Споразумение по дело №2023/2013 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 458
Дата: 18 октомври 2013 г. (в сила от 18 октомври 2013 г.)
Съдия: Дарина Кънчева Стоянова Крумова
Дело: 20135530202023
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 23 септември 2013 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2013 г.                                                                                 Град: Стара Загора

Старозагорски районен съд                                           ХІV НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

На 18.10.                                                                                                    Година 2013 г.

В публично заседание в следния състав:

 

     Председател: ДАРИНА СТОЯНОВА

                       Съдебни заседатели:

                                                                                                      1. РАДКА ГЕОРГИЕВА

                                                                                                      2. ВАНУШКА ПАВЛОВА

Секретар: Е.Д.

Прокурор: НИКОЛАЙ КАЛЧЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията СТОЯНОВА

НОХД № 2023 по описа за 2013 година.

 

            На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА: редовно призовани, явява се прокурор НИКОЛАЙ КАЛЧЕВ.

 

ПОДСЪДИМ:

К.Д.Р. – редовно призован, явява се лично и с адв. ЖИВКО ВЪЛЧАНОВ КОЛЕВ, редовно упълномощен. Представя пълномощно.

 

Явява се и адв. С.С.М.,*** за служебен защитник на подсъдимия К.Д.Р. в уведомително писмо с изх. № 2848/25.09.2013 г.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪСТАВА докладва молба с вх. № 23918 / 14.10.2013г. от адв. М..

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪСТАВА докладва, че по делото са постъпила служебно изисканата: справка  за съдимост  рег. № 795/26.09.2013г. на Районен съд  Харманли, ведно с бюдетин за съдимост.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Р.: Желая да ме представлява по настоящото дело адв. Живко Вълчанов Колев, когото лично съм упълномощил. Не желая да ползвам определения за служебен защитник адв. С., която се явява днес.

 

След съвещание съдът намира, че следва да бъде прекратена предоставената на подсъдимия К.Д.Р. правна помощ по чл. 21, т. 3 от Закона за правната помощ - процесуално представителство по НОХД 2023/2013г. по описа на Старозагорския районен съд. Подсъдимият Грозев надлежно е упълномощил адв. Вълчанов да го представлява в хода на настоящото производство. Адв М., която се явява в днешното съдебно заседание следва да бъде освободена и делото да продължи само с участието на адв. Вълчанов.

Водим от горното, съдът

 

О  П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА предоставената с разпореждане № 4672 от 24.09.2013г. правна помощ по чл. 21, т. 3 ЗПрП на подсъдимия К.Д.Р., ЕГН ********** по НОХД № 2023/2013г. на Районен съд – Стара Загора.

ОСВОБОЖДАВА явилата се в днешното съдебно заседание адв. М., определена с писмо с изх. № 2848/25.09.2013 г. на АК - Стара Загора.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪСТАВА разясни на подсъдимия правата му по чл. 55 НПК, както и процесуалните му възможности за разглеждане на делото по реда на глава ХХVІІ и глава ХХІХ НПК.

 

ПОДСЪДИМ: Ясни са ми правата. На 27.09.2013 г. получих препис от обвинителния акт заедно с призовката за съдебното заседание. Желая делото да приключи със споразумение

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪСТАВА разясни на страните правата им по чл. 274 НПК, а именно правото им на отводи към състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и правото им да възразят срещу разпита на някои свидетели.

 

ПРОКУРОР: Нямам искания за отводи. Да се даде ход на делото

АДВ. ВЪЛЧАНОВ: Нямам искания за отводи. Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ Р.: Нямам искания за отводи. Да се гледа делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, Водим от горното съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът пристъпи към снемане самоличността на подсъдимия Р..

 

К.Д.Р. - роден на ***г. в гр. Харманли, живущ ***, българин, български гражданин,  неженен, с началано образование, грамотен, безработен, неосъждан, ЕГН: **********, не притежава свидетелство за управление на МПС.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪСТАВА разясни на страните правата им по чл. 275 НПК, а именно правото на нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

ПРОКУРОР: Нямам нови искания по доказателствата.

АДВ. ВЪЛЧАНОВ: Нямам нови искания по доказателствата.

ПОДСЪДИМИЯТ Р.: Нямам искания за нови доказателства.

 

ПРОКУРОР: Постигнахме споразумение за решаване на делото с адв. ЖИВКО ВЪЛЧАНОВ, защитник на подсъдимия Р., което представям пред съда и моля да го одобрите.

 

СЪДЪТ ПРИСТЪПИ КЪМ РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ПРЕДСТАВЕНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ.

 

ПРОКУРОР: Поддържам споразумението и моля да го одобрите.

 

АДВ. ВЪЛЧАНОВ: Поддържам споразумението и моля да бъде одобрено от съда.

 

ПОСДЪДИМИЯТ Р.: Моля да одобрите споразумението.

 

НА ОСНОВАНИЕ чл. 382, ал. 4 НПК, подсъдимият К.Д.Р. отговаря на поставените му от съда въпроси: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

 

СЪДЪТ намира, че съдържанието на постигнатото между страните споразумение следва да бъде вписано в съдебния протокол, поради което и на основание чл. 382 ал. 6 НПК,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ВПИСВА съдържанието на постигнатото между страните споразумение за решаване на делото, по силата на което:

 

ПОДСЪДИМИЯТ К.Д.Р. признава, че 16.04.2013 г. в гр. Стара Загора пред Мариана Станева - служител от сектор „Пътна полиция”  при ОД на МВР- Стара Загора съзнателно се ползвал от неистински официален документ за завършено образование – свидетелство за основно образование препис с № 43 / 15.06.1997г., рег. № 101/15.06.1991г., издадено на К.Д.Р., ЕГН ********** от Второ ОУ „Христо Ботев”, гр.Гълъбово, Област Стара Загора, като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност  - престъпление по  чл. 316, вр. чл. 308, ал.2, вр. ал. 1 НК.

 

            СТРАНИТЕ приемат, че деянието е извършено от подсъдимия виновно, при пряк умисъл.

 

СТРАНИТЕ се съгласяват за извършеното престъпление и на основание престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал.2, вр. ал. 1, вр. чл. 54 ал. 1 НК, на подсъдимия К.Д.Р. да бъде  наложено наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА, като изпълнението на наложеното наказание да бъде отложено за срок от три години на основание чл. 66, ал.1 НК.

 

            Страните се съгласяват, че с престъплението не са причинени съставомерни имуществени вреди, което да налага тяхното възстановяване или обезпечаване.

 

Страните се съгласяват, че по делото не са направени разноски.

 

ПОДСЪДИМИЯТ: Декларирам, че съзнавам написаното. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

ПРОКУРОР:

                                                                                   /Николай Калчев/

 

 

ПОДСЪДИМ:

                                                                              /К.Д.Р./

 

 

ЗАЩИТНИК:

                                                                              /адв. Живко Вълчанов Колев/

 

 

СЪДЪТ намира, че така вписаното в съдебния протокол и подписано от страните споразумение не противоречи на Закона и морала, поради което следва да бъде одобрено, а наказателното производство - прекратено.

 

Водим от горното, СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И

 

            ОДОБРЯВА постигнатото между ИВАН РОГОШЕВ – прокурор в Районна прокуратура - Стара Загора и поддържано в днешното съдебно заседание от прокурор НИКОЛАЙ КАЛЧЕВ и адв. ЖИВКО ВЪЛЧАНОВ КОЛЕВ от АК Стара Загора - защитник на подсъдимия К.  Д.Р., с ЕГН ********** споразумение за решаване на делото, по силата на което:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия К.Д.Р.  - роден на ***г. в гр. Харманли, живущ ***, българин, български гражданин,  неженен, с началано образование, грамотен, безработен,   неосъждан, ЕГН:  ********** за ВИНОВЕН в това, че на 16.04.2013 г. в гр. Стара Загора пред Мариана Станева - служител от сектор „Пътна полиция”  при ОД на МВР- Стара Загора съзнателно се ползвал от неистински официален документ за завършено образование – свидетелство за основно образование препис с № 43/15.06.1997г., рег. № 101/15.06.1991, издадено на К.Д.Р., ЕГН ********** от  Второ ОУ „Христо Ботев” гр.Гълъбово, обл. Стара Загора, като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност, като на основание    чл. 316, вр. чл. 308, ал.2, вр. ал. 1, вр. чл. 54, ал. 1 НК МУ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 6(ШЕСТ) месеца.

 

На основание чл. 66, ал. 1 НК ОТЛАГА изпълнението на така определеното на К.Д.Р., със снета самоличност, наказание от 6 (ШЕСТ) МЕСЕЦА лишаване от свобода за срок от 3 /ТРИ/ ГОДИНИ.

 

            ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД 2023/2013 година по описа на Старозагорския районен съд.

 

            ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

            Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.30 часа.

                       

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

1.

 

2.

                                                                       СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР: