Присъда по дело №151/2011 на Районен съд - Горна Оряховица

Номер на акта: 381
Дата: 7 юли 2011 г. (в сила от 23 юли 2011 г.)
Съдия: Златина Личева
Дело: 20114120200151
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 31 януари 2011 г.

Съдържание на акта Свали акта

П   Р   И   С   Ъ   Д   А

 

 

гр.ГОРНА ОРЯХОВИЦА, 07.07.2011 г.

 

В    И  М  Е  Т  О    Н  А    Н  А  Р  О  Д  А

 

ГОРНООРЯХОВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, пети състав, на седми юли, през две хиляди и единадесета година, в открито съдебно заседание в следния състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЗЛАТИНА ЛИЧЕВА

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:А.К.

                                                                        Н.Н.

 

           

с участието на секретаря Р. А. и в присъствието на прокурора И.Г., като разгледа докладваното от съдията Личева НОХД № 151 по описа за 2011 г., на основание доказателствата по делото и Закона:

 

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И  :

 

 

        ПРИЗНАВА подсъдимия Д.П.Х., роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, живущ на съпружески начала, осъждан,  не работи,  с начално образование, ЕГН ********** за  НЕВИНЕН в това, че: На 19.07.2006 г., в гр. Горна Оряховица, действайки в условията на опасен рецидив, в съучастие като съизвършител с  К.Г.А., К.Д.Н., В.Д.Н., К.Г.А., и П.Н.Х., извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, поради което на основание чл.304 НПК го ОПРАВДАВА  по повдигнатото му обвинение по чл. 325 ал.ІV вр. ал.І  НК.

        ПРИЕМА, че на Д.П.Х.  следва да бъде наложено наказание на основание чл. 1 ал.ІІ вр. ал.І УБДХ.

        След влизане на присъдата в сила, делото да се докладва   на Председателя на ГОРС за образуване на НАХД  срещу  Д.П.Х.  на основание чл. 1 ал.І от Указ за борба с дребното хулиганство и определяне на съдия-докладчик.

        Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок от днес пред ВТОС.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

 

                                    2.

 

 

 

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

МОТИВИ към ПРИСЪДА ПО НОХД № 151/11 г. по описа на ГОРС

 

Районна прокуратура Горна Оряховица е повдигнала обвинение против Д.П.Х. за това, че: На 19.07.2006 г. в в гр. Горна Оряховица, през ресторант "Романтика", действайки в условията на опасен рецидив, в съучастие като съизвършител с К.Г.А., К.Г.А., К.Д.Н., П.Н.Х. и В.Д.Н., извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения  ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като безпричинно нанесъл побой на М.А.М. - престъпление по чл. 325 ал.ІV вр. ал.І вр. чл. 29 ал.І б."А" и б."Б" вр. чл. 20 ал.ІІ от НК.

Беше направено искане от подсъдимия и защитника му адв. И., делото да се разгледа и приключи по реда на глава ХХVІІ-ма от НПК. В тази връзка подсъдимият призна изцяло всички факти, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт и даде своето съгласие да  не се събират доказателства за тези факти, а да се използват тези, събрани на досъдебното производство и оформени в протоколи за разпит на свидетели и  заключения на вещи лица.

В съдебно заседание представителят на ГОРП поддържа обвинението против подсъдимия. Предложи на съда да го признае за виновен и да му наложи  справедливо наказание.

Защитникът на подсъдимия- адв. И. от ВТАК изложи пред съда, че не е налице извършено престъпление по чл. 325 ал.І НК, тъй като подзащитният му не демонстрирал  явно неуважение към обществото, а  действията му се основавали на  лични мотиви и лична неприязън между участниците. Предложи на съда  Х. да бъде признат за невинен и оправдан по повдигнатото му обвинение. 

Съдът, след като обсъди събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност и на основание чл. 13 и 14 НПК, приема за установено от фактическа страна следното:

На 18.07.2006 г. пострадалият М. Мартинов заедно със свидетелите Ат.И., И.Н., Г.И. и В.А. били в заведение „Романтика" на гара Г.Оряховица. С тях били и други техни приятели. Всички те консумирали алкохол. После с два леки автомобила отишли в заведение „Чифлика" в с.Леденик, обл.В.Търновска. В това заведение пострадалият М. се засякъл със св. В.Н. и П.Х., които започнали да се заяждат с него и да му се подиграват, че куцал, но същият не им обърнал голямо внимание. След полунощ компанията на пострадалия си тръгнала към Г.Оряховица, но по пътя разбрали за реализирано ПТП с техен познат и първо се отбили на местопроизшествието, след това посетили болницата и чак тогава продължили за гр.Г.Оряховица. В л.а."Форд Мондео" управляван от св.И.Н. по прякор „Жабока" били пострадалия М., св.Ат.И. и Г.И.. Те отново отишли пред заведение „Романтика", за да може пострадалия да прибере автомобила си, който бил паркиран там по-рано. М. излязъл от л.а."Форд" и тръгнал към своя, когато от всички страни към него се спуснали К.Г.А., П.Х.Н., Д.П.Х., Колю Д.Н., В.Д.Н. и К.Г.А.. Всички те започнали да му нанасят удари с ръце и крака, а също така и с носените от тях дървени предмети. Първи в главата го ударил Д.Х. - „Шишо", с носеният от него дървен предмет, наподобяващ бухалка. След това пострадалия бил ударен с подобен предмет последователно от В.Н. и К.А.. Първият го ударил в областта на бедрото на левия крак, а К.А. го ударил в областта под коляното на същия крак, като по този начин причинил на пострадалия М. средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура на лява голямопищялна кост с дислокация на фрагментите, довела до трайно затруднение на движението на ляв долен крайник за не по-малко от 3,5 месеца, видно от заключението на назначената по ДП съдебно медицинска експертиза. При последния удар пострадалият паднал на земята като В.Н. и К.А. продължили да го удрят с ръце и крака. Тогава, за да прекъсне побоя над М., се намесил св.Г.И., а св.Ив.Н. издърпал пострадалия от мястото на инцидента. Очевидец на нанесения побой станал и св.Ел.С. - сервитьорка в заведение „Романтика", която сигнализирала полицията чрез натискане на паник-бутона в заведението, като на място веднага отишли три полицейски автопатрула.

Според заключението на изготвената съдебно психологично психиатрична експертиза,  постр. Мартинов  може да дава правилно показания и да говори правдиво за действия и събития. Заключението на експертите беше прието и отчетено от съда, като пълно, компетентно  и обосновано.

С определение от  29.03.2011 г. е одобрено споразумение за решаване на делото, като на  К.Г.А. за извършени от него деяния по чл. 129 ал.І НК и чл. 325 ал.І вр. чл. 20 ал.ІІ НК, са наложени наказания пробация в размер на по две години с пробационни мерки по чл. 42 А ал.ІІ т. 1 , 2 и 6 НК.  Определено е общо наказание по реда на чл. 23 ал.І НК.

С определение от  29.04.2011 г. е одобрено споразумение за решаване на делото, като на  К.Г.А. за извършено от него деяние по чл. 325 ал.ІІ вр. чл. 20 ал.ІІ НК, е наложено наказание пробация в размер на шест месеца с пробационни мерки по чл. 42 А ал.ІІ т. 1 и 2 НК; на П.Н.Х. за извършено от него деяние по чл. 325 ал.І вр. чл. 20 ал.ІІ НК, е наложено наказание пробация в размер на шест месеца с пробационни мерки по чл. 42 А ал.ІІ т. 1 и 2 НК; на К.Д.Н. за извършено от него деяние по чл. 325 ал.І вр. чл. 20 ал.ІІ НК, е наложено наказание пробация в размер на шест месеца с пробационни мерки по чл. 42 А ал.ІІ т. 1 и 2 НК;на В.Д.Н. за извършено от него деяние по чл. 325 ал.І вр. чл. 20 ал.ІІ НК, е наложено наказание пробация в размер на една година с пробационни мерки по чл. 42 А ал.ІІ т. 1 и 2 НК.

Описаната фактическа обстановка се доказа от обясненията на подсъдимия, показанията на св.  М., Дим. Н., Н.Н., Ат И., И.Н., Е.С., Г.И.,***, Ж.М., с.П.,, З.Д.,  постановление за образуване на ДП–л.1, постановление за удължаване на срок–л.2-3, жалба –л.5, 7 бр. протоколи за полицейско предупреждение - л.17-23, 2 бр. постановления за привличане на обвиняем и разпит л.24-28,  2 бр. постановление за привличане на обвиняем и разпит–л.44-48, л.61-62, л.68-70, л.78-80, л.86-88, Съдебно психологично психиатрична експертиза–л.110-112, Съдебно медицинска експертиза–л.120-123, история на заболяването-л.125-157, протокол за доброволно предаване л.158, постановление от 30.10.2006 г. –л.165-166, постановление от 18.07.2008 г.–л.210-212, 6 бр. постановления за привличане на обвиняем и разпит – л.215-228; доказателствата събрани по НОХД 184/2007 г. на ГОРС, акт за смърт № 15/6.01.2007 г.–л.51; протокол от 29.03.2011 г.–л.141-145 от съдебното дело, служебна справка, изготвена от деловодител в ГОРС–л.190, протокол от 29.04.2011 г.–л.193-205 от съдебното дело.

Правят се следните правни изводи:

Безспорно се установи, че действията на подсъдимия Д.П.Х., представляват непристойна проява, по смисъла на чл. 1 ал.ІІ УБДХ, изразяваща се в сбиване на публично място с лицето М.  А.М., с което е нарушен обществения ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от Наказателния кодекс. Това е така, тъй като подс. Х. е  нанесъл един единствен удар на постр. М. и е преустановил участието си в сбиването за разлика от другите подсъдими.

Видно от  събраните доказателства в настоящото производство,  действията на Х. по отношение на М. съставляват извършено престъпление по чл.130 ал.ІІ от НК, тъй като мотивът за извършването им е личен. Подсъдимият е целял саморазправа със свид.М., а не да скандализира обществото, извършвайки непристойни действия на публично място. Нанесеният удар на М. при публичното сбиване не може да се квалифицира като непристойно действие, с което грубо се нарушава обществения ред и се изразява явно неуважение към обществото.

Нанесеният удар  по главата на М.  не може да се  разглежда като престъпно действие, извършено в съучастие с останалите подсъдими , тъй като същото е било изолирано, а водещите мотиви за извършването му са лични- обусловени от  неприязън към М. и вражда между него и Х.. Не е налице общност на умисъла за извършване на хулиганство между Х. и останалите осъдени по настоящото дело, което   се подкрепя от събраните по делото доказателства, а именно, че след нанасяне на удара, който е бил единствен от страна на Х., същият е преустановил действията си спрямо М., за разлика от останалите, участващи в сбиването лица.

Въпреки обстоятелството че съдът не намира достатъчно събрани безспорни доказателства за извършено престъпление по чл.325 ал.ІV вр. ал.І  вр. чл. 20 ал.ІІ от НК – хулиганство извършено  при условията на опасен рецидив в съучастие с останалите подсъдими лица, по отношение на които е приключило наказателното производство с влязло в сила споразумение, то е налице извършена проява по чл.1 ал.І от УБДХ, изразяваща се в сбиване на обществено място.

 Въз основа на изложеното, а и основавайки се на Тълкувателно решение № 46 от 16.X.1979 г. по н. д. № 36/79 г., ОСНК, съдът призна подс. Д.П.Х. за невинен относно извършеното от него деяние, квалифицирано от прокурора като престъпление по чл.325 ал.ІV вр. ал.І  вр. чл. 20 ал.ІІ от НК и го оправда по чл.304 от НПК, приемайки че извършеното не е престъпление.  

Съществува пречка обаче  наказанието  по УБДХ да се наложи с настоящата присъда, тъй като на основание чл. ІV от Указа, съставът на съда  при налагане на административното наказание  се състои  само от районен съдия.

Настоящият съдебен състав е определен на основание чл. 28 ал.І т. 2 НПК и би бил незаконен при налагане на административното наказание по чл. 1 ал.І от УБДХ. Няма  пречка това да се осъществи в отделно  производство, след като бъде определен едноличен съдебен състав, който да се произнесе налице ли  е извършено деяние по УБДХ  и  следва ли за него да се наложи съответното  административно наказание.

Водим от изложените съображения, съдът постанови присъдата си.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: