Решение по дело №1/2018 на Окръжен съд - Кюстендил

Номер на акта: 29
Дата: 20 февруари 2018 г. (в сила от 28 февруари 2018 г.)
Съдия: Надя Спасова Георгиева Савова
Дело: 20181500200001
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 2 януари 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

    Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е        29

 

гр. Кюстендил, 20.02.2018 г.

 

 

          КЮСТЕНДИЛСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, наказателно отделение, в публично съдебно заседание на двадесети февруари, през две хиляди и осемнадесета  година, в състав:

 

                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАДЯ ГЕОРГИЕВА                                                                                          ЧЛЕНОВЕ: ЙОЛАНДА ЦЕКОВА

МИЛЕНА БОГДАНОВА

 

 

при участието на секретар  Емилия Стойкова

и    прокурор   Бисер Любенов

като разгледа  докладваното от съдия Георгиева ЧНД № 1/2018 г.  по описа на съда, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството пред Кюстендилския окръжен съд (КнОС)  е по чл.32, ал.1 вр. с чл.16, ал.1-8  от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции (ЗПИИРКОРНФС). Образувано е въз основа на Удостоверение    по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета на Европа от 24.02.2005 г. относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции, издадено на   02.11.2017 г.   от   компетентен орган на Република Румъния, придружено от присъда № 1853/03.10.2017 г., постановена от Районен съд-Арад в РРумъния,   с която на българския гражданин С.А.  - роден на *** г., от гр. Б. е наложена финансова санкция - глоба в размер на 500 леи за престъпление по  чл.335, ал.1 от НК на Република Румъния. 

По време на съдебните прения прокурорът е изразил становище за признаване на решението и изпращане за изпълнението му на НАП при МФ на РБългария, тъй като са налице условията за това. 

    Засегнатото лице  А., редовно призован, не е участвал в съдебното заседание  и не е  изразил становище по делото.

     КнОС констатира, че е компетентен да се произнесе по признаването и изпълнението на решението за наложената финансова санкция, доколкото към датата на образуване на делото е бил  окръжен съд по местоживеене на  засегнатото лице. Поради това  прецени събраните по делото доказателства и   прие от фактическа и правна страна следното:

Засегнатото лице  С.Н.А. е роден на   *** г., в гр. Б., с постоянен адрес   в с.гр., променен след 03.10.2017 г.  от гр.Б. в село Л.,  община Н.обл.Кюстендилска,  а считано от 15.02.2018 г. отново  избран за постоянен адрес този по месторождението му. Засегнатото лице е български гражданин, с ЕГН **********

 По отношение на засегнатото лице   в Република Румъния -държава-членка на Европейския съюз, е издадена присъда  за налагане на финансова санкция,   представляваща заверено копие от акт по чл.3, ал.1, т.1 от ЗПИИРКОРНФС  за  налагане на парична санкция за  извършено престъпление по НК на  РРумъния. Актът е придружен  от удостоверение (в превод и на  български език)  по смисъла на чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета на Европа от 24.02.2005 г. относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции и чл.4 от ЗПИИРКОРНФС. Видно от същото е, че с  присъда  № 1853/ 03.10.2017 г., влязла в сила на 18.10.2017 г., постановена от Районен съд-Арад в Република Румъния,   на засегнатото лице С.А. е наложена финансова санкция   в размер на 500 леи за извършено престъпление по чл.335, ал.1 от НК, изразило се в това, че   на 24.04.2017 г. на ГККП-Надлак, посока-влизане в Румъния, по публичен път, е управлявал  МПС, регистрирано в Германия, с  ДК №  ***, без да притежава удостоверение  на МПС.

 Според  буква „h”, т.2,б «б»  от удостоверението, производството по налагане на санкцията е било писмено   и лицето е било уведомено съгласно законодателството на решаващата държава относно правото си да обжалва решението, както и за срока за обжалване, като лицето   се е явило лично  при разглеждане на делото от компетентния съд, от който е произнесена присъдата. Според удостоверението наложената фин.санкция на заинтересованото лице не  е заплатена от него.

   Изложените обстоятелства са установени от удостоверението по чл.4 от ЗПИИРКонф.ОтнРНалФС, Справка за данни по реда на Наредба №14/18.11.2009 г. за постоянен и настоящ адрес на засегнатото лице.

Преценявайки горните обстоятелства, от правна страна, съдът прие следното:

          Налице е  влязло в сила решение по см.на чл.3 от ЗПИИРКОРНФС за налагане на финансови санкции, както и Удостоверение по чл.4 от същия закон, в надлежен превод на български език. 

Решението, чието признаване и изпълнение се иска е издадено от страна- членка на Европейския съюз  и е за административно нарушение   по българското законодателство по чл.150 ЗДвП на РБ, изразяващо се в управление на МПС без свидетелство за управление на МПС.   За деянието, за което е издаден акт от  съдебен орган в РРумъния  изрично в чл.30, ал.2 от ЗПИИРКОРНФС е посочено, че не се изисква двойна наказуемост.

          В случая не е налице нито една от относителните предпоставки за отказ от признаване и изпълнение на процесното решение (присъда), визирани в чл.35 ал.1 от ЗПИИРКОРНФС, тъй като удостоверението по чл.4 е пълно и съответства на постановената присъда по съдържание; не са налице данни за постановено в друга, различна от издаващата държава, решение за финансови санкции срещу същото лице; изпълнението  на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и административното нарушение, извършено в РРумъния  не е подсъдно на български съд; липсват данни за наличие на  имунитет или привилегия,  които да са пречка за предприемане на  наказателно производство за  деянието и да представляват пречка за изпълнение на присъдата; наложената финансова санкция не е по-малка от 70 евро или левовата равностойност на тази сума; деянието съставлява административно нарушение  по българското законодателство ( по ЗДвП), като адм.нарушение  е извършено на територията на издаващата държава, а не на територията на РБ ; присъдата е постановена по отношение на наказателно и административно отговорно лице  и по българското законодателство; лицето е уведомено за правото да обжалва присъдата  съгласно законодателството на издалата го държава;   

          Предвид изложеното КнОС прие, че са налице условията на чл.30, ал.1 и 2 от ЗПИИРКОРНФС за признаване на процесното решение, което е присъда. Не са налице основания по чл.32, ал.2 от Закона за намаляване размера на финансовата санкция.

 Размерът на паричното задължение, което е 500 леи, съгл.чл.16, ал.8 от ЗПИИРКОРНФС следва да се определи в левова равностойност  според съотношението леи-български лев по курса на БНБ за деня на постановяване на присъдата  за финансова санкция -03.11.2017 г.  След приравняване на 500 леи по курса на БНБ лея/лев към посочената дата се установява, че размерът на финансовата санкция в лева  е 209.85 лв.  За финансова санкция в посочения размер следва да   бъде призната и приведена в  изпълнение посочената присъда в удостоверението по чл.4 от ЗПИИРКОРНФС.   

Съгласно разпоредбата на чл.38 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции, следва незабавно да се уведоми компетентният орган на издаващата държава за настоящото решение, като копие от уведомлението следва да се изпрати на Министерство на правосъдието на Република България.

Водим от изложеното и на осн.чл.31, ал.1, чл.30, ал.2, т.2 и чл.16, ал.7, т.1 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация и отнемане и решения за налагане на финансови санкции, Кюстендилският окръжен съд

 

                                                           Р   Е   Ш   И:

 

ПРИЗНАВА присъда  № 1853/ 03.10.2017 г., влязла в сила на 18.10.2017 г., постановена от Районен съд-Арад в Република Румъния,  с която на засегнатото лице  С.Н.А.- роден на   *** г., в гр. Б., с постоянен адрес   в с.гр.,   б. г., с ЕГН **********    за извършено престъпление по чл.335, ал.1 от НК, изразило се в това, че   на 24.04.2017 г. на ГККП-Надлак, посока-влизане в Румъния, по публичен път, е управлявал  МПС, регистрирано в Германия, с  ДК №  ***, без да притежава удостоверение  на МПС, му е наложена финансова санкция   в размер на 500 леи, с левова  равностойност  209.85 лв..

          ИЗПРАЩА горецитираната присъда,   ведно с препис от настоящото решение,  на органите на Национална агенция за приходите към Министерство на финансите на РБългария, за ИЗПЪЛНЕНИЕ.

          Решението може да се обжалва или протестира пред Софийски апелативен съд  в 7-дневен срок, считано от днес.

            Да се уведоми за постановеното решение  компетентния орган на издаващата държава –Република Румъния.

   Да се уведоми и изпрати копие от настоящото решение, след влизането му в сила на Министерство на правосъдието на Република България.

                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:       

 

                     ЧЛЕНОВЕ:1/

 

                                       2/