Разпореждане по дело №1064/2023 на Административен съд - Пазарджик

Номер на акта: 2077
Дата: 2 ноември 2023 г.
Съдия: Георги Господинов Петров
Дело: 20237150701064
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 26 октомври 2023 г.

Съдържание на акта

             РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ПАЗАРДЖИК

 

 

 

РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

 

 

 

       2077 / 2.11.2023г.

 

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ПАЗАРДЖИК, ІІ състав в закрито заседание, като разгледа докладваното от съдия Георги Петров адм. дело № 1064 по описа на съда за 2023год., за да се произнесе взе предвид следното:

 

1. Постъпила е Искова молба от И.П.С., ЕГН: **********,***, за присъждане на обезщетение в размер на 40000,00лв.

 

2. В исковата молба не е посочен ответник, който се иска да бъде осъден да заплати въпросното обезщетение. Не е приложен документ за внесана държавна такса по сметка на Административен съд Пазарджик.

 

3. Преди разрешаване на въпросите с редовността на исковата молба, следва да се съобрази заявеното от с. искане за освобождаване от заплащане на държавна такса и назначаване на служебен защитник. С оглед правилата на чл. 83, ал. 2 от ГПК и чл. 23, ал. 3 от Закона за правната помощ, С. ще следва в седем дневен срок, да удостовери към момента на подаване на искането за предоставяне на правна помощ и освобождаване от задължение за внасяне на държавна такса, посредством съответно представен писмен документ:

 - получаваните от него доходи и тези на семейството му;

- имущественото си състояние, удостоверено с декларация ;

- семейното положение;  

- здравословното състояние ;

- трудовата заетост;

- възрастта ;

- други обстоятелства на които основава искането си, ако има такива.

На ищеца следва да се връчат Молба за предоставяне на правна помощ по образец и декларация за семейно и материално положение и имотно състояние по образец, с указание, че следва да попълни и изпрати същите обратно в съда в седем дневен срок.

 

4. Отново във връзка с правилото на чл. 23, ал. 3 от ЗПП, съобразно което, Съдът формира преценката си, като взема предвид всички възможни данни относно доходите, имущественото, здравословното и семейното състояние на лицето, които иска да бъде освободено от заплащане на държавна такса и съответно, да му бъде предоставена правна помощ, ще следва от Затвора гр. Пазарджик да се изиска справка с приложени към нея доказателства , съдържащи данни за посочените обстоятелства.

Ето защо,  Съдът

 

РАЗПОРЕДИ :

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ производството по делото.

 

УКАЗВА относно заявената молба за предоставяне на правна помощ и освобождаване от заплащане на такси, че следва в седем дневен срок да удостовери към момента на подаване на искането за правна помощ, посредством съответно представен писмен документ, следните факти и обстоятелства :

 - получаваните от него доходи и тези на семейството му;

- имущественото си състояние, удостоверено с декларация ;

- семейното положение; 

- здравословното състояние ;

- трудовата заетост;

- възрастта ;

- други обстоятелства на които основава искането си, ако има такива.

 

На молителя И.П.С. да се връчат Молба за предоставяне на правна помощ по образец и декларация за семейно и материално положение и имотно състояние по образец, с указание, че следва да попълни и изпрати същите обратно в съда в седем дневен срок.

 

Молителят да се уведоми, че при непредставяне на посочената  информация, искането му ще бъде оставено без уважение.

 

Нему да се връчи препис от настоящото разпореждане.

 

ДА СЕ ИЗИСКА от Началника на Затвора гр. Пазарджик, да представи по делото справка с приложени към нея писмени доказателства относно наличните спрямо И.П.С.,*** данни за : доходите на лицето и семейството му, имущественото му състояние, семейно положение, трудова заетост, доказателства за здравословно и финансово положение, както и други констатирани обстоятелства, включително получавани в затвора от лицето пари, ценности и други пратки.

 

Препис от разпореждането да се изпрати на Началника на Затвора Пазарджик, за изпълнение.

 

Разпореждането не подлежи на самостоятелно обжалване.

 

 

Административен съдия : /m/