Решение по дело №1257/2019 на Районен съд - Казанлък

Номер на акта: 102
Дата: 7 април 2020 г. (в сила от 3 юни 2020 г.)
Съдия: Невена Иванова
Дело: 20195510201257
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 19 ноември 2019 г.

Съдържание на акта

                                           Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                  гр.К.,07.04.2020г.

 

                                      В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Казанлъшкият районен съд,наказателно отделение,първи наказателен състав,в публичното заседание на двадесет и шести февруари,две хиляди и двадесета година, . . . . . . . . в състав . . . . . . . .

 

                                                  Председател: Невена Иванова

                                    Съдебни заседатели:

                                                           Членове:

при секретаря . . . .  .Ана Цанова . . . . и в присъствието на

прокурора . . . . . . . . като разгледа докладваното от

съдията . . . . . .  . . . . АНД № 1257 . . . . . . .  . .по описа

за . . .  . 2019 год. . . .за да се произнесе,взе предвид:

 

          Обжалвано е Наказателно постановление  № 19-0284-001524 от 11.07.2019г.на ВПД Началник група към ОДМВР Стара Загора,РУ К..

          Жалбоподателят,недоволен от наложените му наказания,моли съда да ги отмени.

          Въззиваемата страна,редовно призована,не изпраща представител в с.з.и не взема становище по жалбата.

          От събраните по делото доказателства,преценени поотделно и в тяхната съвкупност,и след като извърши цялостна проверка на съставения акт и на обжалваното наказателно постановление,съдът приема за установено следното:

          Жалбата е процесуално допустима.Разгледана по същество се явява основателна.

          Административнонаказващият орган е приел за установено,че на 04.05.2019г.в 10 ч. по горски път,свързващ гр.Г. с м-ст „Л.“ 2 км.северно от гр.Г.,в посока север-юг /от Л. към гр.Г./ жалбоподателят М. управлявал л.а.“Рено Лагуна“ с рег.№ *******,собственост на П.К.Д.от с.Р.,общ.К.,като след извършено ПТП консумирал алкохолна напитка.Установено било в 14,35 часа с „ALCOTEST 7510 DRAGER“ с фабр.№ ARBB-0072,който отчел 0,55 промила съдържание на алкохол в кръвта,измерено чрез издишания от водача въздух.

          АНО приел,че жалбоподателят консумирал алкохолни напитки до пристигането на контролните органи,с което виновно нарушил чл.123,ал.1,т.2,б.Е от ЗДвП,поради което и на основание чл.53 от ЗАНН и чл.175,ал.1,т.5 от ЗДвП му наложил административни наказания ГЛОБА в размер на 150 лева и ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от 2 месеца.

          По искане на жалбоподателя,направено с жалбата,съдът е изискал от АНО заповедта /макар,че същата е приложена към административнонаказателната преписка/,с която АНО е оправомощен да издаде обжалваното наказателно постановление.Видно от представената Заповед Рег.№ 8121з-515/14.05.2018г.на Министъра на вътрешните работи,издалият наказателното постановление е оправомощен да го издаде,поради което обжалваното НП е издадено от компетентен орган.

          Съдът намира за основателно становището на жалбоподателя,че при издаването на обжалваното наказателно постановление е допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила като наказателното постановление не отговаря на изискванията на чл.57,ал.1,т.5 от ЗАНН,тъй като в него не е описано ясно и точно извършеното нарушение и обстоятелствата,при които е извършено.Описано е,че на посочените дата и място жалбоподателят управлявал МПС като след извършено ПТП консумирал алкохолна напитка.С това жалбоподателят нарушил чл.123,ал.1,т.2,б.Е от ЗДвП.Посочената като нарушена разпоредба на ЗДвП регламентира,че водачът на пътно превозно средство,който е участник в пътнотранспортно произшествие,е длъжен,когато при произшествието са пострадали хора,да не консумира алкохолни напитки до пристигането на контролните органи.В обжалваното наказателно постановление е посочено само,че жалбоподателят след извършено ПТП консумирал алкохолна напитка.По-надолу е вписано,че жалбоподателят консумирал алкохолни напитки до пристигането на контролните органи.Така описаното нарушение,освен,че е неясно,е и несъставомерно-не отговаря на нито един състав на административно нарушение по ЗДвП.Не съответства и на съдържанието на сочената като нарушена разпоредба на чл.123,ал.1,т.2,б.Е от ЗДвП,тъй като в наказателното постановление не е посочено дали при твърдяното ПТП са пострадали хора.Така жалбоподателят основателно се оплаква в жалбата си,че са нарушени процесуалните му права,тъй като същият е лишен от възможността да узнае точно и ясно в извършването на какво административно нарушение е обвинен.

          От показанията на актосъставителя И. и св.Н. се установява,че на посочената дата двамата полицейски служители получили сигнал,че северозападно от гр.Г.,към месността“Л.“ е станало ПТП-около 10 ч.Отишли на място и установили катастрофирал автомобил,но водачът го нямало,нито имало пътници.Водачът-жалбоподателят М.,бил установен няколко часа по-късно и бил тестван за употреба на алкохол с техническо средство,което отчело концентрация на алкохол в кръвта,измерена чрез издишания от водача въздух 0,55 на хиляда.И двамата свидетели-полицейски служители,са категорични,че при настъпилото ПТП не е имало пострадали лица.

          При така събраните гласни доказателства се установява,че жалбоподателят М. не е извършил твърдяното в наказателното постановление нарушение на чл.123,ал.1,т.2,б.“е“ от ЗДвП,тъй като съставомерен елемент от състава на същото е при настъпилото ПТП да са пострадали хора,а се установи,че при процесното ПТП не са пострадали хора.

          Предвид изложеното съдът намира,че обжалваното наказателно постановление освен издадено при съществени нарушения на административнопроизводствените правила,е и неоснователно по същество и на тези основания следва да бъде отменено.

          Водим от горните мотиви съдът

 

 

                                       Р   Е   Ш   И  :

 

 

          ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 19-0284-001524 от 11.07.2019г.на ВПД Началник група към ОДМВР Стара Загора,РУ К.,с което на Е.А.М. ***,с ЕГН **********  са наложени административни наказания ГЛОБА в размер на 150 /сто и петдесет/ лева и ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от 2 /два/ месеца.

          Решението подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Стара Загора в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                               Районен съдия: