Решение по дело №2468/2009 на Районен съд - Силистра

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 10 декември 2009 г. (в сила от 10 декември 2009 г.)
Съдия: Жанет Иванова Борова
Дело: 20093420102468
Тип на делото: Брачно дело
Дата на образуване: 2 декември 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

гр. Силистра, 10.12.2009 г.

 

Силистренският районен съд, гражданска колегия в публично съдебно заседание при закрити врата на  десети декември, две хиляди и девета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЖАНЕТ БОРОВА

 

при участието на секретаря Г.Й. сложи за разглеждане Бр.дело № 2468 по описа за 2009 г., докладвано от районния съдия.

 

На именното повикване в 15,30 часа се явиха:

ИЩЕЦ – Н.Е.М. – редовно призована за датата и часа на днешното съдебно заседание, явява се лично и с АДВ.БЛАГОВЕСТА РАЙЧЕВА, надлежно упълномощена и приета от съда от днес.

ОТВЕТНИК – Т.Ю.М. – редовно призован за датата и часа на днешното съдебно заседание, явява се лично и с АДВ.АТАНАС ЖЕЛЕВ, надлежно упълномощен и приет от съда от днес.

 

АДВ.РАЙЧЕВА - Моля да се даде ход на делото.

АДВ.ЖЕЛЕВ – Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки по даване ход на делото, поради което и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

            Настоящото съдебно заседание е насрочено единствено за разглеждане на иска по чл. 232 от ГПК.

 

            АДВ.РАЙЧЕВА - След подаване на исковата молба направихме доста срещи с ответника и постигнахме споразумение, относно всички изложени в ИМ съединени с главния иск искове, поради което моля да се счита това за първо по делото заседание, в което да преминем на осн. чл.321 ал.5 от ГПК към процедура по чл.330 от ГПК, като пред Вас ще изложа споразумението, уреждащо отношения между съпрузите, което не противоречи на закона и морала и при което сме били ръководени изцяло от интересите на децата и че страните желаят и са непоколебими в становището си за прекратяване на брака. споразумението е в следния смисъл:

Родителските права по отглеждането и възпитанието на непълнолетното дете Енес Т. Хюсмен, роден на *** г. с ЕГН ********** се предоставят на Т.Ю.М., като негов баща и законен представител;

Родителските права по отглеждането и възпитанието на непълнолетното дете Едже Т. Хюсмен, родена на *** г. се предоставят на Н.Е.М., като нейна майка и законен представител;

Режима на лични контакти между майката и Енес ще се осъществява при следния график: всяка събота и неделя, когато майката е в Р.България, а предвид постоянното й местоживеене в Кр.Испания един месец и половина през летния период несъвпадащ с периода, през който дъщеря им Едже ще бъде при баща си.

Режима на лични контакти между бащата и Едже ще се осъществява по следния начин: всяка събота и неделя, когато бащата е в Кр.Испания, предвид постоянното местоживеене на майката и детето Едже в Кр.Испания, един месец и половина през летния период несъвпадащ с периода, през който сина им Енес ще бъде при майка си.

През периодите, в които всяко от децата ще бъде при родителя, който не упражнява родителските права над него, ще присъства и другото дете, по отношение на което този родител упражнява родителските права, т.е. децата ще бъдат заедно при съответния родител последователно по време на лятната ваканция - един месец и половина при майката в Кр.Испания и един месец и половина при бащата в Р.България, като по въпроса кое от децата първо ще отиде при единия родител и той ще доведе после двете деца при другия родител ще се решава по споразумение между тях.

Бащата Т.Ю.М. с ЕГН ********** се задължава да заплаща ежемесечна издръжка на детето Едже Т. Хюсмен, родена на *** г. в размер на 60.00 лева, от датата на решението, платима до десето число на съответния месец, ведно с лихва за забава за всяка една просрочена вноска, чрез нейната майка и законен представител Н.Е.М..

Майката Н.Е.М. с ЕГН ********** се задължава да заплаща ежемесечна издръжка на детето Енес Т. Хюсмен, роден на *** г. в размер на 60.00 лева, от датата на решението, платима до десето число на съответния месец, ведно с лихва за забава за всяка една просрочена вноска, чрез неговия баща и законен представител Т.Ю.М..

- Н.Е.М. възстановява предбрачното си фамилно име О..

Страните нямат семейно жилище.

Разноските по делото за дължимата държавна такса ще бъдат поети по равно от страните, като разноските за адвокатско възнаграждение страните ще си понесат така, както са направени от тях.

С настоящото споразумение страните декларират, че доброволно са си поделили владението и ползването върху движимите вещи, като по този начин претенцията и на двамата за придобитото по време на брачното им съжителство движимо имущество са уредени и нямат претенции един към друг нито сега, нито за в бъдеще.

Страните не си дължат издръжка един на друг.

Молим да одобрите споразумението.

 

 

            АДВ.ЖЕЛЕВ – Оспорвайки изцяло ИМ, ние постигнахме споразумение за прекратяване на брака поради сериозното и непоколебимо съгласие между страните. Споразумяхме се Т. да упражнява родителските права по отношение на детето Енес, а майката да упражнява родителските права по отношение на детето Едже, режима на лични отношения така, както беше казано от повереника на отсрещната страна, Т. ще плаща издръжка на детето Едже в размер на  60лв. чрез майката, а Нурес ще плаща издръжка за детето Ениес също в размер на 60лв. чрез бащата. Страните нямат семейно жилище.

Разноските да останат така, както са ги понесли страните досега, а допълнителната ДТ да бъде поравно. Страните не си дължат издръжка помежду си. Ищцата възстановява предбрачното си фамилно име

            Моля да се прекрати брака по взаимно съгласие между страните.

 

 

 

По доказателствата и на основание чл. 157 от ГПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА и прилага като доказателства по делото представените писмени такива, ведно с молбата, а именно : удостоверение за сключен граждански брак, удостоверение за раждане на ЕНЕС Т. ХЮСМЕН, удостоверение от Учебен център гр.Саламанка, Кр.Испания, присъда по Предварителни административни мерки 794/09 на Кр.Испания.

 

            Като прецени изложеното от страните в днешното съдебно заседание, съдът счита, че са налице основанията на чл. 321, ал.5 от ГПК с оглед постигнатото споразумение делото да бъде разгледано при условията на чл.50 от СК, а именно като развод по взаимно съгласие между страните, поради което и на основание чл. 321, ал.5 от ГПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ТРАНСФОРМИРА настоящото исково производство в производство за развод по взаимно съгласие между съпрузите.

 

АДВ.РАЙЧЕВА – Нямаме нови искания по доказателствата.

АДВ.ЖЕЛЕВ - Нямаме нови искания по доказателствата.

 

СЪДЪТ, след като взе предвид, че страните са изчерпали доказателствените си искания,  счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО

 

            АДВ.РАЙЧЕВА - Моля да постановите решение, с което да утвърдите постигнатото между страните споразумение. Тяхното съгласие да разтрогване на брака е сериозно и непоколебимо, постигнатото споразумение  не противоречи на закона и морала, при неговото изготвяне се ръководихме изцяло от интересите на децата.

 

            АДВ.ЖЕЛЕВ – Моля да прекратите брака между страните, поради сериозното им и непоколебимо съгласие между страните и да одобрите постигнатото споразумение така, както беше изложено пред Вас.

 

СЪДЪТ счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, и обяви, че ще се произнесе с решение, и след проведеното тайно съвещание обяви на страните своето

 

Р Е Ш Е Н И Е     №483

СЪДЪТ е сезират с молба с правно основание чл.50 от СК, като страните Н.Е.М. и Т.Ю.М. молят да бъде прекратен гражданският им брак, поради сериозно и непоколебимо съгласие между съпрузите. Постигнали са споразумение, което урежда отношенията им след прекратяване на брака.

От представените по делото доказателства съдът приема за установено следното:

Молителите са сключили граждански брак на 22.04.2000 г., видно от представеното Удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на Акт за граждански брак № 53/22.04.2000 г. на ОбНС гр.Силистра.

От брака си имат родени две деца : Енес Т. Хюсмен и Едже Т. Хюсмен, които към момента на постановяване на настоящото съдебно решение не са навършили  пълнолетие.

            Предвид фактическото положение към момента на постановяване на съдебното решение и с оглед най-добрия интерес на децата, страните са постигнали споразумение, съгласно което децата ще бъдат разделени, но съдът счита, че това не е в тяхна вреда, предвид възможността между родителите да се запазят добри и приятелски отношения, които да повлияят и на децата по отношение на едното спрямо другото, както и спрямо родителите си. Уговорения режим на лични отношения между всяко едно от децата и другия родител, неупражняващ родителските права е максимално благоприятен и дава възможност за пълноценно общуване на децата както помежду си, така и с другия родител, с оглед пребиваването на всяка една от страните в различно териториално измерение и в частност с оглед обстоятелството, че майката заедно с детето Едже трайно пребивава в Кр.Испания, а бащата, заедно с детето Енес – в Р.България.

            Определения размер на дължимата за всяко дете издръжка е ориентиран към нормативно определения минимум, но това съдът счита, че също е в интерес на родителите и на децата.

            Основателно е искането и за промяна във фамилното име на съпругата, като бъде възстановено предбрачното й фамилно име.

            Мотивиран от изложеното, Силистренският районен съд

 

Р Е Ш И:

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 22.04.2000 г.  с акт за граждански брак № 53/22.04.2000г. на Община Силистра между Н.Е.М. с ЕГН:********** и Т.Ю.М. с ЕГН: **********, поради сериозното и непоколебимо съгласие между страните.

 

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между тях споразумение в смисъл:

 

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Енес Т. Хюсмен, роден на *** г. с ЕГН ********** на  неговия баща Т.Ю.М. с ЕГН: **********, като определя режим на лични отношения между майката Н.Е.М. с ЕГН:********** и детето всяка събота и неделя от месеца през времето, когато майката пребивава в Р.България, както и месец и половина през лятото в Кр.Испания.

           

            ОСЪЖДА Н.Е.М. с ЕГН ********** да заплаща ежемесечна издръжка на детето Енес Т. Хюсмен, роден на *** г. с ЕГН:********** чрез неговия баща и законен представител Т.Ю.М. с ЕГН:********** в размер на 60.00 /шестдесет/ лева, считано от 10.12.2009г. до настъпване на обстоятелство, изключващо плащането, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

 

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Едже Т. Хюсмен, родена на *** г. на нейната майка Н.Е.М. с ЕГН **********, като определя режим на лични отношения между бащата Т.Ю.М. с ЕГН:********** и детето всяка събота и неделя от месеца през времето, когато бащата пребивава в Кр.Испания, както и месец и половина през лятото в Р.България.

 

ОСЪЖДА Т.Ю.М. с ЕГН:********** да заплаща ежемесечна издръжка на детето Едже Т. Хюсмен, родена на *** г.  чрез нейната майка и законен представител Н.Е.М. с ЕГН ********** в размер на 60.00 /шестдесет/ лева, считано от 10.12.2009г. до настъпване на обстоятелство, изключващо плащането, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

 

ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на съпругата - О..

 

СТРАНИТЕ не си дължат издръжка помежду си и нямат неуредени имуществени отношения.

 

            ОСЪЖДА Н.Е.М. с ЕГН **********да заплати по сметката на Силистренския районен съд сумата от 5.00 (пет) лв., представляваща допълнителна държавна такса по производството, както и сумата  от 43,20 (четиридесет и три лева и 20 ст.) лева, представляваща допълнителна държавна такса върху размера на присъдената издръжка.

           

            ОСЪЖДА Т.Ю.М. с ЕГН:********** да заплати по сметката на Силистренския районен съд сумата от 25.00 (двадесет и пет) лв., представляваща допълнителна държавна такса по производството, както и сумата  от 43,20 (четиридесет и три лева и 20 ст.) лева, представляваща допълнителна държавна такса върху размера на присъдената издръжка.

 

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание и написан на 11.12.2009 г.

 

 

 

 

 

 

 РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

     СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР: