Решение по дело №2065/2009 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 925
Дата: 5 октомври 2009 г. (в сила от 4 ноември 2009 г.)
Съдия: Светлин Иванов Иванов
Дело: 20092120202065
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 22 юни 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер 1241                                     30.09.2009 година                                       гр. Бургас

 

В   И М Е Т О  Н А   Н А Р О Д А

Бургаският   районен    съд                                                             ІІ   наказателен състав

На двадесет и четвърти септември                                       две хиляди и девета година

В публичното заседание в следния състав:

Председател: СВЕТЛИН ИВАНОВ

Секретар: ЖЕНЯ МАМУЛОВА

като разгледа докладваното от съдия И. наказателно от административен характер дело номер 2065 по описа на съда за 2009 година, за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. ЗАНН  и е образувано по повод жалбата на Ж. И.Д. ЕГН **********,***, ул.”Х.” № 3, против Наказателно постановление № НП-3089 от 30.04.2009 г., издадено от Заместник-кмета на Община Бургас, с което за нарушение на чл.8 ал.1 т.1 от Наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас (НООРТОБ), приета с Решение на ОС-Бургас от 31.03.2005 г., на основание чл. 16 ал.1 от Наредбата, на жалбодателя е наложена „Глоба” в размер на 300 лева.

Жалбоподателят, редовно уведомен, се явява лично, поддържа жалбата, не оспорва факта на извършеното нарушение, а само размера на наложеното му административно наказание, моли същото да бъде намалено.

Наказващият орган, редовно уведомен, чрез процесуалния си представител моли постановлението да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно, включително относно размера на наказанието.

Съдът, след поотделна и съвкупна преценка на събраните по делото доказателства, приема, че жалбата е подадена в срок от легитимирано лице и е процесуално допустима, а по същество – и основателна.

Няма спор, и съдът приема за установено, че на 13.01.2009 г., около 11.30 часа, жалбодателят управлявал товарен автомобил „Фиат Дукато” рег. № ***** в гр.Бургас, по ул. „Александровска”, в частта между пресечката с бул. „Сан Стефано” и площад „Тройка”, обозначена с пътни знаци като пешеходна зона, забранена за движение на МПС. След като спрял, за да зареди със стока търговски обект, при него дошъл свид. М.Д. – служител на І РУ на МВР-гр.Бургас. Свидетелят извършил документна проверка, при която установил, че жалбодателят не разполага с надлежно разрешение от Община Бургас да управлява МПС по ул. „Александровска”. За констатираните обстоятелства, свид. Д. съставил срещу жалбодателя Акт за установяване на административно нарушение № 643322 от 13.01.2009 г. (л.18), където описал подробно извършеното и го квалифицирал като нарушение по чл. 8 ал.1 т.1 НООРТОБ. Връчил екземпляр от акта при съставянето му на жалбодателя срещу подпис, без възражения.

Въз основа на този акт, впоследствие било издадено атакуваното наказателно постановление (л.7), при идентичност на фактическото описание и правната квалификация на нарушението.

При описаната фактология, извлечена от свидетелските показания и писмените доказателства, представени с жалбата и административнонаказателната преписка, съдът прие, че жалбодателят Д. действително е извършил нарушение по чл. 8 ал.1 т.1 НООРТОБ, като е нарушил забраната за движение на ППС в пешеходни зони, каквато е посочената част на ул. „Александровска” в гр.Бургас.

Нарушението е било правилно квалифицирано, а впоследствие и подведено под санкционната норма на чл. 16 ал.1 от Наредбата, която е обща за всички нарушения и предвижда на физическите лица-нарушители да се налага „Глоба” до 5 000 лева. По отношение на конкретния размер на наказанието – 300 лева, обаче, съдът намира, че той е твърде завишен, а при определянето му не са били взети предвид в пълнота визираните в чл. 27 ЗАНН критерии. В частност, не са били отчетени ниската обществена опасност на личността на дееца, възрастта, източника и размера на доходите му, обстоятелството, че се касае за първо по ред нарушение от този вид, както и предвидения в чл. 183 ал. 2 т. 1 ЗДвП размер на наказанието за аналогично нарушение – Глоба от 20 лева.

Тези обстоятелства, и формалния характер на нарушението мотивират съда да приеме, че наложения с постановлението размер на наказанието „Глоба” следва да бъде намален от 300 до 30 лева, което именно наказание, като съотвестващо на извършеното нарушение и личността на жалбодателя, следва да му се наложи.

Мотивиран от горното и на основание чл.63  ал.1 предложение второ от ЗАНН, Съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

 ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № НП-3089 от 30.04.2009 г., издадено от Заместник-кмета на Община Бургас, с което за нарушение на чл.8 ал.1 т.1 от Наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас (НООРТОБ), приета с Решение на ОС-Бургас от 31.03.2005 г., на основание чл. 16 ал.1 от Наредбата, на Ж. И.Д. ЕГН **********,***, ул.”Х.” № 3 е наложена „Глоба” в размер на 300 лева, като НАМАЛЯ размера на глобата до 30 (тридесет) лева.

Решението подлежи на касационно обжалване в 14 -дневен срок от съобщаването му на страните пред Административен съд-гр.Бургас.

 

 

 

                                                                                                                                                                                    РАЙОНЕН  СЪДИЯ:          Св. Иванов

 

 

 

 

 

ВЕРНО С ОРИГИНАЛА! Съд.с-р Петя Минкова