Решение по дело №15820/2018 на Софийски градски съд

Номер на акта: 6851
Дата: 9 октомври 2019 г. (в сила от 9 октомври 2019 г.)
Съдия: Галина Георгиева Ташева
Дело: 20181100515820
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 26 ноември 2018 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

гр.София,09.10.2019 г.

 В    ИМЕТО    НА    НАРОДА

Софийски градски съд,,V-"А" въззивен състав, в открито заседание на седми октомври април през две хиляди и деветнадесетата година в състав:

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ : СТЕЛА КАЦАРОВА

                                              ЧЛЕНОВЕ : ГАЛИНА ТАШЕВА

                                                             мл.с.ИВАН  КИРИМОВ

при секретаря А.Луканова, като разгледа докладваното от съдия Ташева гр.дело № 15820 по описа за 2018 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл. от ГПК

                 С решение от 03.09.2018 г. по гр.д. № 54843/17 г., СРС,  ГО, 36 с-в
 ОСЪЖДА П.А.Г. с ЕГН: ********** и адрес *** да заплати на „Т.Р." ЕАД, ЕИК *******, със седалище и адрес на управление ***, на основание чл. 79, ал. 1, пр. 1 вр. чл. 149 ЗЕ и чл. 86 от ЗЗД, следните суми: 259,86 лева - главница, представляваща незаплатена цена на доставена топлинна услуга за битови нужди през периода от 22.11.2016г. до 20.02.2017г. за топлоснабден имот, намиращ се в гр. Русе, ул. ******* с аб. № 02000900090, ведно със законната лихва от 17.05.2017г. до окончателно й изплащане, и 2,69 лева - мораторна лихва за периода върху главницата за периода 15.01.2013 г. - 16.05.2017г

ОСЪЖДА П.А.Г. с ЕГН: ********** и адрес *** да заплати на „Т.Р." ЕАД, ЕИК *******, със седалище и адрес на управление ***, на основание чл. 78, ал. 1 ГПК, сумата от 452,00 лева - разноски в настоящото производство.

            Решението е обжалвано с въззивна жалба от ответника с мотиви, изложени в нея. Развиват се доводи, че решението е неправилно като постановено в нарушение на материалния закон,необосновано и при съществено нарушение на съдопроизводствените правила.Твърди,че  е нарушено правото му на защита,тъй като с доклада  съдът квалифицирал иска като такъв по чл.79 ЗЗД във вр. чл.200 ЗЗД,а с решението променил правната квалификация-чл.79 ЗЗД във вр.с чл.149 ЗЕ.Необосновано съдът приел,че ответникът е титуляр на  правото на собственост на отопляемия имот.Оспорил материалната доказателствена сила на констативния нотариален акт.Съдът не е обсъдил,че ищецът незаконсъобразно е открил партида на името на ответника.Съдът правил изводи въз основа на оспорени от ответника документи.Неправилно съдът направил извод ,че е титуляр на правото на собственост  въз основа на отговор на искова молба по друго дело и предвид служебна бележка на община на Русе без изходящ номер.Лихви не се дължат,защото липсва главен дълг,освен това началната дата е неправилно определена от 15.01.2013 г.

              Моли да бъде отменено решението на СРС и исковете да бъдат отхвърлени.   Претендира   присъждане   на разноски.

               Въззиваемият  не представя отговор на въззивната жалба .

               Съдът, след като обсъди по реда на чл.236, ал.2 от ГПК събраните по делото доказателства и становища на страните, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

     Въззивната жалба е подадена в срока по чл.259, ал.1 от ГПК от надлежна страна и е процесуално допустима.

    Предявен е иск с правно основание чл.79 ЗЗД във вр. с чл.149 от ЗЕ и чл.86 от ЗЗД.

     Ищецът „Т.Р." ЕАД  твърди, че е доставил на ответника топлинна енергия по силата на общи условия, приети на основание Закона за енергетиката, че ответникът е ползвал енергията, като за процесния период не е заплатил дължимата цена. Моли съда да осъди ответникът да заплати претендираните суми. Ответникът  оспорва облигационата връзка ,твърди,че не е собственик на топлоснабдения имот,оспорва и размера н задължението.

Фактическите констатации и правните изводи на СРС са правилни и законосъобразни и СГС на основание чл.272 ГПК препраща към тях.

          По направените във въззивната жалба възражения, СГС излага следните мотиви:

               Не е нарушено правото на защита на ответника по предявените срещу него искове.Действително с доклада по делото е прието,че се касае за искове с правно основание чл.79 във вр.с  чл.200 ЗЗД.Чл.200 ЗЗД касае задължения на купувача при продажба,а чл.149 ЗЕ –продажба на топлинна енергия.Мотивирано в доклада съдът е посочил ,че искът е за продажба на топлинна енергия и е разпределил правилно доказателствената тежест.

               Правилно съдът е приел,че ответникът е титуляр на правото на собственост.С констативния нотариален акт от 2000 г.  е признато правото на собственост на ответника върху недвижими имоти-кафе-бар,магазини ,гараж и апартамент в жилищна сграда в гр.Русе,ул“Доростол“№ 69.

               Във фактурите ,издавани от ищеца,партидата на клиента в Т.Р.,   протоколите от общи събрания на собствениците е записано,че се касае за имот на ул.“*******.От представената Служебна бележка на община Русе от 30.10.2000 г.се установява,че се касае за един и същ административен адрес-*******и *******касаят един и същ имот.Служебната бележка не е изведена с изходящ номер,но същата е подписана от главен специалист и датирана.Самият ответник е признал този факт,че се касае за идентичност на имота, в отговор на искова молба по друго дело.Правилно СРС е ценил този изходящ от ответника частен документ,в който са обективирани неизгодни за издателя факти.

                Ответникът е дал становище по представените с исковата молба писмени доказателства ,което касае тяхната доказателствена стойност,поради което и съдът се произнася по тяхната доказателствена стойност с окончателния съдебен акт.

               Откриването или не на партида не води до промяна на страната на купувача по облигационното правоотношение/освен ако има учредено вещно право на ползване ,в който случай потребител ще е третото лице ползвател/.

                 Правилно е определен началния период на дължимата мораторна лихва-45 дни след изтичане на периода за който се отнасят задълженията .Задължението за месец 11.2012 г. е дължимо на 15.01.2013 г.                

                 Не се доказаха твърдяните пороци на първоинстанционното решение ,поради което то като законосъобразно  следва да бъде потвърдено.

          

  Водим от гореизложеното, съдът

Р  Е  Ш  И:

        ПОТВЪРЖДАВА решението от 03.09.2018 г. по гр.д. № 54843/17 г., СРС,ГО,36с-в
                   РЕШЕНИЕТО  не подлежи  на обжалване .

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ   :

                                          

                                                                   ЧЛЕНОВЕ:1.     

 

                                                                                          2.