Решение по дело №4241/2011 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 164
Дата: 2 февруари 2012 г. (в сила от 10 март 2012 г.)
Съдия: Стоян Пеев Мутафчиев
Дело: 20112120204241
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 14 ноември 2011 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

139                                                31.01.2012 г.                                   град Бургас

 

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Бургаският районен съд,                                                ХІІІ наказателен състав

На двадесет и трети януари                през две хиляди и дванадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ : СТОЯН МУТАФЧИЕВ

 

Секретар : Рая Александрова - Василева

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Мутафчиев НАХД № 4241 по описа за 2011 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 189, ал. 14 ЗДвП, вр. чл. 59-63 ЗАНН и е образувано по повод жалба на С.Д.С., ЕГН – **********,***, против наказателно постановление № 6411/01.08.2011 г. на началник на сектор „Пътна полиция” при МВР - Бургас, с което на жалбоподателя му е наложено наказание „глоба” в размер на 50 лева за нарушение на чл.137а, ал.1, предл.1 от ЗДвП и е постановено отнемането на 8 контролни точки.

Жалбата е бланкетна и с нея по същество се иска отмяна на наказателното постановление.

В съдебно заседание представител на жалбоподателя не се явява.

За административно-наказващия орган, редовно уведомен, представител не се явява в съдебно заседание.

Жалбата е подадена от надлежна страна, в срока по чл. 59, ал.2 от ЗАНН и е процесуално допустима. Мотивите за това са следните :

Разпоредбата на чл.189, ал.13 от ЗДвП нарушава чл.47 и чл.52, т.1 от Хартата на основните права на ЕС, поради което и на основание чл.5, ал.4 от Конституцията на РБ съдът следва да приложи разпоредбата на чл.47 от Хартата, като признае на жалбоподателя правото му да атакува наказателно постановление № 6411/01.08.2011 г. на началник на сектор „Пътна полиция” при МВР – Бургас.

Съдът, като взе предвид представените по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното :

На 13.07.2011 г. около 15.30 часа свидетелят Г.А., младши автоконтрольор в сектор „Пътна полиция” при МВР – Бургас, спира на ул. „Димитър Димов” до бл.33 в посока стадион „Лазур” в гр. Бургас за проверка л.а. марка „Фолксваген”, модел „Джета” с рег. № ***, защото водачът му го управлява без поставен обезопасителен колан. При проверката се установява, че водач на автомобила е жалбоподателят С., а превозното средство е оборудвано с предпазен колан. За нарушението на водача е съставен АУАН и му е връчен препис от същия.

Изложената фактическа обстановка се установява от писмените доказателства по делото и от разпита на свидетеля Г.А., които я възпроизвеждат безпротиворечиво.

При така установените факти съдът намира от правна страна следното :

При съставяне на АУАН и издаване на наказателното постановление съдът не констатира процесуални нарушения от категорията на съществените, които да налагат отмяна на последното.

Безспорно се установи по делото, че жалбоподателят е управлявал МПС, без да използва обезопасителния колан, с който моторното превозно средство е оборудвано. В този смисъл е нарушил разпоредбата на чл.137а, ал.1, предл.1 от ЗДвП, като нарушението не представлява „маловажен случай” поради следното :

Управлението на МПС е рискова дейност, поради което при изпълнението й спазването на предвидените в нормативните актове правила за поведение е особено задължително, защото е свързано със запазване живота и здравето на всички участници в движението, в това число и на водачите и пътниците в автомобила. Поставянето на предпазен колан е действие, което следва да се извърши преди потегляне на автомобила и което не зависи от дължината на предстоящото да се измине разстояние, или естеството на маневрата, която ще се извършва.

Ето защо правилно е ангажирана отговорността на С., като размерът на наказанието, което следва да му бъде наложено, е фиксиран в закона ( аргумент от разпоредбата на чл.183, ал.4, т.7, предл.1 от ЗДвП ) и не подлежи на преценка нито от наказващия орган, нито от съда.

Съгласно чл.4, ал.1, т.23 от Наредба № Із-1959 от 27 декември 2007 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки на водач на моторно превозно средство, условията и реда за отнемането им и списъка на нарушенията на правилата за движение по пътищата, за които се отнемат за неизпълнение на задължението за използване на предпазен колан се отнемат 8 контролни точки, в какъвто смисъл е произнасянето и на наказващия орган.

Следователно наказателното постановление се явява законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Бургаският районен съд

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 6411/01.08.2011 г. на началник на сектор „Пътна полиция” при МВР - Бургас, с което на С.Д.С., ЕГН – **********,***, е наложено наказание „глоба” в размер на 50 лева за нарушение на чл.137а, ал.1, предл.1 от ЗДвП и е постановено отнемането на 8 контролни точки.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Бургас в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ : /П/

 

Вярно с оригинала: Р.С.А.-В.