Споразумение по дело №825/2020 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 29 септември 2020 г. (в сила от 29 септември 2020 г.)
Съдия: Ангел Димитров Гагашев
Дело: 20202100200825
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 29 юли 2020 г.

Съдържание на акта

   П Р О Т О К О Л

       

 

Година 2020, 29.09.                                                                              град  Бургас

БУРГАСКИ ОКРЪЖЕН СЪД                                        Наказателен състав

На двадесет и девети септември                    две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:     

                                                                 

                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНГЕЛ ГАГАШЕВ

 

                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. МАРИЯ НОХЧЕВА

                                                                               2. ЯВОР ГЕОРГИЕВ

 

Секретар: Милена Софронова      

Прокурор: Десислава Трифонова

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Гагашев

НОХ дело № 825 по описа за 2020 година.

На именното повикване в 10:00 часа се явиха:

 

Подсъдимият М.З.Р., редовно призован, се явява лично.

Пострадалия свидетел В.Г.К. редовно призован не се явява.

В залата присъстват адв.Т.С. назначен в хода на досъдебното производство за служебен защитник на подсъдимия, редовно призован, се явява.

Свидетелите З.М.Р. – баща на подсъдимия и К.Б.Т. – майка на подсъдимия, призовани в качеството на родители на подсъдимия М.З.Р. се явяват лично.

За Окръжна прокуратура - Бургас се явява прокурор Трифонова.

Съдът ЗАПИТА подсъдимият М.Р., дали е получил препис от обвинителния акт и от разпореждането по чл. 247б, ал. 1 от НПК.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получил съм своевременно разпореждането на съда и обвинителния акт.

 

Съдът ПРИКАНИ страните да изложат техните становища за даване ход на разпоредителното заседание.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание. Неявяването на св.К. не е пречка за даване ход на делото.

АДВОКАТ С.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

ПОДСЪДИМИЯТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

 

Съдът, като взе предвид становищата на страните и с оглед материалите по делото, намира, че липсват процесуални пречки за разглеждане на делото в разпоредително заседание. В залата присъстват всички лица, чието присъствие, според разпоредбата на чл. 247в, ал. 1 от НПК е задължително и необходимо условие за провеждането на разпоредителното заседание.

Предвид изложеното и с оглед разпоредбата на чл. 247в, ал. 2 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

 

СНЕ се самоличността на подсъдимия:

М.З.Р. - роден на *** ***, Постоянен адрес:***, настоящ адрес:***, български гражданин, с начално образование, не учи и не работи, неженен, неосъждан, ЕГН **********.

 

Съдът РАЗЯСНИ на страните правото им на отвод по смисъла на чл. 274, ал. 1 от НПК.

ПРОКУОРЪТ: Нямам искания за отводи на състава на съда и секретаря. Няма основания за самоотвод.

АДВОКАТ С.: Нямам искания за отводи на състава на съда, прокурора и секретаря.

ПОДСЪДИМИЯТ: Нямам искания за отводи на състава на съда, прокурора и секретаря.

 

Съдът ПРИКАНИ страните да изложат своите становища по въпросите, посочени в чл. 248, ал. 1 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми господин Съдия, уважаеми съдебни заседатели, делото е подсъдно на Бургаския окръжен съд съгласно правилата за местна и родова подсъдност на чл.35 ал.2 и чл.36 от НК. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. Не са допуснати на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване процесуалните права на обвиняемото лице, на пострадалия и неговите наследници. В принципен план са налице основания за разглеждане на делото по реда на Глава 29 от НПК. Непосредствено преди съдебното заседание обсъдихме със защитата въпросите, до момента не съм запозната със становището на подсъдимия. Налице са основания за разглеждане  на делото при закрити врата, тъй като подсъдимия е непълнолетен. При разглеждане на делото не е необходимо да бъде привлечен резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.  След като изслушаме становището на подсъдимия,  ще взема становище. Нямам искания за събиране на нови доказателства и ако делото ще се разглежда по общия ред, моля да бъдат призовани лицата така, както са по обвинителния акт.

 

АДВОКАТ С.: По въпросите по чл. 248, ал. 1 от НПК  защитата счита, че делото е подсъдно на Окръжен съд Бургас и няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. На досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия и пострадалия или негови наследници. Според защитата са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила – чл.384 от НПК - Глава 29 от НПК в днешното съдебно заседание и след приключване на разпоредителното заседание, ще молим съдът  да  разгледа делото със споразумение, параметрите горе долу сме постигнали с подсъдимия и неговия баща. Не са налице основания да бъдат назначавани  преводач, тълковник, както и да бъдат извършвани съдебно – следствени действия по делегация. Няма нужда да се променя мярката за процесуална принуда. Нямаме искания за събиране на нови доказателства. Още веднъж молим делото да бъде насрочено по реда на глава 29 от НПК.

ПОДСЪДИМИЯТ Р.: Получил съм разпореждането на  съда. Знам  какви  въпроси ще се разглеждат в днешното разпоредително заседание. Придържам се към казаното от моя защитник по отношение на тези въпроси. Желая да сключа споразумение.

 Баща З.Р.: Нямам против делото да приключи със споразумение.

Майка К.Т.: Също нямам нищо против делото да приключи със споразумение.

 

СЪДЪТ, след като изслуша становището на страните и предвид  факта на възстановяване на щетите на пострадалия от престъплението В.К., приема за установено следното:

Правната квалификация по чл.249 ал.1 от НК на инкриминираното деяние, както и мястото на извършването му така както е посочено в обвинителния акт налагат извода, че образуваното съдебно производство по своята местна и родова подсъдност е подсъдно на Бургаски окръжен съд. Съдът не установи при проверка на материалите по делото да са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Съдът не откри и допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване процесуалните права на обвиняемия или на пострадалия. Налице са основания предвид изявлението на прокурора и служебния защитник на подсъдимия, както и на самия подсъдим за разглеждане на делото по реда на Глава 29 НПК. При това обстоятелство съдът намира, че не е необходимо производството да се провежда при закрити врати независимо, че подсъдимият е непълнолетен доколкото няма  да бъдат разпитвани свидетели и няма да бъдат изнасяни факти  и обстоятелства, касаещи подсъдимия, които биха могли да навредят на неговите законни интереси. Предвид особеното производство, по което ще се развие съдебната фаза на настоящото наказателно производство не е необходимо привличането на резервен съдия или съдебен  заседател, на вещо лице, преводач или тълковник, или извършване на съдебни следствени действия по делегация. Подсъдимият Р. се представлява в съдебно заседание от защитник, поради което не е необходимо назначаването на нов такъв. По наказателното производство, водено срещу подсъдимия Р. не е взета мярка за неотклонение и с оглед процедурата, при която ще се развие производството не е необходимо такава да бъде вземана и в настоящия момент.

Съдът не следва да обсъжда и въпроса за събиране на нови доказателства, както поради липса на такива искания от страните, така и предвид желанието им производството да приключи по реда на Глава 29 от НПК. По тази причина съдът не следва да насрочва съдебно заседание с призоваване на лицата по списъка  към обвинителния акт.

Предвид горното и на осн.чл.248 ал.5 от НПК СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

КОНСТАТИРА, че липсват основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

КОНСТАТИРА, че в досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия или на пострадалия.

НЕ ВЗЕМА мярка за неотклонение спрямо подсъдимия М.З.Р..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО относно мярката за неотклонение подлежи на протестиране в 7 – дневен срок от днес по реда на Глава 22 от НПК пред Апелативен съд гр.Бургас.

 

 

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:   1.

 

                                                                                              2.

Предвид изявленията на страните на осн.чл.252 ал1 от НПК

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ :

 

ПРИСТЪПВА  към незабавно разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК.

 

ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните да изготвят писмено споразумение, като прекъсва заседанието за 10 минути.

Съдебното заседание продължава в 10,25 часа в присъствието на прокурора, подсъдимия, неговите родители и неговия защитник.

 

ПРОКУРОРЪТ: Представям за обсъждане и одобрение споразумение за приключване на настоящето производство, подписано от подсъдимия и неговия защитник, в което сме отговорили на всички въпроси, посочени в закона.

АДВ. С.: Моля да одобрите споразумението във вида, в който е представено пред Вас.

 

На основание чл. 382, ал. 4 НПК, съдът ЗАПИТВА подсъдимия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Р.: Разбирам какво е обвинението срещу мен. Признавам се за виновен. Знам, че между страните по делото е постигнато споразумение. Наясно съм какво наказание ще ми се наложи и съм съгласен с него. Знам параметрите на споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред. Желая производството да приключи по реда на глава 29 от НПК, като одобрите представеното споразумение.

Съдът ВПИСА в протокола от съдебно заседание окончателното съдържание на споразумението, постигнато между Окръжна прокуратура – гр. Бургас, защитника на подсъдимия – адвокат Т.С. и подсъдимия М.З.Р., а именно:

Подсъдимият М.З.Р. със снета по делото самоличност се признава за виновен в това, че на 21.03.2019 год„ в град Царево, област Бургас, в условията на продължавано престъпление, използвал платежни инструменти-дебитна карта MASTER CARD с №5168490054392006, издадена от ДСК АД на В.Г.К., дебитна карта VISA с №4748364005628234, издадена от ДСК ЕАД на В.Г.К. и кредитна карта VISA Business Credit Revolving c №4660306216525125, издадена от УниКредит Булбанк АД на В.Г.К. в качеството му на управител на „Черно море-юг транспорт“ ООД с ЕИК *********, без съгласието на титуляра, като деянието не съставлява по-тежко престъпление, както следва:

-на 21.03.2019 год. в 21:20 часа в гр.Царево използвал платежен инструмент дебитна карта MASTER CARD с №5168490054392006, без съгласието на титуляра В.Г.К., като направил опит за транзакция /отказана поради недостатъчна наличност по картата/ на терминално устройство с номер 01058117 на УниКредит Булбанк АД в гр.Царево, ул.“Милин камък“ № 3, Търговски център „Чичо Том“

-на 21.03.2019 год. в 21:21 часа в гр.Царево използвал платежен инструмент дебитна карта MASTER CARD с №5168490054392006, без съгласието на титуляра В.Г.К., като извършил справка баланс на терминално устройство с номер 01058117 на УниКредит Булбанк АД в гр.Царево, ул “Милин камък“ № 3, Търговски център „Чичо Том“

-на 21.03.2019 год. в 21:22 часа в гр.Царево използвал платежен инструмент кредитна                             карта VISA       Business             Credit Revolving c

№4660306216525125, без съгласието на титуляра В.Г.К. в качеството му на управител на „Черно море-юг транспорт“ ООД, като извършил справка баланс на терминално устройство с номер 01058117 на УниКредит Булбанк АД в гр.Царево, ул.“Милин камък“ № 3, Търговски център „Чичо Том“

-на 21.03.2019 год.  в 21:24 часа  в  гр.Царево      използвал платежен

инструмент кредитна          карта VISA       Business             Credit Revolving c

№4660306216525125, без съгласието на титуляра В.Г.К. в качеството му на управител на „Черно море -юг транспорт“ ООД, като изтеглил 800.00лв. / осемстотин лева/ от терминално устройство с номер 01058117 на УниКредит Булбанк АД в гр.Царево, ул.“Милин камък“ № 3, Търговски център „Чичо Том“

-на 21.03.2019 год.  в 21:25 часа  в  гр.Царево      използвал платежен

инструмент кредитна          карта VISA       Business             Credit Revolving c

№4660306216525125, без съгласието на титуляра В.Г.К. в качеството му на управител на „Черно море-юг транспорт“ ООД, като изтеглил 600.00лв. / шестотин лева/ от терминално устройство с номер 01058117 на УниКредит Булбанк АД в гр.Царево, ул.“Милин камък“ № 3, Търговски център „Чичо Том“

-на 21.03.2019 год.  в 21:26 часа в гр.Царево използвал         платежен

инструмент кредитна          карта VISA        Business    Credit Revolving c

№4660306216525125, без съгласието на титуляра В.Г.К. в

качеството му на управител на „Черно море-юг транспорт“ ООД, като изтеглил 800.00лв. /осемстотин лева/ от терминално устройство с номер 01058117 на УниКредит Булбанк АД в гр.Царево, ул.“Милин камък“ № 3, Търговски център „Чичо Том“

-на 21.03.2019 год.  в 21:27 часа    в   гр.Царево използвал    платежен

инструмент дебитна карта VISA с №4748364005628234, без съгласието на титуляра В.Г.К., като извършил справка баланс на терминално устройство с номер 01058117 на УниКредит Булбанк АД в гр.Царево, ул.“Милин камък“ № 3, Търговски център „Чичо Том“,

като макар и непълнолетен М.З.Р. е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си-престъпление по чл.249 ал.1 във връзка с чл.63 ал.1 т.3 във вр. с чл.26, ал.1от НК.

Деянието е извършено виновно при форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл.11 ал.1 от НК.

Страните се споразумяват за описаното по-горе престъпление и на основание чл. 249, ал. 1 вр. с чл. 63 ал.1 т.3 и т.5 вр.чл.26  ал.1 вр. с чл. 54 ал.1 от НК на подсъдимият  М.З.Р.  да се наложи наказание  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от  ШЕСТ МЕСЕЦА, чието изпълнение на осн.чл.69 вр.чл.66 от НК да бъде отложено за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ, считано от одобряване на настоящето споразумение от съда, както и наказание „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ“, което да се изпълни чрез прочитане определението на съда за одобрение на споразумението в Кметството на населеното място по местоживеене.

Страните се споразумяват веществените доказателства по делото: 2 бр.СД със записи от камера за видеонаблюдение на терминално устройство с № 01058117 на Уникредит Булбанк АД гр.Царево, ул.“Милин камък“ № 3, Търговски център Чичо Том ДА ОСТАНАТ на съхранение приложени към делото.

Страните се споразумяват направените по делото разноски в размер на 993,92 лв. (деветстотин деветдесет и три лева и 92 стотинки) да бъдат възложени в тежест на М.З.Р. чрез законните му представители като сумата следва да бъде заплатена по сметка на ОД на МВР гр.Бургас.

 

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР:                                             СЛ.ЗАЩИТНИК:

      (Десислава Трифонова)                                (адв. Т.С.)

 

 

                                                                  ПОДСЪДИМ:

                                                        (М.Р.)

 

 

ПОДСЪДИМИЯТ Р.: Заявявам, че съм съгласен с така постигнатото споразумение и декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                                          ПОДСЪДИМ:

   (М.Р.)

 

 

Съдът, след като се увери, че са налице предпоставките, посочени в чл. 381, ал. 2 и ал. 3 от НПК, прие, че вписаното в съдебния протокол споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК,

 

О П Р Е Д Е Л И: №

ОДОБРЯВА постигнатото между страните в днешното съдебно заседание споразумение за решаване на настоящото дело.

Определението за одобряване на споразумението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по НОХД № 825/2020 г. по описа на Окръжен съд – гр. Бургас на основание чл. 24, ал. 3 от НПК.

Определението за одобрение на споразумението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                              

            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                          2.

 

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието приключи в  11,10 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: