Решение по дело №146/2021 на Административен съд - Ловеч

Номер на акта: 150
Дата: 5 ноември 2021 г.
Съдия: Димитрина Василева Павлова
Дело: 20217130700146
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 7 октомври 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

 РЕШЕНИЕ №

                                    гр. Ловеч, 05.11.2021 година

       

                                        В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОВЕШКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, касационен състав в публично заседание на двадесет и шести октомври две хиляди  двадесет и първа година в състав:

 

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЛЮБОМИРА КРЪСТЕВА

                                                    Членове:  ЙОНИТА ЦАНКОВА

                                                                      ДИМИТРИНА ПАВЛОВА

 

при секретар Десислава Минчева

и с участието на прокурор Кирил П.

сложи за разглеждане докладваното от съдия ПАВЛОВА

к.н.а.д. 146 по описа за 2021 година на съда, и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе съобрази:

             Производството е по чл.63 алинея 1 изр. второ от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/, във връзка с глава Дванадесета от Административно процесуалния кодекс /АПК/.

             Образувано е по касационна жалба на Й.В.П. ***, срещу Решение № 59 от 28.06.2021 година, постановено по наказателно административен характер дело № 201 по описа за 2021 година на Районен съд – Ловеч, в частта с която е потвърдено Наказателно постановление № 21-0906-000027 от 25.01.2021 година, издадено от началника на сектор пътна полиция към ОД на МВР Ловеч, като законосъобразно.  

               По изложените в касационната жалба доводи, че решението на че районният съд /РС/ е неправилно и незаконосъобразно, се иска отмяна на съдебния акт и отмяна на издаденото наказателно постановление в потвърдената част. Касационният жалбоподател твърди, че в хода на съдебното производство не се доказва по безспорен начин, че извършител на нарушението по чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП е именно Й.В.П..

               В съдебно заседание касаторът, редовно призован не се явява, не се представлява.

     В съдебно заседание ответника ОД на МВР Ловеч Сектор „Пътна полиция”, редовно призован, не изпраща представител. 

              Участващият в касационното производство прокурор от Окръжна прокуратура – гр.Ловеч дава мотивирано заключение за неоснователност на касационната жалба и пледира да остане в сила постановения съдебен акт, като правилен и законосъобразен. Счита, че обосновано първоинстанционният съд е приел за безспорно доказано извършеното нарушение, описано в НП. Не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да са опорочили административно наказателното производство и правилно първоинстанционният съд е потвърдил издаденото НП в процесната част.

     Административен съд - Ловеч, в настоящият касационен състав, след като извърши проверка на съдебното решение в обжалваната част  и съобрази доводите на страните, както и доказателствата по делото, приема за установено следното:

     Касационната жалба е подадена в срока по чл.211 от АПК, във вр. с чл.63в от ЗАНН, от надлежна страна, съгласно чл.210 ал.1 от АПК, срещу валиден и допустим съдебен акт подлежащ на касационно обжалване, поради което е процесуално допустима. Съгласно чл.63в от ЗАНН решението на районния съд подлежи на обжалване пред административния съд на основанията предвидени в НПК по реда на глава ХІІ от АПК. Посочените в касационната жалба пороци са за нарушение на закона - касационно отменително основание по чл. 348 ал. 1 т.1 от НПК във връзка с чл. 63в от ЗАНН. 

    В съответствие с чл.220 от АПК касационният съд преценява прилагането на материалния закон въз основа на фактите, установени от първоинстанционния съд в обжалваното решение.

              С обжалваното решение първи наказателен състав на Ловешкият районен съд е потвърдил Наказателно постановление /НП/ 21-0906-000027 от 25.01.2021 година, издадено от началника на сектор пътна полиция към ОД на МВР Ловеч в частта, с която на Й.В.П. *** за нарушение на чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП му е наложено на основание чл.175 ал.1 т.5 от ЗДвП административно наказание глоба в размер на 50 лева и лишаване от право да управлява МПС за 1 месец.

             Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства, първоинстанционният съд е приел за установено, че на 25.12.2020 г. в 19.18 часа в гр.Ловеч на ул. *****с посока на движение към ул. *****, управлява лек автомобил марка *****с рег. № ***собственост на Ц.Д.П., като при предприемане маневра излизане от ред на паркирани ППС, блъска странично в задната лява част на бронята паркирания от дясната му страна лек автомобил *****с регистрационен номер № ****, собственост на Е.М.Р.и реализира ПТП с материални щети, като е продължил движението си и водачът му не е спрял, за да установи какво се е случило.

              При така установеното от фактическа страна, районният съд приел, че от формална страна АУАН и издаденото въз основа на него НП са законосъобразни като съставени от компетентни лица в законоустановените срокове и притежаващи изискуемите по ЗАНН реквизити, при спазване на процесуалните правила и при пълно изясняване на фактите и обстоятелствата от значение за случая относно нарушението на чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП. Приел също, че е безспорно доказано от обективна и субективна страна вмененото на жалбоподателя административно нарушение по чл.123 ал.1 т.1 от ЗДвП, автора и вината му. Решаващият състав аргументирано е обсъдил възраженията на жалбоподателя и ги приел за неоснователни, като изложил подробни доводи в тази връзка. С горните мотиви районният съд потвърдил обжалваното пред него НП в процесната част.

     Настоящият състав намира посочените касационни основания и доводи на жалбоподателя за неоснователни, а решението – предмет на проверка в настоящото производство, за валидно, допустимо и постановено в съответствие с материалния закон. Като е стигнал до цитираните правни изводи, районният съд е постановил законосъобразен съдебен акт.

     Съгласно разпоредбата на чл.123, ал.1,т.1 от ЗДвП,  водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен: без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието.

                      Санкцията за неизпълнение на това изискване е в чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП  лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв., водач, който наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие.   

    В случая жалбоподателят, като водач на посоченият лек автомобил ***“, при излизане от ред на паркирани автомобили е блъснал странично в задната лява част на бронята паркирания лек автомобил “***“, причинил е ПТП по смисъла на §6, т.30 от ДР ЗДвП и не е спрял, за да установи какви са последиците от произшествието.

    С описаното водача се е отклонил от дължимото поведение, предписано в нормата на чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП, поради което правилно е била ангажирана отговорността му с издаденото срещу него НП, в потвърдената от РС част.

    Първоинстанционният съд правилно и обосновано със  събраните в хода на процеса доказателства е приел за безспорно установено, че е осъществен състав на нарушение по текста на чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП, за което е наказан касаторът по административен ред и издаденото наказателно постановление е законосъобразно в процесната част с мотиви, които настоящият състав споделя, към които следва да се препрати на основание чл.221, ал.2, изр.2 от АПК.

              Неоснователни са доводите в жалбата, че не е установен автора на нарушението. След съвкупен анализ на събраните писмени и гласни доказателства районният съд е приел за безспорно установено, че извършителя на нарушението по чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП и водач на л.а.“***“ с peг. № ***на процесната дата и място е касаторът.  Обосновано с доказателствата РС е кредитирал показанията на  свидетеля П., които са логични, безпротиворечиви и обективни,  за разлика от показанията на свид.П., които съдът е възприел като дадени в противоречие на останалите събрани доказателства, освен установената пряката заинтересованост от изхода на процеса, тъй като е съпруга на жалбоподателя, касатор в настоящото производство и правилно не ги е кредитирал.

Неоснователни и правно необосновани с доказателствата по делото се явяват твърденията в жалбата за предложената хипотеза, в която въпросния свидетел да е причинил материалните щети по лек автомобил „***“ с рег.№ **** и да е прехвърлил вината на П..  

              За установеното административно нарушение, законосъобразно административно наказващия орган е наложил минимално предвиденото в закона по вид и размер  административни наказания - лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 месец и с глоба от 50 лева, които като съобразени с извършеното, с неговата обществена опасност  отговарят на целите на закона, очертани в чл.12 от ЗАНН.

    При преценка законосъобразността на наказателното постановление в потвърдителната част, настоящият състав намира решението на РС Ловеч за постановено при правилно прилагане на относимите разпоредби на Закона за движение по пътищата. Административнонаказателното производство е протекло в съответствие с процесуалните правила, АУАН и НП са издадени от компетентни органи. Фактите са установени правилно и в пълнота от районния съд, като при тяхната съвкупна преценка подробно и мотивирано е изведен правния извод за законосъобразност на наказателното постановление в потвърдителната част по отношение ангажиране отговорността на водача за нарушението на чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП. Фактическите констатации и правните изводи за доказаност на нарушението, извършителя и вината му, формирани от районния съд, се споделят от настоящият състав.

    От касационната инстанция не бяха констатирани съществени нарушения на съдопроизводствените правила, допуснати от първоинстанционния съд.   

    С оглед на изложеното, съдът счита касационната жалба за неоснователна, а решението на Районен съд Ловеч за валидно, допустимо и постановено в съответствие с материалния закон, поради което същото следва да бъде оставено в сила, като правилно.

    Не са налице пороци на решението, съставляващи касационни основания по смисъла на чл.348 от НПК, които да водят до неговата отмяна.

              Мотивиран така и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН във връзка с чл.221 ал.2 предложение първо АПК, Ловешки административен съд, касационен състав 

              РЕШИ:

              ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 59 от 28.06.2021 година, постановено по наказателно административен характер дело № 201 по описа за 2021 година на Районен съд – Ловеч в обжалваната част. 

              Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. 

 

   

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ: 1.                2.