Определение по дело №142/2019 на Апелативен съд - Варна

Номер на акта: 192
Дата: 21 март 2019 г.
Съдия: Росица Славчова Станчева
Дело: 20193000500142
Тип на делото: Въззивно частно гражданско дело
Дата на образуване: 18 март 2019 г.

Съдържание на акта

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

№192./21.03.2019г.

 

гр.Варна

 

Варненският апелативен съд, в закрито съдебно заседание, в състав:

 

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДИАНА ДЖАМБАЗОВА

                                                                       ЧЛЕНОВЕ:   МАРИНЕЛА ДОНЧЕВА

                                                                                              РОСИЦА СТАНЧЕВА                                                                                                             

като разгледа докладваното от съдия Р . Станчева

въззивно ч. гр. дело № 142/2019г.,

за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл. 274 и сл. ГПК.

Образувано е по частна жалба на Е.А.Н., ЕГН ********** против разпореждане № 933/08.02.2019г., постановено по в.гр.д. № 2280/2018г. на ОС – Варна, с което на основание чл.286 ал.1 т.3 ГПК е върната подадената от него касационна жалба срещу постановеното по същото дело въззивно решение.

Твърди се, че обжалваното разпореждане е неправилно и незаконосъобразно. Излагат се подробни аргументи в подкрепа на застъпваното от жалбоподателя становище защо постановеното въззивно решение подлежи на касационен контрол. Иска се отмяна на атакувания съдебен акт и връщане на делото на въззивния съд за продължаване действията по администриране на жалбата му.

Частната жалба е подадена в срок, от легитимирана страна и срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество същата е неоснователна по следните съображения:

Депозираната от жалбоподателя касационна жалба е срещу постановеното по в.гр.д. № 2280/2018г. на ОС – Варна въззивно решение, с което е било потвърдено обжалваното пред него решение на РС – Варна за изменение размера на дължимата от Е.Н. в полза на детето му А.Н. месечна издръжка от 200 лева на 350 лева и е отхвърлен предявения иск за горницата над присъдения размер до претендираните 500 лева.

Следователно предметът на спора е иск за издръжка, на основание чл.150 СК.

Съгласно изричната разпоредба на чл.280 ал.3 т.2, предл. първо ГПК в редакцията й към датата на постановяване на обжалваното решение, решенията по въззивни дела по искове за издръжка не подлежат на касационно обжалване. Поради това и подадена срещу такова решение касационна жалба е недопустима и подлежи на връщане, на основание чл.286 ал.1 т.3 ГПК.

Изложените от частния жалбоподател в настоящата му жалба доводи са изцяло неоснователни. Нормата на чл.280 ал.2 ГПК /ред. ДВ бл.86/2017г./, не дерогира разпоредбата на чл.280 ал.3 ГПК, изключваща определена категория дела от касационен контрол и не съставлява самостоятелно основание за касационно обжалване на всички въззивни решения. Същата е приложима само по отношение на въззивни решения, непопадащи в приложното поле на ал.3 и съставлява допълнителен селективен критерии за допустимостта на касационното обжалване. Това следва от систематическото тълкуване на двете разпоредби.

Ето защо, като е приел, че подадената касационна жалба е недопустима и е върнал същата, вззивният съд е постановил законосъобразен съдебен акт, който следва да бъде потвърден.

Водим от гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И

 

ПОТВЪРЖДАВА  разпореждане № 933/08.02.2019г., постановено по в.гр.д. № 2280/2018г. на ОС – Варна, с което на основание чл.286 ал.1 т.3 ГПК е върната подадената от Е.А.Н., ЕГН ********** касационна жалба срещу постановеното по същото дело въззивно решение.

 

            Определението е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

 

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                       ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                                                                                                          2.