Определение по дело №1855/2015 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 308
Дата: 2 февруари 2016 г.
Съдия: Боряна Ангелова Димитрова
Дело: 20152100101855
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 3 ноември 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ 308

 

Бургаският окръжен съд                                                                 граждански състав

На втори февруари през две хиляди и шестнадесета година

В закрито заседание, в следния състав:

 

   Окръжен съдия : Боряна Д.

                                                          

Секретар

Прокурор

като разгледа  докладваното от съдия Б. Д.

гражданско дело № 1855 по описа за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Постъпила е молба от ищеца по делото М.Д. Чакъров, с която на основание чл.232 ГПК оттегля предявения срещу ответника Ениз Ч. иск. Оттеглянето е направено своевременно и няма пречка искането да се уважи.

            В молбата си, ищцата е посочила, че от средствата за масово осведомяване е научила, че ответникът Ч. е напуснал пределите на РБългария и се укрива с цел избягване на наложено наказание.

            В процедурата по чл.131 ГПК, съдът е изпратил книжата на постоянния и настоящ адрес на ответника Ч., но са върнати с отбелязване, че лицето не живее там. Безрезултатно е останало и залепването на уведомление по чл.47, ал.1 ГПК. Съдът е изпратил съобщение за връчване на книжата и до Затвора- гр.Бургас, в отговор на което е посочено, че в Затвора-Бургас няма такова лице.

С отговора на исковата молба, ответникът ЗК“Лев Инс“ е поискал на основание чл.219 ГПК да бъдат конституирани като трето лице- помагачи преките причинители на вредата, единият от които е Ениз Ч.. Установяване на необитаване на регистрирания от третото лице - помагач постоянен и настоящ адрес /в хипотезата на привличането му от страна в процеса, а не встъпване по негова собствена воля/ е обстоятелство, приравнимо на липса на постоянен адрес, по смисъла на  чл. 219, ал. 2, пр. първо ГПК, което обуславя недопустимост на конституирането. Тъй като на съда му е служебно известно и, че лицето се издирва, следва да се изискат доказателства за това с оглед правилното прилагане на закона по отношение на конституирането или не на трето лице помагач.

Предвид изложеното, на основание чл.232 ГПК, както и във връзка с чл.219, ал.2 ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по настоящото дело в частта по предявения иск против Ениз Ч., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***.

 

            ДА се изиска от ОД на МВР- Бургас информация относно това има ли предприети мерки и какви за издирване на лицето Ениз Ч., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, както и да се посочи какъв е резултатът от тях, ако има предприети такива.

            Определението в частта, в която производството е прекратено по оттегления иск против ответника Ениз Ч., подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от връчване на настоящото определение, пред Бургаски апелативен съд.

 

           

                                                                                              Съдия :