Определение по дело №893/2020 на Окръжен съд - Плевен

Номер на акта: 260165
Дата: 3 декември 2020 г.
Съдия: Върбина Ганчева Мълчиниколова
Дело: 20204400600893
Тип на делото: Въззивно частно наказателно дело
Дата на образуване: 30 ноември 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                    

…………..                         03.12., година 2020                     гр. Плевен

                              

В И М Е Т О   НА   НАРОДА

 

ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД              ІІ- ри наказателен състав

 през  ДВЕ ХИЛЯДИ И ДВАДЕСЕТА  година в   закрито заседание в следния състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ВЪРБИНА  МЪЛЧИНИКОЛОВА                                         ЧЛЕНОВЕ:     МАРИАН  ИВАНОВ

                                                             ГЕОРГИ  ГРЪНЧАРОВ

                                                                 

като разгледа   ВНЧД № 893 /2020 г.,  докладвано от  съдията Мълчиниколова,  за да се произнесе взе предвид следното:

 

         Производството е въззивно, по реда на глава „Двадесет и втора“ НПК, вр. чл. 249,ал.4 НПК.

        

         Образувано е на основание постъпила частен протест Вх. рег. № 19426/ /30.10./2020г. опис на РС- Плевен, подаден от С.Д.– прокурор в Районна прокуратура – Плевен, против протоколно ОПРЕДЕЛЕНИЕ   от 26.10.2020г. на РС- Плевен, ІІІ-ти н.с., постановено по НАХД № 1691/2020г.

         Със съдебния акт, предмет на частния протест, първоинстанционният съд е ПРЕКРАТИЛ на осн. чл. 249, ал. 4, т. 1 от НПК съдебното производство по НАХД № 1691/2020 г. по описа на PC - гр. Плевен.

ВРЪЩА делото на РП - Плевен за отстраняване на допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила.

         Частният протест съдържа оплакване за необоснованост и  незаконосъобразност на постановеното определение. Излагат се доводи ,че  в разрез с данните по делото , първоинстанционният съд не е възприел допуснатата в Предложението по чл.78а НК, техническа  грешка  , в диспозитива ,на което погрешно е записано, че обвиняемият  Ж.Р.З. следва да носи отговорност по чл.227, ал.2 от НК, вместо правилното 227б,ал.2 от НК. Вместо това в нарушение на закона приел ,че е нарушено правото на обвиняемия да разбере в какво точно е обвинен, въпреки, че изпълнителното деяние, за което следва да отговаря е правилно и точно формулирано в текстовата част на същото.  Посочва се също в протеста, че в обстоятелствената част на внесеното в РС- Плевен предложение по чл.78а от НК подробно са описани съществените признаци на деянието ,извършено от обвиняемия, които недвусмислено  и ясно сочат на престъпление по чл.227б.,ал.2 от НК.

         Моли съда да отмени определението  и върне делото на първа инстанция за разглеждането му по същество.

          Окръжният съд като се запозна с оплакването в протеста и доводите изложени в него, установи следното:

         Частният протест е подаден в срока по чл.249,ал.3 от НПК, от надлежна страна и против съдебен акт, подлежащ на въззивен контрол, поради което е допустим.

         Разгледан по същество, частният протест е основателен.

         За да постанови съдебния си акт, първоинстанционният съд е възприел доводите на защитата, че от диспозитива на предложението по чл.78а НК, внесено от РП- Плевен в съда не става ясно ,за какво точно престъпление е привлечен обвиняемият, тъй като има противоречие между текстовата част и изписване цифровата идентификация на престъплението.

         В мотивите към определението, първоинстанционният съд изрично е посочил ,че Ж.Р.З. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.227б,ал.2 от НК, вр. с ал.1 от НК , а предложението за освобождаването му от наказателна отговорност е за осъществено престъпление по чл. 227,ал.2 ,вр. с ал.1 от НК. Поради това, било ограничено правото на обвиняемия да научи за какво престъпление е привлечен в това му качество, което е първоинстанционният съд е квалифицирал като отстранимо,  съществено процесуално нарушение.

         От постановлението за привличане на Ж.Р.З. – гражданин на Обединеното кралство, изготвено на английски и на български език се установява ,че той е привлечен в това качество за това че: На 22.10.2018г. в гр. Плевен, като управляващ и представляващ „***“ ЕООД в гр. Плевен, в 30 дневен срок от спиране на плащанията на публични задължения на дружеството, на 21.09.2018г. не поискал от ОС- Плевен, да открие производство по несъстоятелност, с оглед на престъпление по чл. 227б,ал.2,вр. с ал.2 от НК. Това сочи, че още на досъдебното производство обвиняемият точно е разбрал, за какво престъпление е привлечен към наказателна отговорност и дори е дал обяснения, на какво се дължи това ,че се е забавил да поиска обявяването на дружеството в несъстоятелност. Тоест, още на досъдебното производство при спазване на всички процесуални норми- осигурен му е квалифициран преводач на английски език, обвиняемият е разбрал за какво деяние е привлечен към наказателна отговорност.

         От обстоятелствената част на внесеното в РС- Плевен предложение по чл.78а от НК, също ясно е описана фактическата рамка на обвинението, като е допусната техническа грешка пи изписване цифровото обозначение на съответния текст от НК и вместо са се сочи наказателна отговорност по чл. 227б,ал.2,вр. с ал.1 НК, погрешно е изписано –„чл. 227,ал.2 вр. с ал.1 от НК.

          В производството по чл. 375 от НПК пред първата инстанция не е взел участие прокурор, поради това не е направено възражение за допуснатата техническа грешка. С оглед на това, първоинстанционният съд е бил длъжен да прецени сам, дали с тази техническа грешка е нарушено правото на обвиняемия да разбере за какво деяние е поискано освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.  В случая няма никакво съмнение, че обвиняемият  точно е възприел какво е обвинението срещу него , както и ,че РП предлага да бъде освободен от наказателна отговорност именно за престъпление по чл.227б,ал.2 ,вр. с ал.1 от НК , като му бъде наложено административно наказание.  Още повече в т. 2 от обстоятелствената част на предложението изрично е записано ,че деянието на обв. З. е престъпление именно по чл. 227б,ал.2,вр.с ал.1 от НК,  за което се предвижда наказание „лишаване от свобода до три години“.  С други думи не е имало никакво съмнение, както относно правната квалификация на деянието, така и относно вида и максималния размер на предвиденото наказание.

         В производство по чл. 375 от НПК не е предвидено разпоредително заседание, поради което допуснатата очевидна техническа  грешка не може да се отстранява по реда на чл. 248а от НПК.  В такъв случай, съдът следва сам да прецени дали допусната техническа грешка  представлява съществено, нарушение на процесуалните правила, съгласно формулировката на чл.249,ал.4 от НПК или това не е така. В последният случай, няма пречка съдът с определение сам да констатира допуснатата очевидна техническа грешка и да я отстрани.

         Именно такъв е и настоящият случай. Като е приел противното ,без да вземе предвид всички данни по делото, първоинстанционният съд  необосновано и незаконосъобразно е прекратил съдебното производство и върнал делото на прокурора.

         С оглед горните изводи, определението предмет на частния протест следва да бъде отменено , а делото върнато на първата инстанция  за  отстраняване на очевидната фактическа грешка и разглеждане по същество.

         Мотивиран от горното и на основание чл. 345,ал.2, НПК, Плевенският окръжен съд

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

        ОТМЕНЯ ПРОТОКОЛНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ  от 26.10.2020 г. на  Плевенския районен, ІІІ-ти н.с., постановено по НАХД № 1691/2020г., като незаконосъобразно и ВЪРЩА делото на първата инстанция за поправка на допуснатата очевидна фактическа грешка  в Предложението на РП- Плевен по чл.78а НК и разглеждането му по същество.

 

         Определението не подлежи на жалба и протест.

 

 

Председател:                                              Членове: