Решение по дело №1028/2011 на Районен съд - Ловеч

Номер на акта: 669
Дата: 28 септември 2011 г. (в сила от 24 октомври 2011 г.)
Съдия: Галя Ангелова Маринова
Дело: 20114310201028
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 5 юли 2011 г.

Съдържание на акта Свали акта

                           Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

                           гр. Ловеч, 28.09.2011 год.

 

                             В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОВЕШКИ РАЙОНЕН СЪД, трети наказателен състав в публично заседание на  двадесет и първи септември, две хиляди и единадесета година в състав :

                      

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ : ГАЛЯ МАРИНОВА

 

при секретаря : Т.Г.

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 1028 по описа на ЛРС за 2011 година и за да се произнесе, съобрази :

 

Производство по налагане на административно наказание по чл. 78а от НК.

 

С постановление от 04.07.2011 год., Христо Христов – прокурор при Районна прокуратура - Ловеч е внесъл в Районен съд - Ловеч досъдебно производство № 204/2010 година по описа на РУП – Тетевен с предложение на основание чл.375 от НПК Ловешки районен съд да се произнесе с решение по реда на чл.376 и следващите от НПК, с което да бъде освободен от наказателна отговорност по чл.78а от НК С.Ц. Цанев за престъпление по чл.227б, ал.1 от НК.

По внесеното постановление е образувано НАХД №1028/2011 година на Ловешки районен съд. С разпореждане от 06.07.2011 година делото е насрочено при условията на 376 и следващите от НПК.

В съдебно заседание деецът, редовно призован, се явява лично и моли съда да го оправдае по повдигнатото обвинение. Заявява, че е прехвърлил фирмата си с всички права и задължения и затова не я е обявил в несъстоятелност.

Районна прокуратура - Ловеч, редовно призована, не изпраща представител.

С постановлението на Районна прокуратура - Ловеч е приета за установена следната фактическа обстановка:

Досъдебното производство е образувано и водено срещу неизвестен деец за това, че на 31.07.2009г. в с. Златна Панега, Ловешка област, като ЕТ „С.Ц. ***, който е изпаднал в неплатежоспособност и в 30 дневен срок от спиране на плащанията по Договор за доставка на гориво от 16.12.2007г. с фирма „ВВ" ООД - с. Златна Панега, Ловешка област, не е заявил това пред Ловешки окръжен съд – престъпление по чл.227б, ал.1 от НК.

Обвиняемият С.Ц.С. *** и бил регистриран като едноличен търговец, с фирма ЕТ „С.Ц. ***.

В хода на разследването от извършените процесуално-следствени действия се установило, че на 16.12.2007 г. фирма ЕТ „С.Ц. *** с управител С.Ц.С. сключила договор за доставка на гориво /лист 14/ с фирма „ВВ” ООД - с. Златна Панега, Ловешка област с управител Васил Петков Вутев. Условията по договора били заплащането да се извършва до 15-то число на следващия месец след фактуриране на доставеното гориво. До началото на 2009 г. взаимоотношенията между фирмите се развивали в нормалния си порядък, като доставките на гориво и заплащането се извършвали в срокове. От началото на 2009 г. от страна на ЕТ „С.Ц. 99 започнало забавяне на плащанията, като поради това на 19.05.2009 г. между двете фирми се сключило споразумение /лист 15/ за разсрочено плащане на натрупаните до този момент задължения, които били в размер на 36 528.50 лева. Управителят на фирма ЕТ С.Ц. 99 не спазил споразумението, а дори натрупал нови задължения. На 18.06.2009 г. ЕТС.Ц. 99 превел парична сума, чрез превод от 2 000 лева по сметките на „ВВ" ООД и след това спрял всякакви плащания, свързани с подписания между двете фирми договор и споразумение към него. От месец юни 2009 г. до ноември 2009 г., управителя на ЕТ „С.Ц. 99 не бил извършвал дейност и не правел никакви преводи по натрупаните си задължения. В последствие обв.С. продал на 11.11.2009 г. фирмата си, чрез нотариално заверен договор за покупко-продажба на търговско предприятие на едноличен търговец на фирма „Мидекс-56 ЕООД гр. София, вписана в Търговския регистър под ЕИК114671875 с едноличен собственик на капитала и управител Петко Цветанов Сашов, ЕГН ********** ***. НовияТ собственик на фирмата на 04.06.2010 г., чрез нотариално заверен договор за продажба на дружествени дялове е извършил нова продажба на всички дялове на „Мидекс-56 ЕООД на лицето Емил Младенов Милков, ЕГН ********** ***. В хода на разследването били изискани от „ВВ" ООД и приложени по делото счетоводни документи, удостоверяващи натрупаните задължения от ЕТ „С.Ц. 99, които към момента възлизали на 46 576.17 лева. Изискана и приложена по делото е справка от ЛОС, от която било видно, че от страна на ЕТ „С.Ц. *** нямало подавано заявление за откриване на производство по несъстоятелност за фирмата му.

При извършено изследване на имущественото състояние на обвиняемия било установено, че в СИС-Ловеч срещу фирмата на С. нямало заведени изпълнителни дела за дължимата сума.

От събраните по делото доказателства се установява, че обвиняемият е имал паричното задължение, свързано със сключения договор за доставка на гориво, което не изпълнил, като и до момента на приключване на разследването паричното задължение не било платено и не било започнало погасяването му.

От събраните по делото доказателства, по безспорен начин е било установено, че въпреки императивната разпоредба на чл.626 от ТЗ С. не е изпълнил задължението си и в 30-дневен срок от спиране на плащанията не е поискал от Окръжен съд-Ловеч обявяването му в несъстоятелност.

Разпитан в качеството на обвиняем по досъдебното производство, С. не се е признал за виновен и не е дал обяснения по делото.

Настоящата инстанция намира, че така изяснената фактическа обстановка почива на всички събрани по делото доказателства и приема, че деецът С.Ц.С. е осъществил от обективна и субективна страна признаците от състава на престъпление по чл.227б, ал.1 от НК: като търговец ЕТ „С.Ц. ***, изпаднал в неплатежоспособност и в 30 дневен срок от спиране на плащанията по Договор за доставка на гориво от 16.12.2007 г. между ЕТ „С.Ц. *** фирма „ВВ" ООД - с. Златна Панега, Ловешка област, считано от 18.06.2009 год. не е заявил това пред Ловешки окръжен съд.

От обективна страна  С. съзнателно не е заявил изпадането си в неплатежоспособност пред Ловешки окръжен съд, въпреки, че е знаел, че не разполагал със средства да заплати направените доставки. Настоящата инстанция не споделя възражението на С., че не е извършил престъпление, тъй като е продал фирмата си със всички права и задължения. Видно от доказателствата по делото С. е спрял плащанията на 18.06.2009 година, а е прехвърлил фирмата не в срока за заявяване на неплатежоспособността, а няколко месеца по-късно.

От субективна страна деецът е съзнавал, че с действията си нарушава правата на кредитора си, т.е. съзнавал е общественоопасния характер на деянието и неговите общественоопасни последици        като е искал тяхното настъпване - действал е виновно, с форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2, предл.1 НК.

С постановлението си Районна прокуратура - Ловеч правилно е приела, че деецът не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност по глава осма, раздел ІV от НК, че се касае за умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до три години, както и че от деянието не са настъпили имуществени вреди, поради което са налице условията на чл.78а от НК и деецът следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание - глоба.

Съдът като взе предвид фактическите положения, посочени в постановлението на Районна прокуратура – Ловеч, обстоятелствата, при които е извършено престъплението, данните за личността на извършителя, чистото съдебно минало, че за престъплението е предвидено наказание лишаване от свобода до три години, както и че с престъплението няма причинени имуществени вреди, прие, че са налице условията на чл.78а от НК.     

Съдът, като отчете изложените обстоятелства намира, че С.Ц.С. следва да бъде признат за виновен в извършване на престъпление по чл.227б, ал.1 от НК и да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание - глоба в размер на 1 000.00 лева, в минималния предвиден размер по чл.78а, ал.1 от НК, като съобрази тежестта на престъплението, мотивите за извършването му, личността и имущественото състояние на дееца и обстоятелството, че така ще се постигнат целите на наказанието.

На основание чл.24 ал.1 т.8 от НПК наказателното производство по дознание № 204/2010 година по описа на РУП - Тетевен следва да бъде прекратено. 

Водим от гореизложеното и на основание чл. 378 ал.4 т.1 от НПК във връзка с чл.78а от НК съдът

 

                                  Р    Е    Ш    И :

 

ПРИЗНАВА С.Ц.С., роден на ***г***, живущ ***, с българско гражданство, българин, женен, със средно образование, безработен, не осъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, като търговец ЕТ „С.Ц. ***, изпаднал в неплатежоспособност и в 30 дневен срок от спиране на плащанията по Договор за доставка на гориво от 16.12.2007 г. между ЕТ „С.Ц. *** фирма „ВВ" ООД - с. Златна Панега, Ловешка област, считано от 18.06.2009 год. не е заявил това пред Ловешки окръжен съд - престъпление по чл.227б, ал.1 от НК и на основание чл.78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ.

НАЛАГА НА С.Ц.С. с горната самоличност АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ - ГЛОБА в размер на 1 000.00 /хиляда/ лева, която да заплати в полза на държавата по сметка на съдебната власт.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по дознание № 204/2010 година по описа на РУП - Тетевен.

Препис от решението да се изпрати на Районна прокуратура-Ловеч и дееца.

Решението може да се обжалва и протестира в 15 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено пред Ловешки окръжен съд.

 

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ :