Решение по дело №851/2020 на Районен съд - Несебър

Номер на акта: 260111
Дата: 11 декември 2020 г. (в сила от 5 януари 2021 г.)
Съдия: Мария Маркова Берберова-Георгиева
Дело: 20202150200851
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 21 септември 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№260111                                             11.12.2020г.                                          гр.Несебър

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

НЕСЕБЪРСКИ РАЙОНЕН СЪД                              НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

на двадесет и седми октомври                                    две хиляди и двадесета година

в публично заседание в състав:

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мария Берберова-Георгиева

Секретар: Диана Каравасилева

като разгледа докладваното от съдия М.Берберова-Георгиева

административно наказателно дело № 851 по описа за 2020г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Образувано е по повод жалбата на Д.Л.Д. с ЕГН **********,***, със съдебен адрес:*** /чрез адв.Светослава Наумова от АК-Бургас/ против Електронен фиш за налагане на глоба, серия Г, № 0001145 на ОДМВР Бургас, с който на основание чл.638, ал.1, т.1 във връзка с чл.461, т.1 от Кодекса за застраховане /КЗ/, на жалбоподателят Д. е наложено административно наказание – имуществена санкция в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева за административно нарушение по чл.483, ал.1, т.1 от КЗ. Моли се съдът да постанови решение, с което да отмени атакувания електронен фиш, като незаконосъобразен.

В съдебно заседание процесуалният представител на жалбоподателя поддържа жалбата от името на доверителя си. Не сочи нови доказателства.

За ОД на МВР-Бургас в съдебно заседание представител не се явява. Представят писмени доказателства.

Съдът намира, че жалбата е подадена в срок пред надлежната инстанция от лице, което има правен интерес и съдържа изискуемите по закон реквизити, поради което е процесуално допустима.

Като взе предвид исканията на жалбоподателя, събрания по делото доказателствен материал и като съобрази закона, настоящата инстанция намери за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбоподателят Д.Л.Д. с ЕГН ********** е бил санкционирано за това, че на 11.02.2019г. в 14.46 часа, в гр.Несебър, обл.Бургас, ул.“Струма“, управлява МПС – лек автомобил „Фолксваген Туран“ с рег.№ ***, за което няма валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Нарушението е установено с автоматизирано техническо средство САИРН m*Spee Det 2D. За установеното нарушение на собственика на автомобила е издаден Електронен фиш серия Г, № 0001145 на ОДМВР Бургас.

Недоволен от така издаденото наказателно постановление е останал жалбоподателят, който е сезирал съда с жалба, предмет на разглеждане в настоящото производство по делото.

Съдът, в контекста на правомощията си по съдебен контрол, след като провери изцяло и служебно атакувания електронен фиш, без да се ограничава с обсъждане на посочените в жалбата доводи, съобрази следното:

В разглежданият случай електронният фиш е съставен на основание снимков материал за заснето нарушение по ЗДвП, а именно – управление на МПС без валидна застраховка „Гражданска отговорност“ от жалбоподателя, като нарушението е установено с автоматизирано техническо средство  - пътна радарна система тип m*Spee Det 2D, надлежно калибрована, при която измерването, регистрирането и записът на нарушенията се извършва от система радар-камера-компютър, като единствената роля на оператора на системата е да позиционира техническото средство, като го насочи към определения за наблюдение участък от пътя.  От представеното по делото удостоверение за одобрен тип средство за измерване и допълнение към същото /л.6-7/ се установява, че автоматизираното техническо средство, с което е установено нарушението е било одобрено и вписано в регистъра на одобрените за използване типове средства за измерване под № 5133, със срок на валидност – 20.02.2028г. Съдът намира, че процесната система за контрол, отговаря на изискването на Закона техническото средство, с което е установено и заснето нарушението, да бъде автоматизирано и стационарно, за да не позволява човешка намеса при установяването и заснемането на всяко едно конкретно нарушение. Нарушението е безспорно установено от разпечатаните показания на техническото средство и приложения снимков материал /л.5/. По делото е представена и справка от страницата на Гаранционния фонд, от която се установява, че към 11.02.2019г. за процесния автомобил няма активна застраховка „Гражданска отговорност“ /л.8/.

В Кодекса за застраховането е предвиден специален ред за установяване на нарушения с автоматизирано техническо средство - чл. 647, ал. 3 от КЗ, съгласно който, когато с автоматизирано техническо средство или система е установено и заснето управление на моторно превозно средство, за което няма сключен и действащ застрахователен договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, се издава електронен фиш в отсъствието на контролен орган и на нарушител при условията и по реда, предвидени в Закона за движение по пътищата. Регламентирано е, че ЕФ се изпраща на собственика на МПС, който е длъжен в 14-дневен срок от получаването му да заплати глобата или имуществената санкция по чл. 638, ал. 4 и 6 от КЗ. Налагането на административно наказание глоба или имуществена санкция с електронен фиш е допустимо единствено по чл. 638, ал. 4 и ал. 6 от КЗ. При тази хипотеза, чл.189, ал.5 от ЗДвП не се прилага, т.е. в тези случаи не е предвидена възможност за собственика да посочи данни на друго лице, което да е извършило нарушението, респ. копие на свидетелството му за управление, в резултат на което издадения ЕФ да бъде анулиран, поради което наказателно отговорно лице при нарушение на чл. 638, ал. 4 от КЗ, винаги е собственикът на МПС.

Независимо от горното, съдът счита, че са налице основания за отмяна на атакуваният електронен фиш. Съображенията за това са следните:

В настоящият случай, отразената в атакуваният електронен фиш санкционна норма на чл.638, ал.1, т.1 от КЗ съответства на разпоредбата на чл.483, ал.1 т. 1 от КЗ, в която се въвежда задължение за сключване на договор за застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, за всяко лице, което притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е спряно от движение, но не съответства на установеното от контролните органи административно нарушение - управление на МПС без валидна застраховка „Гражданска отговорност“ от собственика му, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система. Нормата, въз основа на която е следвало да бъде санкциониран водача е била разпоредбата на чл.638, ал.4 от КЗ, и в този смисъл, електронният фиш е материално незаконосъобразен. Разликата между нарушенията по чл.638, ал.1, т.2 и по чл.638, ал.4 е съществена. В единият случай административнонаказателната отговорност е за собственика на МПС, който няма сключена задължителна застраховка на автомобилистите „Гражданска отговорност“, а в другия случай е за собственика, който управлява МПС без сключена задължителна застраховка гражданска отговорност и което е установено и заснето с АТС или система. С оглед на това, атакуваният електронен фиш следва да бъде отменен, като незаконосъобразен. В този смисъл – Решение № 931 от 23.07.2020г. на Административен съд – Бургас по КАНД № 1011/2020г. по описа на съда. Независимо от горното, настоящият съдебен състав счита, че горепосоченото е нарушило правото на защита на жалбоподателя, тъй като е препятствало възможността му да разбере какво всъщност нарушение му е вменено във вина, и е самостоятелно основание за отмяна на обжалвания електронен фиш.

Предвид гореизложеното, съдът намира жалбата за основателна, поради което същата следва да бъде уважена, а атакувания електронен фиш – отменен, като незаконосъобразен.

С оглед изхода по делото и на основание чл.63, ал.3 от ЗАНН, в тежест на ОД на МВР-Бургас следва да се присъдят направените от жалбоподателя разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 300 /триста/ лева.

Разноски не се претендират и не се присъждат такива.

Мотивиран от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, Несебърският районен съд

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ Електронен фиш за налагане на глоба, серия Г, № 0001145 на ОДМВР Бургас, с който на основание чл.638, ал.1, т.1 във връзка с чл.461, т.1 от Кодекса за застраховане /КЗ/, на Д.Л.Д. с ЕГН **********,***, със съдебен адрес:*** /чрез адв.Светослава Наумова от АК-Бургас/, е наложено административно наказание – имуществена санкция в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева за административно нарушение по чл.483, ал.1, т.1 от КЗ.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Административен съд - гр.Бургас.

                                                                                            

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: