Определение по дело №396/2018 на Апелативен съд - Варна

Номер на акта: 291
Дата: 30 април 2019 г.
Съдия: Милен Петров Славов
Дело: 20183000500396
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 31 юли 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ 291

гр. Варна, 30.04.2019г.

Варненски апелативен съд, в закрито съдебно заседание, в състав:

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕН СЛАВОВ

                                                                       ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ПЕТРОВА                                                                                                                        МАРИЯ МАРИНОВА           

като разгледа докладваното от съдията Славов в. гр. дело № 396/18г., намира следното:

С определение № 160/11.03.19г. съдът е освободил назначения с предходно определение като вещо лице по допуснатата по делото комплексна СМЕ проф. Г. Т. Б. и е назначил на негово място като вещо лице посочения втори такъв в писмото, изпратено от националния консултант по медицинска онкология проф. д-р А. Д. - доц. д-р Е.Й.А., при условията на чл. 396, ал. 2 от ЗСВ. С определението си съдът е разпоредил на доц. А. да се изпратят преписи от акта, с който същият е назначен като вещо лице, от акта, с който е допусната комплексната СМЕ, копие от писмо изх. № ИП-0054/15.01.19г., ведно с приложенията към него, изпратено до Министъра на здравеопазването, копие от писмо вх. № 776/06.02.19г. на заместник-министъра на здравеопазването д-р Б. П., копие от писмо вх. № 822/07.02.19г. от проф. д-р С. П., копие от писмо вх. № 824/08.02.19г. от проф. д-р А. Д., както и от определение № 122/25.02.19г. Освен това е било разпоредено съобщаването и на допълнителна информация по организацията на експертизата – относно предоставянето на служебно изготвено копие на документи от делото; относно възможността за изслушване на заключението по комплексната СМЕ пред РС-София при условията на делегация; относно определянето на окончателния размер на възнаграждението на всяко от вещите лица.

Всички тези действия и дадените указания на съда са последица от срещнатото изключително затруднение при назначаването на експерти за изготвяне заключението по допуснатата по делото СМЕ. Подробно извършените действия в тяхната хронологична последователност и отказите на експертите са описани в изпратеното до Министъра на здравеопазването писмо изх. № ИП-0054/15.01.19г.

На 26.03.19г. на доц. А. лично са връчени съобщението за назначаването му като експерт по делото при условията на чл. 396, ал. 2 от ЗСВ, ведно с копия на всички актове и писма, посочени в определението от 11.03.19г.

Междувременно на 18.03.19г., във връзка с направените от другия експерт по делото доц. Б. А. предложения, съдът с определение № 180 е разпоредил служебното изготвяне в 2 екземпляра на копия от материалите по делото, които да се изпратят на вещите лица. С определението съдът е задължил страните по делото в 1-седмичен срок да предоставят на доц. А. и хистологичния материал, необходим за назначеното по делото изследване. С това определение съдът е дал възможност на вещите лица след изготвяне на заключението си, да уведомят настоящия съд за съгласувана между тях удобна дата за изслушването им по делегация от РС-София.

На 25.04.19г. в съда е върнато изпратеното на 04.04.19г. до доц. А. съобщение, ведно с копия от определение № 180/18.03.19г.и копия от материалите по делото. Върху съобщението е отбелязано от длъжностното лице по връчване на съобщенията, че при посещенията в болничното заведение, където работи доц. А., никой не се е съгласил да получи съобщението и книжата. На 19.04.19г. призовкарят е разговарял по телефона с доц. А., който е заявил, че не желае да е вещо лице и изпратените му документи следва да се върнат в съда.

Настоящият състав на съда намира, че е налице хипотезата на чл. 86 от ГПК- при липсата на уважителна причина, вещото лице доц. А. отказва да даде заключение по комплексната СМЕ по настоящото дело. Поради това и на същия следва да се наложи глоба.

При определянето на нейния размер следва да се имат предвид следните  обстоятелства по настоящото дело: за периода от образуването му на 31.07.18г. и до настоящия момент, всичките назначавани като вещи лица лекари-специалисти, са поискали да бъдат освободени от назначението си, а националните експерти не са се ангажирали лично да участват в експертното изследване поради служебни ангажименти; наложило се е търсене на съдействието и на Министъра на здравеопазването за определянето на експерти; последвали са повторни и последни опити на националните консултанти да посочат експерти. Всичко това е довело до невъзможност съдебният спор да приключи в рамките на разумен срок. При тези обстоятелства (които са били предварително оповестени и на доц. А. с полученото от него на 26.03.19г. съобщение, ведно с книжата, удостоверяващи тези обстоятелства), следва глобата да се определи в размер над средния такъв, посочен в нормата на чл. 91, ал. 1 от ГПК, а именно - в размер на 200 лв.

Воден от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАЛАГА на назначения при условията на чл. 396, ал. 2 от ЗСВ като вещо лице по настоящото дело доц. д-р Е.Й.А., дм, с място на работа – Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ, ул. „Околовръстен път“, № 127, глоба в размер на 200 /двеста/ лв., на осн. чл. 86 от ГПК, която следва да се заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка Апелативен съд-Варна.

Указва на доц. А., че срещу наложената глоба може в 1-седмичен срок от съобщението, да подаде молба за отмяната ѝ до настоящия съд, на осн. чл. 92, ал. 1 от ГПК.

Указва на доц. А., че при повторен отказ да се даде заключение по делото, ще е налице хипотезата на чл. 91, ал. 2 от ГПК за налагането на нова глоба в по-висок размер.

Указва на доц. А., че следва да предприеме действия по съгласуване на работата си с доц. Б. А., след което двете вещи лица следва да уведомят съда за удобна за двамата дата за изслушването им по делегация от РС-София, имайки предвид нормата на чл. 122, ал. 1 от Правилника за администрацията в съдилищата /съдебните поръчки в РС-София се разглеждат всяка сряда и петък от 14.00 часа/.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ: