Определение по дело №82/2020 на Софийски градски съд

Номер на акта: 262123
Дата: 24 ноември 2023 г.
Съдия: Стою Христов Згуров
Дело: 20201100900082
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 14 януари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

24.11.2023г.

 

гр. София

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ,VI-8 състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и четвърти ноември две хиляди двадесет и трета година, в състав:       

                                                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: Стою Згуров

 

         като разгледа докладваното от съдия Згуров търговско дело №82  по описа на съда за 2020г.,

 

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         На 23.11.2023г. от страна на  ищцата Е.Е.К., чрез пълномощника й адв.В.В. в съответствие с учредената му представителна власт, постъпи молба, с която оттегля предявения срещу „Е.“ ООД иск с правно основание чл. 29, ал.1 ЗТРРЮЛНЦ и се иска прекратяването на производството по делото на това основание.

 

         С молбата се претендира и присъждането на разноските по делото в общ размер на 1285 лв. в полза на ищцата, поради това, че ответникът с поведението си е дал повод за завеждане на делото, но поради новонастъпили в хода му обстоятелства, каквито се явяват влизането в сила на Решение №627/21.10.2021г. постановено по в.т.д.№158/2021г. по описана САС, 11 –ти състав и удовлетворяването на вземането на ищцата по чл.125, ал.3 ТЗ в размер на 137 281,37 евро, чрез осъществено принудително изпълнение по изп.дело №20218510402705 по описа на ЧСИ М.П..

 

Съгласно чл.232 ГПК ищецът може да оттегли исковата си молба без съгласието на ответника до приключване на първото заседание по делото. В случая първо заседание по делото не е провеждано, поради което молбата на ищцата за оттегляне на иска следва да бъде удовлетворена, като на основание чл.232 ГПК производството по делото прекратено.

 

Съгласно чл.81 ГПК, във всеки акт с който делото приключва в съответната инстанция, съдът се произнася и по искането за присъждане на разноски по делото. Освен от страна на ищцата, искане за присъждане на разноски по делото е релевирано с отговора на исковата молба и от страна на ответното дружество в представения от него отговор на исковата молба.

 

Настоящият съд счита, че действително когато ответникът е дал повод за завеждане на делото и оттеглянето или отказът от иска са извършени поради новонастъпили обстоятелства след подаване на исковата молба, например извършено плащане на претендираната сума, ищецът има право на направените разноски. В този случай е допустимо при прекратяване на производството съдът да установи относими към спора факти, свързани с причината за прекратяване на производството, и да изследва дали с поведението си ответникът е дал повод за предявяването на иска, с оглед определяне на отговорността за разноските, извършени от страните. В този смисъл е Определение №238/27.05.2021г. постановено по ч.т.д.№854/2021г., II TO, ВКС.

 

В случая, съдът намира, че ответното дружество е дало повод за завеждане на настоящото производство, след като незаконосъобразно е съставило баланса на дружеството според който е следвало да се определи дължимата стойност на дружествения дял на наследодателя на ищцата, и в последствие е сключило договори за заем и особен залог, които са обременили допълнително имущественото положение на дружеството и съответно са били от естество да препятстват възможността на ищцата  да получи стойността на полагащия й се дружествен дял. След уважаването на предявения от нея иск с правно основание чл.129, ал.1., вр. с чл.127, вр. с чл.125, ал.3 ТЗ и принудителното събиране на присъдената й сума, за ищцата е отпаднал правния интерес да води настоящия иск.

 

 При тези обстоятелства, съдът намира, че разноските по делото следва да бъдат присъдени в полза на ищцата, а те възлизат общо на 1285 лв., от които 1200 лв. за заплатено адвокатско възнаграждение, 80 лв. за държавна такса за образуване на делото и 5 лв. за издаването на съдебно удостоверение.

 

Мотивиран от гореизложеното и на основание чл.232 и чл. 81 ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д.№82/2020г. по описа на Софийския градски съд, VI-8 състав, поради оттегляне на предявените искове.

 

ОСЪЖДА „Е.“ ООД, ЕИК*********да заплати на Е.Е.К., ЕГН ********** сумата от 1285 лв., представляваща разноски по делото.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на страните, пред Апелативен съд-София.

 

                                                          Съдия: