Решение по дело №1457/2023 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 19 юни 2023 г.
Съдия: Анелия Илиева Харитева
Дело: 20237180701457
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 8 юни 2023 г.

Съдържание на акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№……

 

Град Пловдив, 19.06.2023 година

 

        

         АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ПЛОВДИВ, І отделение, ІV състав, в закрито заседание на деветнадесети юни две хиляди двадесет и трета година, в състав:

Съдия: Анелия Харитева

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 1457 по описа на съда за 2023 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по реда на чл.159 АПК.

Образувано е по жалба на „Омникар ауто“ ООД срещу принудителна административна мярка – принудително блокиране, обективирана в констативен протокол № 0123930  от 04.05.2023 г. на блокиращ екип Александър Кънев и Радослав Камбуров, контрольори в ОП „Паркиране и репатриране“ при община Пловдив.

Съдът намира, че е сезиран с недопустима жалба, защото е подадена от лице без правен интерес.

В констативен протокол № 0123930  от 04.05.2023 г., обективиращ оспорената принудителна административна мярка като водач на ППС, по отношение на което е приложена мярката, е посочен Атанас Милчев Димитров, т.е., лице, различно от дружеството-жалбоподател.

Съгласно чл.167, ал.2, т.2 ЗДвП служби за контрол, определени от кметовете на общините, използват техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство, за което не е заплатена дължимата цена за паркиране по чл.99, ал.3, до заплащане на цената и на разходите по прилагане на техническото средство.

Съгласно чл.26, ал.1 от Наредбата за организацията на движението и паркирането на територията на община Пловдив (НОДПТОП) ППС, което е паркирано в нарушение на правилата за паркиране в „Синя зона”, може да бъде принудително задържано чрез използване на техническо средство тип „скоба”. А съгласно чл.29, ал.1 от същата наредба за принудителното задържане със „скоба” водачът на ППС заплаща разхода по прилагането на техническото средство плюс цената на престоя в зоната.

При тази правна уредба съдът намира, че дружеството-жалбоподател, макар и да е собственик на процесното МПС, по отношение на което е приложена принудителната мярка, няма правен интерес от настоящото оспорване, защото правната сфера на дружеството не е засегната по неблагоприятен начин, защото заплащането на всички разходи следва да бъде извършено от водача, който в момента на констатиране на нарушението е бил управлявал процесния автомобил. Т.е., именно правната сфера на водача е засегната неблагоприятно от мярката, защото плащането на разходите по използването на „скобата“ и цената на престоя в „Синя зона“ води до намаляване на неговите финанси. В този смисъл без правно значение за законосъобразността на процесната принудителна административна мярка е фактът чия собственост е МПС.

Наличието на правен интерес е абсолютна положителна процесуална предпоставка за допустимост на съдебното производство, за чието съществуване съдът следи служебно. Съответно неговата липса в случая обосновава извод за недопустимост на търсената съдебна защита, поради което жалбата като недопустима следва да бъде оставена без разглеждане, а образуваното съдебно производство следва да бъде прекратено.

Затова и на основание чл.159, т.4 АПК Административен съд Пловдив, І отделение, ІV състав,

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на „Омникар ауто“ ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: с. Труд, община Марица, област Пловдив, ул. „Карловско шосе“ № 42, представлявано от управителя Златомир Ангелов Ангелов, срещу принудителна административна мярка – принудително блокиране, обективирана в констативен протокол № 0123930  от 04.05.2023 г. на блокиращ екип Александър Кънев и Радослав Камбуров, контрольори в ОП „Паркиране и репатриране“ при община Пловдив.

            ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 1457 по описа на Административен съд Пловдив за 2023 година.

            Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването.

 

Съдия: