Определение по дело №163/2022 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 1697
Дата: 30 август 2022 г.
Съдия: Елка Ангелова Братоева
Дело: 20227170700163
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 21 февруари 2022 г.

Съдържание на акта

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

1697

 

гр. Плевен, 30.08.2022г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на тридесети август  2022г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 163/2022г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

С Решение № 368/26.07.2022г. на АдмС- Плевен, постановено по АД № 163/2022г. по описа на съда е оставена без разглеждане като недопустима исковата молба на И.Й.Г. ***  срещу ГДИН - София с правно основание чл.284 от ЗИНЗС за присъждане на обезщетение в размер на 7460 лв. за претърпени неимуществени вреди за периода от м. 01.2016г. до 04.08.2016г., ведно със законната лихва върху сумата до окончателното плащане, произтичащи от поставянето му в неблагоприятни условия за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ в Затвора Ловеч – лоши битови условия в обитаваната килия, недостатъчно пространство – по-малко от 2 кв.м. площ, с ползване на открит санитарен възел, където спи и се храни през решетка, и което му причинило унижение, дискомфорт, физическо и психическо страдание, а производството по делото е прекратено.

В указания срок е постъпила касационна жалба от ищеца чрез адв. Т. срещу решението. Решението, с което е прекратено съдебното производство поради недопустимост, има характер на определение, поради което е указано жалбоподателят да внесе д.т.- 30 лв. за частната жалба по сметка на АС – Плевен. В указания срок е депозирана молба чрез адв. Т. за освобождаване на жалбоподателя от заплащане на д.т., поради липса на средства, приложена е писмена декларация, подписана от жалбоподателя за наличие на обстоятелствата по чл. 83 ал.2 ГПК и ЕР на ТЕЛК за здравословното му състояние.

В първоинстанционното производство ищецът е внесъл д.т. 10 лв., не е поискал освобождаване на осн. чл. 83 ал.2 ГПК. Предоставена е правна помощ за процесуално представителство поради липса на средства и в тази връзка освен депозираната писмена декларация от ищеца, са приложени справки за трудовата му заетост от ТД на НАП – Плевен, за имуществено състояние от АВ и за семейно положение и родствени връзки от НБДН.

Съгласно чл. 83 ал.2 от ГПК такси и разноски по производството не се внасят от физически лица, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да ги заплатят. По молбата за освобождаване съдът взема предвид: доходите на лицето и на неговото семейство; имущественото състояние, удостоверено с декларация; семейното положение; здравословното състояние; трудовата заетост; възрастта и други констатирани обстоятелства.

Жалбоподателят е декларирал, че не разполага със средства. Не е налице съществена промяна във вече декларираните по делото обстоятелства относно семейното му и имуществено състояние, за което са събрани и допълнителни доказателства.

Той е на 55 години, разведен, безработен, не притежава имущество, получава инвалидна пенсия в размер на 345 лв., представил е по делото  ЕР на ТЕЛК с 92% трайно намалена работоспособност без чужда помощ със срок до 01.10.2022г. – с диагнози: дисоциално разстройство на личността, довело до загуба на умения за справяне с работа и захарен диабет тип II на лечение с инсулин.

От изисканите служебни справки от Национална база данни население, Агенция по вписванията и НАП, обхващащи периода след освобождаването на ищеца от затвора – 01.10.2020г. – 19.04.2022г. се установява, че ищецът е на 55 г., разведен, не издържа низходящи, не притежава имущество, не работи по трудов договор. Видно от ЕР на ТЕЛК заболяването му не позволява да извършва трудова дейност, въпреки че е в трудоспособна възраст. Получава единствено доход от пенсия в размер на 345 лв. месечно, необходими за посрещане на ежедневните му нужди от храна, лекарства и др., поради което след преценка на обстоятелствата по чл. 83 ал.2, съдът счита, че ищецът не разполага с достатъчно средства за заплащане на дължимата държавна такса от 30 лв. за разглеждане на частната жалба от тричленен състав на АдмС – Плевен и следва да бъде освободен от задължението за внасянето й.

Водим от горното съдът

 

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСВОБОЖДАВА жалбоподателя И.Й.Г. *** 

от внасянето на държавна такса в размер на 30 лв. за производството по частната жалба срещу Решение № 368/26.07.2022г. на АдмС- Плевен, постановено по АД № 163/2022г. по описа на съда / с характер на определение /.

         ПРЕПИС от частната жалба да се изпрати на ответника – ГДИН – София, чрез юрк. Н.Б. за писмен отговор в 3-дневен срок от съобщението.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  не подлежи на оспорване.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

                                                                  С  Ъ  Д  И  Я :     /п/