Определение по дело №5728/2015 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 7412
Дата: 17 юни 2015 г.
Съдия: Стоян Димитров Колев
Дело: 20153110105728
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 22 май 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

№ 7412/17.6.2015г.

 

Варненският районен съд, XLIII - ти състав. На единадесети юни през две хиляди и петнадесета година в закрито заседание в следния състав:

 

                                                         Председател: Стоян К.

 

Като разгледа докладваното от районен съдия Стоян К. гражданско дело № 5728 по описа за 2015 година на ВРС за да се произнесе взе предвид следното:

                                              

        Производството по делото е образувано по повод постъпила искова молба от М.К.Т., ЕГН ********** срещу НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, с която е предявен иск за вреди.

Предвид констатирани в хода на проведената служебна проверка относно редовност и допустимост на молбата съдът е установил нередовности в същата по смисъла на чл. 129, ал. 2 вр. чл. 127, ал. 1, т. 4 и 5 ГПК. С Разпореждане № 22176/27.5.2015г. г., връчено на ищеца  на 06.06.2015 г. са дадени указания за отстраняване нередовностите в молбата, чрез обосноваване кратко, точно и ясно правния си интерес от предявяване на настоящия иск; посочване в тази връзка от какво твърди, че произтичат вредите, които са му причинени от действия или бездействия на ответната страна, в какво се изразяват съответните действия респ. бездействие на последния; обосноваване твърденията на ищеца, като (в случай, че претендира имуществени вреди) да посочи по пера кои са онези имуществени вреди (индивидуализация по вид) претърпяни от него, съответно техния размер в рамките на глобално посочената сума; излагане твърдения относно как определя размера на неимуществените вреди, също в рамките на общо предявения иск, от къде произтичат неимуществените вреди, в какво се изразяват същите, в какъв период се търпят. Да изложи твърдения къде (по място) и кога са настъпили вредите.

С молба, постъпила във ВРС на 12.06.2015 г. ищецът е посочил, че претендира неимуществени вреди, посочил е естеството на вредите, направил е обширно изложение за това, че има правен интерес да търси вреди от народното събрание на република България, но въпреки всичко от изложението не е ясно какъв е правният интерес на ищеца да търси вреди именно от посочената институция. От изложените в исковата молба и допълнителната молба от 12.06.2015 г. не става ясно въз основа на какви факти и обстоятелства са настъпили вреди за ищеца (имуществени или неимуществени), така че съдът успешно да изпълни задължението си по определяне правната квалификация на спорното право, което пък е необходимо от една страна за определяне родовата и функционална подсъдност на иска, а от друга за надлежното осъществяване правото на защита на ответната страна.

По изложените съображения съдът намира, че в указаните срокове нередовностите в исковата молба не са отстранени.

Мотивиран от горното на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО ПО ГР. Д. № 5728 по описа на ВРС ХLІІІ-ти състав за 2015 година и връща исковата молба.

Определението подлежи на обжалване пред Варненския окръжен съд с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването му на ищците.

 

 

                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:………………………