Решение по дело №146/2019 на Районен съд - Генерал Тошево

Номер на акта: 1
Дата: 9 януари 2020 г. (в сила от 10 март 2020 г.)
Съдия: Динко Минчев
Дело: 20193220200146
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 8 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр. Г.Т. , 9.01.2020г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

РАЙОНЕН СЪД Г.Т.,  в публично заседание проведено на  седми януари  две хиляди и двадесета  година в състав:

                             `                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИНКО МИНЧЕВ

при секретаря Марияна Димова  ……………………………

и в присъствието на прокурора ………………………

като разгледа докладваното от районния съдия НАХД. дело №00146 по описа за 2019г.   и  за да се произнесе взе предвид следното:

 

    Съдебното производството е по жалба от И.С.С. ЕГН ********** *** чрез пълномощник  срещу наказателно постановление № 19-0265-000246 / 16.09.2019г. на  Началника на РУ Г.Т.   с което, за извършено нарушение на чл.140,ал1 от ЗДвП, е наложено административно наказание “глоба ”    в размер на 200, 00  лв. и „лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца на осн. чл.175,ал.3 от ЗДвП.

Жалбата  е  с правно основание чл.59,ал.І ЗАНН. Твърди се, че деянието е несъставомерно от субективна страна, поради което не подлежи на санкция .

Представителят на въззиваемата по жалбата страна оспорва основателността на жалбата.

Жалбата е подадена в законовоустановения седемдневен  срок и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна.

 От приложените по делото доказателства съдът приема за  установена следната фактическа обстановка:

На 14.03.2019г. срещу жалбоподателя е бил съставен акт за установяване на административно нарушение за това, че на същата дата,  при извършена проверка, управлявал в гр. Г.Т. л.а.“Пежо 307“ с рег.№ ***, което не е регистрирано по надлежния ред /МПС е със служебно прекратена регистрация/.

По случая е било образувано досъдебно производство №62/19г. по описа на РУ Г.Т. за извършено престъпление по чл.345,ал.2 от НК.

С постановление от 14.08.2019г. Районна прокуратура прекратила наказателното производство, поради несъставомерност на деянието от субективна страна, като е преценено че деянието евентуално съставлява административно нарушение по ЗДвП. Материалите са изпратени на РУ Г.Т. за преценка дали е извършено евентуално административно нарушение.

На основание посочените материали наказващия орган издал процесното наказателно постановление, като преценил, че с деянието било  извършено административно нарушение по чл.140,ал.1 от ЗДвП и на осн. чл.175,ал.3 от с.з.    жалбоподателят бил санкциониран.

От материалите по извършеното разследване по цитираното досъдебно производство било установено по безспорен и категоричен начин, че провереният автомобил е бил собственост на „Ю. Б. И.“ ЕАД. Жалбоподателят получил автомобила от посоченото търговско дружество и го управлявал като служебен автомобил в качеството си на агроном по трудов договор с посоченото дружество.

Автомобилът първоначално е бил собственост на „С. Т.“ ЕАД, като на 2.05.2018г. бил продаден на  „Ю. Б. И.“ ЕАД, като продажбата е била по надлежния ред, оформена с всички изискуеми по закон документи. Новият собственик не регистрирал автомобила в съответния сектор КАТ, поради което регистрацията на автомобила била прекратена след изтичането на законовия срок.   

Жалбоподателят притежавал фотокопие от свидетелството за регистрация на автомобила част1 и не е знаел или е предполагал, че автомобилът е с прекратена регистрация.

 От така установената фактическа обстановка съдът намира от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние/действие или бездействие/, което нарушава установения ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред.

От приложените по делото доказателства се установява по безспорен начин, че жалбоподателят не е извършил деянието умишлено или непредпазливо. В случая, жалбоподателят е управлявал автомобила, собственост на неговия работодател, поради това нито е могъл да  знае или да предполага, че  неговия работодател не е регистрирал автомобила по надлежния ред.

Предвид тези обстоятелства съдът приема, че установеното нарушение от наказващия орган е извършено  при липсата на вина у жалбоподателя при двете  й форми: умисъл и непредпазливост.  

С наказателното постановление е  санкционирано лице за нарушение, което не е извършено виновно. Това обстоятелство обуславя незаконосъобразността на атакуваното с жалбата наказателно постановление и неговата отмяна.

Като не е съобразил тези обстоятелства наказващият орган е постановил незаконосъобразно постановление, което подлежи на отмяна.

Като съобрази изложеното  и на осн. чл.63,ал.І ЗАНН, съдът :

 

 

                                         Р           Е         Ш         И        :       

                                                      

 

                  Отменя  наказателно постановление № 19-0265-000246 / 16.09.2019г. на  Началника на РУ Г.Т., с което на И.С.С. ЕГН ********** *** , за извършено нарушение на чл.140,ал1 от ЗДвП, е наложено административно наказание “глоба ”    в размер на 200, 00  лв. и „лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца на осн. чл.175,ал.3 от ЗДвП.

 

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен  съд Д.в четиринадесет дневен срок от съобщаването.

 

 

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ :