Решение по дело №4314/2020 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 260582
Дата: 21 декември 2020 г. (в сила от 12 април 2021 г.)
Съдия: Ивелина Христова Христова-Желева
Дело: 20203110204314
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 26 октомври 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

 

                                                Номер………../……….

   

                                       Година 2020                 Град Варна

 

 

                                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Варненският районен съд                                           двадесет и седми състав

На петнадесети декември                                 Година две хиляди и двадесета

В публично заседание в следния състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВЕЛИНА ХРИСТОВА-ЖЕЛЕВА

 

Секретар : СИЛВИЯ ГЕНОВА

 

като разгледа докладваното от съдията АНД № 4314 по описа на съда за 2020г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

    Производството е по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН и е образувано  по жалба на „Е.М." ЕООД, ЕИК *********, седалище и адрес на управление ***, представлявано от управителя Л.Н.Р., депозирана чрез адвокат Н.И.К. -ВТАК, против Наказателно постановление № 03-012414 от 19.02. 2020год. на Директора на Дирекция "Инспекция по труда" гр.Варна, с което на ЮЛ е било наложено адм. наказание „имуществена санкция“ в размер на 250 /двеста и петдесет/ лв. на основание чл. 415в, ал.1 от КТ за нарушаване нормата на чл.128, т.2 вр. чл.270, ал.2 и ал.3 от КТ и чл.13 от Наредбата за договаряне на работната заплата.

      В жалбата се моли за отмяна на НП, като се изтъква, че са допуснати нарушения при приложението на материалния закон. Сочи се, че правната квалификация в обжалвания акт е сгрешена, което обосновава незаконосъобразността му. Бланкетно се сочи, че е допуснато съществено нарушение на съдопроизводствените правила при постановяването на обжалваното постановление, без да се излагат съображения за това твърдение. Твърди се, че въпреки изпълнението на предписанието, отправено от проверяващите органи  е наложено наказание. Моли се и за присъждане на сторените разноски в полза на въззивното дружество.

 

     В съдебно заседание въззивната страна се представлява от надлежно упълномощен процесуален представител- адв.К., който поддържа жалбата на посочените в нея основания. Допълнително сочи , че липсва обществена опасност на деянието, тъй като не били ощетени правата на работниците, а и същото било отстранено след връчване на предписание от компетентните органи. Моли за отмяна на НП или за редуциране на наказанието до законоустановения минимум.

    Въззиваемата страна, редовно призована, в съдебно заседание се представлява надлежно упълномощен процесуален представител- юрисконсулт, който оспорва жалбата и моли НП да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно. Моли да бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение.

    С оглед събраните по делото доказателства, съдът прие за установено от фактическа страна следното:

     През месец януари 2020год. служители на Дирекция „ИТ“ Варна, в това число и св. М.О.-Ж. извършили проверка по спазване на трудовото законодателство на въззивното дружество като работодател. Поводът за проверката бил постъпил сигнал в Д“ИТ“-гр.Варна  от работници, че през месец декември 2019г. работодателят е изготвил допълнителни споразумения за намаляване на трудовото възнаграждение считано от 01.10.2019г., което работниците отказали да подпишат, но въпреки това получили по-малко от договореното възнаграждение за месеците ноември и декември. В хода на проверката от представените от възз. дружество документи, в това число и трудов договор с лицето . ., допълнително споразумение към ТД със същото лице от 31.10.2017г., ведомост за заплати за м.12.2019г., присъствена форма за явяване на работа за м.12.2019г., документ за изплатен аванс за м.12.2019г., било установено, че . . работела във възз. дружество , ТЦ-Бургас, на длъжност продавач-консултант. На база на представените документи, св.Ж. установила, че за ., съобразно трудовия договор, трудовите възнаграждения следва да се изплащат до 10-то число на следващия месец. Констатирала още, че за м.12.2019г. от страна на възз. дружество не било изплатено уговореното основно трудово възнаграждение в пълен размер- 685лв. Според представените документи за м.12.2019г. за . било начислено основно месечно възнаграждения в размер на 610лв., което било изплатено по банков път на 15.01.2020г.

   Констатациите от проверката били обективирани в КП № ПР2001026/07.022020год. в който били дадени и задължителни предписания едно от които да било да се изплати разликата до уговореното основно месечно трудово възнаграждение за извършената работа за м.декември 2019г. за работника . . в срок до 17.02.020год..Препис от протокола бил връчен на упълномощено от представляващия дружеството лице на 07.02.2020год..

     За констатираното нарушение на 10.02.2020год. срещу въззивното дружество бил съставен АУАН бл. № 03-012414, в който е посочено, че същото е нарушило разпоредбата на чл. 128, т.2, вр. чл. 270, ал.3 от КТ и чл.13 от Наредбата за договаряне на работната заплата. Посочено било че нарушението е извършено в гр.Варна, на 13.01.2020год., към който момент следвало да бъдат изплатено трудовото възнаграждение на работника . в пълен размер. Актът бил надлежно предявен и връчен на упълномощено лице, което го подписало с отбелязване, че има възражение. В срока по чл. 44 от ЗАНН срещу него постъпило писмено възражение, с твърдение, че е допусната счетоводна грешка при изготвяне на фиша.

     На 19.02.2020г. по АНП постъпили доказателства – фишове за изплатени възнаграждения в пълен размер от страна на възз.дружество в това число и за ..

       На 19.02.2020год., въз основа на акта и постъпилите от страна на дружеството доказателства, АНО издал атакуваното НП, като е приел фактическите констатации изложени в акта, приел е че въззивното дружество като работодател е нарушило разпоредбата на чл. 128, т.2 вр. чл.270, ал.3 от КТ, на е отстранило нарушението веднага след установяването му и на основание чл. 145в, ал.1 от КТ му наложил адм. наказание имуществена санкция в размер на 250лв..

     В съдебно заседание показания е дала св.М.О.-Ж. – инспектор в Д“ИТ“, която в показанията си излага възприятията си от извършената проверка и констатациите от същата с нужната конкретика. Сочи че по време на проверката било установено, че заплатите се плащат до 10-то число на следващия месец, както и че заплатите се превеждали по банков път от седалището на дружеството в гр.Варна.

    Горната фактическа обстановка съдът прие за безспорно установена въз основа всички събрани в хода на съдебното следствие доказателства, както писмени така и гласни, които се кредитират от съда изцяло с доверие като непротиворечиви, взаимнодопълващи се и преценени по отделно и в своята съвкупност не водят на различни правни изводи.

 

   Съдът, предвид становището на страните и императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразността му, обосноваността му и справедливостта на наложеното административно наказание, прави следните правни изводи:

 

      Жалбата е процесуално допустима, подадена е в срок от надлежна страна – лице спрямо което е издадено атакуваното НП, в установения от закона 7-дневен срок от узнаване за издаденото НП и пред надлежния съд – по местоизвършване на твърдяното нарушение.

        Съгласно разпоредбите на  чл.416, ал.1 и 2 от КТ и приложената по делото заповед, АУАН и НП са издадени от компетентни органи. Съгласно чл. 399 от КТ цялостният контрол за спазване на трудовото законодателство във всички отрасли и дейности се осъществява от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" към министъра на труда и социалната политика.  Съгласно чл. 416, ал.5 от КТ НП се издават от ръководителя на органа по чл.399 или оправомощени от него длъжностни лица съгласно съобразно ведомствената принадлежност на актосъставителите. Видно от цитираните по горе разпоредби органът, който може да налага адм. наказания по КТ е ИД на ИА „Главна инспекция по труда” или оправомощено от него длъжностно лице. В случая НП е било издадено от директора на Дирекция „ИТ” Варна, който е бил надлежно оправомощен от ИД на ИА „ГИТ“. В горната насока е приложената  по делото заповед на ИД на „ГИТ“ издадена на 12.01.2010год. Видно от т.4 от заповедта с нея ИД на „ГИД“ е оправомощил директорите на дирекции „ИТ“ да издават НП по актове съставени от инспектори от „ „ИТ“.

     АУАН и издаденото въз основа на него НП  са съставени в сроковете по чл.34,ал.1 и 3 от ЗАНН.

     АУАН е съставен в присъствието на упълномощено лице и един свидетел.  Действително АУАН е съставен в присъствието на един свидетел, но това нарушение не е съществено, т.к. не ограничава правото на защита.

     Съдът намира, че непроизнасянето от наказващият орган изрично в НП по отношение на чл.28 от ЗАНН не е процесуално нарушение, тъй като с факта на издаването му става ясно, че същият е отказал приложението му. От друга страна, наличието на мотиви в НП не е сред задължителните реквизити към същото. В ТР №1/12.12.2007г. на ВКС се сочи, че преценката за "маловажност на случая" подлежи на съдебен контрол, като в случай, че съдът констатира, че са налице предпоставките на чл. 28 ЗАНН,  но наказващият орган не го е приложил, това е основание за отмяна на наказателното постановление поради издаването му в противоречие със закона. Липсата на мотиви обаче по приложението на  чл.28 от ЗАНН не се сочи като нарушение на процесуалните правила.

     Съдът намира, че липсата на доказателства, че възз. е  бил запознат със становището на процесуалния представител на АНО по депозирани от него възражения не е съществено процесуално нарушение, тъй като дружеството се защитава срещу фактите посочени в НП,  не срещу становище на процесуалния представител на наказващия орган. Действително в НП липсват изрични мотиви защо възражението срещу АУАН не е било възприето от АНО. Горното обаче не представлява съществено нарушение на процес. правила, тъй като на първо място формалните реквизити на НП са изчерпателно посочени в нормата на чл.57, ал.1 от ЗАНН и там излагане на мотиви досежно отхвърляне на възражение не се съдържа.

     АУАН така и НП съдържат формалните реквизити предвидени в нормите на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН досежно описание на нарушението. В акта е направено описание на нарушението, датата и мястото на извършване, както и на обстоятелствата при които е извършено. Посочени са  и законовите разпоредби, които са нарушени. Отразени са всички данни относно индивидуализацията на нарушителя. Спазено е от страна на административно - наказващия орган на изискването на чл.57, ал.1 от ЗАНН, а именно в издаденото наказателно постановление да бъде дадено пълно описание на нарушението, на обстоятелствата, при които е извършено, на доказателствата, които потвърждават извършеното административно нарушение. Макар и твърде лаконични фактическите обстановки изложени в АУАН и НП съдържат обстоятелства и факти, които в достатъчна степен описват вмененото на въззивника нарушение – неизплащане на уговореното основно месечно трудово възнаграждение за месец декември 2019г. в размер на 685лв. на работника . .. Посочени са дата и място на нарушението както и нарушените законови норми, като е налице пълно единство между фактическо и юридическо обвинение. Както в АУАН така и в НП са посочени и доказателствата които според АНО подкрепят адм.наказателното обвинение. Поради изложеното до тук съдът намира, че в хода на производството не са допуснати нарушения на процесуалните правила, които да са от категорията на съществените и които да са ограничили правото на защита на наказаното лице в тази връзка не споделя наведеното от въззивника възражение в тази насока.

    Нормата на чл. 128, т.2 от КТ вменява в задължение на работодателя да плаща в установените срокове уговореното трудово възнаграждение, а тази на чл. 270 от КТ определя начините за плащане. Съгласно чл.13 от Наредбата за договаряне на работната заплата размерът на работната заплата на работниците и служителите се определя в индивидуален трудов договор в съответствие с постигнатите договорености по работната заплата и колективния трудов договор.

     От събраните по делото доказателства може да се направи категоричен  извод за извършено от жалбоподателя и настоящ въззивник нарушение на чл. 128, т. 2 вр. чл. 270, ал. 2 и ал. 3 от Кодекса на труда.

     По делото няма спор по отношение на това, че въззивникът към месец декември 2019г. има качеството работодател по отношение на . ., като и че на за този месец на работничката не е изплатено уговореното основно месечно трудово възнаграждение в размер на 685лв.. За този месец от страна на работодателя е било начислено и изплатено на 15.01.20г. по банков път основно месечно трудово възнаграждение в размер на 610лв, вместо уговореното между работника и работодателя с допълнително споразумение към трудов договор от 31.10.2017г. основно месечно възнаграждение в размер на 685лв.. В горната насока в същност са и всички събрани по делото доказателства – ведомост за заплати за м.12.2019г., присъствена форма за същия месец, ТД случен между . и въззивника,  допълнително споразумение към ТД, документи за платен аванс и заплата, обяснения от страна на управителя на дружеството, както и идентификационна карта. Не е спорно и това, че заплатите в предприятието са се изплащали в срок до 10 число на следващия месец като в тази насока са ТД № 660/10.07.2015год. случен между лице . и въззивното дружество, както и показанията на св. Ж.. Следователно уговореното и дължимото за месец  декември 2019год.  възнаграждение на работничката . е следвало да бъде платено в пълен размер до 10.01.2020г.- петък работен ден, в което няма спор, а и по категоричен начин се установява от доказателствата по делото. Доколкото вмененото на дружеството административно нарушение се осъществява чрез бездействие, то следва да се счита довършено в първия ден след изтичането на срока, до който е следвало да бъде предприето действието по изплащане на основното възнаграждение в пълен размер.

     В случая, съдът намира, че неправилно АНО и актосъставитлят са определили датата на нарушението. Дата 10.01.2020г., до която е следвало да се изплати в пълен размер уговореното основно месечно възнаграждение,  е петък-присъствен ден. Съобразно чл.183, ал.2 от НПК, приложим на основание чл.84 от ЗАНН „Срокът, който се изчислява в дни, започва да тече на следващия ден и изтича в края на последния ден“.Т.е. в случая крайният срок, до който е следвало да бъде изплатено трудовото възнаграждение е в присъствен ден и на следващия ден 11.01.2020. нарушението е реализирано, та дори и този ден да е неприсъствен/ в случая събота/. Неправилно наказващият орган приема приложение на разпоредбата на чл.183, ал.4 от НПК във вр. с чл.84 от ЗАНН, която касае хипотезата на срок изтичащ в неприсъствен ден. В тази връзка неправилно в НП е посочено, че нарушението е извършено на 13.01.2020г. Поради това и издаденото НП се явява незаконосъобразно, доколкото на посочената в него дата въззивникът вече е бил осъществил нарушението, доколкото същото е извършено/довършено на 11.01.2020г.

         Поради горното съдът прецени, че атакуваното НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

         С оглед изложеното до тук, съдът не намира за нужно да излага аргументи за приложение разпоредбата на чл.28 от ЗАНН и за наличието или липсата на основания за изменение на НП.

 

         С оглед направеното искане от страните  за присъждане на разноски по делото, съдът установи от правна страна следното:

 

     Съгласно разпоредбата на чл. 63, ал.3 от ЗАНН в съдебните производства по обжалване на издадени НП пред районния съд страните имат право на присъждане на разноски по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Разпоредбата на чл. 63, ал.4 от ЗАНН предвижда, че в полза на юридически лица или еднолични търговци се присъжда и възнаграждение в размер, определен от съда, ако те са били защитавани от юрисконсулт. Размерът на присъденото възнаграждение не може да надхвърля максималния размер за съответния вид дело, определен по реда на чл. 37 от Закона за правната помощ.

    Нормата на чл. 143, ал.1 от АПК сочи, че  когато съдът отмени обжалвания административен акт или отказа да бъде издаден административен акт, държавните такси, разноските по производството и възнаграждението за един адвокат, ако подателят на жалбата е имал такъв, се възстановяват от бюджета на органа, издал отменения акт или отказ. В разпоредбата на чл. 144 от АПК се сочи, че за неуредените в този дял въпроси се прилага Гражданският процесуален кодекс.

    В настоящия случай АНО е бил представляван от надлежно упълномощен процесуален представител, който своевременно е поискал и присъждане на юрисконсултско възнаграждение. Съдът, обаче е констатирал, че са налице основания за цялостна отмяна на НП. Поради което предвид изхода на спора, по арг. на противното на чл.78, ал. 8 от ГПК, вр. чл.144 от АПК, искането за присъждане на юрисконсултско възнаграждение по настоящото дело е неоснователно и се отхвърля от съда.

     В жалбата на въззивното дружество, поддържана от неговия процесуален представител пред съда, се съдържа искане за присъждане на сторените в производството разноски.

        Според задължителните указания дадени в Тълкувателно решение № 6 от 06.11.2013г. по тълкувателно дело № 6/2012г. на ОСГТК на ВКС - т. 1, съдебните разноски за адвокатско възнаграждение се присъждат тогава, когато страната е заплатила възнаграждението. В обстоятелствената част на решението е прието, че за да бъде присъдено възнаграждението, страната трябва да е доказала реалното му заплащане на процесуалния си представител. В зависимост от уговорения в договора за правна помощ и съдействие начин на плащане - в брой или по банков път, заплащането на възнаграждението се доказва или чрез вписване на направеното плащане в самия договор, който има характер на разписка, или с представяне на доказателства за извършен банков превод. От приложеното пълномощно се установява, че жалбоподателят е възложил на адвокат К. оказването на правна защита и съдействие, изразяващи се в процесуално представителство пред съд. По делото обаче липсва договор  за правна защита и съдействие и не са представени други доказателства за заплащане на  възнаграждение в брой или по банков път до приключване на устните състезания във въззивното производство. При отсъствие на доказателства за плащане на възнаграждението въззивният съд намира, че няма законово основание възнаграждението да бъде присъдено на страната под формата на разноски по чл. 78 ГПК. Така възприетото разрешение съответства и на задължителните указания, дадени  в Тълкувателно решение № 6/06.11.2013 г. по т.д.№6/2012г. на ОСГТК на ВКС, обуславящи присъждането на адвокатско възнаграждение от представянето на доказателства за реалното му плащане. В този смисъл- Определение № 145/13.02.2014г. по ч.гр.дело № 358/2014 год. на ВКС, трето гражданско отделение.Предвид изложеното съдът намира искането на въззивника  за присъждане на разноски за неоснователно.

 

       Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 и ал.3 от ЗАНН, съдът

 

                                                              Р  Е  Ш  И :

 

        ОТМЕНЯ  Наказателно постановление № 03-012414 от 19.02.2020 год. на Директора на Дирекция "Инспекция по труда" гр.Варна, с което на „Е.М." ЕООД, ЕИК *********, седалище и адрес на управление ***, представлявано от управителя Л.Н.Р.,е било наложено адм. наказание „имуществена санкция“ в размер на 250 /двеста и петдесет/ лв. на основание чл. 415в, ал.1 от КТ за нарушаване нормата на чл.128, т.2 вр. чл.270, ал.2 и ал.3 от КТ и чл.13 от Наредбата за договаряне на работната заплата.

 

        Решението  подлежи на касационно обжалване пред Административен съд- Варна в 14-дневен срок от получаване на съобщението, че решението и мотивите са изготвени.

 

                                                        СЪДИЯ при РС- Варна: