Определение по дело №620/2021 на Административен съд - Враца

Номер на акта: 571
Дата: 25 ноември 2021 г. (в сила от 31 януари 2022 г.)
Съдия: Татяна Любенова Коцева
Дело: 20217080700620
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 29 октомври 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

№ 571

 

гр. Враца, 25.11.2021 г.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВРАЦА, VІ-ти състав, в закрито заседание на 25.11.2021 г. /двадесет и пети ноември две хиляди двадесет и първа година/ в състав:

 

АДМ. СЪДИЯ:  ТАТЯНА КОЦЕВА

 

като разгледа докладваното от съдията адм. дело №620 по описа на  АдмС – Враца за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба на  М.М.К. *** срещу бездействие по молба за изпълнение на  Заповед №133/21.01.2020г.  на  Кмета на Община Враца.

За да се произнесе по процесуалната допустимост на оспорването, съдът съобрази следното:

Със  Заповед №133/21.01.2020г. на Кмета на Община Враца, на основание чл.195, ал.5 от ЗУТ е наредено да бъде премахнат неподходящ по местоположение строеж “Външна тоалетна и септична яма“, с  административен адрес *** от наследниците на А.А.Х.: Р.А.С., Б.А.Х. и М.И.С..

По делото не се спори, че заповедта е влязла в сила и подлежи на изпълнение, което е видно и от представената преписка.

Във вр. с влязла в сила заповед с молба рег. № 9400-0-2195/6/21.07.2021г. на Община Враца, М.К. е поискала изпълнение на  горепосочената заповед на основание чл.276, ал.2, вр. чл.268,т.1 АПК.

Съгласно  разпоредбата на чл.271, ал.1, т.1 от АПК, орган по изпълнението за изпълнение срещу граждани и организации е административният орган, който е издал или е трябвало да издаде административния акт, освен ако в изпълнителното основание или в закона е посочен друг орган. В конкретния случай няма друг орган, определен със закон, който да извърши изпълнението на заповедта, поради което орган по изпълнението е органът, издал същата, а именно кметът на Община Враца.

Съгласно разпоредбата на чл.274, ал.1 от АПК, взискател може да бъде административният орган, който е издал или е трябвало да издаде административния акт, и всеки гражданин, организация или орган, посочени в изпълнителното основание, или техните правоприемници.

Съгласно чл.295 от АПК, право на жалба имат страните в производството по изпълнението, както и третите лица, чиито права, свободи или законни интереси са засегнати от него.

В конкретния случай, жалбоподателката не е страна в производството по изпълнението, тъй като не попада в кръга лица, посочени в  разпоредбата на чл. 274 от АПК. Същата няма качеството и на трето заинтересовано лице по смисъла  на  чл. 295 от АПК.

Предмет на оспорване е бездействието на административния орган по изпълнението на Заповед №133/21.01.2020г. на Кмета на Община Враца. Адресат на посочената заповед са  Р.А.С., Б.А.Х. и М.И.С.. Жалбоподателката  М.К. не е адресат на заповедта, поради което същата не засяга нейни права и не създава за нея задължения. Съответно изпълнението на заповедта също не засяга права на оспорващата и не създава за нея задължения. Поради това за жалбоподателката липсва правен интерес от оспорване на твърдяното бездействие на органа по изпълнението. Тоест К. не е заинтересувано лице по смисъла на чл.295 АПК – не е страна в изпълнителното производство, както и лице, чийто права, свободи или законни интереси да са засегнати от изпълнението. Собственикът на имот, който се явява съседен на имота, върху който е изграден неподходящ по местоположение строеж, не може да бъде адресат на заповед за премахването му, следователно не се явява заинтересувано лице от оспорването й, както и от изпълнението й. 

Обстоятелството, че същата е подала молба по чл.276, ал.2 АПК с рег.№ 9400-0-2195/6/21.07.2021г. на Община Враца за изпълнение на заповедта не обуславя правния й интерес да оспорва бездействието на органа по изпълнението. Такъв интерес не възниква и от подадената от нея жалба до кмета на Общината  за премахването на строежа, по повод на която е извършена проверка и издадена  въпросната заповед.

От друга страна, с оглед характера на производството пред Община Враца, страни по него са само органа  и адресатите на заповедта. Надлежна страна при оспорването на такава заповед е единствено адресата ѝ. Други лица не са непосредствено засегнати от заповедта. Тя не нарушава или застрашава права, свободи и законни интереси на граждани по смисъла на чл. 147 от АПК. Само лицето, за което заповедта създава задължения, в конкретния случай това са Р.А.С., Б.А.Х. и М.И.С. са имали право да я оспорят. Други лица, включително и съсобственици в имота или собствениците на съседен имот /каквато е жалбоподателката/, или такива, сезирали контролните органи /каквато е жалбоподателката/, нямат право на участие в съдебното производство по оспорване на заповедта. След като жалбоподателката в това производство не притежава качеството на заинтересовано лице по отношение на оспорване на заповедта, включително за нея не би възникнало правото да оспорва в случай, че кметът на Община Враца е отказал издаването на посочената заповед, то тя не притежава качеството на заинтересовано лице и по отношение на изпълнителното производство. В този смисъл жалбоподателката не е активно процесуално легитимирана за оспорване на евентуално бездействие на органа по изпълнението.

Отделно от това следва да се посочи, че в случая не е налице бездействие на административния орган, което да е годен предмет на обжалване и по чл.256 АПК в каквато насока са твърденията на жалбоподателката. Бездействие, съгласно посочената разпоредба, е налице само в случаите, в които органът дължи фактическо действие по конкретно задължение изпълнението, на което произтича пряко от нормативен акт, какъвто в случая не е налице.

Предвид изложеното, съдът намира, че по отношение на жалбоподателката липсва правен интерес от оспорване на бездействието на органа по изпълнението, поради което жалбата се явява процесуално недопустима и като такава следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото следва да бъде прекратено.

Водим от горното и на основание чл.159, т. 4 от АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на М.М.К. *** срещу бездействие  по молба за изпълнение на Заповед №133/21.01.2020г. на Кмета на Община Враца, като недопустима.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело  № 620/2021г. по описа на АдмС – Враца.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба, чрез Административен съд - Враца пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от уведомяване на страните, на които на основание чл.138 АПК  да  се  изпрати препис от същото.

                                           

АДМ. СЪДИЯ: