Решение по дело №501/2020 на Административен съд - Монтана

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 14 декември 2020 г.
Съдия: Мария Николаевна Ницова
Дело: 20207140700501
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 24 ноември 2020 г.

Съдържание на акта

 

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

№ 561/14.12.2020 г., гр.Монтана

В името на народа

            Административен съд - Монтана, в съдебно заседание на единадесети декември две хиляди и двадесета година,  в състав :  

                                                                                   Председател: Огнян Евгениев

                                                                                          Членове: С. Камарашка

                                                                                                          Мария Ницова                      

при секретар Видова  и с участието на прокурора Александров разгледа докладваното от съдия Ницова КАНД № 501/2020 г. по описа на Административен съд Монтана.

            Производството е по реда на чл.208  и сл. АПК във връзка с чл.63 ЗАНН.

            С решение № 260035/02.10.2020 г., постановено по АНД № 1137/2020 г., Районен съд Монтана е потвърдил наказателно постановление № 32-000034/28.07.2020 г.  на директора на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ Враца, с което на Р.В.Р. ***, е наложено административно наказание  глоба по чл.103, ал.3, т.3 от Закона за автомобилните превози/ЗАвтПр/ за нарушение по 8б, ал.1, т.9, предл.1 от Наредба № 40 от 14.01.2004 г. на МТС, МВР и МОСВ.

            Недоволен от така постановеното решение, касаторът, чрез пълномощника адв.С.Г.,  го обжалва и моли да бъде отменено, като развива доводи, че е неправилно, постановено при нарушаване на  материалния  и процесуален закон, съдопроизводствените правила и необоснованост. В съдебно заседание касаторът не се явява.

            Ответникът, редовно призован не изразява становище по жалбата.   Представителят на Окръжна прокуратура Монтана дава мотивирано заключение, че жалбата е неоснователна и атакуваното решение за правилно и законосъобразно.

            Настоящият състав на Административен съд Монтана, като взе в предвид оплакванията в жалбата, доводите на страните, събраните по делото доказателства и приложимата нормативна уредба, намира за установено следното:

            Касационната жалба е подадена в срока по 211 АПК, от надлежна страна имаща правен интерес от обжалването, поради което е допустима. Разгледана по същество е ОСНОВАТЕЛНА.

            За да потвърди наложеното  административно наказание глоба в размер на 1000 лева,  въззивният съд е приел, че е налице безспорно установено административно нарушение. Така мотивиран, въззивният съд е счел, че при установяване на нарушението не са допуснати съществени нарушения, които да опорочават воденото административнонаказателно производство, поради което е потвърдил издаденото НП.

            Настоящата съдебна инстанция счита въззивното решение за неправилно при следните доводи:

            В случая пред въззивния съд е било обжалвано изцяло наказателно постановление, като изрично са направени възражения за съществени нарушения на производствените правила, което е довело и да неправилно приложение на материалните разпоредби.

            При постановяване на решението въззивният съд относно наведените доводи  относно неточното описание на вида на превозната средство и на количеството и вида на дизеловото гориво, се е  ограничил да посочи, че“този факт по никакъв начин не променя установената фактическа обстановка….достатъчно данни, които описват допуснатото нарушение и без тази конкретизация..“, което по разбиране на настоящата инстанция не може да бъда споделено, т.к. същото е от съществено значение  за правилното приложение за посочената като нарушена разпоредба на  чл.8б, ал.1, т.9 от Наредба № 40 от 14.01.2004 г. на МТС, МВР и МОСВ “... да поставят или отстраняват от ППС съответните на товара и вида превоз табели в съответствие с изискванията на глава 5.3, част 5 на приложение А на ADR;..“, т.к. в последната са посочени и изключения, както основателно се твърди и в касационната жалба. Въззивният съд не е изложил мотиви защо приема, че изложените възражения са неоснователни и защо  не намира за необходимо същите да бъдат изследвани и обсъдени в производството.

           Съгласно разпоредбата на чл. 220 от АПК, касационният състав преценява прилагането на материалния закон въз основа на фактите, установени от първоинстанционния съд в обжалваното решение. В настоящия случай, такава проверка не може да бъде извършена, тъй като в постановеното съдебно решение не са изложени мотиви относно приетите за установени обстоятелства. Именно съобразно тях съдът следва да квалифицира фактите и да направи съответните правни изводи. При мотивиране на фактическите и правни изводи съдът следва да се произнесе по доводите и възраженията на страните, както и да обсъди събраните по делото доказателства и обоснове приемането им или изключването от доказателствения материал. Обжалваното решение не отговаря на тези процесуални изисквания за постановяването му. В съдебния акт не са изложени мотиви по съществото на спора. Липсата на мотиви по основните въпроси, свързани с обективната страна на деянието и неговото авторство, не може да бъде преодоляно от касационната инстанция, тъй като от една страна би я лишило от възможността да извърши дължимата проверка за законосъобразност на проверявания акт, а от друга – недопустимо би лишило страните от инстанция по съществото на спора.

            Предвид изложеното, касационният състав намира, че е налице касационно основание за отмяна на обжалваното решение и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

            Предвид изложеното горното и на основание чл. 221, ал. 2 и чл. 222, ал. 2 от АПК,съдът

 

РЕШИ:

 

 

            ОТМЕНЯ решение № 260035/02.10.2020 г., постановено по АНД № 1137/2020 г., Районен съд Монтана е потвърдил наказателно постановление № 32-000034/28.07.2020 г.  на директора на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ Враца.

            ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на Районен съд Монтана.

 

            РЕШЕНИЕТО е  окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                         Председател:

                                                     

                                                                                 Членове: