Решение по дело №2030/2022 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 2118
Дата: 21 ноември 2022 г.
Съдия: Владимир Стоянов Вълчев
Дело: 20227180702030
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 1 август 2022 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

№ 2118

град Пловдив, 21.11.2022 година                        

В ИМЕТО НА НАРОДА

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД- ПЛОВДИВ, XXIII състав, в публично съдебно заседание на двадесети октомври през две хиляди двадесет и втора година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:  НЕДЯЛКО БЕКИРОВ

ЧЛЕНОВЕ: ВЛАДИМИР ВЪЛЧЕВ  

НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

при секретар Петя Добрева и участието на прокурор Данаила Станкова, като разгледа докладваното от съдия Вълчев КАНД № 2030/2022година по описа на съда, за да се произнесе, съобрази следното:

Производство по чл.208 и сл. от АПК, вр. чл.63, ал.1 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от П.Н.Л., ЕГН**********, с адрес ***, депозирана чрез пълномощника адв.П. срещу Решение №1392 от 04.07.2022г., постановено по АНД № 20225330202484/2022г. по описа на Районен съд - Пловдив, 8 наказателен състав, с което е потвърден Електронен фиш серия К №4344292, издаден от ОД на МВР- Пловдив, с който на основание чл.189 ал.4 вр. чл.182 ал.2 т.2 от ЗДвП му е наложено на основание административно наказание „глоба в размер на 50.00 /петдесет/ лева за административно нарушение на чл.21 ал.1 от ЗДвП.

В подадената касационна жалба се сочи, че решението на ПРС е незаконосъобразно, като са изложени доводи за наличие на касационни основания – съществено нарушени съдопроизводствени правила, нарушение на материалния закон. Претендират се съществени пороци на проведеният административно –наказателен процес във връзка с издадения ЕФ, ограничаващи правото на защита на нарушителя. Редовно призован, в съдебно заседание касатора се представлява от адв.П., който поддържа жалбата и дава становище за незаконосъобразност на съдебното производство. Конкретно счита, че са налице противоречиви мотиви, свързани с мястото на нарушението и волята на съда. Иска се реше­нието да бъде отменено, производството върнато за ново разглеждане, алтернативно да се отмени атакувания административен акт. Претендира разноски.

Ответникът по касационната жалба – ОД на МВР – Пловдив не се явява, не се представлява и не взима становище по касационната жалба. Не претендира разноски.

Контролиращата страна, чрез участвалия по делото прокурор при Окръжна прокуратура – Пловдив застъпва становище за неоснователност на подадената касационна жалба, а съдебното решение като законосъобразно предлага да бъде оставено в сила.

Касационната съдебна инстанция, като се запозна със становищата на страните и обжалваното съдебно решение, обсъди наведените касационни основания, при спазване на изискванията на чл.218 от АПК, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в преклузивния 14-дневен срок по чл. 211 от АПК от надлежна страна и в съответствие с изискванията за форма и реквизити, поради което се явява процесуално допустима.Разгледана по същество, тя е основателна, поради следните за това съображения:

Районният съд е бил сезиран с жалба, подадена от П.Н.Л. срещу процесният ЕФ, с искане да бъде отменен поради съществени нарушения на административно наказателното производство, свързани с механизма на установяване на административното нарушение, което ограничава неговото право на защита. Съгласно обстоятелствата, изложени в процесния ЕФ, е констатирано нарушение на чл.21 ал.1 ЗДвП, изразило се в това, че на 05.01.2021г. в 09:22 на Републикански път II-64 км.50+500 в посока от гр.Пловдив за с.Труд, извън населено място, при въведено ограничение 60км/ч с пътен знак В26, при управление на лек автомобил „Ауди КУ7“ с ДК № ***, чрез използване на АТСС TFR1-M със сер.№529, е установено превишение на скоростта от 21 км/ч като е измерена скорост от 71 км/ч при приспаднат толеранс от минус 3% в полза на водача. ЕФ е издаден на касатора като управител на дружеството, собственик на управляваното МПС. По делото са представени като доказателства снимково извлечение от клип от мобилна система за видеоконтрол TFR1-M № 529, удостоверение за одобрен тип средство за измерване, Протокол за използване на АТСС с приложена снимка, справка за собственик на МПС, Протокол за извършена техническа проверка на АТСС. В съдебното производства не са приобщени други доказателства. За да потвърди атакуваният ЕФ, след анализ на така събраните писмени доказателства, районният съд е приел, че по безспорен и категоричен начин е установено извършеното административно нарушение и неговия автор, законосъобразно е определена и наложена и съответната санкция, с което са изпълнени всички законови изисквания по неговото издаване. Същевременно в мотивите си е посочил, че е обсъждал констатирано нарушение на чл.21 ал.1 ЗДвП, изразило се в това, че на 17.05.2021г. в 20:59 на Републикански път II-64 км.49+800 в посока с.Труд, при управление на лек автомобил „Тойота Корола“ с ДК № ***, чрез използване на АТСС 1196 при разрешена стойност на скоростта 60 км/ч, е установена стойност на скоростта от 78 км/ч, превишена стойност на скоростта от 78 км/ч при приспаднат толеранс от минус 3% в полза на водача. Първоначално е посочил, че собственик на МПС е касатора, а в последствие е обсъждал друго лице собственик - П. М.П., установена скорост 110км/ч, превишение от 54 км/ч, размер на глобата 100 лева.

Решението на съда е незаконосъобразно и постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила, изразили се в липса на мотиви. Първоинстанционният съд не е изпълнил служебното си задължение да извърши обективен анализ на доказателствата и да изложи съображения кои от тях кредитира и по какви съображения. В действителност цитираните писмени доказателства са обсъдени в противоречие с тяхното съдържание и фактите, които установяват. Изложените в мотивите факти са в противоречие със събраните по делото писмени доказателства. В дадения случай, възприетото в диспозитива на решението по отношение на направени изводи за установяване на нарушението, авторът на административно нарушение, неговото виновно поведение и приложимостта на санкционните разпоредби са в противоречие с извършения от съда анализ на установените по делото обстоятелства. Касационният съд счита, че са допуснати съществени нарушения на процесуални правила, свързани с анализа и оценката на доказателствата, който е извършен в нарушение на изискванията на чл.301 ал.1 и чл.305 ал.3 и ал.4 от НПК, което обуславя и касационно основание по  смисъла на чл.209 т.3 АПК- съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост.

Наведените в касационната жалба и в съдебно заседание оплаквания на касатора, се явяват основателни. С оглед изложените съображения, касационният съд намира, че са налице твърдените касационни основания, като допуснатите съществени нарушения на процесуални правила при постановяване на решението на първоинстанционният съд обуславят отмяната му изцяло и връщането на делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд от стадия на съдебното заседание.

С оглед този изход на спора и своевременно направеното искане от касационният жалбоподател за присъждане на разноски, по тях на основание чл. 226, ал. 3 АПК следва да се произнесе първоинстанционият съд при новото разглеждане на делото, поради което съдът не дължи произнасяне в настоящото производство.

Мотивиран от горното и на основание чл.222, ал.2 т.1 от АПК Съдът

Р Е Ш И:

ОТМЕНЯ Решение №1392 от 04.07.2022г., постановено по АНД № 20225330202484/2022г. по описа на Районен съд - Пловдив, 8 наказателен състав.

ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на Районен съд –Пловдив от стадия на съдебното заседание.

Решението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                                              ЧЛЕНОВЕ: 1.                                      

                                                                                                                 2.