Решение по дело №11031/2011 на Районен съд - Варна

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 2 януари 2024 г.
Съдия: Йоана Николаева Вангелова
Дело: 20113110111031
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 21 юли 2011 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

    

гр. ***, 02.01.2024 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, 18 състав, в открито съдебно заседание, проведено на първи декември през две хиляди двадесет и трета година, в състав: 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: ЙОАНА ВАНГЕЛОВА       

при участието на секретаря Антоанета Д., като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 11031 по описа за 2011 година на Варненския районен съд, 18 с-в, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 349, ал. 6, изр. второ ГПК.

С Решение № 262245/12.07.2021 г., постановено по настоящото дело, е поставен в дял и изключителна собственост на Е.Я.Я. следният допуснат до делба недвижим  имот, находящ се в гр. ***, **********, а именно: поземлен имот с идентификатор №*** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. ***, одобрени със Заповед № ***14.10.2008г. на Изпълнителния директор на АГКК, при граници имоти ***, ***, *** и ***, с площ от 790 кв.м., урбанизирана територия, начин на трайно ползване – за друг обществен обект, комплекс, ведно с построените в имота: 1) западна част от вилна сграда със застроена площ от 81.06 кв.м. по документ за собственост, а по скица – с площ от 90 кв.м., съставляваща по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. *** имот с идентификатор №***.* – сграда на два етажа, състояща се от първи етаж – входно антре, битова стая, хол, дрешник-килер, санитарен възел, масивно стълбище за втори етаж и втори етаж, състоящ се от входно антре, хол, стая с кухненска ниша, дрешник, баня-тоалет, тераса, при граница сграда с идентификатор №***.* и *) източна част от вилна сграда с площ от 57.23 кв.м. по документ за собственост, а по скица – с площ от 67 кв.м., съставляваща по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. *** имот с идентификатор №***.* – сграда на два етажа, състояща се от първи етаж – дневна, килер, масивна стълба за втори етаж, баня, тоалет и втори етаж, състоящ се от входно антре, дневна и тераса, при граница сграда с идентификатор №***.*, на основание 349 ал. 2 ГПК.  

Със същото решение Е.Я.Я. е осъден да заплати на Д.Я.Я. сумата от 110 364.25 лева, представляваща уравнение на дяловете. В посочената част решението е отменено по силата на Решение № 1215/14.10.2022 г. по в. гр. д. № 126 по описа за 2022 г. на ВОС, като вместо това Е.Я.Я. е осъден да заплати на Д.Я.Я. сумата от 133 215 лева, представляваща уравнение на дяловете им след прекратяване на съсобствеността върху имота, ведно със законната лихва от датата на влизане в сила на първоинстанционното решение в частта, с която е разпределен делбеният имот – 09.11.2021 г. до изплащане на задължението. Въззивното решение е влязло в сила.

Постъпила е молба вх. № 262985/19.06.2023 г. от Д.Я., чрез процесуалния му представител адв. М.Р., с която е отправено искане решението да бъде обезсилено в частта, с която делбеният имот е възложен на Е.Я., и да бъде постановено изнасяне на имота на публична продан, на основание чл. 349, ал. 6 ГПК.

В предоставения от съда срок насрещната страна не е изразила становище по молбата.

В открито съдебно заседание Д.Я., чрез процесуалния си представител, поддържа молбата.

Е.Я., чрез адв. С. Х., изразява становище за допустимост и основателност на молбата.

 

След като съобрази доводите на страните и събраните по делото доказателства, съдът достигна до следните фактически и правни изводи:

Съгласно чл. 349, ал. 6 ГПК съделителят, в чийто дял е поставен имотът по реда на ал. 1 и 2, става негов собственик, след като изплати в срока по ал. 5 определеното парично уравнение заедно със законната лихва. Ако уравнението не бъде изплатено в този срок, решението за възлагане се обезсилва по право и имотът се изнася на публична продан. Имотът може да не бъде изнесен на публична продан и да се възложи на друг съделител, който отговаря на условията по ал. 2 и е направил искане за възлагане в срока по ал. 4, ако той заплати веднага цената, по която е оценен имотът при делбата, намалена със стойността на дела му в него. Получената сума се разпределя между останалите съделители съобразно с квотите им.

Между страните не се спори, че в 6-месечния срок по чл. 349, ал. 5 ГПК Е.Я. не е заплатил на Д.Я. определеното от съда парично уравнение заедно със законната лихва. Предвид изложеното възлагателното решение е обезсилено по силата на закона и съдът следва да прогласи настъпилото по право обезсилване и да изнесе имота на публична продан, като получената след извършване на публичната продан сума се разпредели между съделителите при равни квоти. В случая не е налице изключението по чл. 349, ал. 6 изр. предпоследно от ГПК, предвид което единственият възможен способ за ликвидиране на съсобствеността е изнасяне на имота на публична продан.

Воден от горното, съдът

Р Е Ш И:

ПРОГЛАСЯВА настъпилото по право обезсилване на Решение № 262245/12.07.2021 г., постановено по гр. д. № 11031/2011 г. по описа на ВРС, изменено с Решение № 1215/14.10.2022 г. по в. гр. д. № 126 по описа за 2022 г. на ВОС, В ЧАСТТА, с която на основание чл. 349, ал. 2 ГПК е поставен в дял и изключителна собственост на Е.Я.Я., ЕГН **********, следният допуснат до делба недвижим  имот, находящ се в гр. ***, **********, а именно: поземлен имот с идентификатор №*** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. ***, одобрени със Заповед № ***14.10.2008г. на Изпълнителния директор на АГКК, при граници имоти ***, ***, *** и ***, с площ от 790 кв.м., урбанизирана територия, начин на трайно ползване – за друг обществен обект, комплекс, ведно с построените в имота: 1) западна част от вилна сграда със застроена площ от 81.06 кв.м. по документ за собственост, а по скица – с площ от 90 кв.м., съставляваща по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. *** имот с идентификатор №***.* – сграда на два етажа, състояща се от първи етаж – входно антре, битова стая, хол, дрешник-килер, санитарен възел, масивно стълбище за втори етаж и втори етаж, състоящ се от входно антре, хол, стая с кухненска ниша, дрешник, баня-тоалет, тераса, при граница сграда с идентификатор №***.* и *) източна част от вилна сграда с площ от 57.23 кв.м. по документ за собственост, а по скица – с площ от 67 кв.м., съставляваща по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. *** имот с идентификатор №***.* – сграда на два етажа, състояща се от първи етаж – дневна, килер, масивна стълба за втори етаж, баня, тоалет и втори етаж, състоящ се от входно антре, дневна и тераса, при граница сграда с идентификатор №***.*; както и Е.Я.Я., ЕГН **********, е осъден да заплати на Д.Я.Я., ЕГН **********, сумата от 133 215 лева /сто тридесет и три хиляди двеста и петнадесет лева/, представляваща уравнение на дяловете им след прекратяване на съсобствеността върху имота, ведно със законната лихва от датата на влизане в сила на първоинстанционното решение в частта, с която е разпределен делбеният имот – 09.11.2021 г. до изплащане на задължението.

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния допуснат до делба недвижим  имот, находящ се в гр. ***, **********, а именно: поземлен имот с идентификатор № *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. ***, одобрени със Заповед № ***14.10.2008г. на Изпълнителния директор на АГКК, при граници имоти ***, ***, *** и ***, с площ от 790 кв.м., урбанизирана територия, начин на трайно ползване – за друг обществен обект, комплекс, ведно с построените в имота: 1) западна част от вилна сграда със застроена площ от 81.06 кв.м. по документ за собственост, а по скица – с площ от 90 кв.м., съставляваща по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. *** имот с идентификатор №***.* – сграда на два етажа, състояща се от първи етаж – входно антре, битова стая, хол, дрешник-килер, санитарен възел, масивно стълбище за втори етаж и втори етаж, състоящ се от входно антре, хол, стая с кухненска ниша, дрешник, баня-тоалет, тераса, при граница сграда с идентификатор №***.* и *) източна част от вилна сграда с площ от 57.23 кв.м. по документ за собственост, а по скица – с площ от 67 кв.м., съставляваща по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. *** имот с идентификатор №***.* – сграда на два етажа, състояща се от първи етаж – дневна, килер, масивна стълба за втори етаж, баня, тоалет и втори етаж, състоящ се от входно антре, дневна и тераса, при граница сграда с идентификатор №***.*, между съделителите при следните квоти: ½ идеална част Е.Я.Я., ЕГН **********, за и ½ идеална част за Д.Я.Я., ЕГН **********.

ПОСТАНОВЯВА получената от проданта сума да бъде разпределена от съдебния изпълнител между горните съделители и при посочените квоти.

Решението подлежи на обжалване пред Варненски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: