Присъда по дело №2866/2016 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 260
Дата: 7 декември 2016 г. (в сила от 23 декември 2016 г.)
Съдия: Венелин Димитров Николаев
Дело: 20164430202866
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 23 ноември 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

ПРИСЪДА

 

№ ……                    година 2016                     град Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЙОНЕН СЪД                                               ПЕТИ  наказателен състав

 

На седми декември                                   две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

                                         

 

Секретар:   И.И.

Прокурор: ***

като разгледа докладваното от съдия ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

н.о.х.д. № 2866 по описа за 2016 година и на основание данните по делото и Закона

 

П Р И С Ъ Д И :

 

          ПРИЗНАВА подсъдимия А.В.М., роден на ***г***, обл. Плевен, българин, български гражданин, със завършено начално образование, вдовец, не работи, неосъждан /реабилитиран/, ЕГН ********** за ВИНОВЕН В ТОВА, че:

На 17.08.2016г. в гр. Пордим, обл. Плевен, съхранявал незаконно добит от другиго дървен материал – 2 куб.м. акациеви дърва и 0,5 куб.м. цер на обща стойност 162,00 лв., като случаят е маловажен, поради което и основание чл.305, ал.5 от НПК, във вр. с чл.78а от НК, във вр. с чл.235, ал.6, във вр. с ал.2 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му НАЛАГА административно наказание – ГЛОБА в полза на държавата в размер на 1000,00 /ХИЛЯДА/ лв.

 

          ПРИЗНАВА подсъдимия А.К.А., роден на ***г***, обл. Плевен, българин, български гражданин, със завършено основно образование, неженен, не работи, неосъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН В ТОВА, че:

На неустановена дата през периода 01.08.2016г. до 17.08.2016г. в гр. Пордим, обл. Плевен, транспортирал незаконно добит от другиго дървен материал – 2 куб.м. акациеви дърва и 0,5 куб.м. цер на обща стойност 162,00 лв., като случаят е маловажен, поради което и основание чл.305, ал.5 от НПК, във вр. с чл.78а от НК, във вр. с чл.235, ал.6, във вр. с ал.2 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му НАЛАГА административно наказание – ГЛОБА в полза на държавата в размер на 1000,00 /ХИЛЯДА/ лв.

 

На основание чл.235, ал.7 от НК предмета на престъплението – 2 куб.м. акациеви дърва и 0,5 куб.м. цер, се ОТНЕМА в полза на държавата.

 

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимия А.В.М., със сочена по-горе самоличност, да заплати по сметка на ОД  на МВР – Плевен направените по делото разноски в размер на 19,32 лв. и 10,00 лв. разноски по сметка на РС-Плевен.      

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимия А.К.А., със сочена по-горе самоличност, да заплати по сметка на ОД  на МВР – Плевен направените по делото разноски в размер на 19,32 лв. и 10,00 лв. разноски по сметка на РС-Плевен.      

ПРИСЪДАТА може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок  от днес  пред Плевенски окръжен съд.

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Съдържание на мотивите Свали мотивите

МОТИВИ :

 

Обвинението против подсъдимия А.В.М. ***, с ЕГН ********** е за това, че:

На 17.08.2016г. в гр. Пордим, обл. Плевен, съхранявал незаконно добит от другиго дървен материал – 2 куб.м. акациеви дърва и 0,5 куб.м. цер на обща стойност 162,00 лв., като случаят е маловажен – престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.2 от НК.

Обвинението против подсъдимия А.К.А. ***, с ЕГН ********** е за това, че:

На неустановена дата през периода 01.08.2016г. до 17.08.2016г. в гр. Пордим, обл. Плевен, транспортирал незаконно добит от другиго дървен материал – 2 куб.м. акациеви дърва и 0,5 куб.м. цер на обща стойност 162,00 лв., като случаят е маловажен – престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.2 от НК.

В съдебно заседание подсъдимите А.В.М. и А.К.А. заявяват, че се признават за виновни и не оспорват фактите и обстоятелствата, приети за установени по обвинителния акт, поради което дават съгласието си да не се събират доказателства за тези факти.

В съдебно заседание представителят на прокуратурата поддържа повдигнатите обвинения срещу подсъдимите. Намира, че са налице основанията за приложение на чл.78а от НК. Предлага по отношение на и на двамата да бъде определено наказание около минимума предвиден в закона, тъй като са неосъждани към момента на деянието и не са причинени съставомерни имуществени вреди.

Защитникът на подсъдимия А.М. – адв. *** намира, че са налице предпоставките за приложение на разпоредбата на чл.78а от НК, като моли на подзащитния й да бъде наложено административно наказание „Глоба“ по смисъла на чл.78а от НК към минимума, а именно в размер на 1000 лев.

Защитникът на подсъдимия А.А. в лицето на адв. *** също намира, че са налице предпоставките за приложение на чл.78а от НК, като моли съда при определяне на наказанието за подзащитния й А., да му бъде наложена глоба в минимален размер.

Съдът, като съобрази и събраните по делото доказателства, намира за установено следното от фактическа страна:

Подсъдимият А.В.М. е роден на ***г***, обл. Плевен, със завършено начално образование, вдовец е, не работи и не е осъждан /реабилитиран/.

Подсъдимият А.К.А. е роден на ***г***, обл. Плевен, със завършено основно образование, не е женен, не работи и не е осъждан.

На неустановена дата през месец август 2016г. подсъдимият А.К.А. отишъл за сено в района на язовирна стена, на язовир в близост до гр. Пордим. В близост до хижа на язовира, подсъдимият видял складиран незаконно добит от другиго дървен материал от акация и цер. След няколко дни отново се върнал на същото място и видял, че дървения материал все още се намира на същото място. Натоварил 2,5 куб.м., от които 2 куб.м. акация и 0,5 куб.м. цер и ги транспортирал до дома на подс. А.В.М.. Подс. А. предложил на подс. М. да ги закупи, като последният се съгласил, въпреки че знаел, че дървения материал е незаконно добит, тъй като дървата не били маркирани с КГМ и подс. А. не притежавал никакъв документ за техния произход. Подс. М. ги складирал в дома си, където ги съхранявал.

На 17.08.2016г. С.Н.Ц., *** Х.И. ***, съвместно с В.И.К. *** извършили проверка в дома на подс. М.,***. При проверката се установило, че прилежащия двор, собственост на подс. М., последният съхранява 2,5 куб.м. дървен материал незаконно добит от другиго. За установеното от тях нарушение били съставени 2 бр. АУАН с №№ 1753 и № 1752/2016 г., които актове били подписани от подсъдимия М. без възражения. Впоследствие материалите  били изпратени в Районна прокуратура – Плевен и след извършена проверка било образувано настоящото наказателно производство

 

Горната фактическа обстановка съдът приема за установена от направените самопризнания на подсъдимите и доказателствата събрани на досъдебното производство, които го подкрепят, а именно: показанията на свидетелите С.Н.Ц., М.Х.И., В.И.К. и Х.И.И..

Показанията на свидетелите С.Н.Ц., М.Х.И., В.И.К. и Х.И.И., дадени на досъдебното производство са събрани по предвиденият от НПК процесуален ред, непротиворечиви са помежду си, поради което, следва да се кредитират.

В подкрепа на приетата за установена фактическа обстановка са и писмените доказателства по делото, а именно: Акт № 1752/23.08.2016г. на РДГ-Ловеч; Акт №1753/23.08.2016г. издаден от РДГ-Ловеч;  заключението на вещото лице Е.И.Г. по назначената на досъдебното производство съдебно-оценителна експертиза; характеристични справки и свидетелства за съдимост по отношение и на двамата подсъдими.

От заключението на вещото лице Е.И.Г. по назначената в хода на досъдебното производство съдебно-оценителна експертиза, се установява, че общата стойност на незаконно придобития дървен материал, предмет на престъпните деяния по настоящото дело, е в размер на 162,00лв.

При така изяснената фактическа обстановка съдът приема за установено следното от правна страна:

С деянието си подсъдимият А.В.М. ***, с ЕГН **********  е осъществил от обективна и субективна страна състава по чл.235, ал.6, във вр. с ал.2 от НК, като на 17.08.2016г. в гр. Пордим, обл. Плевен, съхранявал незаконно добит от другиго дървен материал – 2 куб.м. акациеви дърва и 0,5 куб.м. цер на обща стойност 162,00 лв., като случаят е маловажен.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимият А.В.М.. Извършено е виновно, при форма на вината - пряк умисъл - съзнавал е общественоопасния характер на деянието, предвиждала е настъпването на общественоопасните последици и е искала настъпването на тези последици от престъплението. Деянието съставлява престъпление според Наказателния закон на Република България и е обхванато като съставомерно от нормата на чл.235, ал.6, във вр. с ал.2 от НК. Деецът подлежи на съответно наказание.

За извършеното от подсъдимия М. деяние в закона е предвидена възможност да бъде наложено едно измежду три алтернативни наказания – лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.

 Деецът не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на Глава осма, раздел ІV от НК, и  от престъплението не са причинени съставомерни имуществени вреди, поради което  и на основание чл.305, ал.5 от НПК, във връзка с чл.78а от НК подсъдимия следва  да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното от него престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.2 от НК и да му бъде наложено административно наказание глоба.

При определяне размера на глобата, съдът взе предвид следните обстоятелства: ниската степен на обществена опасност на деянието и на дееца, доброто процесуално поведение на М. и усложненото социално положение, съдът приема като смекчаващи отговорността обстоятелства и намира, че в конкретния случая на подсъдимия А.М. следва да се наложи глоба в размер на 1000,00 лв. Съдът намира, че така наложеното наказание би подействало поправително-възпитателно и предупредително-възпиращо на подсъдимия.

 

С деянието си подсъдимият А.К.А. ***, с ЕГН ********** е осъществил от обективна и субективна страна състава по чл.235, ал.6, във вр. с ал.2 от НК, като на неустановена дата през периода 01.08.2016г. до 17.08.2016г. в гр. Пордим, обл. Плевен, транспортирал незаконно добит от другиго дървен материал – 2 куб.м. акациеви дърва и 0,5 куб.м. цер на обща стойност 162,00 лв., като случаят е маловажен.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимият А.К.А.. Извършено е виновно, при форма на вината - пряк умисъл - съзнавал е общественоопасния характер на деянието, предвиждала е настъпването на общественоопасните последици и е искала настъпването на тези последици от престъплението. Деянието съставлява престъпление според Наказателния закон на Република България и е обхванато като съставомерно от нормата на чл.235, ал.6, във вр. с ал.2 от НК. Деецът подлежи на съответно наказание.

За извършеното от подсъдимия А. деяние в закона е предвидена възможност да бъде наложено едно измежду три алтернативни наказания – лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.

 Деецът не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на Глава осма, раздел ІV от НК, и  от престъплението не са причинени съставомерни имуществени вреди, поради което  и на основание чл.305, ал.5 от НПК, във връзка с чл.78а от НК подсъдимия А. следва да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното от него престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.2 от НК и да му бъде наложено административно наказание глоба.

При определяне размера на глобата, съдът взе предвид следните обстоятелства: ниската степен на обществена опасност на деянието и на дееца, доброто процесуално поведение на А. и усложненото социално положение, съдът приема като смекчаващи отговорността обстоятелства и намира, че в конкретния случая на подсъдимия А.К.А. следва да се наложи глоба в размер на 1000,00 лв. Съдът намира, че така наложеното наказание би подействало поправително-възпитателно и предупредително-възпиращо на подсъдимия.

На основание чл.235, ал.7 от НК предмета на престъплението – 2 куб.м. акациеви дърва и 0,5 куб.м. цер, следва да се отнеме в полза на държавата.

При този изход на  процеса и на основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимият А.В.М. следва да бъде осъден да заплати по сметка на ОД  на МВР – Плевен направените по делото разноски в размер на 19,32 лв. и 10,00 лв. разноски по сметка на РС-Плевен.

При този изход на  процеса и на основание чл.189, ал.3 от НПК подсъдимият А.К.А. следва да бъде осъден да заплати по сметка на ОД  на МВР – Плевен направените по делото разноски в размер на 19,32 лв. и 10,00 лв. разноски по сметка на РС-Плевен.

По изложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: