Определение по дело №5873/2019 на Софийски градски съд

Номер на акта: 26588
Дата: 11 ноември 2019 г.
Съдия: Димана Николова Йосифова
Дело: 20191100505873
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 2 май 2019 г.

Съдържание на акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

Гр. София, 11 ноември 2019 г.

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, Първи въззивен брачен състав в публично съдебно заседание на единадесети ноември две хиляди и деветнадесета година, в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ДИМАНА ЙОСИФОВА

         ЧЛЕНОВЕ:

КАТЯ ХАСЪМСКА

 

ЕМИЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

Секретар: КРИСТИНА ПЪРВАНОВА

 

сложи за разглеждане въззивно гражданско дело № 5873 по описа за 2019 г., на доклад на съдия ЙОСИФОВА, докладвано от председателя на състава.

На именното повикване в 09:55 часа се явиха:

ВЪЗЗИВНИЦАТА Ц.И.И., редовно призована, явява се лично, заедно с адв. К.М. и адв. Л.,  редовно упълномощени.

ВЪЗЗИВАЕМАТА СТРАНА Л.Б.В., редовно призован, явява се лично, заедно с адв. И., редовно упълномощена.

АСП Д „СП“ Възраждане, редовно призовани, не изпращат представител.

АСП Д „СП“ Сердика, редовно призовани, явява се Н.П., на длъжност главен социален работник в отдел „Закрила на детето“.

 

СТРАНИТЕ /поотделно/: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което 

 

                                          ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се молба от адв. К.М., депозирана на 21.08.2019 г. с препис за въззиваемата страна, с която уведомява съда за това, че на 10.08.2019 г. В.Л.В. е навършил 18 години и е пълнолетен. Отпаднал е правният интерес от разглеждане на настоящото исково производство, което е образувано по повод на подадена въззивна жалба против решение № 44847/19.02.2019 г., с което решение съдът е отхвърлил предявения иск от Ц.И.И. по чл. 127, ал. 2 от ГПК, подадена срещу Л.Б.В. за предоставяне на родителските права на непълнолетния Д.Л.В., и е предоставил е упражняването на родителските права по отношение на Д.Л.В. на неговия баща Л.Б.В.. След предоставянето на родителските права е определил режим на лични отношения на майката Ц.И.И. с детето Д.Л.В.. Осъдена е Ц. И.И. да заплаща ежемесечна издръжка за детето си Д.Л.В. чрез неговия баща и законен представител Л.Б.В. в размер на 150 лева и е допуснато предварително изпълнение на решението в частта на присъдената издръжка.

Със същото решение първоинстанционният съд е отхвърлил предявения иск от Ц.И.И. по чл. 127, ал. 2 от ГПК, подадена срещу Л.Б.В. за предоставяне на родителските права на непълнолетния В.Л.В.,който към настоящия момент е навършил пълнолетие.

 

Адв. М.: Поддържаме жалбата по отношение предоставянето на родителските права по отношение на ненавършилото пълнолетие дете- Д.Л.В.

 

Адв. И.: Не възразявам да се прекрати производството по отношение на навършилото пълнолетие дете- В.Л.В.

 

СЪДЪТ след съвещание прецени, че молбата от 21.08.2019 г., подадена от адв. К.М., процесуален представител на Ц.И.И., с искане да бъде прекратено настоящото въззивно производство по повод подадената въззивна жалба от Ц.И.И. против постановеното първоинстанционно Решение № 44847/19.02.2019 г., в частта в която първоинстанционният съд отхвърля предявения иск от Ц.И.И. за упражняване на  родителските права върху непълнолетния В.Л.В. и предоставя упражняването на родителските права на неговия баща  Л.Б.В., определя режим на лични отношения на майката Ц.И.И. с детето В.Л.В. и осъжда Ц.И.И. да заплаща ежемесечна издръжка на В.Л.В. чрез неговия баща и законен представител Л.Б.В. в размер на 150 лева. Желае молбата за оттегляне на въззивната жалба в тази част да бъдеуважена и производството по делото в тази му част да бъде прекратено поради навършване на пълнолетие на детето по отношение, на което е постановен съдебният акт относно родителските права, режима на лични отношения и издръжката на В.Л.В., роден на *** г. поради липса на правен интерес.

Така мотивиран, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по възз. гр. д. №  5873/2019 г. по описа на СГС, ГО – брачни състави, I въззивен брачен състав, по  въззивната жалба на Ц.И.И. в частта в която се обжалва първоинстанционото решение с което е отхвърлен иска на  Ц.И.И. за упражняване на  родителските права върху непълнолетния В.Л.В. и се предоставя упражняването на родителските права на неговия баща  Л.Б.В., определя се режим на лични отношения на майката Ц.И.И. с детето В.Л.В. и се осъжда Ц.И.И. да заплаща ежемесечна издръжка на В.Л.В. чрез неговия баща и законен представител Л.Б.В. в размер на 150 лева.

Определението за прекратяване на производството в тази част подлежи на обжалване в 7-дневен срок от днес пред САС.

 

Настоящото въззивно производство продължава по въззивната жалба на  Ц.И.И. в частта в която се оспорва първоинстанционото решение № 44847/19.02.2019 г., с което е отхвърлен иска на  Ц.И.И. за упражняване на  родителските права върху малолетното дете Д.Л.В. и се предоставя упражняването на родителските права на неговия баща  Л.Б.В., определя се режим на лични отношения на майката Ц.И.И. с детето Д.Л.В. и се осъжда Ц.И.И. да заплаща ежемесечна издръжка на Д.Л.В. чрез неговия баща и законен представител Л.Б.В. в размер на 150 лева, както и допуснатото предварително изпълнение за детето Д.Л.В..

 

ДОКЛАДВА въззивната жалба , подадена , чрез  адв. М., само в частта относно постановеното първоинстанционно решение № 44847/19.02.2019г., за родителските права, местоживеенето на детето Д.Л.В.,при неговия баща, режима на лични контакти на детето с неговата майка и присъдената издръжка на детето Д.Л.В., която да се заплаща от неговата майка ,чрез  бащата  и законен представител Л.Б.В.. Във въззивната жалба се твърди, че постановеното първоинстанционно решение е неправилно и незаконосъобразно. Твърди се , че е е безспорно установено, че  страните са живеели на съпружески начала от 2000 г. до 2017 г., както и че в този период на съвместно съжителство започват да се влошават взаимоотношенията между страните/съжителстващите/ до ниво на взаимна  нетърпимост. Връзката, респ. взаимоотношенията се изчерпват. Започват и скандали, а след 27.06.2017 г. Л.Б.В. изрично заявява на на въззивницата Ц.И.И. , че не желае тя повече да живее в неговия дом.

 От събраните пред първоинстанционния съд доказателства се установява, че вследствие на конфликтите, възникнали между майката и бащата, се влошава и връзката между децата. Изрично детето В.Л.В. е заявил, че не желае да живее с майката. Определят се и привременни мерки по отношение на малолетното дете Д.Л.В., който остава да живее при майката, а В.Л.В. – при бащата. Съдът постановява упражняването на родителските права по отношение и на двете деца на бащата и отхвърля предявения иск на майката.

С въззивната жалба се иска отмяна на първоинстанционното решение в отхвърлителната част и постановяване на ново, с което да се предостави упражняване на родителските права на майката по отношение на детето Д.Л.В., роден на *** г., както и де се  постанови детето да живее при своята майка, а по отношение на бащата да се определи подходящ режим на лични отношения на детето с бащата и бащата да бъде осъден  да заплаща на детето Д.Л.В. чрез неговата майка и законен представител Ц.И.И. ежемесечна издръжка в размер на 150 лева. Претендират се съдебни разноски.

На 22.04.2019 г. е постъпил отговор на въззивната жалба.С отговора се иска да се потвърди първоинстанционното решение и да се остави без уважение въззивната жалба.

С определение от 03.05.2019 г. делото е насрочено в разглеждане в открито съдебно заседание, указано е на страните, че следва да се явят лично за изслушването им по реда на чл. 59, ал. 6 от СК и са дадени указания на компетентните АСП Д „СП“, както и на страните е дадена възможност да се споразумеят и са поканени към спогодба.

Докладва социален доклад на Д „СП“ Сердика от 30.10.2019 г. и социален доклад на Д „СП“ Възраждане от 30.10.2019 г.

 

Адв. М.: Поддържаме въззивната жалба. Има новонастъпили обстоятелства, а именно доверителката ми вече не живее с въпросния мъж. Ако другата страна не оспорва този факт, моля да се приеме за безспорно установено, а ако се оспорва ще искаме свидетел за доказването му. Първоинстанционият съд няколко пъти е засегнал факта, че майката живее с този мъж, което се отразява зле на детето. В тази връзка заявявам, че от март тази година в жилището живеят само майката и детето.

 

Адв. Л.: Представям декларация от доверителката ми, че в момента на адреса не живее лицето Р.Ц., както и документи за доходите й. Водим детето, но моля социалният работник да каже дали е подходящо да бъде изслушван, тъй като е много чувствителен. Детето никога не е напускало майка си и жилището на майка си, където му е цялата социална среда, приятелите му, училището му е наблизо. Ние предлагаме майката да упражнява родителските права.

 

Адв. М.: От започването на делото сме правили опити да се споразумеем.

 

Въззиваемата страна Л.В. /лично/: Не съм съгласен с споделено родителство, защото това, което заяви ответната страна, че  майката е прекъснала връзката си с мъжа, с когото живее, не е вярно. В момента е прикрита тази връзка. Малкото дете живя при мен и когато тя заведе дело за домашно насилие и го загуби съдът присъди да върна децата при нея, но големият син ме пожела, тъй като нейният избор беше друг. За мен съдбата на детето ми е по-важна от всичко. Голямото дете живее при мен.

 

Адв. Л.: Ако е категоричен ответникът, че не желае съвместно упражняване на родителските права, нека си вървим по процедура. Майката е съгласна и за споделено родителство.  

 

Въззиваемата страна Л.В.: Привързаността на двамата братя е голяма. Аз се съобразявам с желанието на малкия си син. Това дете ходи и на училище. Споделено родителство би утежнило нещата за единия родител. Желанието на малкото дете е да бъде с батко си.

 

СЪДЪТ пристъпва към изслушване на детето Д.Л.В. на основание чл. 15 от ЗЗДет. в присъствието на социалния работник Н.П., на длъжност главен социален работник в отдел „Закрила на детето“ и в отсъствието на страните, на техните пълномощници и на други лица в съдебната зала.

-  Казвам се Д.Л.В., на десет и половина съм. Уча в **СУ „**“. Училището ми се намира в кв. Свобода. Живея в **блок, вх. Б в кв. Свобода. Училището е на сто метра от дома ми. Живея с майка си. Баща ми живее в квартал „Света троица“. На двайсет минути път с кола е баща ми от училище. Пътувал съм и с автобус. Разделени са родителите ми от две години. При майка ми имам много приятели и не ми е скучно. С брат ми играем игри. Брат ми е по-голям с осем години от мен. Той е в 12 клас, тази година ще бъде абитуриент. Когато ми става скучно при майка ми, отивам при баща ми и брат ми. Нямам баби. Гледат ме само родителите ми. С майка ми не живее друг човек. Тя не е имала приятел, с когото е живяла или поне аз не знам. Баща ми живее само с брат ми.

 

СЪДЪТ приключи изслушването на детето и освободи същото от залата, като се поканиха страните и техните процесуални представител.

Социалният работник Н.П.: Детето беше изслушано в спокойна обстановка. Въпросите бяха зададени подходящо спрямо възрастта му и то отговаряше спокойно. Заяви това, което е заявило и в предварителното изслушване – че иска при майка си да живее, но да се вижда и с баща си и брат си.

СЪДЪТ освободи социалният работник от залата.

СЪДЪТ отново прикани страните към постигане на споразумение.

Адв. М.: Съгласни сме за  споделено родителство.

 

Въззиваемата страна Л.В. /лично/: Детето в момента живее при майка си, аз го виждам в два уикенда от месеца.

 

Адв. И.: Притеснението на моя доверител е да не се разбие детето от гледна точка на това, че детето ще трябва да мести дрехи, учебници и всичко за по 15 дни при майката и 15 дни при бащата.

 Въззиваемата страна Л.В.: Приемам варианта за споделено родителство.

 СЪДЪТ прекъсна съдебното заседание в 10:40 часа, като даде възможност на процесуалните представители на страните да изготвят проект на споразумение, което да бъде подписано от страните и одобрено от съда.

Съдебното заседание продължава в 11:55 часа.

Адв. И.: Запознати сме с така представеното споразумение. Без забележки сме съгласни с него.

СТРАНИТЕ /поотделно/: Постигнахме споразумение, което молим да одобрите, в следния смисъл:

 


С П О Р А З У М Е Н И Е

по чл. 127 от СК

 

по гр.д. № 5873/2019 г. на 1 бр. с-в на СГС

между:   

                                                                                                

 

Л.Б.В., ЕГН **********

и       

 

Ц.И.И., ЕГН **********

 

            1.Родителските права по отношение на роденото от съжителството им малолетно дете Д.Л.В. ЕГН **********, роден на *** г., ще се упражняват от двамата родители съвместно, като те взимат заедно решение за всички важни въпроси, свързани с отглеждането, възпитанието и развитието на детето.

            2.Роденото малолетно дете Д.Л.В. ЕГН **********, роден на *** г., ще живее и при двамата си родители, както следва :

            - детето Д.Л.В. ще живее при майката Ц.И.И., ЕГН **********, на нейния адрес, през четните години – от 1-во до 15-то число на всеки месец, през нечетните години – от 16-то число до края на всеки месец;

            - детето Д.Л.В. ще живее при бащата Л.Б.В., ЕГН **********, на неговия адрес, през нечетните години – от 1-во до 15-то число на всеки месец, през четните години – от 16-то число до края на всеки месец

3.Двамата родители се задължават да осигуряват на детето си Д.Л.В. издръжка в натура, като му подсигурят всичко необходимо за нормалното му израстване, възпитание, обучение и нормален социален и здравен статус. Всеки от родителите ще осигурява на детето необходимата издръжка, когато то е при съответния родител.

                       

 

Споразумяли се: 

 

 

1........................................                             2.......................................

/ Ц.И.И. /                              / Л.Б.В. /

 

 

 

 

СЪДЪТ след съвещание

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представеното споразумение, с което на основание чл. 234 ал.1 от ГПК страните са се споразумяли относно родителските права, местоживеенето и издръжката на малолетното дете така, както е изложено в съдържанието на спогодбата.

 

СЪДЪТ като съобрази, че сключеното споразумение между страните не противоречи на закона и добрите нрави и е в интерес на детето, намира че са налице основания за неговото одобрение и на основание чл. 234 от ГПК,

 

ОПРЕДЕЛИ:

ОДОБРЯВА постигнатото между страните споразумение в присъствието на техните процесуални представители, а именно за въззивницата Ц.И.И. – адв. М. и адв. Л., за въззиваемата страна Л.Б.В. – адв. И..

 

СЪДЪТ УТОЧНЯВА, че така постигнатото споразумение на основание чл. 234, ал. 3 от ГПК има значението на влязло в сила съдебно решение и не подлежи на обжалване пред по-горен съд.

 

На основание постигнатото споразумение,

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по въззивно гр. д. № 5873/2019 г., по описа на СГС, ГО – брачни състави, Първи въззивен брачен състав.

 

ОБЕЗСИЛВА първоинстанционно решение № 44847/19.02.2019 г., постановено по гр. д. № 56194/2017 г. по описа на СРС, 91 съдебен състав в частта, в която съдът е отхвърлил предявения иск от Ц.И.И. срещу Л.Б.В. за предоставяне на родителските права по отношение на малолетното дете Д.Л.В., в частта, в която съдът е предоставил упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете Д.Л.В. на неговия баща Л.Б.В. и е определено местоживеене на детето на адреса на бащата, в частта, в която е определен режим на лични контакти на майката Ц.И.И.  с детето Д.Л.В. и в частта, в която съдът е осъдил Ц.И.И. да заплаща на основание чл. 127, ал. 2, вр. с чл. 142, ал. 3 от ГПК на Д.Л.В. чрез неговия баща и законен представител Л.Б.В. месечна издръжка в размер на 150 лева, както  и в частта, в която на основание чл. 78, ал. 6 от ГПК Ц.И.И. е осъдена да заплати в ползва на СРС  а държавна такса, за разликата от 236 лева до 216.

В останалата част по отношение на родителските права, местоживеенето, режима на лични контакти и издръжката на навършилото пълнолетие дете В.Л.В. съдът се произнесе с определението си в днешното съдебно заседание и прекрати въззивното производството поради липса на правен интерес.

Определението за прекратяване на въззивното производство и за обезсилване на първоинстанционното решение в посочените части подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред САС.

Протоколът изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:05 часа.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ:        1.

                           

 

2.

 

 

    СЕКРЕТАР: