Решение по дело №8528/2018 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 1452
Дата: 24 септември 2019 г. (в сила от 22 октомври 2019 г.)
Съдия: Тихомира Георгиева Казасова
Дело: 20184520108528
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 21 декември 2018 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

№1452

гр. Русе, 24.09.2019 год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Русенски районен съд, ХI - ти граждански състав в публично заседание на единадесети септември, две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Председател: Тихомира Казасова

 

при секретаря Станка Иванова, като разгледа докладваното от съдията гражданско дело №8528 по описа за 2018 год., за да се произнесе, съобрази следното:

А.Д.Д. заявява, че на 24.10.2017г. около 10.30 часа при пълнене на парната инсталация в бл.“К. и М.“, вх.В, апартамента на сем.М. бил наводнен в резултат на авария след извършен ремонт. В жилището на ищеца, намиращо се под това на сем.М., проникнала вода по вертикалните тръби на парната инсталация. В продължение на 10 – 15 минути молителят и синът му се опитвали да спрат теча и да ограничат щетите. Качили се до апартамента на ответника и установили, че от тръбите на парната инсталация обилно се излива вода. Съобщили за аварията на „Топлофикация Русе“ ЕАД, но се оказало, че дружеството вече е информирано за ситуацията.

Ищецът се надявал, че Х.М. ще изрази загриженост за последствията, но той не проявил никаква заинтересованост. Опитите за разговор с ответника не се увенчали с успех. Поради това, съгласно изискванията на ЗУЕС и утвърдения от ОС на ЕС Правилник за вътрешния ред, ищецъти членове на ЕС изготвили констативен протокол.

 А.Д. твърди, че вследствие инцидента в имота били нанесени щети, изразяващи се в: мокри петна и ивици по стените и тавана; черни петна по коминското тяло; деформация на паркета в хола. Наложило се да извърши ремонт, за който заплатил 1272.99 лева, от които 476.63 лева за материали и 796.76 лева – труд. Предвид непланираните и свързани с редица главоболия и неудобства дейности – изнасяне на мебели, пакетиране на стотици книги и тяхното консервиране и др., претендира обезщетение за неимуществени вреди (морални болки и страдания) в размер на 700 лева.

Моли съда да постанови решение, с което да осъди Х.П.М. да му заплати сумите: 1272.99 лева – обезщетение за имуществени вреди причинени вследствие неизправност на парната инсталация в жилището на ответника, довела до наводнение на 24.10.2017г. в жилището на ищеца и 700 лева – обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в морални болки и страдания в резултат на наводнението.

В срока по чл.131 от ГПК ответникът Х.П.М. е депозирал отговор на исковата молба, в който излага доводи, досежно неоснователността на ищцовите претенции.

Заявява, че няколко дни преди 23.10.2017г., когато било обявено, че ще се пуска вода в системата, Х.М. решил да смени радиаторите. Монтирал сам новите отоплителни тела в кухнята и спалнята, а за монтажа на тези в хола, наел ЕТ „Красимир Кръстев“. На 23.10.2017г. след като радиаторите били  подменени с нови, „Топлофикация Русе“ ЕАД напълнила системата с вода. Същата вечер, ответникът проверил всички радиатори и установил, че няма течове.

На следващата сутрин – 24.10.2017г. дъщеря му забелязала мокро петно в кухнята до готварската печка. След оглед, Х.М. констатирал, че тръбата, която подава вода към радиатора в кухнята се е спукала и от пукнатината леко капе вода. Уведомил „Топлофикация Русе“ ЕАД за това обстоятелство и поискал да бъде спряна водата до отстраняване на проблема. Закупил необходимите материали и се прибрал в дома си. Докато изчаквал да бъде спряно водоподаването към инсталацията, около 10.30 часа започнал да тече крана в хола. Ответникът веднага се обадил на техника, ангажиран със случая, уведомил го за аварията и помолил веднага да спре водата. Същевременно направил всичко възможно да преустанови теча. Докато Х.М. се опитвал да предотврати евентуални щети, ищецът посетил жилището му и започнал „да вика, че е прокапало у тях“.

Впоследствие А.Д. ***, по повод която била образувана административна преписка. В хода на извършената проверка, служители на общината посетили имота и извършили оглед.

Ответникът направил опит да разбере дали вследствие аварията са нанесени щети по апартамента на ищеца и ако има такива да се разберат за отстраняването им. По молба на Х.М., А.Д. бил посетен от медиатор, който го поканил да постигне споразумение с ответника, но ищеца не допуснал до жилището си нито ответника, нито медиатора, за да се установят вредите и да се разберат по какъв начин да бъдат компенсирани.

Предвид поведението на А.Д., ответникът прави извод, че в жилището на ищеца не са причинени описаните в исковата молба щети. Счита, че след предприетите ремонтни дейности не може да се установи имало ли е вреди и в какво се изразяват. В тази връзка оспорва представените с исковата молба: „Протокол за установяване на нарушение“ и счетоводните документи.

По изложените съображения, ответникът моли съда да отхвърли претенциите като неоснователни.

Съобразявайки становищата на страните, ангажираните в хода на производството доказателства по вътрешно убеждение и приложимия закон, съдът прие за установено от фактическа страна, следното:

Страните по делото обитават жилища в гр.Русе, бл.“Св.Св.К. и М.одий“, вх……………….., като апартамента на Х.М. се намира над този на А.Д.. На 24.10.2017г. ответникът депозирал заявление до „Топлофикация Русе“ ЕАД с искане, 10.2017г. да бъде дренирана вътрешната отоплителна инсталация в имота, тъй като е възникнала авария – теч от радиатора в кухнята.

С показанията на Г.Г.Т., И.М.К. и О. Е. И. се установява, че вследствие инцидента, в апартамента на ищеца се просмукала вода и увредила тавана и стените в коридора и хола.

Св.И.К. поддържа, че А.Д. не е вземал никакви медикаменти след нанесените щети в жилището, бил „корав и издръжлив“. Към този момент имал по-големи проблеми („За наводнението като съм го питал, махаше с ръка и не му се говореше. Преди това той имаше тревоги. Наводняването не е проблем, то е проблем на този, който го е направил……“).

В хода на производството е възложена и приета съдебно – техническа експертиза, чието заключение съдът цени като пълно, ясно, обосновано и компетентно. След извършен оглед в процесния имот и съседните апартаменти, съобразявайки изнесените от свидетелите данни, вещото лице е описало ремонтните дейности, необходими за отстраняване на щетите в пет варианта. Във всеки вариант е посочен вида на ремонтните работи, количество, единична цена на труд, единична цена на материали.

Експертът пояснява, че при огледа не е установено наличие на подкожушена мазилка, но същия е извършен след ремонт. Сочи, че течът е по ръба на границата между хола и коридора.

За установяване разходите, свързани с отстраняване на щетите, ищецът е представил: фактура №84/12.11.2018г. за извършени услуги на стойност 593.12 лева – шпакловка и боядисване на стени и таван; стокова разписка и платежни документи от 19.11.2018г. общо за сумата 396.98 лева – материали за подова настилка (паркет); стокови разписки и платежни документи от 19.11.2018г. на обща стойност 104.50 лева – материали.

Съдът не кредитира „Протокол за установяване на нарушение №1“, тъй като изложените в частния документ данни, досежно настъпилите вследствие аварията щети в жилището на ищеца не се подкрепят от свидетелските показания. Св.С.Д. заявява, че не е посещавала апартамента на А.Д. и е подписала протокола без да се запознае със съдържанието му. От съпруга си разбрала, че след като огледал жилището забелязал „някакво жълто петно на тавана в хола на г-н Д.“.

Установената фактическа обстановка налага следните правни изводи:

Въз основа изложените в исковата молба обстоятелства и формулиран петитум съдът квалифицира правно, обективно съединените искове по чл.45, вр.чл.50 ЗЗД.

Основният състав на чл.45 ЗЗД е изграден върху общата забрана да не се вреди другиму. Основателността на иск за деликтна отговорност предполага наличието на всички елементи от фактическия състав на правната норма, а именно: противоправно деяние (действие или бездействие) на ответника, довело до увреждане на ищеца; причинна връзка между вредата и виновното деяние; причинени вреди, установено по размер. Субективния елемент от състава на деликта - вината, разбирана като конкретно психично отношение на лицето - изпълнител към собственото му поведение и неговите обществено укорими последици се презюмира, съгласно чл.45, ал.2 ЗЗД.

В случая, ищецът претендира репариране на щети, причинени вследствие авария в топлинната инсталация на ответника. Съобразно разпоредбата на чл.50 ЗЗД за вреди, произлезли от вещи, отговарят солидарно собственикът и лицето, под чийто надзор те се намират. Характерно за увреждането по чл.50 ЗЗД е, че произтича от обективно присъщи (вътрешни) свойства, качества или дефекти на вещта. Отговорността е обусловена от липсата на необходимия надзор върху вещта и се ангажира в пределите, очертани в общия принцип на чл.45, ал.1 и чл.51 ЗЗД - обезщетение се дължи за всички вреди, които са пряка и непосредствена последица от увреждането. Имуществените вреди засягат материалните интереси на увреденото лице и се изразяват в претърпени загуби (намаление настоящото имуществено състояние на увредения) или пропусната полза.

Безспорно бе установено, че уврежданията в апартамента на А.Д. са следствие от наводнение, причинено от авария в топлинната инсталация на имота, обитаван от Х.М.. Противоправното деяние на последния, изразяващо се в неподдържане топлинната инсталация в изправност е довело до вредоносния резултат. Следователно, ответникът отговаря за причинените на ищеца щети, изразяващи се в разходите, необходими за възстановяване увредените части от жилището.

Според показанията на Г.Г.Т., И.М.К. и О. Емануел И. вследствие аварията в апартамента на А.Д. се просмукала вода и увредила част от тавана и стените в коридора и хола. Не са ангажирани доказателства, водещи до извод, че са нанесени щети по подовата настилка, наложили циклене, фугиране и лакиране на паркета в хола, както и закупуване на PVC первази и аксесоари към тях.

Предвид заключението на вещото лице и поясненията, дадени в о.с.з., съдът възприема пети вариант от експертизата, като от посочената сума - 829.55 лева следва да се извадят разходите, свързани с подобряване състоянието на подовата настилка - 406.90 лева. Съдът намира, че претенцията за обезщетяване претърпените имуществени вреди, като доказана следва да бъде уважена в размер на 422.75 лева, а в останалата част, до предявените 1272.99 лева - отхвърлена.

По отношение претендираните от ищеца неимуществени вреди:

Съгласно разпоредбата на чл.52 ЗЗД, съдът определя обезщетението за неимуществени вреди по справедливост. Понятието "справедливост", по смисъла на посочената правна норма, не е абстрактно. Свързано е с преценка на редица конкретни обективно съществуващи обстоятелства, които трябва да се имат предвид от съда при определяне размера на обезщетението. Такива обективни обстоятелства могат да бъдат: вида и характера на увреждането; начина на извършването му и обстоятелствата, при които е извършено; допълнително влошаване състоянието на здравето; причинени морални страдания и др.

В случая, молителят поддържа, че предвид непланираните и свързани с редица главоболия и неудобства дейности за отстраняване щетите от аварията е претърпял морални болки и страдания, които оценява на 700 лева.

Ноторно известно е, че ремонтните дейности са свързани с известен дискомфорт, но предвид факта, че в хода на производството не са релевирани доказателства досежно наличието на морални болки и страдания извън обичайните (показанията на св.К.), съдът намира, че по справедливост следва да присъди обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 100 лева. Не следва да се пренебрегва и факта, че ответникът своевременно е предприел действия за ограничаване щетите от аварията (лист 24) и направил постъпки за извънсъдебно споразумение (лист 40).

По отношение разноските:

Съобразно разпоредбата на чл.78, ал.1 ГПК, в тежест на ответника са направените от ищеца разноски, съразмерно с уважената част от претенциите. А.Д. е направил разходи в общ размер 613.42 лева (заплатена държавна такса, възнаграждения за процесуално представителство и депозит за вещо лице), от които ответникът следва да поеме 162.53 лева.

На основание чл.78, ал.3 ГПК ищецът следва да заплати на ответника разноски, съразмерно с отхвърлената част от иск. Направените от Х.М. разноски възлизат на 434 лева (възнаграждение за процесуално представителство и депозит за вещо лице), от които ищецът следва да заплати 319.01 лева.

По компенсация между двете вземания, ищецът следва да заплати на ответника разноски в размер на 156.48 лева.

Мотивиран така, съдът

 

Р    Е    Ш    И   :

 

ОСЪЖДА, на основание чл.45, вр.чл.50 ЗЗД, Х.П.М., ЕГН ********** да заплати на А.Д.Д., ЕГН ********** сумите: 422.75 лева - обезщетение за имуществени вреди, причинени вследствие неизправност в парната инсталация в жилището на ответника, довела до наводнение на 24.10.2017г. в жилището на ищеца и 100 лева - обезщетение за неимуществени вреди.

ОТХВЪРЛЯ, предявения от А.Д.Д., ЕГН ********** срещу Х.П.М., ЕГН ********** иск за разликата над 422.75 лева до предявените 1272.99 лева - обезщетение за имуществени вреди и за разликата над 100 лева до предявените 700 лева - обезщетение за неимуществени вреди като неоснователен.

ОСЪЖДА А.Д.Д., ЕГН ********** да заплати на Х.П.М., ЕГН ********** разноски по компенсация в размер на 156.48 лева.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – гр.Русе в двуседмичен срок от съобщаването на страните.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: