Определение по дело №448/2021 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 766
Дата: 3 юни 2021 г.
Съдия: Ралица Ангелова Маринска
Дело: 20217170700448
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 1 юни 2021 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 766

град Плевен, 03.06.2021г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – Плевен, Осми състав, в закрито съдебно заседание на трети юни две хиляди двадесет и първа година, в състав

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЛИЦА МАРИНСКА

Като разгледа докладваното от съдията Маринска адм. дело №448/2021г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 224а, ал.1, вр. чл. 215, ал.1 от ЗУТ, вр. чл. 145 и сл.от АПК.

Производството по делото е образувано по жалба от И.Д.Ч., чрез адв. А. А., против Заповед №477/18.05.2021г. на Кмета на Община Левски, въз основа на която е забранено ползването на ГАРАЖ, със ЗП то 31,50 кв.м. Твърди се, че решението е незаконосъобразно, поради допуснати съществени процесуални нарушения при издаването му, нарушения на материалния закон и поради противоречие с целта на закона. Посочва се, че в заповедта не се съдържа посочване на конкретно правно основание за издаването й, както и няма изрично указание за отстраняване на причините, довели до спиране на строителството и срок за това. Твърди се,  че е налице нарушение на чл. 35 от АПК, като оспорената заповед е издадена при неизяснена фактическа обстановка, във връзка с времето на извършване на строителството, налице ли  са СМР, които да подлежат на спиране по реда на чл. 224а от ЗУТ, и спрямо вида на строежа и неговата категория. Твърди се, че в случая не са налице материалноправните предпоставки за издаване на оспорената заповед, тъй като в случая е констатирано реализирано и завършено строителство, а строеж в процес на изпълнение. В заключение моли съда да отмени оспорената Заповед №477/18.05.2021г. на Кмета на Община Левски. Претендират се разноски.

Жалбата е депозирана чрез ответника, която е представила същата, ведно с адм. преписка; няма изразено становище по основателността на жалбата.

 Съдът констатира, че жалбата е допустима, като депозирана в законоустановеният срок и от лице, имащо правен интерес.

На основание чл.157 АПК, административното дело следва да бъде насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание и бъдат конституирани страните в настоящото производство- в качеството на жалбоподател И.Д.Ч.,***- в качеството на ответник по жалбата.

На основание чл.171, ал.4, вр. с чл. 170, ал.1 АПК, съдът следва да укаже на ответника, че носи доказателствената тежест да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения акт и изпълнение на законовите изисквания при издаването му.

Следва да бъдат приети към делото представените писмени доказателства- от страна на жалбоподателя с жалбата и от страна на ответника- преписката по оспорената заповед, в заверено копие, по опис. Съдът констатира, че представената преписка е непълна, поради което следва да бъде указано на ответника, в срок до датата на с.з., да представи по делото, в заверено копие- посочените като неразделна част от Констативен протокол от 02.03.2021г., писмени и веществени доказателства- по опис.

Следва да бъде указано на жалбоподателя, в срок до датата на с.з., да представи по делото,  адв. пълномощно на адв. А. А., в оригинал.

Следва да бъде изискана от трето, неучастващо по делото лице- СГКК- Плевен, кадастрална скица на ПИ, с идентификатор 43236.401.747 по кадастралната карта на гр. Левски.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ :

КОНСТИТУИРА страните в производството:

-         И.Д.Ч.,*** - в качеството на жалбоподател;

-         Кмет на Община Левски - в качеството на ответник по жалбата;

НАСРОЧВА административно дело №448/2021г. по описа на Административен съд- гр.Плевен, за разглеждане в открито съдебно заседание на 12.07.2021г. от 11,30 часа, за когато ДА СЕ ПРИЗОВАТ страните.

УКАЗВА на ответника, че в негова тежест е да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения акт- Заповед №477/18.05.2021г., и изпълнение на законовите изисквания при издаването му, като МУ УКАЗВА, ЧЕ НЕ СОЧИ доказателства за това. ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответника, в 14- дневен срок от съобщението, да представи писмен отговор по жалбата.

ПРИЕМА представените писмени доказателства- от страна на жалбоподателя с жалбата и от страна на ответника- преписката по оспореното решение,  в заверено копие.

УКАЗВА на ответника, в срок до датата на с.з., да представи по делото, в заверено копие- посочените като неразделна част от Констативен протокол от 02.03.2021г., писмени и веществени доказателства- по опис.

УКАЗВА на жалбоподателя, в срок до датата на с.з., да представи по делото адв. пълномощно на адв. А. А., в оригинал.

ИЗИСКВА от трето, неучастващо по делото лице- СГКК- Плевен, кадастрална скица на ПИ, с идентификатор 43236.401.747 по кадастралната карта на гр. Левски. Определя  срок за представяне- до датата на с.з.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ  на страните да представят и посочат и други доказателства, в подкрепа на техните искания.

 

 ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване. Препис от определението да се връчи на страните.

 

АДМ. СЪДИЯ:/П/