Решение по дело №1199/2020 на Софийски градски съд

Номер на акта: 1032
Дата: 17 юли 2020 г. (в сила от 3 август 2020 г.)
Съдия: Радостина Владимирова Данаилова
Дело: 20201100901199
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 1 юли 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

№……………

 

гр.София, 17.07.2020 г.

 

В   ИМЕТО    НА    НАРОДА

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, VІ-21 състав, в закрито заседание, в състав:

                                                           СЪДИЯ: РАДОСТИНА ДАНАИЛОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Данаилова търговско дело № 1199 по описа за 2020г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл. 25, ал. 4 ЗТРРЮЛНЦ, вр. чл. 274 и сл. ГПК.

 

            Образувано е по жалба на Фондация ГИС -Т.срещу Отказ № 20200619185108-3/26.06.2020г. за вписване на промени в представителството и органите.

Доводите в жалбата са, че отказът е незаконосъобразен, тъй като  бил незаконосъобразен, тъй като би постановен преди изтичане на срока за изпълнение на указанията, нямало произнасяне по искането за заличаване на починалите лица, нямало сезиране на СГС по евентуално искане, указанията изискват представяне на документи от починали лица, отказът за вписване правел невъзможно заплащането на осигуровки, работата по сключени договори и практически препятствала функцонирането на фондацията.

Съдът, като взе предвид твърденията на жалбоподателя и събраните по делото доказателства, намира следното:

Със заявление по образец А 16 № 20200619185108, подадено по електронен път от адв. Валентин Донков,  са заявени за вписване промени по партидата на Фондация ГИС – Т.относно представителите и органите на управление, като към заявлението са представени пълномощно, документ за такса, декларации относно истинността на заявените обстоятелства  и по чл.13, ал.5 ЗТРРЮЛНЦ, покана за свикване на общо събрание, протокол от 21.05.2020 г., който е от заседание на членове на управителния съвет, смъртни актове за председателя на фондацията А.К.П.и члена на УС Г.В.и актуален учредителен акт.

На заявителя са дадени указания за представяне на 22.06.2020 г. за представяне на покана за свикване на общо събрание на фондацията, доказателства за връчването й, списък на членове, решение на ОС за избор на нови членове на фондацията, списък на присъствалите на общото събрание.

Със заявление Ж1 от 24.06.2020 г. от адв.Д.са развити съображения за невъзможност да се свика общо събрание тъй като председателя и член на Ус са починали, поради което и следвало да се приложи разпоредбата на чл.35, ал. ЗЮЛНЦ, която да се тълкува като приложима единствено към управителния съвет, като заявява евентуално искане към длъжностното лице да сезира СГС за попълване на състава на УС на фондацията.

Длъжностното лице дало нови указания със същото съдържание от 24.06.2020 г.  и преди да изтече срока за изпълнението им постановило обжалвания отказ.

Жалбата е допустима, но неоснователна, по следните съображения:

Съгласно учредителния акт от 18.12.2000 г. органите на фондацията са Общо събрание и Управителен съвет, като изборът на членовете на последния орган е от правомощията на общото събрание.

Съгласно чл.35, ал.2 ЗЮЛНЦ в този случай правилата за общото събрание и управителния съвет на сдружение се прилагат съответно и за другите органи.

Съгласно чл.35, ал.3 ЗЮЛНЦ, която предвижда, че органите на фондацията могат да вземат решения за попълване на състава си, а ако не са в състояние да сторят това, всяко лице от състава им, както и всяко лице, което би се ползвало от дейността на фондацията, може да поиска от окръжния съд по седалището ѝ да попълни състава на органите си в съответствие с волята, изразена с учредителния акт.

Като се позовава на чл.35, ал.3, изр.1-во ЗЮЛНЦ жалбоподателят счита, че при смърт на председателя на УС и негов член Управителния съвет може да вземе решение за попълване на състава си.

Това тълкуване на съответства на закона, тъй като нормата е диспозитивна, и се прилага, ако не е предвидено друго в учредителния акт, а в случая е предвидено, че общото събрание взема решение за избор на членове на УС и следователно именно то е органът, който може да попълни състава му, поради което и представеното със заявлението решение на УС за избор на нови членове не може да породи правни последици, респективно по подаденото заявление правилно е постановен отказ, като предвид изявленията в заявлението Ж1 дадените за втори път идентични указания са недължими.

Неоснователни са оплакванията за отказ за произнасяне на искането за заличаване на починалите членове, тъй като по заявлението е постановен отказ, който обхваща всички заявени обстоятелства, като мотивите на длъжностното лице за неспазване изискванията за избор на нови членове и представляващ са относими и към тези обстоятелства, тъй като касаят правото на лицето, упълномощило подалия заявлението адвокат, да заявява каквито и да било обстоятелства за вписване, включително заличаването на починали членове – след като на се установява Надежда Стойнева да е избрана за председател от компетентния орган, то и по нейно искане не могат да се извършват каквито и да било вписвания.

Доводите на жалбоподателя, че отказът блокирал фактически дейността на фондацията са абсолютно ирелевантни за вписването, тъй като вписванията в регистъра се извършват само при спазване на законовите предпоставки, а в случая те не са налице и никакви фактически съображения не могат да дерогират законовите изисквания.

Що се отнася до оплакванията, че длъжностното лице, не се произнесло по „евентуалното“ искане за сезиране на СГС, следва да се посочи, че правомощията на длъжностното лице обхващат проверка на заявленията и представените с тях документи, като длъжностното лице няма правомощия да сезира съда по какъвто и да било повод, а още по-малко относно попълване на състава на органи на фондация, тъй като разглеждането на заявлението не го прави заинтересовано лице по смисъла на чл.35, ал.3 ЗЮЛНЦ.

Вписването на промени в състава на управителния съвет може да се извърши само въз основа на решение на общото събрание, а ако такова не може да се свика, каквато пречка настоящия съдебен състав не установява да е налице, включително чрез решение на управителния съвет в останалия му след смъртта на двамата членове състав или при спазване на процедурата по чл.26, ал.1, вр. чл.35, ал.1 ЗЮЛНЦ, или ако не може да бъде проведено – чрез решение на съда за попълване на състава на УС, в който случай сезирането и доказването на предпоставките може да бъде извършено от всяко заинтересовано лице.

Така мотивиран, съдът

Р Е Ш И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалба на Фондация ГИС -Т.срещу Отказ № 20200619185108-3/26.06.2020г.

 Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в едноседмичен срок от връчването му.

 

           

СЪДИЯ :