Решение по дело №2325/2021 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 2212
Дата: 18 ноември 2021 г. (в сила от 18 ноември 2021 г.)
Съдия: Александър Антонов Митрев
Дело: 20217180702325
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 26 август 2021 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

№ 2212/18.11.2021г.

 

гр. Пловдив

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд-Пловдив, ХХ състав, в открито заседание на дванадесети октомври през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:   ДИЧО ДИЧЕВ

ЧЛЕНОВЕ:             1. МАРИАНА МИХАЙЛОВА

2. АЛЕКСАНДЪР МИТРЕВ

 

при секретаря Теодора Цанова и при участието на прокурора Димитров, като разгледа КНАХД № 2325 по описа на съда за 2021 г., докладвано от СЪДИЯТА МИТРЕВ, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на глава Дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл. 63, ал.1, изр. 2 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

Образувано е по постъпила касационна жалба на С.Й.Й., чрез пълномощник адвокат Й.,*** против Решение № 21 от 05.07.2021 г., постановено по АНД № 320/2021 г. по описа на Районен съд – Асеновград, с което е потвърдено Наказателно постановление № 20-0239-001533/17.12.2020 г., издадено от Началника на РУ-гр. Асеновград към ОДМВР- Пловдив, с което на касатора, на основание чл. 175 ал.3 пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание - “Глоба” в размер на 200 лв. и „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 месеца, за нарушение по чл.140 ал.1 от ЗДвП.

Претендира се отмяна на съдебното решение, както и отмяна на НП.

Ответната страна по касационната жалбата взема становище за нейната неоснователност.

Представителят на Окръжна прокуратура – Пловдив изразява становище за неоснователност на касационната жалба.

Административният съд, като взе предвид наведените доводи за отмяна на решението и събраните по делото доказателства, намира за установено следното:

Касационната жалба се явява подадена в срока по чл. 211, ал. 1 от АПК, следователно е допустима.

Разгледана по същество, тя е неоснователна.

 

Решение е правилно. Въз основа на правилно изяснена фактическа обстановка, районният съд е направил законосъобразни и обосновани изводи, които се споделят от настоящата инстанция. В този смисъл възраженията на касатора са неоснователни и недоказани.

На основание чл. 221, ал. 2, изр. 2 от АПК, изцяло се споделят изложените мотиви на Районния съд, поради което същите не следва отново да бъдат преповтаряни. Въззивният съд е постановил обжалваното съдебно решение след пълен, точен и обективен анализ на събраните доказателства, като е изпълнил задължението си, преди да разгледа делото по същество, да прецени спазени ли са процесуалните правила в хода на административното производство от наказващия орган. Мотивиран така, настоящият касационен състав намира атакуваното в настоящото производство решение на Районния съд за законосъобразно, правилно и обосновано. В случая не са допуснати нарушения на императивните изисквания на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН, които да са довели до ограничаване правото на защита на жалбоподателя, а оттам и до съществено опорочаване на административнонаказателното производство.

При субсидиарното действие на НПК, районният съд е изпълнил служебното си задължение да проведе съдебното следствие по начин, който е осигурил обективно, всестранно и пълно изясняване на всички обстоятелства, включени в предмета на доказване по конкретното дело, при точното съблюдаване на процесуалните правила относно събиране, проверка и анализ на доказателствената съвкупност, и не е допуснал нарушения на съдопроизводствените правила. Районният съд е събрал необходимите и относими доказателства, за чието съществуване са налице данни по делото, в обжалваното решение е изложил мотиви относно преценката на доказателствата, която е извършил и въз основа на последните е направил изводи, които настоящият касационен състав изцяло споделя.

Жалбоподателят безспорно е реализирал състава на нарушението. Така описаното нарушение адекватно е съотнесено към съответстващата му санкционна разпоредба – чл. 175 ал.3 пр.1 от ЗДвП. Същата предвижда санкция - лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв. за водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред. В случая и двете административни наказания са наложени в минималния размер, като глобата е оразмерена на 200 лв. и лишаването от правоуправление е за срок от 6 месеца, което е съобразено с основния критерий по чл. 27 от ЗАНН, а именно тежестта на нарушението.

Следователно като е наложил глобата и лишаването от правоуправление именно в този размер, АНО правилно е приложил закона.

При извършената служебна касационна проверка не се установяват основания за отмяна на обжалваното съдебно решение. Районният съд е постановил валидно, допустимо и правилно решение, постановено при правилно приложение на материалния закон, преценявайки всички събрани в хода на производството доказателства, без да игнорира или анализира превратно което и да е от тях, което настоящата касационна инстанция възприема напълно.

По изложените съображения, касационната инстанция намира, че  решението на Районния съд е законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

С оглед изхода на делото и предвид липсата на искане от страна на ответната страна за присъждане на разноски съдът не дължи произнасяне.

 

Воден от горното, на основание чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, във връзка с чл. 63, ал.1, изр. 2 от ЗАНН, съдът

 

Р  Е   Ш  И  :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 21 от 05.07.2021 г., постановено по АНД № 320/2021 г. по описа на Районен съд – Асеновград.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  

 

 

ЧЛЕНОВЕ:             1.

 

 

 

2.