Решение по дело №293/2020 на Районен съд - Велико Търново

Номер на акта: 306
Дата: 10 юни 2020 г. (в сила от 7 юли 2020 г.)
Съдия: Пенко Цанков
Дело: 20204110200293
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 20 февруари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

                                                         

№.............

 

гр. В.Търново 10.06.2020г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Великотърновски районен съд единадесети състав в публично заседание на 02.06.2020г. в състав

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: ПЕНКО ЦАНКОВ

 

при участието на секретаря Цв. Зинева, като разгледа докладваното от съдия П. Цанков НАХД № 293/2020г. по описа на Районен съд гр. Велико Търново, за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Съдът е сезира с жалба от Р.И.Р., ЕГН **********,***, против Електронен фиш Серия Г № 0005632, с който за нарушение на чл. 483, ал. 1, т. 1 вр. чл. 638, ал. 4, вр. чл. 638, ал. 1, т. 2 вр. чл. 461, т. 1 от КЗ е било наложено адм. наказание "Глоба" в размер на 250 лв. Наведени са оплаквания за незаконосъобразност на обжалвания електронен фиш. Направено е искане за неговата отмяна.

            В съдебно заседание, въззивникът не се представлява. Заема писмено становище.

            Въззиваемата страна, редовно призована, в съдебно заседание не се представлява не заема становище.

            С оглед събраните по делото доказателства, съдът прие за установено от фактическа страна следното:

            Електронен фиш Г №0005632 е съставен в при ОД МВР -В. Търново, за това че на 01.07.2019г. в 13.14 часа, в гр. В. Търново, на ул. " Никола Габровски " № 90, в посока на ул. "Козлуджа", с техническо средство АТСС "САИРН m *SPEEDET 2 D", е установено и заснето, управление на МПС л.а КИА, модел "Сортидж" с рег. № ******, за което собственикът не е сключил договор за застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“, което е административно нарушение по чл. 483, ал. 1, т. 1 вр. с чл. 638, ал. 4 от КЗ, във връзка с член 638, ал. 4, вр. с ал. 1, т. 2, във вр. с чл. 461, т.1 от КЗ, е наложено административно наказание "глоба" в размер на 250.00 лева.

Процесния ЕФ, е връчен на нарушителя на 30.01.20г., с оглед на което съдът приема, че жалба срещу него е подадена в срок на 06.02.2020г.

От съдържанието на приложената като доказателство по делото справка, осъществена от водените при "Гаранционен фонд" регистри е установено, че за посочения автомобил (с ДК № ВТ 7161 КА), към 01.07.19г., няма сключена, активна, валидна застраховка "ГО".

По делото е приложено извлечение от електронна памет на техническото средство от съдържанието, на което се установяват, релевантни за делото факти свързани с извършеното и фиксирано нарушение (дата, място, време, рег. № на МПС).

            При справка в информационните масиви на МВР било установено, че МПС-то е собственост на жалбоподателя.

            Горната фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на всички събрани в хода на съдебното следствие писмени доказателства – част от административнонаказателната преписка.

При така установеното съдът намира, че жалбата е процесуално допустима - подадена от активно легитимирано лице, по законоустановения ред и срок. По същество съдът намира, че жалбата е неоснователна.

            Въззивникът е наказан за нарушение на чл. 483, ал. 1, т. 1 от КЗ, съгласно който - договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което: притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е спряно от движение; това изискване не забранява и всяко друго лице, различно от собственика на моторното превозно средство, да сключи застрахователния договор. За неизпълнение на това задължение е предвидена и съответна санкция в разпоредбата на чл. 638, ал. 1 от КЗ: глоба от 250 лв. – за физическо лице и имуществена санкция от 2000 лв. – за юридическо лице или едноличен търговец.

            Съгласно чл. 638, ал. 4 на същия член когато с автоматизирано техническо средство или система е установено управление на моторно превозно средство, за което няма сключен и действащ застрахователен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, на собственика на моторното превозно средство се налага глобата или имуществената санкция по ал. 1.

            В разпоредбата на чл. 647, ал. 3 от КЗ се визира, че когато с автоматизирано техническо средство или система е установено и заснето управление на моторно превозно средство, за което няма сключен и действащ застрахователен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се издава електронен фиш в отсъствието на контролен орган и на нарушител при условията и по реда, предвидени в Закона за движение по пътищата. Електронният фиш се изпраща на собственика на моторното превозно средство с препоръчано писмо с обратна разписка. Собственикът е длъжен в 14-дневен срок от получаването му да заплати глобата или имуществената санкция по чл. 638, ал. 4 и 6 от КЗ. При това нормата на член 189, ал. 5 от Закона за движение по пътищата не се прилага.

            Изложеното мотивира съда да приеме, че е допустимо издаване на ЕФ за нарушение на КЗ при установено и заснето управление на моторно превозно средство, за което няма сключен и действащ застрахователен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. В тези случаи КЗ препраща към условията и реда за издаване на ЕФ предвидени в Закона за движение по пътищата. Легалната дефиниция на понятието "електронен фиш" се съдържа в § 1 от ДР на ЗАНН, възпроизведена и в § 6, т. 63 от ДР на ЗДвП. Електронният фиш е електронно изявление, записано върху хартиен, магнитен или друг носител, създадено чрез административно-информационна система въз основа на постъпили и обработени данни за нарушения от автоматизирани технически средства. ЕФ се приравнява едновременно към АУАН и НП, но само по отношение на правното му действие за установяване на нарушение и за налагане на санкция (съгласно чл. 189, ал. 11 ЗДвП), не и по форма, съдържание, реквизити и процедура по издаване.

            Въз основа на това се предпоставя извод, че изискванията за форма, съдържание, реквизити и ред за издаване на АУАН и НП, подробно регламентирани в ЗАНН, са неприложими по отношение на електронния фиш. Относно формата на електронния фиш следва да се приемат за задължителни само посочените в чл. 189, ал. 4, изр. 2 ЗДвП реквизити, към които препраща и разпоредбата на чл. 647, ал. 3 от КЗ. В него следва да бъде отразена само структурата на МВР, на чиято територия е установено нарушението, което е сторено в случая. В обжалвания електронен фиш са посочени още мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика, на когото е регистрирано превозното средство, нарушените разпоредби, размера на имуществената санкция, срока, сметката, начините за доброволното й заплащане. Образецът на електронния фиш се утвърждава от министъра на вътрешните работи. Предвид изложеното настоящият състав, счита че процесния електронен фиш съдържа всички реквизити съгласно ЗДвП.

            Установено е по делото, че АТСС, с което е заснет лек автомобил КИА, модел "Сортидж" с рег. № *****е автоматизирано техническо средство АТСС "САИРН m *SPEEDET 2 D", което е монтирано в служебен полицейски автомобил с рег. №******. Прието е като доказателство по делото е Удостоверение за одобрен тип средство за измерване № 18.02.5133, от което се установява, че автоматизирано техническо средство е от одобрен тип средство за измерване. Установява се от приетите писмени доказателства, както и от веществените доказателствени средства - снимкова разпечатка от АТСС, протокол за използване на автоматизирано техническо средство, че лек автомобил КИА с рег. № ******е заснет на 01.07.2019 г., в 13.14 часа, да се движи в гр. В. Търново, на ул. " Никола Габровски " № 90, в посока на ул. "Козлуджа", като на приложеното извлечение от регистър на техн. средство (л. 12) са посочени и точните координати. От приложената по делото разпечатка от проверка, извършена в Гаранционен фонд за същия автомобил е видно, че той не е имал валидно сключена и действаща застраховка "Гражданска отговорност" към тази дата. В този смисъл към дата 01.07.2019 г. е било налице нарушение на чл. 483, ал. 1, т. 1 от КЗ от КЗ, тъй като към тази дата собственикът на МПС не е изпълнил задължението си да сключи задължителната застраховка "ГО". Без значение за съставомерността е кога е възникнало задължението за сключване на ГО, като към процесната дата безспорно е видно, че това задължение не е изпълнено.

            Размерът на санкцията предвидена в закона е фиксиран такъв в обжжалвания ЕФ, поради което  не са нилице основяния за нейното изменение.

            Настоящият съдебен състав намира, че в конкретния случай по отношение нарушението, не може да намери приложение разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН за маловажен случай. Това е така, тъй като нарушението е формално. Липсват съставомерни вреди, т. е. законодателят е възприел, че самото нарушение е с достатъчно висока степен на обществена опасност. Крайната цел на контрола е недопускане движение на МПС без валидна застраховка ГО.

            При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че в случая производството по ангажиране на административнонаказателна отговорност чрез издаването на електронен фиш е проведено законосъобразно и правилно, поради това и процесният ЕФ следва да бъде потвърден.

           

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р   Е   Ш   И  :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Електронен фиш Серия Г № 0005632, с който на Р.И.Р., ЕГН **********,***, за извършено на 01.07.2019г., в 13.14 часа, в гр. В. Търново, на ул. " Никола Габровски " № 90, с МПС л.а КИА, модел "Сортидж" с рег. № *****, нарушение на чл. 483, ал. 1, т. 1, вр. чл. 638, ал. 4, вр. чл. 638, ал. 1, т. 2 вр. чл. 461, т. 1 от КЗ, е било наложено адм. наказание "глоба" в размер на 250 (двеста и петдесет) лева.

            Решението подлежи на касационно обжалване, по реда на АПК, пред Административен съд - В.Търново, в 14-дневен срок от получаване на съобщението, че решението и мотивите са изготвени.

 

                                                                       Районен съдия :