Споразумение по дело №211/2015 на Районен съд - Чирпан

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 26 юни 2015 г. (в сила от 26 юни 2015 г.)
Съдия: Атанас Тодоров Динков
Дело: 20155540200211
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 26 юни 2015 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

26.06.2015год. гр.Чирпан

 

Чирпански районен съд, трети състав

 

На 26.06.2015 год.

 

В публично заседание в следния състав:

 

                                          Председател:АТАНАС ДИНКОВ

 

Секретар: Д.В.

Прокурор: НАДЕЖДА БАНОВА

 

Сложи за разглеждане докладваното от районен съдия Атанас Динков НОХД № 211 по описа за 2015 год.

 

На именното повикване в 11,30часа се явиха:

ОБВИНЯЕМ – Г.Т.Г. - лично и с адвокат И.Д. - адвокат от АК Ст. Загора, като защитник на обвиняемия.

ПРОКУРОР – представлявани от прокурор Надежда Банова.

Съдът намира, че са налице процесуалните основания на чл.372, ал.2 във вр. чл.94 от НПК, като следва да се назначи служебен защитник на обвиняемия Г.Т.Г., поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

НАЗНАЧАВА като служебен защитник на обвиняемия Г.Т.Г., адв. И.В.Д. ***.

Адв. Д. - Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на обвиняемият.

ОБВИНЯЕМ – Г.Т.Г. - роден на ***г***, в момента изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в Затвора – Стара Загора, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН: **********.

СЪДЪТ РАЗЯСНИ НА СТРАНИТЕ ПРАВОТО ИМ НА ОТВОДИ КЪМ СЪСТАВА НА СЪДА, ПРОКУРОРА, ЗАЩИТНИКА И СЪДЕБНИЯ СЕКРЕТАР.

ПРОКУРОРЪТ - Нямам искания за отводи.

Адв. Д. -  Нямам искания за отводи.

ОБВИНЯЕМ Г.Т.Г. - Нямам искания за отводи.

ПРОКУРОР - Г-н Съдия, на осн. чл.381 от НПК между РП-Чирпан, обвиняемият Г.Т.Г. и защитника му – адв. Д. е постигнато споразумение относно наказанието, което следва да му бъде наложено за престъплението, което е извършил. Имуществени щети от престъплението възстановени. Същото не противоречи на закона и морала и моля да го приемете и одобрите.

Адв. Д. ***, обвиняемият чрез мен, като защитник е постигнато споразумение на осн. чл.381 от НПК. Моля да приемете и одобрите същото, като не противоречащо на закона и морала. Имуществени щети от престъплението възстановени.

СЪДЪТ РАЗЯСНЯВА НА ОБВИНЯЕМИЯТ ПРАВАТА МУ ПО НПК, КАКТО И ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО

ОБВИНЯЕМ – Г.Т.Г. – Подписа под споразумението е мой. Разбирам обвинението. Признавам се за виновен и разбирам последиците от споразумението. Доброволно съм го подписал. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред. Разяснено ми е, че дължа направените разноски за служебен защитник.

Страните постигнахме съгласие относно следното:

Обвиняемият Г.Т.Г. се признава за виновен за следното:

На 01.11.2014г. в с. Черна гора, обл. Стара Загора, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защитена на имот – врата, е отнел чужда движима вещ: 1 брой гъска от вида „Ланда” на стойност 45,00лв. от владението на **, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1, б. „а” и б. „б” от НК - престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 3, пр. 2 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, б. „а” и б. „б” от НК.

Деянието е извършено от обвиняемия при пряк умисъл.

Извършеното престъпление е доказано и обвиняемият се признава за виновен по обвинението.

Щетите от престъплението са възстановени, като вещта е заместена чрез заплащане на равностойността й.

Налице са основанията по чл. 381 от НПК за постигане на споразумение.

За извършеното престъпление от обвиняемия по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 3, пр. 2 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, б. „а” и б. „б” от НК се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 3 до 15 години.

Страните по споразумението считаме, че на обвиняемия Г.Т.Г. следва за извършеното от него престъпление да бъде наложено наказание при приложение на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, като му се определи наказание „лишаване от свобода” под предвидения в чл. 196, ал. 1, т. 2 от НК долен минимум на наказанието „лишаване от свобода”, а именно наказание 6 месеца „лишаване от свобода”. Така определеното наказание следва да се търпи ефективно при първоначален „строг” режим, съгласно чл. 61, т. 2 от ЗИНЗС в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, съгласно чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС.

Наказанието се определя при наличие на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, каквито се явяват проявената критичност към извършеното, направените самопризнания, възстановяването на причинените имуществени вреди от деянието и много ниската стойност на предмета на престъплението.

 

Приобщената към делото, като веществено доказателство: 1 брой шапка със синя козирка и бял надпис в предната си част „KENT STATE ZUELEMENTS SHOWCASE CAMP”, собственост на обвиняемия Г.Т.Г., тъй като не е средство послужило за извършване на престъплението следва да бъде върната на собственика й, след влизане в сила на определението на РС – Чирпан, с което се одобрява настоящото споразумение.

Разноските по досъдебното производство в размер на 20 лв. (за СОЕ) и направените съдебни разноски ще се заплатят от обвиняемия.

 

 

С П О Р А З У М Е Л И  С Е:

 

 

 

ПРОКУРОР:……………                                     ЗАЩИТНИК:…………………                             Надежда Банова                                 адв. И.Д.                                                                                                                                                                

 

                                                                           ОБВИНЯЕМ:……………………

              Г.Г.

 

        

 

Съдът счита, че в така представеното споразумение е постигнато съгласие между страните по всички въпроси визирани в чл.381 от НПК. Щетите от престъплението възстановени. Престъплението е извършено от обвиняемия. Така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което същото следва да бъде одобрено, а настоящото наказателно производство прекратено.

Предвид изложеното и на осн. чл.382 и чл.383 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА И ОДОБРЯВА постигнатото между РП - Чирпан, представлявана от прокурор Надежда Банова, обвиняемият Г.Т.Г. и защитника му - адв. Д. от АК гр. Ст. Загора окончателно споразумение, съгласно което:

ОБВИНЯЕМИЯТ – Г.Т.Г. - роден на ***г***, в момента изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в Затвора – Стара Загора, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН: **********, се ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН за това, че на 01.11.2014г. в с. Черна гора, обл. Стара Загора, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защитена на имот – врата, е отнел чужда движима вещ: 1 брой гъска от вида „Ланда” на стойност 45,00лв. от владението на **, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1, б. „а” и б. „б” от НК - престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 3, пр. 2 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, б. „а” и б. „б” от НК, при приложение на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, му НАЛАГА наказание 6 /шест/ месеца лишаване от свобода, като така определеното наказание да се търпи ефективно при първоначален СТРОГ режим, съгласно чл. 61, т. 2 от ЗИНЗС в затвор или затворническо общежитие от ЗАКРИТ тип, съгласно чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС.

Веществено доказателство: 1 брой шапка със синя козирка и бял надпис в предната си част „KENT STATE ZUELEMENTS SHOWCASE CAMP”, собственост на обвиняемия Г.Т.Г., ДА СЕ ВЪРНЕ на собственика й, след влизане в сила на определението на РС – Чирпан, с което се одобрява настоящото споразумение.

Разноските по досъдебното производство в размер на 20 лв. (за СОЕ) и направените съдебни разноски ще се заплатят от обвиняемия.

 

 

ОСЪЖДА обвиняемия Г.Т.Г. да заплати по сметка на Районен съд Чирпан, направените по делото разноски в размер на 20.00 лв. (за СОЕ), както и за назначения му служебен защитник в досъдебното производство.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като влиза в законна сила от днес 26.06.2015год.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 211/ 2015 год. по описа на ЧРС.

Протоколът се написа в с.з., което приключи в 12,15 часа.

 

 

 

  

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                                                   СЕКРЕТАР:

 

 

 

 

РП – Чирпан - Господин Съдия, предвид осъждането на Г.Г. по НОХД № 471/2014г. на РС – Чирпан, моля да приемете, че са налице основанията на чл. 25, ал. 1 във връзка с чл. 23, ал. 1 от НК за определяне на общо наказание на осъденото лице по настоящото производство и наказанието по НОХД № 471/2014г. на РС – Чирпан и извършите кумулация на двете наказания, като му определите общо наказание в размер на 6 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи ефективно при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, съгласно чл. 61, т. 2 и чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС. На основание чл. 25, ал. 2 от НК от определеното общо наказание следва да се приспадне изтърпяната част от наказанието по НОХД № 471/2014г. на РС – Чирпан, считано от 08.01.2015год. Представям заверено копие от писмо на Затвора Ст. Загора за начало на наказание лишаване от свобода по НОХД 471/2014г. на РСЧирпан.

Адв. Д. – Моля да извършите кумулацията, тъй като същата е в интерес на подзащитния ми.

Обвиняем - Г.Т.Г. – Моля да ми бъде направена кумулация на наказанията.

Съдът, след като изслуша страните и след като се запозна със съдебното минало на осъденото лице Г.Т.Г., намери че са налице условията на чл. 25 във  връзка с чл. 23 от НК за извършване на кумулацията на наказанията на Г.Т.Г. по настоящото наказателно производство и по НОХД № 417/2014г. на РС – Чирпан, поради което и на основание чл. 306, ал.1, т. 1 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 ПРИЕМА заверено копие от писмо на Затвора Ст. Загора за начало на наказание лишаване от свобода по НОХД 417/2014г. на РСЧирпан.

 ДОПУСКА и ИЗВЪРШВА кумулация на наказанието, наложено на Г.Т.Г. по настоящото наказателно производство НОХД № 211/2015г. на РС – Чирпан и наказанието по НОХД № 417/2014г. на РС – Чирпан, като ОПРЕДЕЛЯ едно ОБЩО наказание в размер на 6 /шест/ месеца лишаване от свобода, което същият да изтърпи ЕФЕКТИВНО при първоначален СТРОГ режим в затвор или затворническо общежитие от ЗАКРИТ тип, съгласно чл. 61, т. 2 и чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС.

На основание чл. 25, ал. 2 от НК от определеното общо наказание ПРИСПАДА изтърпяната част от наказанието по НОХД № 417/2014г. на РС – Чирпан, считано от 01.08.2015год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва и протестира в 15 - дневен срок от днес пред ОС - Стара Загора.

 

 

     

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                                                       СЕКРЕТАР: