Решение по дело №847/2020 на Окръжен съд - Пазарджик

Номер на акта: 260087
Дата: 9 март 2021 г. (в сила от 9 март 2021 г.)
Съдия: Красимир Георгиев Ненчев
Дело: 20205200500847
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 16 декември 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                         Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е     

 

 

Номер: ……260087………………. Година  2021г.  Град  Пазарджик, обл. Пазарджишка 

 

 

 

             В   ИМЕТО  НА    НАРОДА

 

ОКРЪЖЕН СЪД – ГР. ПАЗАРДЖИК                                      ВЪЗЗИВЕН   СЪСТАВ

На  09. 03.                                                                                                2021 година  

 

В публично( закрито) заседание , в следния състав:

 

 

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИР НЕНЧЕВ

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ:  АЛБЕНА ПАЛОВА  

СЕКРЕТАР : ГАЛИНА МЛАДЕНОВА                                     МАРИАНА ДИМИТРОВА

ПРОКУРОР: ………………………

като разгледа докладваното от съдията   КРАСИМИР НЕНЧЕВ  в.  гр. д . № 847  по описа за 2020 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.258 и сл.от ГПКвъззивно обжалване .

Районен съд Панагюрище  е сезиран с искова молба подадена от  ЕТ“П.- Д. –П. Д.“  ЕИК *********, със седалище и адрес на управление на дейността с. Ч., обл. Пазарджик , представлявано от П. Г.Д., против С.Д.П. , ЕГН **********,***.  

С Решение № 260026/ 05. 10.2020г. на районен съд Панагюрище, постановено по гр. д. № 197/2020г. по описа на същия съд, предявеният иск е уважен изцяло .   Осъден е  ответника     да заплати в полза на ищеца сторените съдебно – деловодни разноски .

Решението на районния съд се обжалва с въззивна  жалба  от   ответника  в първоинстанционното производство , подадена  чрез  пълномощника на страната.  Във въззивната жалба се излагат съображения за  процесуална недопустимост и  неправилност на обжалваното решение,поради нарушение на материалния закон и  необоснованост.  Искането е да се   отмени решението на районния съд и се постанови ново решение от  въззивната инстанция по  съществото на спора, с което се  отхвърли предявения  иск. Прави се искане за присъждане на  сторените съдебно- деловодни разноски в двете инстанции. 

В срока по чл. 263 ал. 1 от ГПК    е постъпил писмен отговор   от въззиваемата страна . В   отговора   се  оспорва въззивната жалба. Прави се искане решението на районния съд , като правилно и законосъобразно да се остави в сила .

В открито съдебно заседание страните чрез пълномощниците си поддържат становищата си.

Пазарджишкият окръжен съд , след като обсъди основанията за неправилност на обжалваното  съдебното решение които са посочени във въззивната   жалба , като взе предвид становището на страните  и събраните доказателства пред първата инстанция , при спазване разпоредбата на чл.  235 от ГПК, прие за установено следното :

Въззивната жалба е     процесуално допустима .

Жалбата е подадена от активно легитимирана страна  (  ответник  в производството пред районния съд ). 

Жалбата  е   подадена  в преклузивния двуседмичен срок по чл.259 ал. 1 от ГПК.

В текста на чл. 269 от ГПК са посочени правомощията на въззивния съд при проверка на обжалваното съдебно решение. Посочено е ,че съдът служебно се произнася по валидността на решението .  По допустимостта на решението  в обжалваната му част . По останалите въпроси въззивната инстанция е ограничена от посоченото в жалбата .

Във въззивната жалба не се съдържат оплаквания за нищожност на обжалваното съдебно решение.

Прави се възражение във въззивната жалба за  процесуална недопустимост на обжалваното решение. 

Възражението е неоснователно.

Възражението за процесуална недопустимост на съдебното решение се  мотивира с процесуалната недопустимост на предявения иск. От своя страна процесуалната недопустимост на предявения иск се мотивира с липсата на пасивна процесуална легитимация на ответника да отговаря по предявения иск.  Липсата на пасивна процесуална  легитимация от своя страна  се мотивира с факта,че получател на стоката по представената фактура е ответника в качеството му на земеделски производител , а пък иска е насочен против физическото лице С.Д.П.. Възражението е неоснователно , тъй като регистрацията  на едно лице , като земеделски производител    в Министерство на земеделието и храните не придава на това лице друга правосубектност , различна от тази на физическото лице .  За задълженията си, като  земеделски производител   лицето не отговаря в друго правно качество , освен в това на физическо лице .Обстоятелството ,че идентификационния номер на земеделския производител е различен от идентификационния номер на лицето по ДДС , както и от ЕГН на лицето не придава друго правно  качество на земеделския производител  освен това на физическо лице( в случая няма данни дали разликата в идентификационния номер на ответника ,като земеделски производител , идентификационния номер на лицето по ДДС и ЕГН на лицето не се дължи на техническа грешка във фактурата , тъй като  разликата е само в последните цифри ).             

Разгледана по същество въззивната жалба е  неоснователна .

І.По приложимото материално право.

От съдържанието на  представената фактура № 147/10. 11. 2015г. се  установява ,че ищеца е  доставил на ответника   пшеница .  От представените по делото  данни за  търговската  регистрация на ищеца ,като ЕТ се установява ,че  ищеца по занятие извършва сделки по доставката на селскостопанска продукция . Ето защо процесната  доставка на пшеница  може  да се определи,като „търговска сделка „ по  субективния /стопански/ критерии  на чл. 286  ал. 1 и ал.3  от ТЗ. При положение ,че сделката е търговска за едната страна  приложение следва да намери разпоредбата на чл. 287 от ТЗ( разпоредбите за търговски сделки ще се прилагат и за двете страни).  По неуредените въпроси в ТЗ приложение следва да намери разпоредбата на чл. 288 от ТЗ  и по конкретно разпоредбите на ЗЗД.

ІІ. По възраженията на ответника против иска.   

1./В писмения отговор по чл. 131 от ГПК ответника твърди ,че през 2015г. не е сключвал с ищеца договор за покупко – продажба на пшеница ,не се е намирал в търговски отношения с ищеца по продажбата на пшеница, не е получавал  количеството пшеница , което е посочено   във фактура № 147/ 10. 11. 2015г. Твърди се,че липсва какъвто и да е документ, удостоверяващ реалното предаване на количеството пшеница,посочено във фактурата.

Възражението е неоснователно.   

Въззивната инстанция счита ,че за доставката на пшеница  ,по която ищеца  е издал фактура  №147/ 10. 11. 2015г. следва да се приеме ,че между страните е сключен валиден договор за  „търговска   продажба“ по смисъла на чл. 318  ал. 1 от ТЗ във вр. с чл.  286 от ТЗ и чл. 183 ал. 1 от ЗЗД.       

По своята правна природа договора за търговска продажба  е неформален договор. Законът не изисква писмена или друга форма за сключването му , освен ако това не е установено от закона или от страните(  чл. 293 ал. 1 от ТЗ). Валидното сключване на договора предполага  страните да са постигнали съгласие по  основните елементи на договора за продажба – предмета и цената на договора . За разлика  от продажбата по гражданското право,търговската продажба представлява валиден договор дори когато страните не са определили цената ,нито пък е уговорено как ще бъде  определена ( чл. 326  от ТЗ). В настоящия казус съдът приема ,че е сключен писмен договор за търговска продажба,материализиран в издадената фактура . Според утвърдената практика на ВКС (виж Р. № 96/ 26. 11. 2009г.  по т. д. № 380/2009г. на І-во т. отд. на ВКС ; Р. № 23/ 07. 02. 2011г.  по т. д. № 588/2010г. на ІІ-ро т. отд. на ВКС ; Р. № 46/ 27. 03. 2009г.  по т. д. № 454/2008г. на ІІ-ро т. отд. на ВКС ; ) фактурата може да се приеме ,като доказателство за възникнало договорно правоотношение по договор за продажба,когато съдържа елементите на този вид договор –предмета на договора и продажната цена . Процесната фактура съдържа тези елементи.Следва извода ,че страните са постигнали съгласие по основните елементи на договора за продажба , както  и извода за валидно сключен договор за търговска  продажба .      

По отношение на съгласието между страните следва да се отбележи ,че според изискванията на Закона за счетоводството, първичния счетоводен документ(фактурата е първичен счетоводен документ) , когато е адресиран до външен получател  не е необходимо да  носи подписа на съставителя и получателя ( виж чл. 6 ал.1 от ЗСч).       

Това прави неоснователно възражението на ответника по иска за  това ,че след като във фактурата липсва подпис в графата „ получател „ ,това означава ,че няма съгласие на другата страна за сключването на договор за продажба, както и  няма реално  предаване на вещта от продавача на купувача.

В текста на чл. 327 ал. 1 от ТЗ е посочено,че купувачът е длъжен да плати цената при предаване на стоката или на документите , които му дават право да я получи.

В текста на чл. 200 ал. 1 и ал. 2 от ЗЗД е посочено ,че купувачът е длъжен да плати цената и да получи вещта . Плащането трябва да стане едновременно с предаването на вещта и на мястото ,където то се извършва .  

Следователно , задължението на купувача да плати цената  възниква след приемането на вещта , което е и задължение на купувача .

Обстоятелството ,че стоката , която е описана в издадената фактура е  приета без възражение от купувача ( чл. 324 от ТЗ и чл. 194 от ЗЗД) е доказано по безспорен начин в съдебното производство.  

Този извод  следва на първо място от съдържанието на  издадената фактура .  Във  фактурата е посочена датата на получаване  на стоката и лицето , което я е получило . Посочено е ,че пшеницата е получена в периода 05. 11. – 10. 11. 2015г. от лицето А.Г..   

Освен от съдържанието на фактурата  получаването на стоката се установява и от  заключението на приетата по делото СИЕ. В заключението е посочено ,че фактурата надлежно е осчетоводена в  счетоводството на ищеца на 30. 11. 2015г. по кредита на съответните счетоводни сметки.   Фактурата е включена в  дневника за продажби по   ЗДДС за м. 11. 2015г. , както и в справката- декларация по ЗДДС зам. 11. На 2015г. По счетоводството на ищеца се отчита вземане  към ответника в размер на 6991,20лв. по издадената фактура .   

В заключението на СИЕ е посочено ,че  фактурата не е осчетоводена в счетоводството на ответника, по което не се отчита  задължение на ответника спрямо ищеца . Това обаче не означава ,че  ответника няма парично задължение към ищеца по издадената фактура . Касае се за неизпълнение на задължение по Закона за счетоводството ,за което страната носи административна отговорност.Това задължение няма нищо общо с възникналото облигационно( договорно )  правоотношение  между страните и  изпълнение на задълженията по това правоотношение.         

Предаването на  стоката по издадената фактура е  установено и от обясненията на св. А. С. М.. Свидетелят е установил пред съда ,че пшеницата е била получена от ответника  на два пъти през 2015г. Получаването е станало от работната площадка на ищцовото предприятие, къденто се събира фуража . Пшеницата лично е вдигната от ответника, със собствен превоз ,  в интервал от 5-6 дни .  Първият път ответника е вдигнал около 10-11 тона пшеница , а втория път около 5-6 тона пшеница.   Обясненията на този свидетел следва да се ценят от съда  на първо място поради преките възприятия на свидетеля по предаването на пшеницата .Свидетелят лично е участвал в предаването на пшеницата . На второ място , няма законова забрана изпълнението на задълженията по един двустранен договор да се установява със свидетелски обяснения ,макар стойността на договора да е над 5000 лв. Текстът на чл. 164 ал. 1 т. 3 от ГПК  установява забрана за  свидетелски обяснения относно  сключването на договори на стойност над 5000 лв. , но не и за изпълнение на задълженията по такива договори .        

Действително , по делото не са представени нарочни приемо-предавателни протоколи за предаване на пшеницата, но това съвсем не означава ,че стоката , която е описана във фактурата не е  предадена на купувача . Както бе посочено по – горе, предаването на стоката се  установява от съдържанието на фактурата ,в която е посочена датата на получаването на пшеницата  и лицето,  което е получило стоката , от заключението на СИЕ, която сочи,че   фактурата за извършената продажба надлежно е осчетоводена в счетоводството на продавача и от обясненията на св. А. С. М., пряк очевидец на предаването на пшеницата . 

Доказателствата по делото водят до извода ,че продавача по доставката е изпълнил договорното си задължение да прехвърли собствеността и да предаде владението на вещта предмет на продажбата.

В тази връзка следва да се отбележи ,че по нашето право  прехвърлянето на собствеността настъпва автоматично по силата на самия договор , без да е необходимо вещта да се предаде( чл. 24 ал.1 от ЗЗД) ,поради което продажбата на определена вещ по нашето право има облигаторно – вещно действие.

По делото е установено ,че купувача е изпълнил договорното си задължение  да получи вещта , но не заплатил цената на продадената вещ . Това обстоятелство не се оспорва в отговора на  исковата молба .

Неоснователно е възражението на ответната страна за това,че вземането на ищеца е погасено по давност на основание чл.  111  б. „б“ от ГПК.       

В случая е приложима общата 5- годишна давност  по чл. 110 от ЗЗД , а не кратката 3-годишна давност по чл. 111 б. „ б“ от ГПК . Вземането на ищеца е за реално изпълнение на задължението на ответника за заплащане на продажната цена .Вземането не е за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор ,за да е приложима кратката 3-годишна давност. Давността започва да тече от изискуемостта на вземането ( чл.114 ал.1 от ЗЗД). При договора за продажба изискуемостта на вземането настъпва с предаването на вещта ( чл. 200  ал. 2 от ЗЗД и чл. 327 ал.1 от ТЗ). От съдържанието на фактурата се установява ,че  окончателното предаване на пшеницата е станало на 10. 11. 2015г. , от който момент е започнала да тече и погасителната давност за вземането.Заявлението по чл. 410 от ГПК(виж чл. 422 ал. 1 от ГПК относно  момента на предявяване на иска)   е подадено в съда на  28. 01. 2020г.,  преди изтичане на давността. Неправилно районния съд е  обсъждал в мотивите на обжалвания съдебен акт  разпоредбата на чл. 303а ал. 3 от ТЗ относно изискуемостта на паричното задължение. Посочената правна норма е приложима в случая , когато няма уговорен  от страните срок за плащане. В случая срока за плащане цената на продадената  стока е  установен от закона,като по делото няма доказателства страните да са уговорили друг срок за плащане.

На основание чл. 271 ал. 1 от ГПК решението на районния съд , като правилно и законосъобразно ще следва да се потвърди .

С оглед изхода на спора пред въззивната инстанция и на  основание чл. 78 ал. 3 от ГПК ще следва да се осъди жалбоподателя да заплати в полза на ответника по въззивната жалба сумата 350лв. , представляваща възнаграждение за един адвокат пред въззивната инстанция по представения договор за правна помощ и списък на разноските по чл. 80 от ГПК.     

Предвид на гореизложеното и на основание чл. 235 от ГПК и чл.  271 ал.1  от ГПК  Пазарджишкия Окръжен съд

 

 

Р   Е   Ш   И

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение № 260026/ 05. 10.2020г. на районен съд Панагюрище, постановено по гр. д. № 197/2020г. по описа на същия съд,  

ОСЪЖДА С.Д.П. , ЕГН **********,***, да заплати в полза на ЕТ“П.- Д. –П. Д.“  ЕИК *********, със седалище и адрес на управление на дейността с. Ч., обл. Пазарджик , представлявано от П. Г.Д., сумата 350лв. , представляваща възнаграждение за един адвокат пред въззивната инстанция.  

 

 

            На основание чл. 280 ал. 3 т. 1 от ГПК решението на въззивната инстанция  не  подлежи на касационно обжалване.

                                                                                                         

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :

                                                                                                          ЧЛЕНОВЕ :