Решение по дело №245/2019 на Административен съд - Ловеч

Номер на акта: 278
Дата: 23 декември 2019 г.
Съдия: Мирослав Вълков Вълков
Дело: 20197130700245
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 7 октомври 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

          Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

             №…….

 

            гр. Ловеч, 23.12.2019 г.

 

          В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ЛОВЕЧ, втори касационен състав в публично заседание на двадесет и шести ноември две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАБРИЕЛА ХРИСТОВА

                                                 ЧЛЕНОВЕ: ЛЮБОМИРА КРЪСТЕВА

                                                                       МИРОСЛАВ ВЪЛКОВ  

 

при секретаря Татяна Тотева и в присъствие на прокурора Кирил Петров, като разгледа докладваното от съдия Вълков к.а.н.д.№  245/2019 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно процесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл.63, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Образувано е по касационна жалба от М.И.Г. *** чрез пълномощник против Решение № 443/21.06.2019 г. на Плевенския районен съд, постановено по  НАХдело  № 684/2019 г.

По изложени доводи за неправилност и незаконосъобразност на постановения съдебен акт се иска неговата отмяна, както и отмяна на издаденото наказателно постановление (НП).

В съдебно заседание касационният жалбоподател  чрез пълномощник поддържа жалбата.

Ответникът по делото – ОДМВР Плевен – редовно призован – не се представлява в съдебно заседание и не изразява становище по жалбата.

Представителят на Окръжна прокуратура Ловеч дава мотивирано заключение за неоснователност на същата.

Административен съд Ловеч, втори касационен състав намира касационната жалба за процесуално допустима като подадена от надлежно легитимирана страна в законоустановения срок. Разгледана по същество е неоснователна.

С обжалваното решение Плевенският районен съд (ПРС) е потвърдил  НП № 18-0938-006197/23.11.2018 г., на  Началник сектор към ОДМВР Плевен,  с което на основание чл. 183, ал.5, т.1, чл. 183, ал.4, т.7, пр. 1 и чл. 185 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) на М.Г. са наложени три административни наказания за извършени нарушения: 1. глоба в размер на сто лева за извършено нарушение на чл. 6, т.1 от ЗДвП; 2. глоба в размер на петдесет лева за извършено нарушение на чл. 137 а, ал.1 от ЗДвП; 3.глоба в размер на двадесет лева за извършено нарушение на чл. 190, ал.3 от ЗДвП.

За да постанови този резултат, Районният съд е приел, че обжалваното НП е законосъобразно и обосновано. Издадено е в съответствие с материалния и процесуален закон. По несъмнен начин е установено, че Г. е осъществил всички признаци на визираното в разпоредбата на чл. 6, т.1, предложение трето от ЗДвП, както и че непосредствено преди проверката не е използвал обезопасителния колан, с който е бил оборудван автомобила му. Освен това към датата на проверката той не бил платил в законоустановения срок издадения му фиш за наложена глоба. При определяне на вида на наложеното наказание наказващият орган при спазване правилата на чл. 27 от ЗАНН е наложил глоби в конкретно определения размер.

Решението е правилно.

В чл. 6, т.1 от ЗДвП е регламентирано задължението на участниците в движението да съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлининните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка.

Съгласно чл. 183, ал.5, т.1 от ЗДвП, наказва се с глоба 100 лв. водач, който преминава при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването.

По делото е безспорно доказано, че Г. в качеството си на водач на МПС – „Нисан Кашкай” с рег. № ****** на 10.11.2018 г. около 09:30 часа на кръстовището на ул.”Димитър Константинов” и ул.”Данаил Попов” в гр. Плевен е извършил описаното в АУАН и НП административно нарушение – преминаване при червен сигнал на светофарната уредба, работеща на нормален режим. Районният съд е обосновал своите изводи със събраните доказателства по делото. Освен това е стигнал до извод, че светофарната уредба е синхронизирана и отговаря на техническите изисквания на Наредба № 17/23.07.2001 г. на базата на приложената по делото циклограма на светофарна уредба за процесния времеви период на посоченото кръстовище в гр. Плевен, както и на справката за сигналните програми на контролера на кръстовището от общинско предприятие „Център за градска мобилност” при община Плевен.

Според чл. 137а, ал.1 от ЗДвП, водачите и пътниците в МПС, когато са в движение използват обезопасителни колани, с които МПС са оборудвани.

В чл. 183, ал.4, т.7 от ЗДвП е предвидено, че се наказва с глоба 50 лв. водач, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан.

По делото е безспорно доказано, че Г. на посочените в АУАН и НП място и време е управлявал посоченото МПС-во, без да използва обезопасителен колан, с което същото е било оборудвано.

Съобразно чл.190, ал.3 от ЗДвП, наложеното наказание глоба се заплаща в едномесечен срок от влизане в сила на НП, електронен фиш или съдебно решение или определение на съда при обжалване.

Съгласно чл. 185 от ЗДвП, за нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба 20 лв.

Установено е при извършена справка от контролните органи в информационните масиви на ОДМВР Плевен, че на Г. е бил издаден фиш за парична глоба, която  той не е заплатил в установения срок.

Районният съд е събрал относимите за правилното решаване на спора доказателства. Извел е обосновани правни изводи, които се възприемат от касационният състав.  Решението е издадено  в съответствие с приложимите материално правни разпоредби и при спазване на съдопроизводствените правила.

Приетата от ПРС фактическа обстановка се установява от   писмените  доказателства по делото, както и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели. Районният съд е изложил подробни мотиви защо дава вяра на показанията на свидетелите С.Г.К. и И.В.Д. които са установили извършените от Г.  нарушения на ЗДвП и защо не кредитира показанията на свидетеля В.Е.К.. Изложените мотиви в тази насока се споделят от касационната инстанция

Настоящият касационният състав намира, че обжалваното съдебно решение е постановено при правилно прилагане на разпоредбите на ЗДвП. Административно-наказателното производство е протекло в съответствие с процесуалните правила. АУАН и НП са издадени от компетентни органи. Фактите са установени правилно и в пълнота от ПРС, като при тяхната съвкупна преценка мотивирано е изведен правен извод за законосъобразност на издаденото НП. Фактическите констатации и правните изводи на въззивният съд за доказаност на извършените административни  нарушения от нарушителят са правилни и обосновани.

Възраженията в касационната жалба, както и тези , изразени в съдебно  заседание от касационния жалбоподател чрез пълномощник не се подкрепят от доказателствата по делото.

Настоящият съдебен състав намира, че не са налице пороци на обжалваното решение, представляващи касационни отменителни основания. Същото е валидно, допустимо и постановено в съответствие с материалния закон, поради което следва да бъде оставено в сила.

По изложените съображения  и на основание чл.63, ал.1, изр. последно от ЗАНН във връзка с чл.221, ал.2, предл.1 от АПК, Административен съд Ловеч, втори касационен състав

 

 

 Р  Е  Ш  И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 443/21.06.2019 г. на Плевенския районен съд, постановено по  НАХдело  № 684/2019 г.

Решението е окончателно.

 

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:     

 

 

                                                                                              ЧЛЕНОВЕ: