Решение по дело №166/2018 на Апелативен съд - Пловдив

Номер на акта: 99
Дата: 30 май 2018 г.
Съдия: Мариана Иванова Хитева Паунова
Дело: 20185000500166
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 26 март 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                            Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е   № 99

                                          гр. Пловдив, 30. 05.2018 г.

 

            Пловдивски Апелативен Съд, Гражданско отделение – първи състав в открито заседание на четиринадесети май две хиляди и осемнадесета година в състав

                                                                      Председател: Мариана Хитева

                                                                             Членове: Галина Арнаудова

                                                                                                         Величка Белева

 

            при секретаря Стефка Тошева, като разгледа докладваното от съдията Белева гр.д. № 166/2018 г., за да се произнесе взе предвид следното: 

 

            Производство по чл. 258 и следв. от ГПК.

          Обжалва се от ищците по спора Б.В.Н., ЕГН – ********** и Н.А.Н., ЕГН – ********** изцяло Решение № 1220 от 06.07.2015 г., постановено по гр.д. № 1736/2014 г. на Окръжен съд – Пловдив, с което са отхвърлени предявените от жалбоподателите против „ Б.Д. „ ЕАД – г.С. обективно съединени при условие на евентуалност искове както следва: главен - за прогласяване нищожността на учредената договорна ипотека с нотариален акт № ../05.02.2008 г., том ............г. на нотариус Р. Т., рег. № ... на основание чл. 166 ал. 2 от ЗЗД, първи евентуален иск – за прогласяване на ипотеката за нищожна поради заобикаляне на закона и втори евентуален иск – прогласяването й за нищожна поради невъзможен предмет. Поддържат се оплаквания за неправилност и искане за отмяна на решението и уважаване на предявените искове.

            Въззиваемата страна „ Б.Д. „ ЕАД -   г.С. е депозирала отговор за неоснователност на жалбата.

            Съдът установи следното:

            Обективно съединени при условие на евентуалност искове с правно основание чл. 166 ал. 2 и чл. 167 ал. 2, предложение пето от ЗЗД – главния иск, и чл. 26 ал. 1, предложение второ от ЗЗД и чл. 26 ал. 2, предложение първо от ЗЗД - съответно двата евентуални иска, предявени от Б.В. и Н.А. НV срещу ипотекарния кредитор „ Б. „ ЕАД.  

            По главния иск се твърди че ипотеката е недействителна / нищожна /, тъй като са нарушени императивните изисквания на чл. 166 ал. 2 и чл. 167 за поедичност и тъждество на имотите, предмет на ипотеката по съображения че двата имота, върху които е учредена не съществуват и не са съществували към момента на сключването на договора – 5.2.2008 г., а същите са съставлявали – фактически,  един единен имот, възникнал като такъв още в процеса на строителството на сградата, което - според ищците, означава и че ипотеката има невъзможен предмет. По отношение основанието за нищожност заобикаляне на закона се поддържа че така учредена – върху двата несъществуващи имота, ипотеката е имала непозволената цел да обезпечи отпуснатия кредит с несъществуващи обекти - вместо с действително съществуващия вместо тях единен имот, като ответната банка е следвало откаже сключване на договора за кредит и да изчака узаконяването по надлежния ред на съществуващия обект. Отпускането на кредита и обезпечаването му със съществуващи „ само на хартия обекти „ ясно сочело на намерението й да заобиколи закона, на което ищецът се съгласил поради липса на избор.      

            Депозиран е отговор на ИМ, с който се изразява становище за неоснователност на исковете. Поддържа се че обектите са два отделни – видно от цялата строителна документация на сградата, както и от констатациите на място на вещото лице на банката, посетило имотите с оглед установяването и оценката им. В случай че в момента са обединени в един то това е извършено от ищците преустройство след учредяването на ипотеката, което и не е извършено по установените от ЗУТ правила и ред, поради което и юридически не е налице единен самостоятелен обект.

            По делото е безспорно установено че по силата на договор за дарение от 15.06.2007 г., изповядан с нотариален акт № ....... г. на нотариус А. К., рег. №ищецът Б.Н. е придобил от майка си Д. С.Н. процесните два обекта – Ателие „ К „ на пети / четвърти / жилищен етаж с площ от 41,03 кв.м., ведно с изба № 16 с площ 5, 82 кв.м. и 4, 023% от общите части на сградата и Апартамент „ Л „ на пети / четвърти / жилищен етаж с площ 65, 72 кв.м., ведно с избено помещение № 14 от 11, 84 кв.м. и 6,660 % ид.ч. от общите части на сградата, които обекти находящи се в изградената в груб строеж жилищна сграда в дворно място, съставляващо по действащия ПУП  УПИ № ............

            С нот. акт № ../05.02.2008 г. , том ............г. на нотариус Р. Т., рег. № ... имотите са ипотекирани от ищеца Б.Н. със съгласието на съпругата му ищцата Н.А.Н. в полза на ответната „ Б. „ ЕАД  за обезпечаване на вземането на банката по отпуснат на Б.Н. кредит в размер на 155 000 лв. по сключен между него и банката договор за кредит от 01.02.2008 г.

            По сега действащата кадастрална карта на гр. П. имотите са с идентификатори ........./ ателието /  и ........./ апартамента / - съгласно представените по делото схеми на самостоятелни обекти в сграда, издадени от АВ – СВ – гр. Пловдив на 17.06.2014 г. Като отделни имоти са декларирани от собственика им Б.Н. ***, Дирекция МДТ – видно от удостоверението за данъчни оценки от 18.06.2014 г.

            Представено е разрешението за ползване на сградата № .........г., издадено от комисия към ДНСК – Пловдив, ведно със самостоятелните обекти в нея – 9 апартамента, 7 броя ателиета, 2 гаража и 1 магазин. Констатациите в разрешението са че в процеса на строителството не са настъпили съществени отклонения спрямо одобрените проекти; не е имало преодобряване на проекти с изменения и допълване на издаденото разрешение за строеж за жилищна сграда с 9 апартамента, 7 ателиета за творческа дейност, 2 гаража и 1 магазин за промишлени стоки / т.е. процесните два обекта са самостоятелни такива / ; изпълнението съответства на одобрената строителна документация и не се налага изготвяне и заверка на екзекутивна документация.

            Прието е заключение на съдебно техническа експертиза, изготвено от вещото лице В. Р., изготвено след преглед на одобрените строителни книжа и оглед на място. Констатациите на експерта са че на място е извършено преустройство за обединение на процесните ателие и апартамент, за което няма изготвени и одобрени екзекутиви от възложителя, от строителя, от техническия и строителен надзор на обекта, което според експерта сочи на извод че то е извършено след приемането на сградата от ДНСК – П. За него няма изготвена и одобрена строителна документация и към настоящия момент.  Преустройството е станало технически възможно поради изпълнение на противоземетръсната шайба между двата обекта с намалена дължина – в отклонение от одобрения архитектурен проект, което е основния елемент, позволил свързването им чрез развиване на  вътрешен коридор между тях. И понастоящем на място всеки от обектите е със самостоятелен вход, монтираната входна врата на ателието е налична, но от вътрешната й страна е изградена плътна стена пред нея – т.е. впоследствие е зазидана. Непълното изграждане на земетръсната шайба нарушава устойчивостта на сградата и на място са констатирани следи от сеизмична дейност, основната причина за които е нецялостното й изграждане съгласно одобрения проект, част конструктивна. Доколкото на място няма следи от срязване на шайбата експертът счита че изграждането й с намалена дължина е станала в процеса на строителството. Заключението е онагледено със скица, показваща външните зидове на двата обекта, неизпълнената част от шайбата и зазидания вход на ателието. Прилежащите към обектите избени помещения на място съставляват една изба, вътрешната стена между тях не е изградена и входът е само един. 

            Според ищцовите свидетели М. Б./ брат на ищцата /и  Н. / брат на ищеца  / двата обекта били свързани в един апартамент още през м. юни 2007 г., когото те ходили, за да го видят. Сградата вече била построена, имала и покрив. Свидетелят Б. твърди  Б. да е имал конфликт със строителя във връзка с поставената входна врата на ателието, тъй като искал там изобщо да няма отвор за врата, а плътна стена, с което му искане те не се съобразили. Това наложило зет му допълнително да изгради стена от вътрешната страна на вратата, което направил пак тогава – към лятото на 2007 година.

            Според свидетеля на ответната страна Н. Н. – управител на фирмата – технически надзор на сградата, по време на строителството й не са одобрявани никакви промени, нито фактически такива са извършвани. След изготвянето на акт образец 15  надзора е извършил оглед и изготвил окончателен доклад, който доклад възложителя задължително представя пред РДНСК към заявлението си за приемане на сградата. Констатациите в този доклад били че изпълнението е съобразно одобрените проекти. При подписването на акт образец 15 нямало никакви възражения от участниците в строителството и в частност от възложители / сред които и ищецът, респ. неговата майка като праводател/. Като строителен инженер свидетелят заявява че евентуални проблеми вследствие нецялостното изграждане на противоземетръсна шайба зависят от местоположението й. Конкретно ако тя е ситуирана в по ниските етажи на сградата земетръсна вълна би причинила големи проблеми в конструкцията, но при по горните етажи – не би се отразила. По принцип шайбите са елемент от констукцията на сградата и при липсваща такава разрешение за ползване не би се издало.      

            Според свидетеля на ответната страна П. С.– представляващ фирмата – строител, сградата е изпълнена в съответствие с одобрените проекти, не са правени изменения досежно броя, вида и предназначението на самостоятелните обекти в нея и конкретно обединяването на процесните два в единен такъв. Спомня си ищецът да е искал изпълнение в този смисъл, което обаче е отказано от строителя и екзекутивна документация  не е изготвена и одобрена. Удостоверението, издадено от него като представляващ строителя „ С.ЕООД „ от 12.01.2014 г. / приложено към исковата молба / за това че обектите са обединени още по време на строителството не отговаря на действителното положение. То било един компромис от негова страна, тъй като Б.Н. многократно го молил за това с цел да заплаща данъци и такси само за един, а не за два имота. Удостоверението няма стойност, меродавна е само строителната документация и разрешението за ползване на РДНСК – Пловдив.     

            Представено е от ищеца окончателно решение № ..25/12.12.2014 г., по адм. д. № 1224/2014 г. на АС – Пловдив, с което е отхвърлена жалбата му против разрешението на РДНСК - Пловдив за ползване на сградата № .........г. в частта му досежно неговия четвърти жилищен  етаж. Това писмено доказателство се представя с оглед отразените в мотивната му част изводи на съда че процесните два обекта са обединени в общо жилище още по време на строителството, а не са два самостоятелни - според отразеното в оспореното разрешение.        

            При така установеното първоинстанционният съд е отхвърлил исковете като неоснователни.  Прието е че преустройството е извършено

след издаване на разрешението за ползване – според представената строителна документация, според заключението на техническата експертиза, според показанията на свидетелите С. и Н.. Не са кредитирани показанията на ищцовите свидетели, които се язявят изолирани и пристрастни – предвид родствената връзка между свидетелите и ищците. Не е налице нарушение на чл. 166 ал. 2  и чл. 167 ал. 2 от ЗЗД – към момента на възникване на ипотечното право имотите са съществували реално и поединично, същите са надлежно индивидуализирани и конкретизирани в договора за учредяване на ипотеката и са собственост на ипотекарния длъжник. С оглед което не е налице и основанието за нищожност „ невъзможен предмет „, не е налице и заобикаляне на закона – постигане на неправомерна цел чрез позволена по принцип от закона сделка, като за наличието на това основание е необходимо и съществуване на намерение за това към сключването на договора.  

            Поддържа се във въззивната жалба решението да е неправилно поради съществени процесуални нарушения и необоснованост. Изложените доводи са че показанията на свидетелите С. и Н. са в противоречие със заключението на СТЕ, установяващо - според жалбоподателя, че преустройството е извършено още при строежа на сградата – в който смисъл и решението на АдмСъд – Пловдив, поради което същите не е следвало да бъдат кредитирани.Съответно показанията на ангажираните от въззивниците свидетели се подкрепят от СТЕ и съдебното решение, поради което именно те е следвало да бъдат кредитирани, въпреки родствените връзки. Съдът не се съобразил със заключението и влязлото в сила съдебно решение. Изложени са и доводи, основаващи се на неприети поради преклузия писмени доказателства -  изходящи от „ Водоснабдяване и Канализация „ – Пловдив относно броя на монтираните в сграда и в частност в процесните обекти водомери, установяващи – според жалбоподателя,  че на четвърти жилищен етаж от сградата е бил наличен един само обект три месеца преди издаването на разрешението за ползване.

            Жалбата е неоснователна.

            По силата на горецитирания договор за дарение от м. юни 2007 г.  въззивника Н. се легетимира като собственик на процесните два обекта като отделни самостоятелни такива – след изграждането на сградата в груб строеж съгласно отразеното в нот. акт, който е меродавния момент за възникване на правото на собственост върху самостоятелни обекти в строяща се сграда – чл. 181 от ЗУТ. Такъв е статута им по одобрените проекти и строителни книжа, както и в издаденото от комисията към РДНСК – Пловдив разрешение за ползване на сградата от 19.12.2007 г.. Така са заявени и заснети в кадастралната карта и декларирани в общината. Така са и предложени от въззивника на ответната банка като обезпечение на искания кредит, така са остойностени от оценителя й след оглед на място и ипотекирани с договора от 05.02.2008 г. Тези писмени доказателства несъмнено сочат на извод че те са възникнали като отделни самостоятелни обекти в сграда. Констатираното на място от СТЕ фактическо обединяване на двата обекта в един, ползван за жилищни нужди е извършено от въззивника неправомерно -  без одобрени проекти и строителни книжа и без разрешение за промяна на предназначението за ползване. С оглед което това настоящо фактическо състояние не води до възникване юридически на един обединен обект, годен да бъде предмет на правото на собственост. Отделно от това не се и доказа от жалбоподателя – ищец и фактическото възникване на единен обект още в процеса на строителството с оглед възведеното от него в ИМ че преустройството е извършено преди построяването на сградата, респ. преди учредяването на ипотеките. Горепосочените писмени доказателства категорично опровергават това му твърдение и обосновават точно противоположния извод. В тази насока са и показанията на свидетелите С. / изпълнителя на сградата / и Н. / строителния й надзор / - че промени на четвърти жилищен етаж и обединяването на ателието и апартамента в един имот чрез преустройство не е извършвано не само чрез одобрени проекти за изменение, но и фактически, тъй като това би поставило под въпрос приемането на сградата от РДНСК. Неправилно въззивника счита че твърдението му се подкрепя от заключението на вещото лице, както и от представеното съдебно решение на АдмСъд – Пловдив. Действително от СТЕ се установява че обединяването на ателието и апартамента в единен обект е станало технически възможно поради изпълнение на противоземетръсната шайба / в общата на обектите стена / с намалена дължина – в отклонение от проекта, което отклонение не е одобрено по надлежния ред, като съдът го намира за съществено по смисъла на чл. 154 ал. 2 т. 5 от ЗУТ с оглед заключението на експерта  че касае конструкцията на сградата и намалява устойчивостта й при сеизмична дейност. Доколкото няма следи от срязване на шайбата вещото лице счита че то е станало още при строежа, а не впоследствие.  Т.е. касае се за съществено отклонение в дължимото от строителя изпълнение. Но то само по себе си не означава че и фактически е възникнал един общ обект, а не процесните два самостоятелни. Развития вътрешен коридор, вътрешното преустройство на помещенията и иззиждането на стена пред входната врата на ателието няма данни да са извършени преди завършването на грубия строеж и последващото приемане на сградата, както и два месеца по – късно - към момента на сключването на  договора за учредяване на ипотеките, към който момент обектите  фактически да са съществували като един общ жилищен имот. В тази насока са единствено показанията на ищцовите свидетели, които с оглед близката родствена връзка и липсата на други доказателства в подкрепа на показанията им не следва да се кредитират и правилно не са били кредитирани от първостепенния съд. Жалбата на въззивника против разрешението за ползване на сградата е отхвърлена като неоснователна с диспозитива на съдебното решение на АдмСъд – Пловдив, който единствен се ползва със сила на пресъдено нещо. Констатациите и изводите в мотивите и в частност че преустройството на процесните ателие и апартамент, довело до възникване на един общ жилищен обект е извършено преди издаването на разрешението нямат задължителна и обвързваща сила за настоящия съд, който на база ангажираните пред него доказателства може да формира различни фактически и правни изводи. 

Наведените от жалбоподателя доводи, основаващи се на представени, но неприети писмени доказателства – и от настоящия съд, не се следва да се коментират.                                                                                         С оглед така изложеното при възникването на ипотечното право в полза на въззиваемата Б. „ ЕАД имотите и юридически и фактически са съществували така както са възникнали по одобрени проекти и строителни книжа – два отделни самостоятелни обекти в сграда. В този си вид в договора за ипотека са поединично описани и в пълна степен индивидуализирани, с което са изпълнени изцяло изискванията на чл. 166 ал. 2 и чл. 167 ал. 1 ал. 2, предл. пето от ЗЗД. Последващото учредяването на ипотеките фактическо видоизменение чрез обединяването на обектите и ползването им като един жилищен имот е правно ирелевантно – то е извършено след като ипотеката е разпростряла действието си. То е и неправомерно предприето от ищците, като никой не може да черпи права от собственото си недобросъвестно поведение. Тоест главният иск е неоснователен. Изложеното сочи на извод че не е налице и невъзможен предмет на ипотечното право, както и твърдяното заобикаляне на закона – преследване на непозволена цел с позволени средства. Нито една от тези предпоставки не е налице. Тоест неоснователни са и евентуалните искове. Като е достигнал до същите фактически и правни изводи първоинстанционният съд е постановил правилно решение, което следва да бъде потвърдено. Не са допуснати възведените от жалбоподателя процесуални нарушения, изводите на съда не са необосновани, напротив – основават се на събраните по делото доказателства  преценката на които е правилна, точно е приложен материалния закон.

            С оглед този резултат на въззиваемата страна има право на разноски за производството пред настоящата инстанция. Те се претендират в размер на 300 лв. – юрисконсултско възнаграждение и в този размер ще се присъдят.

            Водим от горното съдът

 

                                                    Р   Е   Ш   И

 

            Потвърждава Решение  № 1220 от 06.07.2015 г., постановено по гр.д. № 1736/2014 г. на Окръжен съд – Пловдив.

            Осъжда Б.В.Н., ЕГН – ********** и Н.А.Н., ЕГН – ********** да заплатят на „ Б.Д. „ ЕАД – г.С. ЕИК ..........сумата 300 / триста / лева – юрисконсултско възнаграждение за въззивното производство.

            Решението може да се обжалва пред Върховен Касационен Съд в едномесечен срок от връчването му на страните.

 

 

 

       Председател:                             Членове: 1.                               2.