Определение по дело №643/2015 на Административен съд - Добрич

Номер на акта: 400
Дата: 4 ноември 2015 г.
Съдия: Таня Райкова Димитрова-Стоянова
Дело: 20157100700643
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 4 ноември 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

04.11.2015г., гр.Добрич

Съдия Таня Димитрова, съдия–докладчик по административно дело №643/2015г. на Административен съд-Добрич, като извърши проверка по делото, установи следното:

Производството е във връзка с чл.459 и сл. от Изборния кодекс.

Образувано е по жалба на Д.В.П., ЕГН **********,***, срещу Решение №284 от 27.10.2015г. на Общинска избирателна комисия – Балчик /ОИК/ за обявяване на резултатите от изборите за кмет на Кметство Кранево.

С жалбата се прави искане за обявяване за недействителен избора на Р.П.Н. за Кмет на Кметство Кранево, обявен с обжалваното решение. Правят се възражения за допускане до гласуване по избирателния списък на лица в нарушение на изискването за т.нар. “ценз за уседналост”, като се изтъква, че има разлика с 235 души в първоначално обявените през септември 2015г. списъци /567 лица/ и в избирателния списък от 25.10.2015г. /802 лица/. Излагат се подробни доводи по отношение незаконосъобразността на вписването на тези 235 лица в избирателния списък, доколкото оспорващият има съмнения и твърди, че тези лица не отговарят на изискванията по чл.36, ал.1 и ал.2 от Изборния кодекс, а и за незаконосъобразност на извършена регистрация по настоящ адрес като извършена не в съответствие с изискванията на чл.90, ал.1, чл.92, ал.2 и 3 и чл.99а от Закона за гражданската регистрация. Сочи се, че е допуснато нарушение на чл.220 от Изборния кодекс – гласуването е продължили до около 21,00ч, а и се изтъква, че в протокола на СИК не е посочен краен част на изборния ден, както и че наличието на само на една секция сочи на липса на обезпеченост на възможността за упражняване на правото на глас /в подкрепа на последното – решение №2 от 16.02.2010г. по к.д. №10/2009г. на Конституционния съд на РБ/. Твърди се неправилно отчитане на изборния резултат – неправилно като недействителни са отчетени 4 бюлетини за П., неправилно 32 бюлетини за П. са отчетени за Николов. Сочи се, че в протокола на СИК не е посочено наличие на застъпници и други лица, а в изборния ден и при отваряне и отчитане на резултатите е имало и техният брой е бил над 15, като се твърдят и други допуснати нарушения в изборния ден /записване имената на гласоподаватели, указване как и за кого да се гласува/. На последно място, се твърди неспазване на процедурата по издигане на кандидатурата за кмет и се излагат подробни доводи. Направени са и искания по доказателствата.

Видно от приложената към жалбата товарителница, пратката е постъпила в АС-Добрич чрез куриер, като е предадена на куриер на 03.11.2015г. от “избирателна комисия”. Не е налице яснота на коя дата е подадена жалбата чрез ОИК-Балчик до АС-Добрич и следва ОИК Балчик да представи доказателства в тази насока /входящ номер, пощенски плик или др. в зависимост от начина на подаване на жалбата/. Следва да се укаже на ОИК Балчик необходимостта от представяне и на други доказателства.

По исканията за допускане на разпит на свидетели и за извършване на съдебна експертиза съдът ще се произнесе след изразяване на становище по тези искания от останалите страни по делото.

С оглед изложеното, и на основание чл.459, ал.5 от Изборния кодекс и чл.154, ал.1, чл.153, ал.1 и чл.171, ал.4 и ал.5 от АПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И  :

НАСРОЧВА АД №643/2015г. за разглеждане в открито съдебно заседание на 09.11.2015г. от 14.00ч.

ДА СЕ ПРИЗОВАТ за насроченото заседание:

- оспорващ - Д.В.П.;***.

ДА СЕ УВЕДОМИ Окръжна прокуратура Добрич, като й се изпрати препис от жалбата.

            КОНСТИТУИРА като заинтересована страна по делото Р.П.Н., обявен за избран за кмет на кметство Кранево.

            ДА СЕ ПРИЗОВЕ заинтересованата страна за датата на заседанието, като й се изпрати препис от жалбата.

УКАЗВА на заинтересованата страна - Р.П.Н. възможността за представяне на становище по жалбата до 15 часа на 06.11.2015 г.

УКАЗВА на оспорващия, че с оглед искането му за допускане до разпит на свидетели, следва да има готовност за насроченото съдебно заседание да води свидетели, на не повече от трима за факта – продължителност на изборния ден и броя на лицата, упражнили правото си на глас след 20,00ч, както и до трима свидетели за факта – липсата на уседналост.

ЗАДЪЛЖАВА ОИК – Балчик да посочи на АС-Добрич по факс до 11.00ч на 05.11.2015г. адрес, телефон, факс и/или електронен адрес на Р.П.Н., обявен за избран за кмет на кметство Кранево, с оглед призоваването му.

ЗАДЪЛЖАВА ОИК – Балчик да представи в АС-Добрич в срок до 09.00ч на 06.11.2015г.

1.      доказателства за датата на подаване на жалбата в ОИК Балчик.

2.      заверен препис на оспореното решение;

3.      заверен препис на протокол на ОИК по чл.450 от ИК;

4.      заверен препис на протокола на СИК Кранево, ведно с подписаната разписка по чл.445, ал.6 от ИК;

5.      доказателства за регистрацията на оспорващата и на Р.П.Н. за кандидат за кмет на с.Кранево;

6.      доказателства за обявяване на оспореното решение;

7.      доказателства за състава на ОИК Балчик;

8.      избирателния списък от 25.10.2015г. за избора на общински съветници, по който е работила СИК Кранево;

9.      бюлетините;

10.  регистрираните наблюдатели, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети във връзка с процесния по делото избор;

11.   други доказателства, които прецени, че имат отношение към спора.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответника по жалбата да представи становище по нея заедно с представяне на доказателствата.

ЗАДЪЛЖАВА Кметство Кранево в срок до 09.00ч на 06.11.2015г. да представи в АС-Добрич:

1.                             заверен препис на обявените предварителни избирателни списъци през септември 2015г.;

2.                             писмените искания до кмета на Кметство Кранево за вписване на избиратели в избирателния списък по настоящ адрес, заедно с приложените към тях доказателства за фактите по чл.36, ал.2 от Изборния кодекс /лицето да има настоящ адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в с.Кранево и за датата на адресната регистрация/.

3.                             писмено заявление колко и кои лица са вписани в избирателния списък, изявили желание да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес.

Определението да се съобщи незабавно на страните /по телефон, факс и/или имейл, а по възможност и да се връчи препис от разпореждането/.

Определението не подлежи на обжалване.

СЪДИЯ: