Решение по дело №2652/2019 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 2214
Дата: 18 ноември 2019 г.
Съдия: Веселина Тенчева Чолакова
Дело: 20197050702652
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 19 септември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№ …………../………………2019 година,

гр. Варна.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВАРНА, Първи касационен състав в публично съдебно заседание на двадесет и четвърти октомври през  2019 година, в състав:

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА ЯНАКИЕВА

             ЧЛЕНОВЕ: ВЕСЕЛИНА ЧОЛАКОВА

 ИСКРЕНА ДИМИТРОВА

 

при участието на секретаря Анна Димитрова и прокурора Силвиян Иванов, като разгледа докладваното от съдия Чолакова КНАХД № 2652/2019 година по описа на съда, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството е по реда на чл. 208 и следващите от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл. 63, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Производството по делото е образувано по касационна жалба от П.Н.П., ЕГН ********** *** , чрез адв. Д. против решение № 1567/07.08.2019 г. постановено по НАХД № 2858/2019 г. по описа на Районен съд-Варна, с което е потвърдено наказателно постановление № 436а-57/22.05.2019 г. издадено от началника на Второ РУ при ОД на МВР-Варна, с което на касатора са наложени административни наказания: „глоба“ в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева на основание чл.185, ал.1 от ЗОБВВПИ за нарушение по чл. 60, ал.1, т.1 от ЗОБВВПИ; „глоба“ в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева на основание чл.184, ал.1 от ЗОБВВПИ за нарушение по чл. 60, ал.1, т.3, б."е" от ЗОБВВПИ и „глоба“ в размер на 500 /петстотин / лева на основание чл.190, ал.1 от З от ЗОБВВПИ за нарушение по чл. 96, ал. 4 от ЗОБВВПИ.  Решението на Районен съд-Варна  се оспорва като постановено при нарушения на материалния закон и несправедливост на наложените наказания , представляващи касационни основания по чл.348,ал.1,т.1 и т.3 от НПК, във вр. с чл.63,ал.1 от ЗАНН. Сочи се на липсата на предпоставките на чл.36,ал.2 от ЗАНН за издаване на наказателно постановление, без съставен акт за установяване на административно нарушение. Счита, че не е налице идентичност между обвиненията, по които е бил привлечен като обвиняем в ДП № 1051/2018 г. по описа на Второ РУ-Варна и нарушенията за които са наложени наказания с наказателното постановление. Сочи се, че неправилно въззивният съд е възприел фактическата обстановка, тъй като досъдебното производство не е било прекратено с указания за издаване на наказателно постановление, а само е изпратено постановлението на наблюдаващия прокурор от 09.05.2019 г. за сведение на началника на Второ РУ при ОД на МВР-Варна. Счита, че наложените наказания са прекомерни, което не е обсъдено от въззивната инстанция. Представя за сведение съдебна практика на равен по степен съд. Поради изложените съображения моли съда да отмени решението на ВРС, както и НП, а в условие на евентуалност да намали размера на наложените наказания. В съдебно заседание се представлява от адв. Д., който поддържа жалбата.

Ответната страна, редовно призована не изпраща представител в съдебно заседание.

 Представителят на Окръжна прокуратура Варна пледира за оставяне в сила на въззивното решение.

Касационната жалба е подадена от надлежна страна, в законоустановения срок поради което е ДОПУСТИМА. Разгледана по същество, жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Производството пред ВРС е образувано по жалба на П.Н.П. срещу наказателно постановление № 436а-57/22.05.2019 г. издадено от началника на Второ РУ при ОД на МВР-Варна, с което са му  наложени административни наказания: „глоба“ в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева на основание чл.185, ал.1 от ЗОБВВПИ за нарушение по чл. 60, ал.1, т.1 от ЗОБВВПИ; „глоба“ в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева на основание чл.184, ал.1 от ЗОБВВПИ за нарушение по чл. 60, ал.1, т.З, б."е" от ЗОБВВПИ; и „глоба“ в размер на 500 /петстотин / лева на основание чл.190, ал.1 от З от ЗОБВВПИ за нарушение по чл. 96, ал. 4 от ЗОБВВПИ.

За да се произнесе по спора , районният съд е установил от фактическа страна, че на 28.03.2019 г. П. бил привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл.338,ал.1 от Наказателния кодекс, за това, че на 29.08.2018 г. като държал огнестрелно оръжие ловна пушка марка " Иж " модел "43" калибър „12", сер. № 0752294 и 9 /девет/ броя боеприпаси калибър „12" марка „ В§Р" за същото огнестрелно оръжие, не взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките предвидени в „Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия „ - чл. 59(1) "лицата, получили разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях и разрешение за придобиване и/или съхранение на взривни вещества и пиротехнически изделия, са длъжни да ги опазват от кражби, изгубване и достъп на други лица и да предприемат мерки за недопускане на злополуки или наранявания при употребата им.".

В хода на досъдебното производство било установено, че на 29.08.2018г. вечерта около 20.30ч. П.  бил в близост до фитнес зала „ Класик Фитнес“, като носел в себе  си законно притежаваната ловна пушка марка " Иж " модел "43" калибър „12", сер. № 0752294 и 9 /девет/ броя боеприпаси калибър „12" марка „ В§Р". Преди да тръгне с ловната си пушка из града употребил алкохол. Отивайки до фитнес залата той оставил ловната си пушка на земята, като тя била сглобена, заредена в двете цеви с по един патрон, със свален предпазител и без калъф. По това време М. И. и Т. И. излезли от фитнес залата и видели клекналият наблизо обвиняем и пушката, която била допряна на десния крак. На колана на П. имало закачен нож в калъф. Свидетелите разбрали, че П. е употребил алкохол, тъй като говорел несвързано и заваляно и се  обадили в полицията. Служителите в полицейският екип, който е пристигнал по сигнала обезопасили оръжието и отвели П. *** за изясняване на случая. Била изготвена Химическа експертиза с протокол № 1363/30.08.2018 г. на МБАЛ „Св. Анна-Варна" АД , от която било установено, че в кръвта на П. има наличие на  алкохол 2,46% промила. Било установено, че оръжието е законно притежавано.

От заключение на протокол № 38/30.01.2019 г. на БНТЛ-ОД-МВР-Варна на съдебно-балистична експертиза допусната в хода на досъдебното производство, било установено , че предоставената за изследване пушка, представлява ловно градкоцевно оръжие, марка „Иж-43", със сериен № 0752294, с успоредно разположени 2 броя цеви 12 калибър, заводски произведена, техническа изправна, годна да произвежда изстрели с патрони 12 калибър за гладкоцевно оръжие и представлява “ огнестрелно оръжие „ по смисъла на ЗОБВВПИ.

Наблюдаващият прокурор е приел, че извършените от П. деяния осъществяват състав на административни нарушения, поради което е прекратил досъдебното производство и е изпратил материалите по делото за налагане на административно наказание

За да потвърди  наказателното постановление ВРС е приел от правна страна, че обективната и субективна съставомерност на санкционираните деяния  е установена със събраните доказателства. Направил е преценка за спазването на процесуалния закон и за отсъствие на допуснати съществени процесуални нарушения. Приел е, че наложените наказания са справедливи, тъй като осъществените деяния са с по-висока степен на обществена опасност.

Решението на РС-Варна е правилно.

Приетата от съда фактическа обстановка, подробно изложена в мотивите на решението, съответства на събраните по делото доказателства и се споделя изцяло от касационния съд. Правилни са и правните изводи на Районен съд-Варна

С оспореното пред районния съд наказателно постановление административно-наказателната отговорност на касационния жалбоподател е ангажирана за допуснати нарушения на чл.60,ал.1,т.1 от ЗОБВВПИ, чл.60,ал.1,т.3, б. „е“ от ЗОБВВПИ и чл.96,ал.4 от с.з.

С разпоредбата на чл.60,ал.1,т.1 от ЗОБВВПИ е въведена забрана за откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност. С нормата на нормата на чл.60,ал.1,т.3, б. „е“ е с.з. е забранено носенето и употребата на оръжие и боеприпаси при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества, а с разпоредбата на чл.90,ал.4 от ЗОБВВПИ е въведено изискване за разделно носене на барута и капсулите по чл. 6, ал. 5, т. 1 и 2 от Закона.

Касаторът не оспорва, че е извършил нарушенията, за които е санкциониран като доводите си му насочени към допуснати съществени процесуални нарушения в хода на АНП, тъй като наказателното постановление е издадено при липса на предпоставките по чл.36,ал.2 от ЗАНН.

Изложените в жалбата доводи не се споделят от настоящия съдебен състав.

С чл.36,ал.2 от ЗАНН е въведено изключение за образуване на АНП без приложен АУАН, в случаите когато производството е прекратено от съда или прокурорът е отказал да образува наказателно производство и е препратено на наказващия орган. НП е издадено при условията на посочената хипотеза , като по преписката е приложено Постановление за отказ за образуване на досъдебно производство от 09.05.2019 г., по ДП № 1051/2018 год., приложено по делото пред РС и посочено в оспорваното НП. За да се приложи изключението на чл.36,ал.2 от ЗАНН не е достатъчно да има прекратено наказателно производство, а е необходимо наличието на идентичност между субектите и предмета на наказателното и на административнонаказателното производство. При липсата на идентичност е недопустимо да се издава НП без съставен АУАН. В случая такава идентичност е налице. Идентичен е субекта на наказателното производство, със субекта на административно-наказателната отговорност. Идентични са и фактическите установявания  в Постановление на прокурор при РП-Варна от 09.05.2019 г. и тези въз основа на които е прието, че е осъществен състава на нарушенията по чл.60,ал.1,т.1 от ЗОБВВПИ, чл.60,ал.1,т.3, б. „е“ от ЗОБВВПИ и чл.96,ал.4 от с.з.

Действително нормата на чл. 36, ал. 2, предложение второ от ЗАНН, не може да се тълкува разширително и изключенията касаят само хипотезите, в които наказаното лице е било субект на наказателно преследване и има идентичност между фактическия състав на престъплението, за което е повдигнато обвинението и този на нарушението. Само и единствено в тези случаи може да се образува административнонаказателно производство без приложен акт и то при условие, че съставите на наказателната и административнонаказателната отговорност са напълно идентични и съответно отговорното лице е получило препис от прокурорския акт, от който да разбере в какво е обвинено. Неспазването на гаранциите за съответна на обвинението защита, е винаги основание за отмяна на правораздавателен акт, с който се налага административно наказание. В  процесната хипотеза не е  налице нарушаване правото на защита на наказаното лице с иницииране на административнонаказателното производство по реда на чл. 36, ал. 2 от ЗАНН, до какъвто правилен извод е достигнал въззивният съд. В този смисъл, доводите на касатора за незаконосъобразност на протеклото производство не биха могли да бъдат споделени, поради което обективираната претенция за отмяна на процесния съдебен акт и на издаденото наказателно постановление не следва да бъде уважена.

Неоснователни са възраженията на касатора за несправедливост на наложените наказания. При определянето им са спазени изискванията на чл.27 от ЗАНН и са изпълнени целите на наказанията съгласно чл.12 от ЗАНН. В този смисъл въззивният съд е изложил подробни мотиви, които се споделят и от настоящата инстанция.

Като е достигнал до този правен извод и е потвърдил оспореното пред него наказателно постановление, Варненският районен съд е постановил законосъобразен съдебен акт, който следва да се остави в сила, поради отсъствие на касационни основания за отмяната му по чл. 348, ал.1, т.1 и т.3  от НПК във връзка с чл. 63, ал. 1, предложение второ от ЗАНН.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 221, ал. 2, предл.1  вр. с чл. 218 от АПК, във връзка с чл. 63, ал. 1, изр. 2-ро от ЗАНН, Административен съд-Варна, І-ви касационен състав

 

РЕШИ :

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 1567/07.08.2019 г. постановено по НАХД № 2858/2019 г. по описа на Районен съд-Варна .

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

 

Председател:

 

 

Членове:       1.                            2.