Решение по дело №153/2023 на Административен съд - Кюстендил

Номер на акта: 220
Дата: 1 ноември 2023 г.
Съдия: Десислава Благоева Табакова
Дело: 20237110700153
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 28 юни 2023 г.

Съдържание на акта

 

Р Е Ш Е Н И Е

  220       

гр. Кюстендил, 01.11.2023 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - КЮСТЕНДИЛ, в открито съдебно заседание на четвърти октомври две хиляди двадесет и трета година, в следния състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН ДЕМИРЕВСКИ

                                                                      ЧЛЕНОВЕ: АСЯ СТОИМЕНОВА

                                                                                          ДЕСИСЛАВА ТАБАКОВА

 

с участието на секретар: Светла Кърлова и в присъствието на прокурора: Марияна Сиракова, като разгледа докладваното от съдия Табакова КАНД № 153/2023 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) във вр. с чл. 63в от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Образувано е по жалба на Ц.Й.К. ***, срещу решение № 131/12.05.2023 г., постановено по а.н.д. № 175/2023 г. по описа на Районен съд – Кюстендил. С оспорения съдебен акт е потвърдено наказателно постановление № 22-1139-002676/02.02.2023 г., издадено от началник сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Кюстендил, с което на касаторката, за нарушение чл. 483, ал. 1, т. 2 от КЗ и на основание чл. 638, ал. 3 от КЗ е наложено административно наказание "глоба" в размер на 400 (четиристотин) лева.

В касационната жалба се излагат доводи за неправилност на оспореното решение, като издадено в нарушение на материалния и процесуалния закон. Сочи се, че е налице несъответствие между описанието на нарушението в акта и в наказателното постановление и дадената му правна квалификация. Поради това отправя искане за отмяна на съдебния акт и за отмяна на наложеното й административно наказание.

Ответната страна – началникът на сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Кюстендил в писмена молба, депозирана чрез гл. юрисконсулт Гергана Б. изразява становище за неоснователност на жалбата.

Представителят на Окръжна прокуратура – Кюстендил дава заключение за неоснователност на касационната жалба.

Административен съд – Кюстендил, в настоящия си състав, след като прецени допустимостта на предявената касационна жалба и обсъди направените в нея оплаквания, становищата на страните, събраните по делото доказателства, намира за установено следното:

Касационната жалба е допустима като подадена в законоустановения срок по чл. 211, ал. 1 от АПК и от надлежна страна. Разгледана по същество касационната жалба е неоснователна по следните съображения:

Районният съд е установил от събраните по делото доказателства, че на 09.11.2022 г. в 13:15 ч. в гр. Кюстендил по ул. "Цар Освободител", жалбоподателката управлявала лек автомобил БМВ 320 Д с ДК № Y919VDF, държава Великобритания, собственост на Даниел Емилов, като при проверка е установено, че превозното средство няма сключена задължителна гранична застраховка „Гражданска отговорност“, валидна към датата и часа на проверката. В хода на проверката бил установен водачът на автомобила, а именно жалбоподателката Ц.К. и че същата не е сключила задължителна гранична застраховка "Гражданска отговорност" за управлявания от нея автомобил.

Въз основа на направено запитване чрез Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" - гр. София при МВР е получено писмо от Интерпол Манчестър, че процесният автомобил към датата 09.11.2022 г. не е имал валидна застраховка "Гражданска отговорност".

Съставен е АУАН № GA705972 от дата 09.11.2022 г., за нарушение по чл. 483, ал. 1, т. 2 от КЗ. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административнонаказателната преписка, административнонаказващият орган издал процесното наказателно постановление.

При така установената фактическа обстановка районният съд приел, че актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са съставени от компетентни органи, като са спазени сроковете по чл. 34 от ЗАНН. Съдебният състав е посочил, че е спазена процедурата по съставянето и връчването им и не са допуснати нарушения при изготвянето на АУАН, въз основа на който е издадено и оспореното наказателно постановление, водещи до незаконосъобразност на същите. Съдът, съобразявайки приобщените писмени и гласни доказателства, възприел процесното наказателно постановление за законосъобразно и по същество, приемайки че водачът, който не е бил собственик на автомобила, се явява лице по смисъла на чл. 483, ал. 1, т. 2 от КЗ, което е било длъжно да сключи гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите на граничния контролно-пропускателен пункт, от който влиза на територията на Република България, което не е сторено в случая, поради което осъществената от касаторката деятелност правилно е била санкционирана по реда на чл. 683, ал. 3 от КЗ.

Решението е валидно, допустимо и правилно.

Настоящата касационна инстанция споделя изцяло установената от районния съд фактическа обстановка. Правилни и обосновани са направените от въззивната инстанция правни изводи, които настоящата инстанция не следва да повтаря и на основание чл. 221, ал. 2 от АПК препраща към мотивите на първоинстанционния съд.

Правилен е решаващият извод на районния съд относно безспорната установеност на описаното в акта и в наказателното постановление нарушение. Приложените по делото доказателства сочат с категоричност, че на инкриминираната дата и място касаторката е управлявала МПС БМВ 320 Д с ДК № Y***VDF, държава Великобритания. Тези факти са безспорно доказани, видно от всички събрани по делото гласни и писмени доказателства. Спорът в настоящото производство се свежда до установяване извършено нарушение на режима за сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Такова задължение е произтичало в конкретния случай от разпоредбата на чл. 483, ал. 1, т. 2, във връзка с чл. 483, ал. 2 от КЗ. Нито в хода на въззивното производство, нито пред настоящата инстанция касаторката представя доказателства за надлежното и своевременно изпълнение на това задължение. Поради това основателно административнонаказващият орган е приел, че с поведението си същата виновно е осъществила административнонаказателния състав по чл. 638, ал. 3 от КЗ. След преценка на събраните доказателства районният съд от своя страна правилно е приел, че от събраните доказателства се явява безспорно установено процесното нарушение, посочвайки че с действията си соченото за нарушител лице е осъществило от субективна и обективна страна състава на вмененото му административно нарушение.

Не е налице изложеното в касационната жалба основание за отмяна на оспореното решение, аргументирано с липса на доказаност на предпоставките за осъществяване на отговорността по чл. 638, ал. 3 от КЗ и с наличие на несъответствие между описанието на нарушението и дадената му правна квалификация. Правилно, с оглед наличните данни отговорността на лицето е ангажирана по предвидения в чл. 638, ал. 3 от КЗ състав, предвиждащ административнонаказателна отговорност за водач, който управлява МПС, което не е негова собственост, във връзка с чието притежание и управление няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Както закономерно е отразил в своите мотиви районният съд, съставът на посоченото нарушение е осъществен във всички случаи на управление на моторно превозно средство, за което няма сключена и действаща застраховка „Гражданска отговорност“, независимо от причината за това, вкл. и поради обстоятелството, че моторното превозно средство не е регистрирано в страната, какъвто е и настоящия случай.

По изложените съображения съдът намира, че обжалваното решение не страда от пороци, представляващи касационни основания за отмяната му. Същото е правилно и като такова следва да бъде оставено в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221, ал. 2 от АПК, във вр. чл. 63в от ЗАНН, Административен съд – Кюстендил,

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 131/12.05.2023 г., постановено по а.н.д. № 175/2023 г. по описа на Районен съд – Кюстендил.

Решението е окончателно.

 

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                            ЧЛЕНОВЕ: