Определение по дело №760/2018 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 2953
Дата: 16 ноември 2018 г.
Съдия: Светла Величкова Пенева
Дело: 20183100500760
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 10 април 2018 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ …………../……………..2018 г.

гр. Варна

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА ПЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИР ВАСИЛЕВ

НЕВИН ШАКИРОВА

 

като разгледа докладваното от съдията

въззивно гражданско дело760 по описа за 2018 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на член 248 от ГПК.

Образувано е по молба с вх. № 25311/03.09.2018 г. от И.П.Д., чрез адв. Г.К., в която е обективирано искане за изменение в частта за разноските на Решение № 1310/12.07.2018 г. по настоящото дело. Излага се становище за дължимост на разноски в полза на ответника, както и се сочи, че не е съобразено направеното възражение за прекомерност на претендираното адвокатско възнаграждение на насрещната страна.

В срока по член 248, алинея 2 от ГПК, насрещната страна не изразява становище.

За да се произнесе, настоящият състав съобрази:

Молбата за изменение на решението в частта за разноските е заявена в законоустановения срок и изхожда от надлежна страна, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е неоснователна, по следните съображения:

В настоящият случай, производството е образувано по въззивна жалба на И.П.Д. срещу решение № 214 от 19.01.2018 г., постановено по гр.д. № 6715 по описа за 2017 г. Районен съд – Варна, двадесет и шести състав, в частите, с които на основание член 59, алинея 2 от Семейния кодекс /СК/ е определен режим на лични отношения на бащата И.П.Д. с детето И. И. Д., както следва: всяка първа и трета седмица от месеца от 18 часа в петък до 18 часа в неделя с преспиване, 30 дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, всяка четна година на коледните празници, всяка нечетна година на новогодишните празници и два дни по великденските празници; както и е осъден И.П.Д. да заплаща в полза на непълнолетното си дете И. И. Д. чрез неговата майка и законен представител С. К. Д. месечна издръжка в размер на 210 лева, с падеж първо число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска, считано от 19.07.2017 г. до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване.

Варненският окръжен съд е постановил Решение 1310/12.07.2018 г., с което е потвърдил решение № 214 от 19.01.2018 г., постановено по гр.д.№ 6715 по описа за 2017 г. Районен съд – Варна, двадесет и шести състав, в частта, с която на основание член 59, алинея 2 от Семейния кодекс е определен режим на лични отношения на бащата И.П.Д. с детето И. И. Д., както следва: всяка първа и трета седмица от месеца от 18 часа в петък до 18 часа в неделя с преспиване, 30 дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, всяка четна година на коледните празници, всяка нечетна година на новогодишните празници и два дни по великденските празници; отменил решението в частта, с която е осъден И.П.Д. да заплаща в полза на непълнолетното си дете И. И. Д. чрез неговата майка и законен представител С. К. Д. месечна издръжка в размер на 210 лева, с падеж първо число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска, считано от 19.07.2017 г. до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване, като вместо него е отхвърлил иска на С. К. Д. ЕГН ********** *** против И.П.Д. ЕГН ********** *** за заплащане в полза на непълнолетното си дете И. И. Д. ЕГН ********** чрез неговата майка и законен представител С. К. Д. месечна издръжка за разликата над 150 /сто и петдесет/ лева до претендирания размер от 210 /двеста и десет/ лева, с падеж първо число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска, считано от 19.07.2017 г. до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване.

В мотивите на постановения съдебен акт въззивният съд е посочил, че разноските следва да останат в тежест на страните така, както са направени, поради частичното уважаване на жалбата и същевременното отхвърляне на същата в друга част.

Съобразно разпоредбата на член 81 от ГПК, във всеки акт, с който приключва делото в съответната инстанция, съдът дължи произнасяне и по искането за разноски, като съгласно член 80 от ГПК, страната може да поиска присъждане на разноски най-късно до приключване на последното заседание в съответната инстанция. Когато извършването на разноските е доказано в производството, същите могат да бъдат присъдени по правилата на член 78 от ГПК.

Настоящият състав приема за неоснователно искането на въззивника И.П.Д. за присъждане на разноски пред въззивната инстанция, доколкото въззивната жалба е възприета от съда като неоснователна в частта относно родителските права и основателна само в частта относно определения размер на издръжката. Въззивният съд, бъдейки сезиран с жалба срещу първоинстанционното решение, в частта относно режим на лични отношения, има задължение служебно да следи за зачитането интересите на детето, като не е обвързан от оплакванията и предложения режим от страните. По тези съображения, доколкото всяка от страните дължи на другата разноски съответно за основателната и за неоснователната част от жалбата, разноските са оставени в тежест на страните така, както са извършени. Не са налице предпоставки за изменение на постановеното въззивно решение в частта за разноските.

Молбата по член 248 от ГПК е неоснователна и следва да бъде оставена без уважение.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молба с вх. № 25311/03.09.2018 г., подадена от И.П.Д., чрез адв. Г.К., по реда на член 248 от ГПК за изменение в частта за разноските на Решение № 1310 от 12.07.2018 г., постановено по в. гр. дело № 760 по описа за 2018 г. на Окръжен съд – Варна.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен касационен съд, в едноседмичен срок от връчване му на страните.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

2.