Решение по дело №862/2016 на Районен съд - Сливница

Номер на акта: 5
Дата: 30 януари 2017 г. (в сила от 15 февруари 2017 г.)
Съдия: Георги Николов Николов
Дело: 20161890200862
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 13 декември 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

5

Гр. Сливница

30.01.2017г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД ГРАД СЛИВНИЦА, IV състав, в открито съдебно заседание на тридесети януари, през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                                            Председател: ГЕОРГИ НИКОЛОВ

Съдебни заседатели:

                                                                        Членове:

при секретаря С.Б. и в присъствието на прокурора  …………………., като разгледа докладваното от съдията НАХ дело № 862 по описа за 2016 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 375 и следващите от НПК.

Делото е образувано въз основа на внесено постановление на РП – С. от 12.12.2016г. по досъдебно производство № 51/2016г. по описа на ГПУ Д., прокурорска преписка № 1108/2016г. на РП – гр. С., с което е направено предложение обвиняемия Д.С.С., ЕГН **********,***, да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание, за това, че : на 23.08.2016г. около 20.20 часа, на ПП І-8, в района на 4-ти километър, в землището на град Д., противозаконно е пречил на орган на властта – М. М. Н. Г. и П. П. – полицейски служители в МГПГ при РДГП – Д., да изпълнят задълженията си по служба – извършване на заградителни мероприятия и проверка на управлявания от обвиняемия л.а. „В.“, с ДК№ СА **** МС, като с рязка маневра и подаване на газ, С. успял да избяга в посока към град С., с което осуетил извършването на проверката от страна на граничните полицаи при РДГП Д. – престъпление по чл. 270 ал. 1 от НК.

В съдебно заседание не се явява представител на прокуратурата.

Обвиняемия, редовно уведомен се явява лично. Същия не желае събиране на допълнителни доказателства, съгласен е с предложението на районната прокуратура и моли за налагане на минимално административно наказание.

Районен съд град С., след като обсъди събраните по делото доказателства, прие за установено следното от фактическа страна:

            В РДГП Д., постъпила оперативна информация за планирано на 23.08.2016г. противозаконно превеждане на нелегални емигранти през границата на страната в района ГПУ – К.. Информацията съдържала данни за това, че превеждането щяло да бъде осъществено с помощта на три МПС, между които и л.а. „В.“, с ДК№ СА **** МС, които следвало да се движат по ПП І-8 в посока към с. К.. Около 20.20 часа бил получен сигнал от полицейските служители – св. Методи М. и Николай Г., че два от автомобилите между които и цитираният л.а. „В.“ се движат в посока към границата на страната и се намират в района на 13-14 км. на ПП І-8. Полицейските служители предприели действия по преследване на тези автомобили с цел задържане на лицата и осъществяване на полицейска проверка. В района на 4-ти км. на ПП І-8 полицейските служители – М. М. Н. Г. и П. П. които се движели със служебен автомобил с опознавателни полицейски атрибути, забелязали, че два автомобила рязко извършват маневра обратен завой и се отправят в посока към град Д.. Тогава полицейските служители спрели служебния автомобил на пътното платно, като по този начин блокирали движението на автомобили в посока към град С.. Служебният автомобил бил с включена светлинна и звукова сигнализация. Свидетелите М. и Г. излезли на пътя и подходили към осъществяване на проверка на двата автомобила, който преди това направили маневрата обратен завой. Двата автомобила първоначално спрели подчинявайки се на полицейските разпореждания, но непосредствено преди свидетелят М. да се доближи до тях, водачът на л.а. „В.“ с рязка маневра и подаване на газ навлязъл в платното за насрещно движение и създавайки опасност за живота на полицейските служители, които отскочили назад за да не бъдат блъснати, потеглили в посока към град Д.. В същото време и другият лек автомобил „Ф. П.“, също с рязка маневра и подаване на газ насочвайки се пряко към свидетеля М., потеглил в посока към град Д.. След последвало преследване и оказано съдействие на други полицейски сили, двата автомобила и лицата които ги управлявали били локализирани в района на 25-ти км. на ПП І-8 в посока към град С.. Установено било, че автомобил „В.“ с ДК№ СА **** МС, бил управляван от обвиняемия С..

В разпита си като обвиняем С., разбира така предявеното му обвинение и не дава обяснения във връзка със същото. 

Видно от така изяснената фактическа обстановка, в хода на наказателното производство, се доказва по безспорен и категоричен начин, че от обективна и субективна страна на обвиняемия е осъществил състава на престъпление по чл. 270 ал. 1 от НК.

Горната фактическа обстановка съдът възприе от събраните във фазата на досъдебното производство доказателства, прието и приобщено към настоящото дело.

Обвиняемия не е осъждан (реабилитиран) и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

При така установените факти настоящият съд стигна до следните правни изводи:

Обвиняемия е осъществил от обективна и субективна страна състава на цитираното по - горе престъпление. Решаващият съдебен намира, че след направения анализ на събрания доказателствен материал по делото по реда на чл. 107 ал.3 от НПК и най- вече от показанията на разпитаните в хода на досъдебното производство свидетели - полицейски служители, се установява по несъмнен начин участието на обвиняемото лице в изпълнителното деяние.

 Съдът кредитира изцяло показанията на разпитаните по делото свидетели -полицейски служители за да достигне до изложения по – горе правен извод. За достоверността на събраните гласни доказателства съдът изхожда най-вече от тяхната съпоставка с останалия доказателствен обем по делото от една страна и от друга от тяхната убедителност, логичност, последователност и непосредственостт на тези доказателства. Показанията на тези свидетели не се опровергават от останалия доказателствен материал събран по делото досежно главния факт включен в предмета на доказване и релевиращ съставомерността на деянието, а именно, че с поведението си обвиняемият, противозаконно е пречил на орган на властта: на полицейските служители да изпълнят задълженията си по служба – предприемане на заградителни мероприятия с цел спиране и извършване на проверка на управлявания от С. автомобил.

Горното налага извода, че обвиняемия е осъществил от обективна страна съставът на престъплението в което е бил обвинен, като правната квалификация съответства на обективно установените по делото факти.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК. Обвиняемия е съзнавал общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и пряко и целенасочено се е стремял към тяхното осъществяване. Съзнавал е, че осуетява извършването на полицейска проверка, която е била свързана с изпълнението на вменените по служба задължения на служителите на РДГП Д.. Тези действия съобразно начинът им на извършване, могат да бъдат характеризирани единствено като противозаконни, като целта им е била именно да осуетят извършването на целената проверка.

 Настоящият съдебен състав намира, че в конкретния случай са налице предпоставките на чл.78а от НК – за извършеното престъпление се предвижда наказание до три години „лишаване от свобода”, обвиняемия не е осъждан (реабилитиран е към момента на извършване на деянието) и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на гл.VІІІ от НК, не представляват голяма обществена опасност, от същото не са причинени имуществени вреди и целите на наказанието биха се постигнали с освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба в размер на 1000 лева. Този размер е към минималният предвиден от законодателя и съдът намира, че е съобразен с тежестта на извършеното деяние и личността на дееца. Така определеното наказание ще изиграе своята превантивна роля по отношение на обвиняемото лице с оглед постигане целите предвидени в разпоредбата на чл. 36 от НК.

По изложените съображения и на основание чл. 378 ал. 4 от НПК, вр. чл. 78а от НК, съдът

Р Е Ш И:

           

ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН, обвиняемия Д.С.С., ЕГН **********,***, българин, български гражданин, със средно образование, не женен, неосъждан (реабилитиран), безработен, за това, че : на 23.08.2016г. около 20.20 часа, на ПП І-8, в района на 4-ти километър, в землището на град Д., противозаконно е пречил на орган на властта – М. М. Н. Г. и П. П. – полицейски служители в МГПГ при РДГП – Д., да изпълнят задълженията си по служба – извършване на заградителни мероприятия и проверка на управлявания от обвиняемия л.а. „В.“, с ДК№ СА **** МС, като с рязка маневра и подаване на газ, С. успял да избяга в посока към град С., с което осуетил извършването на проверката от страна на граничните полицаи при РДГП Д. – престъпление по чл. 270 ал. 1 от НК.

ОСВОБОЖДАВА, обвиняемия Д.С.С., ЕГН **********, ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за описаното по – горе престъпление по чл. 270 ал. 1 от НК и на основание чл.78а от НК и чл.54 от НК му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ ГЛОБА В РАЗМЕР НА 1000 ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва и протестира пред СОФИЙСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в 15 дневен срок от днес.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: