Определение по дело №148/2019 на Районен съд - Котел

Номер на акта: 89
Дата: 3 октомври 2019 г. (в сила от 19 октомври 2019 г.)
Съдия: Йовка Желязкова Бъчварова
Дело: 20192210200148
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 10 юли 2019 г.

Съдържание на акта

ПРОТОКОЛ

03 октомври 2019 година, град КОТЕЛ

 

РАЙОНЕН СЪД град КОТЕЛ, в публично заседание наказателен състав на трети октомври две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛЯ: ЙОВКА БЪЧВАРОВА

                                          ЧЛЕНОВЕ: …………………………

                                        …………………………

                                     СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Х.Д.Е.Д.

Секретар Нелли   М.…………………………...................................................................

Прокурор Тодорка Цончева……………………….................................................................

сложи за разглеждане докладваното от Председателя ЙОВКА БЪЧВАРОВА ЧНД № 148/2019 г. по описа на РС Котел.

Съдът открива съдебното заседание по ЧНД № 148 по описа на РС Котел за 2019 г.

            На поименното повикване в 09:30 часа се явиха:

            За РП Котел, ред. призовани, явява се прокурор Цончева;

Осъденият М.М.Ю., ред. призован, води се.

Защитникът адв. М.Г., ред. призована, явява се.

            По даване ход на делото:

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

Адв. Г.: Да се даде ход на делото.

Осъденият Ю.: Да се гледа делото.

 

СЪДЪТ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

            Сне самоличността на осъдения:

М.М.Ю., български гражданин, роден на *** ***, с основно образование, безработен, изтърпява наказание в затвора в гр. Бургас, разведен, живущ *** Караниколов № 23, ЕГН **********

Съдът РАЗЯСНЯВА на страните по делото правата им по чл. 274 от НПК за отводи към състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар.

            Прокурорът: Нямам такива искания.

            Адв. Г.: Нямам такива искания.

            Осъденият Ю.: Нямам такива искания.

Съдът РАЗЯСНЯВА на страните правата им по чл. 275 от НПК за събиране на нови доказателства, както и за изменение в реда на съдебното следствие.

Прокурорът: Нямам такива искания.

Адв. Г.: Нямам такива искания.

Осъденият Ю.: Нямам такива искания.

СЪДЪТ ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО

СЛЕДСТВИЕ

 

            ДЕЛОТО СЕ ДОКЛАДВА като разясни на страните фактическите обстоятелства в предложението и направеното искане.

            Прокурорът: Поддържам направеното предложение. Моля да бъде уважено.

            Адв. Г.: Моля да бъде уважено предложението.

            Осъденият Ю.: Съгласен съм с предложението.

            Съдът ПРИЕМА и ПРИЛАГА към делото изисканите справки за съдимост.

 

СЪДЪТ ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО

           

Прокурор: Уважаема г-жо Председател, уважаеми съдебни заседатели, внесла съм предложение за налагане на общо наказание на осъдения М.М.Ю.. Същият има наложени с определения три наказания. Двете са лишаване от свобода,  а едното пробация, като деянията и по трите са извършени преди да е влязло в сила което и да е от тези определения. Налице са условията на чл. 25 от НК за налагане на общо наказание и моля да определите на осъдения Ю. едно общо наказание в размер на най-тежкото от тях осем месеца лишаване от свобода, което следва да изтърпи при общ режим. В предложението пише седем месеца, което най-вероятно е техническа грешка, но най-тежкото наказание е осем месеца лишаване от свобода. Определението, с което му е наложено наказание пробация и определението, с което му е наложено лишаване от свобода в размер на осем месеца са в един и същи ден. И на мен, тъй като и двете бяха при мен, ми беше ясно, че по закон има право на определяне на общо наказание и наказанието пробация изобщо не е приведено в изпълнение. Изчаквах произнасянето на съда по общото наказание. По него няма търпяно, така че моля да не приспадате изтърпяното от  пробацията.

            Адв. Г.: Уважаема г-жо Председател, уважаеми съдебни заседатели, считам, че предложението на РП Котел за кумулиране на наказанието и определяне на едно общо наказание за моя доверител е напълно основателно. Считам, че в случая общото наказание, което ще определи съда, ще е напълно достатъчно, за да се осъществят целите на наказанието. Моля да кумулирате наказанията на моя доверител и му наложите по цитираните в предложението по сключените споразумения наказания, като му определите едно общо наказание в размер на осем месеца лишаване от свобода, което да търпи при общ режим, като разбира се се приложат разпоредбите на чл. 25, ал. 2 от НК и чл. 59 от НК. Заявяваме, че наказанието пробация не е търпяно. В момента на определянето му моят подзащитен изтърпяваше наказание лишаване от свобода в затвора в гр. Бургас. 

            Осъденият М.Ю.:  Поддържам това, което казва адвокатът ми.

            Последна дума на осъдения М.Ю.: Моля да ми наложите общо наказание.

Съдът се оттегля на съвещание. След съвещание съдът обяви определението си :

М.Ю. е осъждан по шест дела. Налице са основанията на чл.25, ал.1 вр. чл.23, ал.1 от НК за кумулиране на наказанията по посочените в предложението присъди, тъй като осъденият е извършил престъпленията, преди да е бил осъден по което и да е от тях, както следва :

1/ С определение от 15. 05. 2019 г. е одобрено постигнатото споразумение по НОХД № 35/2019г. по описа на РС Котел, с което му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от седем месеца, което да изтърпи при първоначален общ режим, за престъпление, извършено на 03.08.2018г.

2/ С определение от 18.06.2019г. е одобрено постигнато споразумение по НОХД № 44/2019 г. на РС Котел, с което му е наложено наказание пробация за престъпление, извършено на 20 и 21.02.2018г.

3/ С определение от 18. 06. 2019 г. е одобрено споразумение по НОХД 54/2019 г. на РС Котел, с което му е наложено общо наказание осем месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален общ режим, за престъпления, извършени на 31.07.2018г.

Налице са основанията за определяне на общо наказание по посочените присъди, тъй като престъпленията, за които е осъден Ю., са извършени преди да имало влязла в сила присъда за което и да е от тях. Съдът следва да наложи най-тежкото от тях, а именно осем месеца, което да се изтърпи при първоначален общ режим и да приспадне изтърпяното по присъдите, по което е било наложено наказание лишаване от свобода. Наказанието пробация не следва да се приспада, тъй като не е започнало неговото изтърпяване. 

Ръководен от гореизложените съображения и по реда на чл.306, ал.1 от НПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл.25, ал.1 вр. чл.23, ал.1 от НК на М.М.Ю., български гражданин, роден на *** ***, с основно образование, безработен, изтърпява наказание в затвора в гр. Бургас, разведен, живущ *** Караниколов № 23, ЕГН ********** общо наказание по НОХД № 35/2019 на РС Котел, НОХД № 44/2019 на РС Котел и НОХД № 54/2019 г. РС Котел в размер на най - тежкото от тях, а именно осем месеца лишаване от свобода, което да се изтърпи при общ режим.

ПРИСПАДА на основание чл.25, ал.2 от НК изцяло изтърпяното, по която и да е от присъдите, с които е наложено наказание лишаване от свобода, а именно НОХД № 35/2019 на РС Котел и НОХД № 54/2019г. на РС Котел.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да бъде обжалвано и протестирано пред ОС Сливен в 15-дневен срок, за което страните да се считат за уведомени.

           

                                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

ПРЕПИС от определението, след влизането му в сила да се изпрати на РП Котел и Бюро съдимост при РС Сливен.

            ПРОТОКОЛЪТ се изготви в с. з., което приключи в 09: 50 ч.

 

                                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                              СЕКРЕТАР: