Решение по дело №10121/2022 на Административен съд - Велико Търново

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 6 юли 2022 г.
Съдия: Росен Петков Буюклиев
Дело: 20227060710121
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 16 май 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

№127

 

гр. Велико Търново, 06.07.2022 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА


Административен съд – Велико Търново, в съдебно заседание на двадесет и четвърти юни през две хиляди двадесет и втора година

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КОНСТАНТИН КАЛЧЕВ

ЧЛЕНОВЕ:

ЕВТИМ БАНЕВ

РОСЕН БУЮКЛИЕВ

 

при секретар

Мария Недева

и с участието

на прокурора

Таня Катрева

изслуша докладваното

от съдия

БУЮКЛИЕВ

по касационно наказателно-административен характер дело № 10121 по описа на Административен съд – Велико Търново за 2022 г.

 

Производството е по реда на чл. 63в  от ЗАНН.

 

Касаторът  Агенция „Пътна инфраструктура“, Национално ТОЛ управление, гр. София, чрез юрисконсулт Илмира Илиева, обжалва като неправилно решение №124 от 14.03.2022 година, постановено по АНД №26/2022 година по описа на Великотърновският районен съд.

Оплакването е за допуснато нарушение на материалния закон – касационно основание по чл.348, ал.1, т.1 от НПК.

В касационната жалба се твърди, че районният съд неправилно е преценил субективната страна на деянието, което е довело до нарушаване на материалния закон. В тази връзка разпоредбите на чл.6, чл.7 и чл.28 от ЗАНН, както и на чл.11 от НК били приложени неправилно. Съдът неправилно приел, че липсват доказателства за вина като субективен елемент на деянието.  По тези съображения се претендира отмяна на решението на районния съд и разноски за производството за юрисконсултско възнаграждение. В съдебно заседание, касаторът, чрез процесуалния си представител, поддържа касационната жалба.

Ответникът по касация, Л.Г.Р., чрез процесуалния си представител, оспорва жалбата като неоснователна. Изтъква, че безспорно е постъпило плащане на винетна такса. Налице е грешка при въвеждане на регистрационния номер на МПС, но грешката не е допусната от лицето, което е собственик, а от трето лице - служител при ОМВ България. Насочва вниманието на съда и върху обстоятелството, че разпоредбата на чл. 189з от ЗДвП е влязла в сила от 23.12.2021 г., т.е. след осъществяване на деянието. Според чл. 3, ал. 1 от ЗАНН за всяко административно нарушение се прилага нормативният акт, който е бил в сила по време на извършването му. Моли решението да бъде потвърдено като правилно. Претендира разноски за производството по представен списък.

Прокурорът дава заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага решението да се остави в сила.

 

 

 

 

 

Административният съд – В. Търново, като прецени наведените в нея касационни основания, съгласно чл. 218 от АПК, приема за установено следното:

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 от АПК, от надлежна страна, съгласно чл. 210, ал. 1 от АПК и е процесуално допустима, а по същество е неоснователна.

С обжалваното решение въззивният съд е отменил като незаконосъобразен електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено от електронна система за събиране на пътни такси по чл.10, ал.1 от Закона за пътищата №********** на Агенция „Пътна Инфраструктура“ гр. София, с който за нарушение на чл. 139, ал.5 и ал.6, вр. с чл.102, ал.2 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ и на основание чл. 179, ал. 3, вр.  с чл.187а, ал.1 от ЗДвП  на Л.Г.Р. *** е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 300 лева.   

За да постанови този резултат ВТРС е приел, че електронния фиш е издаден за нарушение, изразяващо се в това, че на 25.01.2021г. в 09:05 часа в обхвата на платената пътна мрежа е установено движение на ППС – лек автомобил „Фолксваген Пасат“ с рег. номер А 5223 МХ, за което според данните  от електронната система на АПИ не е заплатена винетна такса. Нарушението е установено в отсъствие на нарушителя, с устройство № 20532, представляващо елемент от електронна система за събиране на пътни такси, намиращо се на път I-5, при км. 107+250. В запис за нарушение /л.18/ в системата е отразено, че „няма валидна винетка“. Към отговорност е привлечен собственикът на автомобила.

В хода на съдебното следствие РС установил, че е заплатена винетна такса от 97лв., категория К3 за ППС с рег. номер А 5223 МК валидна от дата 24.04.2020г. до 23.04.2021г. Според декларацията на л.10, водачът правилно е декларирал  регистрационния номер на ППС, но според разписката  за е-винетка/л.11/ служителят в бензиностанцията на ОМВ България е въвел погрешно последната буква от номера – вместо Х е К. Установена е техническа грешка, допусната от трето лице, което не е нито водач, нито собственик.

От правна страна ВТРС е приел, че фактическият състав на чл. 179, ал. 3 от ЗДвП, във вр. с чл.139, ал.6 от ЗДвП изисква субектът на нарушението съзнателно да не е заплатил винетната такса и въпреки това да се е движел по път в обхвата на платената пътна мрежа. Направил е извод, че такова поведение не  е доказано. От обективна страна има заплатена винетна такса и правилно декларирани данни за ППС. РС приел, че не може да се вмени във вина на собственика, допусната от служителя на ОМВ грешка, поради което деянието не е извършено виновно, а следва субсидиарно да се приложи чл.14 от НК. Защото деецът не е знаел действителните обстоятелства, принадлежащи към състава на нарушението, което е основание за освобождаване от АНО.При така установените факти и изложени мотиви, ВТРС е направил извод, в условията на евентуалност,  за приложението на чл.28 от ЗАНН.

Така постановеното решение е правилно.

В конкретния случай по категоричен начин е установено, че от страна на собственика е заплатена дължимата винетна такса, което се установява от приложената по делото квитанция при правилно посочен и деклариран рег. номер на МПС. Видно е предвид фактическият състав на санкционната правна норма на чл.179, ал.3 от ЗДвП, че елемент на деянието от обективна страна не е осъществен, защото таксата, в дължимия размер с оглед категорията на МПС, е постъпила по сметка на АПИ. Задълженията, закрепени в нормата на чл.139, ал.5 и ал.6 от ЗДвП – относно размера и плащането на таксата са изпълнени. Грешката в последната буква от номера на МПС, допусната при ОМВ в случая не заличава факта на извършеното плащане. Действително по времето на заснемане  на МПС от камерите на АПИ, в чл. 5, ал. 3 от Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние е посочено, че отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е съответно на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса. В случая обаче собственикът е декларирал коректно посочените данни, т.е. не е налице презумпционната предпоставка на тази норма/закрепена понастоящем в чл. 10а, ал.3а от ЗП с известни разлики в съдържанието/. Поради това  не може да се приеме за осъществен презюмирания факт, че не е платена винетната такса. А ако се допусне обратното, то пък следва извод, че доказателствата по делото оборват презумцията за липса на плащане. Следва да се изтъкне и това, че презумпцията за липсващо плащане по посочената норма на Наредбата, за целите на гражданския оборот,  не е и не може да бъде презумпция за осъществено нарушение по чл.179, ал.3 от ЗДвП. Става въпрос за норми уреждащи санкция и разширителното им тълкуване, включително прилагане на тази презумпция като белег за осъществено деяние е недопустимо. Аргументите за това са следните:

Дори и хипотетичното допуснкане, че извършеното плащане на винетна такса не следва да бъде зачетено и от обективна страна е налице деяние - движение на автомобил по платената пътна мрежа без заплатена винетна такса, за което се следва санкция по нормата на чл.179, ал.3 от ЗДВП, то следва да се констатира дали е налице субективно отношение на дееца към самото деяние и последиците от него, т.е. виновно ли е извършено същото. Относно субективната страна на деянието безспорно правилни са изводите на РС, че всяка форма на вина е изключена. При наличните доказателства са установени факти, които сочат непротиворечиво, че всъщност е налице случайно деяние по смисъла на чл.15 от НК, във връзка с чл.11 от ЗАНН. Това  обстоятелство изключва непредпазливата форма на вина, защото собственикът на МПС е направил всичко зависещо от него и е изпълнил изискванията на закона и въпреки това са настъпили общественоопасни последици. При това положение той не следва да носи отговорност. Грешката, допусната от служителя на ОМВ не е елемент на това деяние и не може да се  вмени във вина на Л.Р.. Същата не  е могла нито да предотврати, нито да поправи същата. Съгласно чл.24, ал.1 от ЗАНН, АНО е лична. В случая от гледна точка на наказателното право, Р. е изпълнила законовите предписания по чл.139, ал.5 и 6 от ЗДВП, като при това не е била длъжна, нито е могла  да предвиди грешката на служителя в ОМВ. Нито е могла да коригира данните в системата на АПИ, нито да получи обратно парите си. Дори да е извършила нарочна проверка преди пътуването, както настоява защитата на касатора, към момента на заснемане  на нарушението /25.01.2021г./ това е било невъзможно както от технологична, така и от правна страна. Такава възможност е дадена едва с изменението в Закона за пътищата, обн. ДВ бр.23 от 2021г., в сила от 19.03.2021г.

Предвид горното, което сочи наличието на предпоставки за освобождаване от отговорност в хипотезата на чл.15 от НК, вр. с чл.11 от ЗАНН, то  АСВТ намира, че не следва да се обсъжда евентуално прилагането на чл.28 от ЗАНН.

Следва решението да бъде оставено в сила.

 

При този изход на спора, на основание чл.63д от ЗАНН, в полза на ответника по касация следва да се присъдят направените разноски за заплатено адвокатско възнаграждение в размер на 300,00 лв. Сумата на адвокатското възнаграждение е в предвидения минимален размер от 300,00 лв., определен по реда на чл. 7, ал. 2, т. 1 във връзка с  чл. 18, ал. 2 от Наредба № 1/09.07.2004 година за минималните размери на адвокатските възнаграждения. Предвид това възражението за прекомерност е неоснователно.

 

Водим от горното Административният съд – Велико Търново, първи касационен състав

 

Р   Е   Ш   И   :

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение 124 от 14.03.2022 година, постановено по АНД №26/2022 година по описа на Великотърновският районен съд.

ОСЪЖДА Агенция „Пътна инфраструктура“ гр. София да заплати на Л.Г.Р., ЕГН ********** разноски по делото за адвокатско възнаграждение в размер на 300,00 лева

 

РЕШЕНИЕТО  е окончателно.

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ :

                                     

            ЧЛЕНОВЕ :    1.

                                                                             

                                                                                2.