавно предприятие – ДП Габрово се явява лично, оспорва жалбата, по същество прави искане за отхвърляне на оспорването по съображения, подробно развити в депозирано по делото писмено становище /л. 323-328/.

Заинтересованата страна „******“ ООД – с. Борима, община Троян не се представлява в открито съдебно заседание, не се заявява становище по оспорването.

Съдът намира жалбата за допустима, като подадена от надлежна страна, срещу административен акт, подлежащ на съдебен контрол. Процесната заповед е издадена на 05.07.2021 година, а жалбата на оспорващото дружество е входирана в администрацията, управлявана от ответната страна, на 08.07.2021 година /л. 3/, от което следва, че оспорването е извършено в законоустановения 14-дневен срок /чл. 70, ал. 2 от Наредбата във връзка с чл. 149, ал. 1 от АПК/, надлежно указан и от административния орган в оспорената заповед.

След съвкупна преценка на събраните по делото доказателства, на доводите и възраженията на страните, и като извърши служебна проверка за законосъобразност по реда чл. 168, ал. 1 във връзка с чл. 146 от АПК, съдът приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Директорът на ТП ДЛС „Росица“ е утвърдил документация за търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен за няколко обекта, вкл. обект № 2104 /л. 267-299/, като със Заповед № 78 от 11.06.2021 година /л. 268-273/ е наредил да се проведе търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен, като за обект № 2105 е посочена гаранция за участие в размер на 1533 лева.

Със Заповед № 102 от 01.07.2021 година  на Директора на ТП ДЛС „Росица“ е назначена комисия, която да проведе процесната тръжна процедура /л. 266/.

На посочените в заповедта за назначаването ѝ, както и в заповедта за провеждане на търга, дата, час и място комисията е разгледала постъпилите 6 /шест/ предложения /л. 9-241; л. 261-262 – някои от участниците са подали предложения за повече от 1 обект/, като е съставила Протокол от 01.07.2021 година, предаден на 02.07.2021 година на органа, открил процедурата /л. 257-260/.

Видно от протокола на комисията, кандидатът „******“ ЕООД – с. Сенник, подал заявление за участие с вх. № РД04001 от 01.07.2021 година /л. 166-172/ и заявил желание за участие в търга за всички 4 /четири/ обекта, е бил отстранен, тъй като е внесъл гаранция за участие само в размер на 5 лева /л. 167/, установено и от извършена справка в счетоводството на ТП ДЛС „Росица“, както и не е представил изискуемите по т. 6, 7, 8, 9 и 10 от Списъка към Заповед № 78 от 11.06.2021 година на Директора на ТП ДЛС „Росица“ документи, което е квалифицирано от Комисията като нарушение на изискванията на чл. 61, ал. 5, т. 1 и 2 във връзка с чл. 58, ал. 1, т. 3 от Наредбата и на посочените основания дружеството е отстранено от участие в търга. След провеждане на търга за обект № 2105 на първо място е класиран  единственият допуснат кандидат за обекта „******“ ООД – с. Борима, потвърдил първоначалната цена, при цена от 30660.00 лева без включен ДДС.

Въз основа на Протокола на Комисията, утвърден от Директора на ТП ДЛС „Росица“, е издадена Заповед № 125 от 05.07.2021 година на Директора на ТП ДЛС „Росица“, с която за купувач за обект № 2105 на първо място е класиран „******“ ООД – с. Борима /л. 252/.

Съгласно чл. 49, ал. 1 от Наредбата продажбата на стояща дървесина на корен се осъществява по няколко начина, един от които е посоченият в т. 1 търг с явно наддаване, като последният се провежда по правилата на чл. 49-64 от Наредбата.

Процесната процедура е открита от материално и териториално компетентен административен орган съгласно чл. 2, ал. 2, вр. чл. 4, ал. 1, вр. чл. 49, ал. 2 и чл. 55, ал. 2 от Наредбата, като по делото е представен Договор за управление № ДУ-01 от 27.02.2017 година /л. 303-307/ и нотариално заверено пълномощно, съгласно което Директорът на СЦДП-ДП Габрово е упълномощил Директора на ТП ДЛС „Росица“ да провежда и организира самостоятелно процедури по продажба на стояща дървесина на корен, на добита дървесина и на недървесни горски продукти /л. 301-302, т. 3 от пълномощното/.

Заповед № 78 от 11.06.2021 година на Директора на ТП ДЛС „Росица“ за откриване на процедурата и утвърдената с нея документация за участие в търга съдържат реквизитите, посочени в чл. 55, ал. 3 и чл. 56, ал. 1 от Наредбата. Видно от представената разпечатка от интернет страницата на СЦДП-ДП Габрово /л. 8/, документацията за участие в търга е публикувана на интернет страницата в съответствие с чл. 56, ал. 3 от Наредбата. Служебна справка установява, че документацията е публикувана и на интернет страницата на ТП ДЛС „Росица“ - https://dlsrositsa.scdp.bg/procedures/16776.

Настоящият съдебен състав намира, че при провеждане на процесната процедура не са допуснати нарушения на процесуалните правила. Единственото оплакване на оспорващото дружество е, че е незаконосъобразно отстранено от процедурата, а спечелилият търга участник отговаря /?!/ на изискванията, заложени в документацията за участие в търга, без да се сочат конкретни доводи по повод на тези твърдения, които твърдения съдът намира за неоснователни. Съдът намира, че отстраняването на оспорващото дружество от участие в тръжната процедура е в съответствие с чл. 61, ал. 5, т. 1 и 2 от Наредбата, съгласно които разпоредби Комисията отстранява от участие в търга участник, който не е представил някой от изискуемите от продавача документи и те са представени във вид и съдържание, различни от изисканите от продавача /т. 1/, както и за когото се установи невярно деклариране на обстоятелство по чл. 58, ал. 1, т. 3 /т. 2/. В настоящия случай в декларация от 28.06.2021 година /л. 169/ управителят на оспорващото дружество е декларирал, че е внесъл гаранция за участие, в размера, посочен в заповедта за откриване на процедурата. От представеното Нареждане за кредитен превод /л. 170/ е видно, че е внесена гаранция общо в размер на 5 /пет/ лева, който факт е установен от тръжната комисия както чрез преглед на приложените към заявлението за участие документи, така и чрез справка с счетоводството на ТП ДЛС „Росица“. Целта на декларацията е посочване на обектите, за които съответният кандидат участва в процедурата, и внесената за всеки от тях гаранция за участие в размер, определен от административния орган, а не някаква сума по усмотрение на кандидата, като в случая внасянето на 5 лева е равнозначно на липса на внесена гаранция за участие в процедурата. Част от утвърдените със Заповед № 78 от 11.06.2021 година на Директора на ТП ДЛС „Росица“ тръжни документи е Списък на документите, които следва да представят кандидатите при участие в тръжната сесия /л. 281/, като в случая тръжната комисия правилно е установила обстоятелството, че оспорващото дружество не е представило документите по т. 6, 7, 8, 9 и 10 от Списъка - документи, изискуеми с цел установяване наличието на регистрация за извършване на дейности в горски територии и техническите възможности на кандидата за изпълнение на предмета на търга.

След отстраняване на оспорващото дружество, останалият единствен допуснат участник, законосъобразно е обявен за спечелил търга на основание чл. 63, ал. 2 от Наредбата, като от прегледа на заявлението за участие и приложените към него документи на спечелилия кандидат се установява, че същите отговарят на поставените от възложителя изисквания /л. 173-215/. Последното е ирелевантно за положението на оспорващото дружество, тъй като последното не установява, че е било отстранено незаконосъобразно.

Назначаването на тръжната комисия, провела процесния търг, е в съответствие с чл. 60 от Наредбата, като членовете на комисията са декларирали обстоятелствата по чл. 60, ал. 5 от Наредбата /л. 263-265/.

Оспорената в настоящото производство заповед е издадена в условията на заместване на титуляра от надлежно определено лице – заместник и при доказано отсъствие на титуляра поради ползване на платени неприсъствени дни, видно от представената по делото Заповед № ЛС-072 от 15.06.2021 година на Директора на Северноцентрално държавно предприятие ДП Габрово /л. 300/.

По изложените съображения съдът намира, че Заповед № 125 от 05.07.2021 година на Директора на ТП Държавно ловно стопанство „Росица“ е издадена от компетентен орган, в писмена форма, при спазване на административнопроизводствените правила и материалноправните разпоредби, както и в съответствие с целта на закона, което обуславя извода за законосъобразност на акта и съответно неоснователност на оспорването.

В горния смисъл е Решение № 10940 от 01.11.2021 година по адм. дело № 5823/2021 година на ВАС, V отделение, постановено по идентичен спор между същите страни.

 

Водим от горното и на основание чл. 172, ал. 2 от Административнопроцесуалния кодекс, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на „******“ ЕООД – с. Сенник, община Севлиево против Заповед № 125 от 05.07.2021 година на Директора на ТП Държавно ловно стопанство „Росица“.

 

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховен административен съд на Република България в четиринадесетдневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                                                         

                                                                          АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪДИЯ: